Dodaj do ulubionych

mam dosc pryszczy !!!

25.11.05, 22:08
Obserwuj wątek
    • bzzzk Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 22:11
      ja też;) ale co poradzić...
      pzdr.
      • asiek_asiekowaty Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 22:17
        Ja mam na twarzy jakis 5 "konczacych sie" i kilka takich plamek po poprzednich
        (akurat na twarzy mi se zawsze wszystko rewelacyjnie goi, wiec niedlugo plamki
        znina calkowicie - i zostana jakis czas te z obecnych pryszczy, a potem z
        nastepnych itd. ehh). 5 pryszczy trudno nazwac tradzikiem, ale tak
        niemilosirnie mnie to doprowadza do szalu, ze przez to cholerstwo musze
        wykonywac pelny makijaz twarzy, podkladowac sie, korektorowac i pudrowac, ze
        wrrrr.
        • bzzzk Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 22:21
          oj Asiek, ja Ci strasznie zazdroszczę, że Ci te plamki znikają. ja mam
          zmasakrowaną twarz, plamy, góry i doliny, to się dopiero ciekawie maluje;)
          stwierdziłam, że ja się tynkuję, a nie maluję. no, teraz niby lepiej bo po
          jednym Yellow Peelu jestem, ale do normalnej skóry (nie idealnej) jeszcze
          daleko. ale mam nadzieję, że dam radę:)
          a może sam korektor by wystarczył? taki dobrze dobrany kolorystycznie do
          karnacji?
          pzdr.
          • asiek_asiekowaty Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 22:35
            Latwiej nalozyc podklad i to, co jeszcze jest widoczne przejechac korektorem,
            bo jednak dobrze wyrownac koloryt tam, gdaie jeszcze jakies slady sa. Ale jak
            jest w miare ok, to tylko korektor i troche pudru. A ze skora to faktycznie mam
            szczescie - jakbys widziala, co ja juz na twarzy mialam. :P Raz sie poparzylam
            lyzeczka od herbaty i mialam dokladnie posrodku nad linia brwi sporego strupka
            a'la Hinduska, poza tym mam sklonnosc do masakrowania najmniejszych nawet
            krostek do pryszczy, a potem drapanie i wyciskanie pryszcza, az zostanie strup
            i wtedy zacznie mi sie to goic. Mialam juz tak duze i masakrowane po kilka razy
            ranki, ze bys sie przestraszyla, jaka to bede miala po tym blizne krater +
            przebarwienie. Ale nie - wszysciutko znika. A jeszcze smieszniejsze jest to, ze
            np. najmniejsze zadrapanie na nodze i przebarwienie mam lata. Ciekawe, z czego
            wynika ta roznica.
            • bzzzk Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 22:42
              no, to rzeczywiście fajna sprawa, jak wszystko się tak pięknie goi:) mnie moja
              dermatolog powiedziała ostatnio, że i tak mam skóra, która ma tendencję do
              szybkiego odnawiania się, czy jakoś tak, w każdym razie, że mi te blizny
              zanikowe same będą się wypełniać, no, tak wspaniale to na razie nie jest, aż
              strach pomyśleć, co by było jakby moja skóra nie miała takiej tendencji;)
              Asiek, a tak trochę o naturę zachaczając- czy podkłady wybierasz kierując się
              składem? tzn. żeby np. jak najkrótszy? bo ja w tym wypadku w ogóle nie zwracam
              uwagi...
              pzdr.
              • asiek_asiekowaty Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 22:44
                Napisalam o tym w Twoim nowym watku. :P
                • bzzzk Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 23:00
                  faktycznie;) nie przeczytałam wcześniej:)
                  • gumis82 Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 23:03
                    a jesli chodzi o podklad to jak sie nie pomaluje to zawsze jest gorzej tzn
                    wiecej wyskoczy, bo moze podklad jakos chroni tez troche ja uzywam maybelline
                    fresh matt, jak dla mnie super
                    • bzzzk Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 23:13
                      o, to był przez dłuższy czas mój ulubiony podkład właśnie, ale kolorów dla mnie
                      nie produkują, więc się z nim pożegnałam, bo jednak żaden kolor nie pasował:(
                      no właśnie- mówi się, że podkład tylko pogarsza sprawę, że zatyka pory itp. a
                      ja też nie zauważyłam nic takiego.
