bzzzk Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 22:11 ja też;) ale co poradzić... pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
asiek_asiekowaty Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 22:17 Ja mam na twarzy jakis 5 "konczacych sie" i kilka takich plamek po poprzednich (akurat na twarzy mi se zawsze wszystko rewelacyjnie goi, wiec niedlugo plamki znina calkowicie - i zostana jakis czas te z obecnych pryszczy, a potem z nastepnych itd. ehh). 5 pryszczy trudno nazwac tradzikiem, ale tak niemilosirnie mnie to doprowadza do szalu, ze przez to cholerstwo musze wykonywac pelny makijaz twarzy, podkladowac sie, korektorowac i pudrowac, ze wrrrr. Odpowiedz Link Zgłoś
bzzzk Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 22:21 oj Asiek, ja Ci strasznie zazdroszczę, że Ci te plamki znikają. ja mam zmasakrowaną twarz, plamy, góry i doliny, to się dopiero ciekawie maluje;) stwierdziłam, że ja się tynkuję, a nie maluję. no, teraz niby lepiej bo po jednym Yellow Peelu jestem, ale do normalnej skóry (nie idealnej) jeszcze daleko. ale mam nadzieję, że dam radę:) a może sam korektor by wystarczył? taki dobrze dobrany kolorystycznie do karnacji? pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
asiek_asiekowaty Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 22:35 Latwiej nalozyc podklad i to, co jeszcze jest widoczne przejechac korektorem, bo jednak dobrze wyrownac koloryt tam, gdaie jeszcze jakies slady sa. Ale jak jest w miare ok, to tylko korektor i troche pudru. A ze skora to faktycznie mam szczescie - jakbys widziala, co ja juz na twarzy mialam. :P Raz sie poparzylam lyzeczka od herbaty i mialam dokladnie posrodku nad linia brwi sporego strupka a'la Hinduska, poza tym mam sklonnosc do masakrowania najmniejszych nawet krostek do pryszczy, a potem drapanie i wyciskanie pryszcza, az zostanie strup i wtedy zacznie mi sie to goic. Mialam juz tak duze i masakrowane po kilka razy ranki, ze bys sie przestraszyla, jaka to bede miala po tym blizne krater + przebarwienie. Ale nie - wszysciutko znika. A jeszcze smieszniejsze jest to, ze np. najmniejsze zadrapanie na nodze i przebarwienie mam lata. Ciekawe, z czego wynika ta roznica. Odpowiedz Link Zgłoś
bzzzk Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 22:42 no, to rzeczywiście fajna sprawa, jak wszystko się tak pięknie goi:) mnie moja dermatolog powiedziała ostatnio, że i tak mam skóra, która ma tendencję do szybkiego odnawiania się, czy jakoś tak, w każdym razie, że mi te blizny zanikowe same będą się wypełniać, no, tak wspaniale to na razie nie jest, aż strach pomyśleć, co by było jakby moja skóra nie miała takiej tendencji;) Asiek, a tak trochę o naturę zachaczając- czy podkłady wybierasz kierując się składem? tzn. żeby np. jak najkrótszy? bo ja w tym wypadku w ogóle nie zwracam uwagi... pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
asiek_asiekowaty Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 22:44 Napisalam o tym w Twoim nowym watku. :P Odpowiedz Link Zgłoś
bzzzk Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 23:00 faktycznie;) nie przeczytałam wcześniej:) Odpowiedz Link Zgłoś
gumis82 Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 23:03 a jesli chodzi o podklad to jak sie nie pomaluje to zawsze jest gorzej tzn wiecej wyskoczy, bo moze podklad jakos chroni tez troche ja uzywam maybelline fresh matt, jak dla mnie super Odpowiedz Link Zgłoś
bzzzk Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 23:13 o, to był przez dłuższy czas mój ulubiony podkład właśnie, ale kolorów dla mnie nie produkują, więc się z nim pożegnałam, bo jednak żaden kolor nie pasował:( no właśnie- mówi się, że podkład tylko pogarsza sprawę, że zatyka pory itp. a ja też nie zauważyłam nic takiego. Odpowiedz Link Zgłoś
