moze_sprobowac_inaczej 06.07.22, 22:04 Dziewczyny, podpowiedzcie. W jakim wieku Wasze córki zaczęły używać tamponów i jak sobie radzily? Oczywiście sporadycznie, mówimy o wyjeździe, gdzie będą kąpiele. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szara.myszka.555 Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 06.07.22, 22:23 Z osobistego doświadczenia: od momentu, aż się dziewczyna czuje na tyle pewnie, by bez problemów i oporów "zainstalować" tampon, a potem go wyjąć. Odpowiedz Link Zgłoś
izabela1976 Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 06.07.22, 22:29 Moja piętnastolatka używa, chyba od dwóch lat. Raczej nie często, bo o ile podpaski kupuję często to tampony nie pamiętam nawet już kiedy. Jak sobie radzi? W sumie nie mam pojęcia. Jakoś to ogarnia. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 06.07.22, 22:48 Moja mama też nie wiedziała. Po prostu kupiłam, przeczytałam instrukcję i ćwiczyłam. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 06.07.22, 22:47 Córki nie używają, mogę powiedzieć o sobie. Podczas pierwszej miesiączki użyłam podpasek i znienawidziłam je z całego serca. Kolejny cykl to już były Tampaksy z aplikatorem, a potem ob bez aplikatora. Po wielu latach zrezygnowałam z tamponów na rzecz kubeczka. I dlaczego piszesz "oczywiście sporadycznie"? Masz jakieś obawy związane z używaniem tamponów? Odpowiedz Link Zgłoś
moze_sprobowac_inaczej Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 06.07.22, 22:53 Córka ma 12 lat.... Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 06.07.22, 22:56 Ale to jest argument do czego? Tampon to nie wibrator przecież. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 06.07.22, 23:02 No ok, 12, i co z tego? Tu głównym argumentem powinno być, czy ona chce, czy jest gotowa. Odpowiedz Link Zgłoś
moze_sprobowac_inaczej Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 06.07.22, 23:08 Chce. Uwielbia pływać i nurkować, szkoda mi jej było, żeby przesiedziała pod parasolem. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 06.07.22, 23:11 No to kup jej jakieś mini i niech się uczy Odpowiedz Link Zgłoś
moze_sprobowac_inaczej Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 06.07.22, 23:21 Kupiłam ale "na sucho" to średni pomysł, poczekamy do miesiączki Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 06.07.22, 23:35 No pewnie! Na sucho to można się z kubeczkiem pobawić. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 07.07.22, 00:33 To kup jej jeszcze jakiś żel w aptece, albo zwykły lubrykant z drogerii i może trenować nawet już teraz. Odrobina żelu na czubek tamponu i wkładanie jest znacznie ułatwione. Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 07.07.22, 12:36 moze_sprobowac_inaczej napisała: > Kupiłam ale "na sucho" to średni pomysł, poczekamy do miesiączki Kup jej żel w aptece. Moja miała ok 12 lat gdy zaczęła używać tamponów i nawet podczas okresu zdarza się jej użyć żelu. Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 06.07.22, 22:49 Jak tylko się z tym dobrze czuje. Odpowiedz Link Zgłoś
bovirag Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 06.07.22, 23:00 Dlaczego oczywiście? Moja 14 latka nie chce słyszeć o podpaskach, uzywa tylko tamponów. Kupuje jej tylko organic i biodegradowalne. Teraz tampony maja takie aplikatory ze założenie ich to pikuś przy tym jak trzeba było je kiedyś zakładać. Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 07.07.22, 09:55 A które maja takie aplikatory? Mojej kupiłam chyba każdy dostępny w rossmanie rodzaj i żadnego nie umiała włożyć tak, żeby go nie czuć. I używa podpasek. Co jest trudne, bo latem po pierwsze szybko czuć zapach mimo higieny, a dwa jest to niekomfortowe. Ja pierwsze tampony sobie kupiłam jako 14 latka. 2 lata męczyłam się z wata i podpaskami grubości pieluchy, bo mamie było żal ma allwaysy, a o tamponach nie chciała słyszeć, bo jak to tak dziecku tampony? Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 07.07.22, 10:04 Moim zdaniem, te z aplikatorem trudniej wsadzić osobie mniej doświadczonej. Ja bym podeszła łopatologicznie, powiedziała żeby stanęła z jedną nogą wyżej,np. na wannie, rozluźniła ciało i najpierw sprawdziła palcem swoją budowę. Tampon mini jest nie większy niż palec. Ale nie mam zahamowań jeśli chodzi o fizjologię i sorry za porównanie, ale to jak z seksem - każdy wejdzie, kwestia tylko doświadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