                      • gumis82 Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 23:15
                        poza tym podklad jest z filtrem wiec chroni tez troche od slonca, i u mnie jest
                        tak ze jak sie nie pomaluje to zaraz cos wyskoczy a jak od rana mam podklad
                        wlasnie to jest lepiej
                        • asiek_asiekowaty Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 23:31
                          Ooo lubilam fresh Matte, kupilam jakies 5 lat temu w USA (nie wiem, jaki jest w
                          Polsce, ale ma fatalne oceny na Wizazu) i bardzo lubilam - dobrze kryl i daal
                          matowe pudrowe wykonczenie. Teraz mam Revlona Colorstay i chociaz balam sie, ze
                          podklad mocno kryjacy i to jeszcze dlugotrwaly doprowadzi do nowych pryszczy i
                          o dziwo - nie. Uzywam go prwie codziennie i wieczorem niczego strasznego nie
                          obserwuje, nawet powiedzialabym, ze po calonocnym noszeniu tego podkladu
                          (impreza + sen po imprezie) niektore krostki sa wysuszone, mniejsze. Dodam, ze
                          to jest podklad oil-free.
                          • gumis82 Re: mam dosc pryszczy !!! 26.11.05, 10:26
                            No nie wiem dla mnie fresh matt jest super, i tez obserwuje jakby ze sie po nim
                            troche zmnijeszaja no i mniej wyskakuje jak go mam
                            • bzzzk Re: mam dosc pryszczy !!! 26.11.05, 16:09
                              kurczę, tak mi szkoda, że nie pasują mi odcienie tego podkładu, bo poza
                              licznymi zaletami, to jeszcze i tani jest... myślicie, że mieszanie podkładów
                              różnych firm źle się skończy?...:) bo w sumie bym spróbowała- głównie
                              Maybelline zmieszać z odrobiną ciemnego L'Oreala np?
                              pzdr.
            • Gość: quleczka Re: mam dosc pryszczy !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.05, 00:41
              Witaj!

Ja mam wlasciwie tak samo. Na twarzy poza najwiekszymi znika prawie
              wszystko.Czasem po takich wielokrotnie zdapanych zastaja jakies zaczerwienienia
              ale z czasem tez mijaja. Potem tylko niestety przy naglych zmianach temaperatur
              widac,ze skora jest miejscami czerwona bardziej.

Poki co uparcie stosuje acnederm i wiem ,ze to z czasem pomaga.Tylko znow musze
              byc cierpliwa by zobaczyc efekty.

Natomiast dol plecow, nogi czy posladki...po prostu masakra.Ciemniejsze slady
              zostaja calymi miesiacami :(

Pozdrowionka!
              Quleczka
      • Gość: neomi porto Re: mam dosc pryszczy !!! IP: *.ufp.pt / *.ufp.pt 01.12.05, 00:03
        ja stosowałam Tetralysal - antybiotyk w tabletkach, bardzo drogi, ale
        niesamowicie skuteczny!! teraz nie biore i problemy wróciły, ale warto zapytać
        dermatologa, to w sumie nowy lek, ale skuteczny i po nim nie trzeba juz
        kupowac, zadnych mazidel
        pozdrawiam
    • gumis82 Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 22:15
      o niczym innym nie mysle tylko czy kolejny mi wyskoczyl, czy nie :(
      • bzzzk Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 22:18
        wiesz, a ja dziś mówiłam mojej mamie, że jak kiedyś się już tego wszystkiego
        pozbędę, to...jakoś tak nieswojo będę się czuła chyba;) towarzyszą mi od 9, 10
        roku życia, mam 20 lat, to już taka integralna część mnie...:) wnerwia mnie to
        strasznie, ale z drugiej strony- przywykłam trochę chyba... najbardziej mnie
        irytuje, że one bolą, nie da się twarzy dotknąć czasem:/
        pzdr.
        • gumis82 Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 22:23
          no wiem ze bola:( a co ten Yellow Peelu?
          • bzzzk Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 22:30
            zabieg złuszczający, robiony u dermatologa. ja mam liczne przebarwienia, one są
            w zasadzie na całej twarzy oraz blizny zanikowe na policzkach- liczę że to coś
            pomoże. wiem, że przede mną jeszcze tych zabiegów sporo... ale już po pierwszym
            widzę, że jest bardziej gładko.
            a masz może też takie wielkie "gule" gojące się tygodniami? koszmar. jak się
            zapomnę i mocniej dotknę, podrapię, to mam wrażenie, że zaraz oszaleję;)
            pzdr.