gumis82 Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 23:15 poza tym podklad jest z filtrem wiec chroni tez troche od slonca, i u mnie jest tak ze jak sie nie pomaluje to zaraz cos wyskoczy a jak od rana mam podklad wlasnie to jest lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
asiek_asiekowaty Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 23:31 Ooo lubilam fresh Matte, kupilam jakies 5 lat temu w USA (nie wiem, jaki jest w Polsce, ale ma fatalne oceny na Wizazu) i bardzo lubilam - dobrze kryl i daal matowe pudrowe wykonczenie. Teraz mam Revlona Colorstay i chociaz balam sie, ze podklad mocno kryjacy i to jeszcze dlugotrwaly doprowadzi do nowych pryszczy i o dziwo - nie. Uzywam go prwie codziennie i wieczorem niczego strasznego nie obserwuje, nawet powiedzialabym, ze po calonocnym noszeniu tego podkladu (impreza + sen po imprezie) niektore krostki sa wysuszone, mniejsze. Dodam, ze to jest podklad oil-free. Odpowiedz Link Zgłoś
gumis82 Re: mam dosc pryszczy !!! 26.11.05, 10:26 No nie wiem dla mnie fresh matt jest super, i tez obserwuje jakby ze sie po nim troche zmnijeszaja no i mniej wyskakuje jak go mam Odpowiedz Link Zgłoś
bzzzk Re: mam dosc pryszczy !!! 26.11.05, 16:09 kurczę, tak mi szkoda, że nie pasują mi odcienie tego podkładu, bo poza licznymi zaletami, to jeszcze i tani jest... myślicie, że mieszanie podkładów różnych firm źle się skończy?...:) bo w sumie bym spróbowała- głównie Maybelline zmieszać z odrobiną ciemnego L'Oreala np? pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: quleczka Re: mam dosc pryszczy !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.05, 00:41 Witaj! Ja mam wlasciwie tak samo. Na twarzy poza najwiekszymi znika prawie wszystko.Czasem po takich wielokrotnie zdapanych zastaja jakies zaczerwienienia ale z czasem tez mijaja. Potem tylko niestety przy naglych zmianach temaperatur widac,ze skora jest miejscami czerwona bardziej. Poki co uparcie stosuje acnederm i wiem ,ze to z czasem pomaga.Tylko znow musze byc cierpliwa by zobaczyc efekty. Natomiast dol plecow, nogi czy posladki...po prostu masakra.Ciemniejsze slady zostaja calymi miesiacami :( Pozdrowionka! Quleczka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neomi porto Re: mam dosc pryszczy !!! IP: *.ufp.pt / *.ufp.pt 01.12.05, 00:03 ja stosowałam Tetralysal - antybiotyk w tabletkach, bardzo drogi, ale niesamowicie skuteczny!! teraz nie biore i problemy wróciły, ale warto zapytać dermatologa, to w sumie nowy lek, ale skuteczny i po nim nie trzeba juz kupowac, zadnych mazidel pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gumis82 Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 22:15 o niczym innym nie mysle tylko czy kolejny mi wyskoczyl, czy nie :( Odpowiedz Link Zgłoś
bzzzk Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 22:18 wiesz, a ja dziś mówiłam mojej mamie, że jak kiedyś się już tego wszystkiego pozbędę, to...jakoś tak nieswojo będę się czuła chyba;) towarzyszą mi od 9, 10 roku życia, mam 20 lat, to już taka integralna część mnie...:) wnerwia mnie to strasznie, ale z drugiej strony- przywykłam trochę chyba... najbardziej mnie irytuje, że one bolą, nie da się twarzy dotknąć czasem:/ pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
gumis82 Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 22:23 no wiem ze bola:( a co ten Yellow Peelu? Odpowiedz Link Zgłoś