moze_sprobowac_inaczej Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 07.07.22, 10:19 Mi też nigdy nie udało się zaaplikować Tampony z aplikatorem. Toż to jakaś pomyłka. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 07.07.22, 11:37 Ja jako nastolatka nie potrafiłam używać zwykłych tamponów. Dopiero z aplikatorem. Do dzisiaj je preferuję. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 07.07.22, 16:21 Tampony z aplikatorem są w Hebe. I można na doz zamówić. Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 07.07.22, 17:11 Tampony z aplikatorem to ja młodej tez kupiłam. Chyba ze 3 rodzaje. No ni chu chu. Mówiłam jej, ze mi było łatwiej te bez aplikatora. Tez próbowała i nie daje rady. Najchętniej osobiście bym jej zaaplikowała, ale aż tak wyluzowana nie jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 08.07.22, 09:31 Albo ten images.app.goo.gl/hvwvAaSVCwyK9vRC8 Odpowiedz Link Zgłoś
karola2122 Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 09.07.22, 23:18 shellyanna napisała: > A które maja takie aplikatory? > Mojej kupiłam chyba każdy dostępny w rossmanie rodzaj i żadnego nie umiała włoż > yć tak, żeby go nie czuć. I używa podpasek. Co jest trudne, bo latem po pierwsz > e szybko czuć zapach mimo higieny, a dwa jest to niekomfortowe. > Ja pierwsze tampony sobie kupiłam jako 14 latka. 2 lata męczyłam się z wata i p > odpaskami grubości pieluchy, bo mamie było żal ma allwaysy, a o tamponach nie c > hciała słyszeć, bo jak to tak dziecku tampony? > Tampax z aplikatorem (innych tampaksów chyba nie ma). Jak tylko pojawiły się na rynku (daaaawno temu), to zaczęłam używać. Tak, byłam nastolatką, w liceum. Przedtem męczyłam się z podpaskami, a nawet z samodzielnymi podpaskami typu wata+lignina (tragedia, bo przeciekały. Ale były naturalne, i to było czuć). Tampony bez aplikatorów też mogą być, ale wole z aplikatorem. OB to zuo!! Po wchłonięciu płynów powiększały się wszerz, więc usuwanie było wręcz bolesne. Tampaksy powiększały się wzdłuż, więc wyciągałam je bez problemów. A propos, tamponów Tampax Compak zwykle nie da się kupić w Rossmannie. Te, moim zdaniem, są lepsze, niż Tampax Pearl. Tak że poszukaj gdzie indziej. Carrefour, Leclerc, Hebe... Odpowiedz Link Zgłoś
cisco1800 Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 10.07.22, 22:35 Mnie do dziś OB bolá, chociaż baba po 40stce. Nie znoszę ich Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 06.07.22, 22:56 Nie rozumiem dlaczego "oczywiście sporadycznie". Używa prawie od pierwszej miesiączki, zresztą miałam tak samo - nienawidziłam podpasek, zwłaszcza że początku dojrzewania przypadły mi na erę sprzed cienkich typu "always". Szczęśliwie dla mnie, miałam rodzinę z RFN i zapas tamponów Ob w szafie. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 06.07.22, 23:06 Moja używa majtek menstruacyjnych i bardzo sobie chwali. Ja zaczęłam używać tamponów na studiach. Odpowiedz Link Zgłoś
moze_sprobowac_inaczej Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 06.07.22, 23:07 Majtki menstruacyjne to raczej nie na kąpiele w basenie i morzu Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 07.07.22, 00:37 > Majtki menstruacyjne to raczej nie na kąpiele w basenie i morzu Says who? Odpowiedz Link Zgłoś
celandine Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 07.07.22, 10:36 Jakiej firmy są te majtki, bo niedowidzę? Można się w nich kąpać naprawdę? Odpowiedz Link Zgłoś
moze_sprobowac_inaczej Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 07.07.22, 13:01 Nie za bardzo to sobie wyobrażam, że woda do nich się nie dostaje. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 07.07.22, 13:10 Do morza/ jeziora te majtki zdejmuje i zakłada inne. Zwykłe, od kostiumu. Nie, nie ciągnie się za nią plama krwi, zapewniam was. :p W basenie się nie kapie te 3 dni i tyle. Miesiączki ma uregulowane, niezbyt obfite a 1 i 5 dzień to prawie nic. Odpowiedz Link Zgłoś