    • truskawkam73 Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 22:35
      Hej :-) Ja też to mam od okresu dojrzewania, a jestem już po trzydziestce ;)
      Pomógł mi krem Vichy Normaderm, wszyscy ze zdumieniam pytają, ile ja wydaję na
      kremy, pillingi i kosmetyczki. Oczywiście, przed okresem nie ma lekko i
      wyskakują na przemian dwa "boloki" (czyli te bolące wulkany) na brodzie - mam
      dwa takie punkty i zawsze w którymś z tych miejsc jeden wyskoczy przed
      miesiączką na 100%, ale nie mam żadnych blizn po tygodniu stosowania, a
      przedtem to była tragedia. Dodam, ze nie używam żadnego podkładu ani pudny,
      jedynie róż na policzki i sporadycznie korektor na świeże blizny po "bolokach".
      • truskawkam73 Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 22:36
        miało być "żadnego pudru" :-))
        • bzzzk Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 22:45
          hmmm, to pewnie też Ci hormony wariują czasem, jak u mnie, na tym tle właśnie
          takie wielkie się robią, bolące i w okolicach brody, żuchwy, szyi... właśnie
          walczę od paru dni z takimi 3 pięknymi na szyi- no, ale pół biedy, szyję moża
          ukryć przynajmniej;)
          a takie pytanie mam- masz może dzieci? bo ponoć po urodzeniu dziecka hormony
          powinny już się całkiem unormować. i ciekawa jestem czy tak rzeczywiście jest.
          pzdr.
          • asiek_asiekowaty Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 22:46
            Hehehe, oby nie okazalo sie, ze liczne potomstwo to jedyny sposob na piekna
            cere w naszym przypadku, hehehe. :D:D:D
            • gumis82 Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 23:01
              No a ja mam kilka takich bolesnych a jak chce wysisnac to tak boli ze mozna sie
              wsciec :( a wlasnie sie umylam nalozylam rozne mazidla, hahaha a ciekawe co
              bedzie rano, ile niespodzianek ?:(
              • bzzzk Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 23:06
                Gumiś, nie wyciskaj lepiej, te wielkie są takie, że i tak całkiem nie wyjdą,
                trzeba je zostawić, jakoś tuszować i pozwolić zniknąć kiedy będą chciały, bo
                raz że to przecież strasznie boli, a poza tym po dłubaniu mogą pozostać
                blizny... teraz już to wiem, szkoda że za późno;)
                Asiek, ja mam nadzieję, że wybawienie nadejdzie wcześniej, bo dzieci to ja
                planuję koło 30 pewnie;)
                pzdr.
                • gumis82 Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 23:08
                  Jednym sie nasila w czasie ciazy a innym znika :) ciekawe jak bedzie z nami
                  • bzzzk Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 23:11
                    najgorszy scenariusz to taki- zniknie do tej pory, będzie już wszystko ładnie,
                    a tu pojawi się dziecko i nastąpi nawrót;)
                    • gumis82 Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 23:12
                      no wlasnie zwlaszcza po nieprzespanych nocach itp
                • bzzzk Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 23:09
                  a jak jest u Was z kosmetykami- widzicie różnice w stanie cery zależnie czego
                  użyjecie, np. czegoś tłustego itd? bo ja mam tak dziwnie, że kremy i różne inne
                  rzeczy nie mają żadnego wpływu na cerę. nawet lepiej mi się te cuda goją, jak
                  nasmaruję się czymś tłustym. po Yellow Peel musiałam smarować się parę dni
                  wazeliną, dermatolog ostrzegała, że pojawią się liczne wypryski, a tu nic-
                  piękna, gładka cera;)
                  pzdr.
                  • gumis82 Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 23:12
                    To moze tak cie ostrzegala ze poprostu skoro to taki peeling zluszczajacy, to
                    mial jak gdyby zluszczyc skore ale wypchnac syfy z wewnatrz na zewnatrz zeby
                    sie oczyszczalo tak,no a jak to wysuszylo to musialas wazelina zeby sie po tym
                    zluszczylo
                    to ciekawe czemu nic ci nie powyskakiwalo
                    • gumis82 Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 23:14
                      A mnie np nasila sie jak wypije alkohol, zawsze jak jest jakas imprezka i
                      troche wypije a robie to malo kiedy naprawde to zawsze obserwuje wiecej
                      • bzzzk Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 23:20
                        ja też!;) ale często też zostaję na noc w takich przypadkach, więc może to ten
                        niezmyty makijaż... chociaż w sumie skoro nawet wazelina mi nie szkodzi, to
                        chyba jednak to alkohol:)
                    • bzzzk Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 23:18
                      no dziwne... a ja mam strasznie tłustą cerę, to też przez te hormony, więc tym
                      bardziej wazelina i inne tłuste, ciężki specyfiki nie powinny się nadawać,
                      wszędzie tak piszą. chyba jakaś nietypowa jestem:) a jak smaruję się Differinem
                      i Skinorenem, to wcale tak dobrze nie jest;) zresztą zauważyłam, że te do
                      stosowania zewnętrznego nic już u mnie nie dają. ale każą się smarować, to
                      smaruję:) a masz coś, co pomaga Ci trochę na te wypryski, że jak posmarujesz,
                      tak punktowo, to szybciej znikają?