bzzzk Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 22:30 zabieg złuszczający, robiony u dermatologa. ja mam liczne przebarwienia, one są w zasadzie na całej twarzy oraz blizny zanikowe na policzkach- liczę że to coś pomoże. wiem, że przede mną jeszcze tych zabiegów sporo... ale już po pierwszym widzę, że jest bardziej gładko. a masz może też takie wielkie "gule" gojące się tygodniami? koszmar. jak się zapomnę i mocniej dotknę, podrapię, to mam wrażenie, że zaraz oszaleję;) pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
truskawkam73 Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 22:35 Hej :-) Ja też to mam od okresu dojrzewania, a jestem już po trzydziestce ;) Pomógł mi krem Vichy Normaderm, wszyscy ze zdumieniam pytają, ile ja wydaję na kremy, pillingi i kosmetyczki. Oczywiście, przed okresem nie ma lekko i wyskakują na przemian dwa "boloki" (czyli te bolące wulkany) na brodzie - mam dwa takie punkty i zawsze w którymś z tych miejsc jeden wyskoczy przed miesiączką na 100%, ale nie mam żadnych blizn po tygodniu stosowania, a przedtem to była tragedia. Dodam, ze nie używam żadnego podkładu ani pudny, jedynie róż na policzki i sporadycznie korektor na świeże blizny po "bolokach". Odpowiedz Link Zgłoś
truskawkam73 Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 22:36 miało być "żadnego pudru" :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
bzzzk Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 22:45 hmmm, to pewnie też Ci hormony wariują czasem, jak u mnie, na tym tle właśnie takie wielkie się robią, bolące i w okolicach brody, żuchwy, szyi... właśnie walczę od paru dni z takimi 3 pięknymi na szyi- no, ale pół biedy, szyję moża ukryć przynajmniej;) a takie pytanie mam- masz może dzieci? bo ponoć po urodzeniu dziecka hormony powinny już się całkiem unormować. i ciekawa jestem czy tak rzeczywiście jest. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
asiek_asiekowaty Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 22:46 Hehehe, oby nie okazalo sie, ze liczne potomstwo to jedyny sposob na piekna cere w naszym przypadku, hehehe. :D:D:D Odpowiedz Link Zgłoś
gumis82 Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 23:01 No a ja mam kilka takich bolesnych a jak chce wysisnac to tak boli ze mozna sie wsciec :( a wlasnie sie umylam nalozylam rozne mazidla, hahaha a ciekawe co bedzie rano, ile niespodzianek ?:( Odpowiedz Link Zgłoś
bzzzk Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 23:06 Gumiś, nie wyciskaj lepiej, te wielkie są takie, że i tak całkiem nie wyjdą, trzeba je zostawić, jakoś tuszować i pozwolić zniknąć kiedy będą chciały, bo raz że to przecież strasznie boli, a poza tym po dłubaniu mogą pozostać blizny... teraz już to wiem, szkoda że za późno;) Asiek, ja mam nadzieję, że wybawienie nadejdzie wcześniej, bo dzieci to ja planuję koło 30 pewnie;) pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
gumis82 Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 23:08 Jednym sie nasila w czasie ciazy a innym znika :) ciekawe jak bedzie z nami Odpowiedz Link Zgłoś
bzzzk Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 23:11 najgorszy scenariusz to taki- zniknie do tej pory, będzie już wszystko ładnie, a tu pojawi się dziecko i nastąpi nawrót;) Odpowiedz Link Zgłoś
gumis82 Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 23:12 no wlasnie zwlaszcza po nieprzespanych nocach itp Odpowiedz Link Zgłoś
bzzzk Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 23:09 a jak jest u Was z kosmetykami- widzicie różnice w stanie cery zależnie czego użyjecie, np. czegoś tłustego itd? bo ja mam tak dziwnie, że kremy i różne inne rzeczy nie mają żadnego wpływu na cerę. nawet lepiej mi się te cuda goją, jak nasmaruję się czymś tłustym. po Yellow Peel musiałam smarować się parę dni wazeliną, dermatolog ostrzegała, że pojawią się liczne wypryski, a tu nic- piękna, gładka cera;) pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