daszka_staszka Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 09.07.22, 10:00 Serio wtedy twoja krew menstruacyjna dostaje się do wody w basenie. Obrzydliwy brak higieny. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 10.07.22, 00:11 >Do morza/ jeziora te majtki zdejmuje i zakłada inne. Zwykłe, od kostiumu. Nie, nie ciągnie się za nią plama krwi, zapewniam was. :p Ale po cię, skoro to są miesiączkowe majtki kąpielowe? Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 10.07.22, 00:10 Wyszukałam po prostu "period sweamwear". Pamiętałam, że Safiya testowała taki wynalazek i była względnie zadowolona, tylko jej marki w Europie nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 07.07.22, 13:16 Jak różne są matki! Tampony kupiłam sobie sama, nie pytając ani nie informująć matki o swoim zamiarze, z kieszonkowego czy tam urodzinowego, a wcześniej kupione podpaski dałam jej. Jedyny komentarz, to "ja to już jestem za stara na takie zmiany, ty sobie próbuj tych tamponów". Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 07.07.22, 13:17 Zanęta na rekiny Odpowiedz Link Zgłoś
black_magic_women Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 09.07.22, 23:56 kanna > Ja zaczęłam używać tamponów na studiach. I ja. Nie pamiętam też, żeby koleżanki rocznik 80 używały. > Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 06.07.22, 23:28 Wtedy, kiedy będzie potrafiła sobie założyć i będzie jej to pasowało. Wiek nie ma tu nic do rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.solis Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 06.07.22, 23:39 Moja 14 latka w koncu zaczela ich uzywac chyba od poprzedniego cyklu. Propownowalam jej wczesniej, ale cos poszlo nie tak i stwierdzila, ze ja boli i ich nie chce. Tym razem widocznie sie udalo, albo miala wieksza motywacje, bo szkoda siedziec na plazy i nie moc isc sie kapac. Miesiaczkuje od zeszlego roku. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 07.07.22, 00:35 Rozumiem Twoją córkę, bo też źle znoszę tampony. Kubeczek jest świetny, zapominam, że go mam, tampon mimo że mniejszy to mi przeszkadza, uwiera, powoduje takie specyficzne pogorszenie samopoczucia. Używałam właśnie w celach plażowo-kąpielowych. Na szczęście są lepsze rozwiązania. Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.solis Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 07.07.22, 01:42 Myslisz, ze dziewica da rade wlozyc kubeczek? Ja z niego zrezygnowalam chociaz stara jestem i do dziewicy mi daleko, ale nie dawalam z nim rady. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 07.07.22, 04:22 Nie wiem, trudno ocenić. Bardziej to chyba zależy od relacji z ciałem? Szkoda, że nie można umówić się do położnej na takie przymiarki, jak u okulisty ze szkłami kontaktowymi. Tym bardziej, że kubeczki bardzo się różnią, kształt, twardość i elastyczność tworzywa, to może dużo zmieniać, a głupio kupić 30 kubeczków, żeby większość wyrzucić. Odpowiedz Link Zgłoś
celandine Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 07.07.22, 10:41 Ja po dogłębnym przestudiowaniu tematu kupiłam córce kubeczek lilycup one, który jest polecany dla nastolatek. Udało się jej jakoś ogarnąć (14 lat) ale tylko jeśli ma dostęp do łazienki z umywalką, w szkole nie daje rady Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 07.07.22, 13:22 Są kubeczki dla dziewic, więc pewnie niektóre dają radę. Myślę że podczas aplikacji kubeczka, nawet tego "dla dziewic", może dojść do przerwania błony łatwiej niż w przypadku tamponu (jest wąski). Tu trzeba sobie zadać pytanie co dla kogo oznacza "dziewictwo" i jak cenny jest ten kawałek błony śluzowej w tym kontekście. Kiedy uczyłam się tamponów, w ogóle o tym nie myślałam, tylko o tym, żeby znaleźć alternatywę dla tych cholernych podpasek. Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.solis Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 07.07.22, 20:16 Ja osobiscie po kilku probach wlozenia kubeczka i gmeraniu palcami, zeby go rozwinac jestem tak spuchnieta i obolala, ze potem nawet tamponu nie moge wlozyc, wiec dziwi mnie jak to ogarniaja dziewice. Mozliwe jest tez to , ze poprostu jestem za glupia zeby ogarnac ten cholerny kubeczek. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 07.07.22, 23:52 Może się za bardzo spinasz? Seks uprawiasz, dzieci urodziłaś (?), to jakim cudem z kubeczkiem Ci nie wychodzi? Próbowałaś w kucki? Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.solis Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 08.07.22, 23:00 Mialam cc, wiec teoretycznie nie rodzilam. Ten kubeczek tylko w pozycji kucajacej moglam wlozyc, co z tego skoro on sie nie chcial w srodku otworzyc, zawsze byl zagiety, a od grzebania paluchami w celach jego poprawy i kilku podejsciach z wkladaniem i wyciaganiem poprostu bylam opuchieta i obolala w srodku tak, ze rezygnowalam, bo poprostu mialam dosc tej masakry. Kubeczki mam dwa w roznych rozmiarach i oba nie chca sie otworzyc. Filmikow instruktazowych naogladalam sie setki, probowalam roznych technik skladania kubka jak i tipow jak go w srodku prawidlowo otworzyc. Nic nie dziala, a ja poprostu wrocilam do podpasek, wiec dziwi mnie poprostu jak dziewica ,ktora ma dodatkowa przeszkode pod postacia blony dziewiczej jest w stanie uzywac tego kubka i nie odczuwac bolu przy zakladaniu, przeciez on jest o wiele wiekszy niz tampon za aplikatorem, ktory wchodzi gladko. Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 07.07.22, 11:29 Mam to samo, każdy tampon czuję, nawet mnie pobolewają. Po prostu czuję go i to jest dla mnie niekomfortowe. Tylko podpaski, przynajmniej nic mnie w środku nie uwiera. Odpowiedz Link Zgłoś
olkka_99 Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 07.07.22, 09:20 Zupełnie nie rozumiem powodów, dla których do używania tamponów potrzebny jest jakiś konkretny wiek. Miałam 11 lat. Sama kupowałam i sama zakładałam. W szkole, na koloniach, u babci. Nie pamiętam, żebym potrzebowała specjalnego szkolenia... serio, zacznijcie traktować swoje dzieci jak inteligentne istoty. Podpasek nienawidzę, to jest 100x bardziej zawodne, niewygodne i krępujące niż tampony. Szczególnie dla młodych niedoświadczonych nastolatek. Odpowiedz Link Zgłoś
scarlett.o-hara Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 07.07.22, 09:29 U mnie córka korzysta od roku, zaczęła w wieku 13 lat. Podpasowały jej te z aplikatorem, bo lepiej włożyć i są bardziej higieniczne. Ma dosyć obfite miesiączki i temat przecieków dzięki tamponom się skończył. Łopatologicznie wytłumaczyłam jej, jak założyć. Jest zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
atenette Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 07.07.22, 09:34 Dlaczego "oczywiście sporadycznie"???? Moja córka praktycznie od początku używa tamponów. Może pierwsze parę okresów podpaski, a potem już tylko tampony. Ja podpasek nie używam wcale. Zarówno dla mnie jak i dla niej podpaski to opcja absolutnie na nie. Odpowiedz Link Zgłoś
furiatka_wariatka Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 07.07.22, 10:02 Moim zdaniem to cechą osobnicza, ja stara baba jestem i nie używam tamponów. Zwyczajnie ciężko mi je zakładać, ale to kwestia specyficznej budowy ciała, chodzi o to jak ułożona jest pochwa. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 07.07.22, 11:02 W poprzek jest ulozona u ciebie? Masz ja w jakims innym miejscu, na srodku plecow? Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 07.07.22, 11:30 Nie ma co się śmiać, mnie też tampony uwierają. Odpowiedz Link Zgłoś
atenette Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 07.07.22, 12:06 Może źle wkładasz, za płytko? Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 07.07.22, 12:29 Ciężko powiedzieć, może być, ale mam prawie 50 lat, znam swoją fizjologię bardzo dobrze i przez tyle lat próbując różnych tamponów zawsze mam uczucie dyskomfortu. Odpowiedz Link Zgłoś
ruscello Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 07.07.22, 13:43 Wystarczy krótsza/obniżona szyjka macicy i może uwierać. Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 07.07.22, 16:47 To nie macica uwiera, w pochwie mnie to kłuje/boli. Ja nawet wysikać się z tym nie bardzo umiem. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 07.07.22, 17:03 nutella_fan napisała: > To nie macica uwiera, w pochwie mnie to kłuje/boli. Ja nawet wysikać się z tym > nie bardzo umiem. Nie myślałaś o wizycie w gabinecie uroginekologicznym? I nie chodzi o tampony, bo pewnie możesz bez tego żyć, ale te objawy mogą wskazywać na jakiś problem z obniżeniem tego i owego. Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 07.07.22, 21:29 Nic nie mam obniżonego, nie rodziłam naturalnie, nie popuszczam moczu. Po prostu mam cholernie wąską pochwę i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 08.07.22, 09:18 nutella_fan napisała: > Nic nie mam obniżonego, nie rodziłam naturalnie, nie popuszczam moczu. Po prost > u mam cholernie wąską pochwę i tyle. No jak uważasz. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 08.07.22, 10:39 Szukasz facetów o atrybucie typu kabanos...? Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 09.07.22, 09:24 No a przy stosunku nic Cię nie boli? Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 07.07.22, 13:48 Wystarczą osłabione mięśnie dna miednicy i obniżenie narządów. A pewnie i parę innych fizjologicznych aspektów by się znalazło. Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 08.07.22, 22:27 Może tak być, ja do porodu też miałam zawsze uczucie uwierania, a po używam tylko tamponów od kilkunastu lat. Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 10.07.22, 17:30 Ja to rozumiem bo mnie tampony tez nie leza, uwieraja. Nawet jesli na poczatku wydaje sie ok to po pol godzinie zaczyna mi przeszkadzac. Nie wiem dlaczego. Praktukuje z nimi juz dziesiat lat kiedy musze ( kapiele ) i caly czas jest tak samo niewygodnie. Nawet z tymi mini. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 07.07.22, 11:01 Dlaczego oczywiscie sporadycznie? Corka miala 11 lat, uzywa tampony z aplikatorami i nie miala zadnych trudnosci, to jest super latwe. Tampony uzywa zamiast podpasek. Odpowiedz Link Zgłoś
hosta_73 Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 07.07.22, 12:52 Moja ma prawie 16 lat i nie chce tamponów. Temat wkładania sobie czegoś do środka jest dla niej nie do przeskoczenia. Namawiam czasem żeby spróbowała ale nie ma mowy, póki co. A bardzo by jej to ułatwiło życie. Odpowiedz Link Zgłoś
alinalen Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 07.07.22, 21:16 Jak tylko dostała okres -13 lat.chodzi na basen i musi to ogarniac. Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 07.07.22, 22:30 Hehe pamiętam czasy gdy tampony OB były nowością Odpowiedz Link Zgłoś
odnawialna Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 07.07.22, 22:35 W wieku 13 lat, po około roku od pierwszej miesiączki. Kupiła sobie rozmiar mini, coś tam próbowała ale stwierdziła, ze w życiu sobie tego nie włozy. Przy kolejnym okresie spróbowała znów i zaskoczyła. Jednak używa ich razem/na zmianę z podpaskami. Twierdzi, że są ok, ale bez zachwytów. Odpowiedz Link Zgłoś
geoardzica_z_mlodymi Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 09.07.22, 08:18 Nikt z Was nie obawia się wstrząsu? Dziewczynki wiedzą jak go rozpoznać? Pamiętam jak jako nastolatka uczyłam się na pamięć objawów, by w razie czego zareagować. Kiedyś ginekolodzy z tego powodu nie polecali tej metody. Bardziej jako awaryjną. Pamiętam, ze na rajdach z plecakiem po górach zaczęłam używać. I właśnie sporadycznie z powyższego powodu. Córki nie mam Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 09.07.22, 08:34 Nie, przy prawidłowym stosowaniu za niskie prawdopodobieństwo żeby się bać. Odpowiedz Link Zgłoś
geoardzica_z_mlodymi Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 09.07.22, 08:37 Generalnie prawdopodobieństwo jest niskie. Tyle, ze ja mam pecha i zwykle nisko prawdopodobne zdarzenia mi się przytrafiają się ale chodzi mi o to, że chyba dziewczynka powinna o takim zagrożeniu wiedzieć. Ja jako nastolatka kupiłam sobie tampony samodzielnie i zawsze czytam ulotki. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 09.07.22, 09:25 Ja też czytałam i czytam ulotki. Oraz, miałam.prenumeratę Filipinki i Jestem, więc byłam doedukowana. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 09.07.22, 09:03 Ten wstrząs jest tak częsty jak inne straszne skutki uboczne, które znajdziesz na ulotkach większości leków. Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 10.07.22, 18:27 Miałam 16 lat, pojechałam na obóz wędrowny. Nie wiem czemu kupiłam bez aplikatora, ależ ja się namęczyłam, żeby dobrze wlożyć tego tampona i jeszcze mój geniusz: nie zabrałam podpasek. Dopiero po 10 sztuce się nauczyłam. Podpasek na noc zaczęlam używać ponownie dopiero w okolicach 35 urodzin jak doczytałam, że to zdrowsze. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Tampony u nastolatek - kiedy? 10.07.22, 18:36 Jan Himilsbach - Na Wczasach Odpowiedz Link Zgłoś