gumis82 Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 23:12 To moze tak cie ostrzegala ze poprostu skoro to taki peeling zluszczajacy, to mial jak gdyby zluszczyc skore ale wypchnac syfy z wewnatrz na zewnatrz zeby sie oczyszczalo tak,no a jak to wysuszylo to musialas wazelina zeby sie po tym zluszczylo to ciekawe czemu nic ci nie powyskakiwalo Odpowiedz Link Zgłoś
gumis82 Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 23:14 A mnie np nasila sie jak wypije alkohol, zawsze jak jest jakas imprezka i troche wypije a robie to malo kiedy naprawde to zawsze obserwuje wiecej Odpowiedz Link Zgłoś
bzzzk Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 23:20 ja też!;) ale często też zostaję na noc w takich przypadkach, więc może to ten niezmyty makijaż... chociaż w sumie skoro nawet wazelina mi nie szkodzi, to chyba jednak to alkohol:) Odpowiedz Link Zgłoś
bzzzk Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 23:18 no dziwne... a ja mam strasznie tłustą cerę, to też przez te hormony, więc tym bardziej wazelina i inne tłuste, ciężki specyfiki nie powinny się nadawać, wszędzie tak piszą. chyba jakaś nietypowa jestem:) a jak smaruję się Differinem i Skinorenem, to wcale tak dobrze nie jest;) zresztą zauważyłam, że te do stosowania zewnętrznego nic już u mnie nie dają. ale każą się smarować, to smaruję:) a masz coś, co pomaga Ci trochę na te wypryski, że jak posmarujesz, tak punktowo, to szybciej znikają? Odpowiedz Link Zgłoś
mgielka83 Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 23:21 mi np dość dobrze "wyciąga" i zmniejsza takiego obrzękniętego bolącego paskudę glinka zielona miejscowo, szybko przysycha i dobrze sie trzyma na buzi, wiec świetna na noc:) bo maśc cynkowa zawsze jest wsmarowana w poduszkę:) Odpowiedz Link Zgłoś
bzzzk Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 23:27 a, glinki używam, ale jako maseczki, na noc to jeszcze nie stosowałam, chyba muszę spróbować potraktować nią któregoś:) za to jakąś różnicę widzę czasem po olejku herbacianym, ale to chyba zależy od rodzaju tego "skunksa", bo nie wiem jak u Was, ale ja rozpoznaję różne typy i nie na wszystkie coś tak samo działa;) Odpowiedz Link Zgłoś
mgielka83 Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 23:37 mi się nie chce tuba pasty glinkowej skonczyć bo nie chcę wysuszać moich cudnych suchych skórek na czole..ale na nos czemu nie:) Odpowiedz Link Zgłoś
gumis82 Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 23:22 ja juz sie u dermatologa nie lecze bo wydalam juz tyle kasy ze mieszkanie moznaby umeblowac ;) pijam duzo zielonej herbaty dziennie, i widze ze jest lepiej jesli chodzi o wychodzenie nowych(tylko takiej prawdziwej zielonej a nie ekspresowej ) a punktowo najlepiej na mnie dziala (mimo ze mialam dalacin T, zineryt, jakies robione specjalnie itp) to taki sztyft z oriflamu z zielonej wlasnie herbaty i tormentiol, zwykla masc za 5 zlotych , to po nich mi bardzo szybko znikaja. od dwoch tyd mam zestaw z Avene do cery tradzikowej oprocz toniku zeby nie wysuszyc na bardzo i zaczynam widziec efekty :) Odpowiedz Link Zgłoś
bzzzk Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 23:32 ja też już u dermatologa się nie leczę w zasadzie, teraz chodzę tylko na konsultace dotyczące usuwania blizn, ale parę lat leczyłam u niej trądzik młodzieńczy, teraz mam androgenny, więc u endokrynologa się kuruję. no, kasy to sporo na ten trądzik idzie, aż boję się podliczać:) ile tak mniej więcej zielonej herbaty pijesz dziennie? też lubię. ale chciałabym wiedzieć ile pić, żeby nie przesadzić z kolei:) a czym Cię dermatolg leczył? Odpowiedz Link Zgłoś
gumis82 Re: mam dosc pryszczy !!! 26.11.05, 10:29 tak ok 4 dziennie ale pijam jeszcze taka herbatke 1 dziennie sekret piekna sie nazywa z vitaxu ona tez zawiera herbate zielona i inne np bratek no i wiele innych ziol ktore wplywaja korzystnie na cere i oczyszczaja organizm z toksyn i bardzo dobra w smaku jest :) polecam Odpowiedz Link Zgłoś
asiek_asiekowaty Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 23:23 Wazelina wg. folozofii naturalnych jest uwazana za jedno z najwiekszych paskudztw, a inni z kolei twierdza, ze ma swietne wlasciwosci gojace i chroniace, uzywa sie jej w kosmetykach dla dzieci. Ja raczej bym nie stosowala na twarz, ale ogolnie: tym gorsza cera, im wiecej antybakteryjnych i matujacych kremow sie uzywa. I znowu jest teoria, ze problem tlustej cery pochodzi wlasnie od tego, ze sie ja nadmiernie wysusza, przez co ona jeszcze wiecej sie natluszcza, chroniac sie rpsed wysuszeniem. Naturalni twierdza, ze najlepsze na tlusta cere sa... oleje roslinne. Nie wiem, czy z czasem zmniejszaja przetluszczanie, ale wiem, ze w przeciwienstwie do wszelkich tlustosci kosmetycznych oleje roslinne sie stopniowo wchlaniaja w skore, natomiast chociazby taka oliwka dla dzieci czy tusty krem, ktore opieraja sie na paraffinum liquidum - nie chca sie wchlonac. Odpowiedz Link Zgłoś
mgielka83 Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 23:35 mi np nigd nie udało sie dokładnie zdiagnozować co konkretnie wywołuje zaskórniki, mam ich czasem mniej, czasem więcej. Wiem za to: oliwa z oliwek wchłania się cudownie pozostawiajac skórę aksamitną. Niemniej nie próbowałam stosowac dłuzej, na wizażu odradzano do zanieczyszczonej cery. olej z winogron- wchłaniał się gorzej.. Natomiast teraz uzywam olejku dr H, i musze powiedzieć, że obserwuję stopniowa poprawę albo mi sie zdaje:) W każdym razie połozony na zwilzona skórę fajnie nawilza, jak nie ma mrozu, to wystarczajaco. krem pigwowy natomiast jest leciutki, nie podlega dla mnie regule naturalne=tłuste:) Zastosowany mix tego kremu i olejku wchłania sie wolniej niz kazde z osobna, ale sprawdza się na zimnie. O długofalowych efektach za wcześnie mówić:) Wiem tylko ze nie mam jakiejs super do trądziku skłonnosci, mysle ze u mnie to pochodna zaniecyszczenia cery, stresu.. na skutek tego całe wakacje paprała mi sie buzia i policzki stały sie nierówne:( W kazdym razie moim celem bylo raczej uproszczenie na max. pielegnacji, niedraznienie, słowem pozwolenie wrócenia do normalnosci, takiej bez uzywania czegokolwiek-i wydało mi się ze najmniej inwazyjne bedą produkty organiczne i rózne "babciowe" sposoby typu maseczka z miodu w umiarkowanej ilosci. Czyli nie jest to pochodna jakiegoś radykalizmu i np "ideologii wege". to na tyle, hehe Odpowiedz Link Zgłoś
bzzzk Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 23:42 nad olejkiem dr H. też rozprawiam, ale on drogi, a ja jednak nienaturalna, więc nie wiem czy to nie bez sensu zakup... Odpowiedz Link Zgłoś
bzzzk Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 23:38 no, ja wiem, że wazelina jest be:) ale derm. kazała po zabeigu, więc smarowałam. czasem używam, jako czegoś mocno tłustego, czystego wyciągu z masła Karite i też jest pięknie:) tylko chyba jakiś olejek eteryczny dodam, bo zapach nienajciekawszy... zastanawiam się od jakiegoś czasu nad olejem z pestek winogron, ale jakoś mi płynna konsystencja przeszkadza, wolę coś "kremowego" bardziej. wiem, wybredna jestem;) a miałaś może coś takiego jak żel aloesowy formy Ichem (czy jakoś podobnie)? widziałam ostatnio w sklepie, skład nie jest zły, ale zastanawiam się czy nie będzie wysuszał... bo chyba ma alkohol. no, i to żel więc pewnie bardzo lekki. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
asiek_asiekowaty Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 23:42 A wiesz, ze mialam z tego zel zen-szen? Zaraz poszukam linka: www.ichem.com.pl/ Zel taki w sumie bez zapachu, lekka konsystencja, latwo sie wchlanial, choc zostawial typowa dla wielu zeli lepka warstwe jakas chwile. Dobry dla cery tlustej. Odpowiedz Link Zgłoś
bzzzk Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 23:53 o, nie widziałam tego z żeń- szeniem. taniutka rzecz, więc pewnie w końcu wypróbuję. czyli pewnie dobry były na dzień, skoro jest lekki i łatwo się wchłania. a stosowałaś go może pod podkład? bo często na kremie podkład źle mi się rozprowadza, "wałkuje" się i chciałabym tego uniknąć.. Odpowiedz Link Zgłoś
asiek_asiekowaty Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 23:58 Mi sie nic nie walkuje nigdy. Wyjatkiem byl matujacy krem Garniera, jakis jego skladnik matujacy bardzo sie walkowal, jak sie uzylo w wiekszej ilosci. A ten zelik sie wchlania, wiec nie powinno sie nic walkowac. Zen-szen ma taka pol- przezroczysta biala barwe, a aloesowy perlowo-zielona (tak przy okazji mowie, bo bardzo ladnie ta perlowa zielen wyglada:P) Odpowiedz Link Zgłoś
truskawkam73 Re: mam dosc pryszczy !!! 26.11.05, 09:13 Jeśli pytanie skierowane było do mnie to odpowiadam, że ma dwoje dzieci :) Odpowiedz Link Zgłoś
bzzzk Re: mam dosc pryszczy !!! 26.11.05, 16:11 tak, do Ciebie:) a, no to gratuluję pociech i powiedz jeszcze, czy przed dziećmi miałaś większe czy mniejsze problemy ze skórą? a może nie widzisz różnicy? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gumis82 Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 23:31 a ja ide spac i leczyc te syfy :) Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
beataanna1 Re: mam dosc pryszczy !!! 26.11.05, 11:37 Na pryszcze dobra jest w aptece kupiona maść BENZACNE, tylko ta silniejsza bo są dwa gatunki, słabsza i mocniejsza, smaruje się ją miejscowo na te wypryski, ona wysusza je, najlepiej to zrobić na noc, ja miałam okropne plecy i mi to pomogło. I teraz jak mam drobne problemy to wystarczy że wezmę zwykłą pastą do zębów posmaruję i też mi wysuszy na twarzy pryszcza...acha....nie pudruję się wcale, nigdy nie urzywałam żadnych podkładów, bo one niszczą cerę i zatykają te miejsca zmienione. Zauważyłam też, że nie mam wyprysków na twarzy gdy piję mniej soków, dowiedziałam się że witaminy których jest za dużo, wychodzą właśnie pod postacią takich wyprysków, więc ograniczyłam soczki.Dobrą rzeczą na przemywanie twarzy jest tonik z nagietka,albo aloesu, łagodzi podrażnienia, a do takich jeszcze specyfików leczących wypryski moi znajomi zaliczają plyn kupiony w aptece AFRODYTA I ADONIS. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nimfa Re: mam dosc pryszczy !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 12:38 beataanna1 napisała: > Na pryszcze dobra jest w aptece kupiona maść BENZACNE Zauważ że ten post dotyczy gorszej postaci tradziku. Odpowiedz Link Zgłoś
bzzzk Re: mam dosc pryszczy !!! 26.11.05, 12:45 dokładnie. benzacne niewiele tu nie da:/ Odpowiedz Link Zgłoś
beataanna1 Re: mam dosc pryszczy !!! 26.11.05, 11:48 zapomniałam dodać że ostre przyprawy i jedzenie ostrych potraw może powodować takie zmiany na skorze....papa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karola Re: mam dosc pryszczy !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 12:21 mam do was pytanie dziewczyny:tez mam duze problemy z cera-glownie na policzkach i brodzie,nie jestem juz nastolatka wiec podejrzewam ze to pewnie wina hormonow,chce sie wybrac do endokrynologa i zrobic tez badania hormonalne, i moje pytanie:czy oprocz tabletek anty w jakis inny sposob leczy sie zaburzenia hormonalne?pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nimfa Re: mam dosc pryszczy !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 12:28 Oprocz tabletek sa jeszcze zastrzyki. Odpowiedz Link Zgłoś
bzzzk Re: mam dosc pryszczy !!! 26.11.05, 12:31 generalnie, to zastrzyki chyba są najgorszym wyjściem, bo nie da się przewidzieć jak organizm zareaguje, tabletki zawsze można odstawić, a wstrzyknięta substancja już jest cały czas. no, to są jeszcze plastry Evra. ale zaburzenia leczy się raczej środkami o większym działaniu antyandrogennym (o ile testosteron jest winny, a na ogół tak bywa) pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
bzzzk Re: mam dosc pryszczy !!! 26.11.05, 12:29 zależenie od tego co wyjdzie w badaniach- jeśli zaburzenia są niewielkie, to pewnie anty (często Diane), ale jak większe, to być może leki, ja np. brałam Bromergon (prolaktyna) i Androcur (testosteron), bardzo pomogły. potem musiałam przerwać, ale za miesiąc znów wracam do leczenia. ważne, żeby zrobić badania, bo wtedy widać co i jak, a nie napychać się np. Diane bez sensu, nie wiedząc czy jest to potrzebne albo wystarczające, choć często lekarze tak zalecają. poszukaj kogoś kompetentnego, kto każe Ci najpierw zbadać hormony. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nimfa Re: mam dosc pryszczy !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 12:32 Racja. Diagnostyka to podstawa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karola Re: mam dosc pryszczy !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 12:34 dzieki za odp!wybiore ie na pewno bo niestety leczenie dermatologiczne nie przynioslo dlugofalowego efektu-kilka miesiecy po odstawieniu tradzik wrocil!a jak jest w przypadku leczenia hormonalnego-czy takie kuracje przynosza trwaly efekt czy po zakonczeniu kuracji znowu problem powraca?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nimfa Re: mam dosc pryszczy !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 12:38 Niestety, powraca :( Odpowiedz Link Zgłoś
bzzzk Re: mam dosc pryszczy !!! 26.11.05, 12:44 tego Ci niestety nie powiem i chyba w ogóle różnie z tym bywa... w kazdym razie leczenie pewnie trwa parę lat, tak przynajmniej ma być u mnie. liczę, że pozbędę się problemu, przynajmniej w większości... na razie było tak, że zaczęłam leczyć się w październiku zeszłego roku. Androcur + Bromergon + Jeanine (to jest anty, ale brałam też, bo miało to coś regulować, nie pamiętam, w każdym razie potrzebne było). za dużo tego było na raz i bardzo kiepsko tolerowałam te leki, więc tamte 2 brałam może ze 2 cykle w sumie, Jeanine cały czas, aż do marca. wtedy zachorowałam na mononukleozę, która uszkodziła mi wątrobę i musiałam hormony odstawić. powiem Ci że efekty były już znaczne w lutym, czyli bardzo szybko (lekarz mówiłam że najwcześniej cokolwiek zmieni się po pół roku), zła strasznie byłam, że muszę przerwać i obwiałam się, że wszystko wróci. najpierw był spory "wysyp", ale gdzieś po 2 tygodniach wszystko samo zniknęło i od tamtej pory pojawiało się jednak mniej wyprysków, niż przed leczeniem. czyli mimo, że leczyłam się bardzo krótko, to coś tam podziałało. teraz biorę drugie opakowanie Jeanine, od grudnia zacznę jeszcze Androcur, żeby na raz wszystkiego nie rozpocząć. mam nadzieję, że się wszystko uda:) a u dermatologa też leczyłam się, pozbyłam się tam trądziku młodzieńczego, ale policzki, szyja nie chciały ustąpić, no i okazało się, że to hormony... pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nimfa Re: mam dosc pryszczy !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 12:55 Moze to dlatego ze hormony utrzymuja sie w organizmie przez jakies 2 miesiace. Ale fajnie ze ten wysyp po odstawieniu szybko Ci zniknal. Ja biore pierwsze opakowanie Diane i najbardziej obawiam sie tego odstawienia. Odpowiedz Link Zgłoś
karol_ka82 Re: mam dosc pryszczy !!! 26.11.05, 13:25 a ja mialam straszny tradzik i zaczelam brac Diane. wszystko pieknie poznikalo, bralam chyba 4 lata, wiem ze duzo dlatego zdecydowalam sie odstawic ale przejsc poczatkowo na inne regulon, zeby nie robic takich wahan hormonalnych organizmowi,bralam kilka miesiecy, w trakcie ktorych oczywiscie cos zaczelo sie pojawiac ale nie mozna tego nazwac tradzikiem. i nie biore juz wogole, stosuje zwykle srodki do pielegnacji skory mieszanej tzn loreal pure zone bardzo dobry jak dla mnie- tradziku nie ma tylko sporadyczne krostki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nimfa Re: mam dosc pryszczy !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 13:51 Fajno :) U mnie to raczej niemozliwe, bo mam PCOS :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nimfa Re: mam dosc pryszczy !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 14:10 Bardzo niefajna przypadlosc. Glownym objawem sa jajniki pokryte pecherzykami, hirsutyzm, tradzik, podzwyzszony poziom hormonow. Nie bede bardziej wtajemniczac, za duzo pisania. Odpowiedz Link Zgłoś
bzzzk Re: mam dosc pryszczy !!! 26.11.05, 16:05 ale jakoś się chyba to leczy? pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nimfa Re: mam dosc pryszczy !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 17:10 Jasne ze sie leczy, ja np biore Diane. A leczenie ciazowe to juz bardziej skomplikowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutna :( Re: mam dosc pryszczy !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.11.05, 19:55 nie bierz tego - dobra rada moze pomaga ale na jakis czas, a zupełnie zwalą Ci się hormony gdzieś czytałam na stronce jakiegos ginekologa, ze to jest lek nie dopuszczony do sprzedaży w na zachodzie ja tez mam trądzik od 10 lat, lecze sie,ale nie chce sobie jeszcze syfu narobic z innymi rzeczami, np. tarczyca- najbardziej zagrożona wiem ze trądzik wkurza ja tez sie budze rano i nie wiem co i gdzie tym razem wyskoczyło dobija mnie to :/ Odpowiedz Link Zgłoś
bzzzk Re: mam dosc pryszczy !!! 26.11.05, 16:06 oj, to mnie bardzo pocieszyłaś, mam nadzieję, że za kilka lat i u mnie będzie tak dobrze:) pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola24 ???jaki krem dla cery trądzikowej zimą??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.05, 15:07 Chodzi mi o cerę mieszaną ze skłonnością do trądziku...Jeśli któraś z was stosuje jakiś dobry kremik na zimę, proszę o pomoc:) Będę wdzęczna za podanie marki i ceny. Pozdrawiam!!! Trzymajcie się ciepło! Odpowiedz Link Zgłoś
truskawkam73 Re: ???jaki krem dla cery trądzikowej zimą??? 27.11.05, 15:25 Ja używam od dłuższego czasu Vichy Normaderm i jestem bardzo zadowolona :-) Ciekawa jestem natomiast jak działa Vichy Oligo 25... Ma ktoś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Re: ???jaki krem dla cery trądzikowej zimą??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.05, 15:44 Avene cleanance jest super !!! Odpowiedz Link Zgłoś