                      • mgielka83 Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 23:21
                        mi np dość dobrze "wyciąga" i zmniejsza takiego obrzękniętego bolącego paskudę
                        glinka zielona miejscowo, szybko przysycha i dobrze sie trzyma na buzi, wiec
                        świetna na noc:) bo maśc cynkowa zawsze jest wsmarowana w poduszkę:)
                        • bzzzk Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 23:27
                          a, glinki używam, ale jako maseczki, na noc to jeszcze nie stosowałam, chyba
                          muszę spróbować potraktować nią któregoś:) za to jakąś różnicę widzę czasem po
                          olejku herbacianym, ale to chyba zależy od rodzaju tego "skunksa", bo nie wiem
                          jak u Was, ale ja rozpoznaję różne typy i nie na wszystkie coś tak samo działa;)
                          • mgielka83 Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 23:37
                            mi się nie chce tuba pasty glinkowej skonczyć bo nie chcę wysuszać moich cudnych
                            suchych skórek na czole..ale na nos czemu nie:)
                      • gumis82 Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 23:22
                        ja juz sie u dermatologa nie lecze bo wydalam juz tyle kasy ze mieszkanie
                        moznaby umeblowac ;) pijam duzo zielonej herbaty dziennie, i widze ze jest
                        lepiej jesli chodzi o wychodzenie nowych(tylko takiej prawdziwej zielonej a nie
                        ekspresowej ) a punktowo najlepiej na mnie dziala (mimo ze mialam dalacin T,
                        zineryt, jakies robione specjalnie itp) to taki sztyft z oriflamu z zielonej
                        wlasnie herbaty i tormentiol, zwykla masc za 5 zlotych , to po nich mi bardzo
                        szybko znikaja. od dwoch tyd mam zestaw z Avene do cery tradzikowej oprocz
                        toniku zeby nie wysuszyc na bardzo i zaczynam widziec efekty :)
                        • bzzzk Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 23:32
                          ja też już u dermatologa się nie leczę w zasadzie, teraz chodzę tylko na
                          konsultace dotyczące usuwania blizn, ale parę lat leczyłam u niej trądzik
                          młodzieńczy, teraz mam androgenny, więc u endokrynologa się kuruję. no, kasy to
                          sporo na ten trądzik idzie, aż boję się podliczać:)
                          ile tak mniej więcej zielonej herbaty pijesz dziennie? też lubię. ale
                          chciałabym wiedzieć ile pić, żeby nie przesadzić z kolei:)
                          a czym Cię dermatolg leczył?
                          • gumis82 Re: mam dosc pryszczy !!! 26.11.05, 10:29
                            tak ok 4 dziennie ale pijam jeszcze taka herbatke 1 dziennie sekret piekna sie
                            nazywa z vitaxu ona tez zawiera herbate zielona i inne np bratek no i wiele
                            innych ziol ktore wplywaja korzystnie na cere i oczyszczaja organizm z toksyn i
                            bardzo dobra w smaku jest :) polecam
                  • asiek_asiekowaty Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 23:23
                    Wazelina wg. folozofii naturalnych jest uwazana za jedno z najwiekszych
                    paskudztw, a inni z kolei twierdza, ze ma swietne wlasciwosci gojace i
                    chroniace, uzywa sie jej w kosmetykach dla dzieci. Ja raczej bym nie stosowala
                    na twarz, ale ogolnie: tym gorsza cera, im wiecej antybakteryjnych i matujacych
                    kremow sie uzywa. I znowu jest teoria, ze problem tlustej cery pochodzi wlasnie
                    od tego, ze sie ja nadmiernie wysusza, przez co ona jeszcze wiecej sie
                    natluszcza, chroniac sie rpsed wysuszeniem. Naturalni twierdza, ze najlepsze na
                    tlusta cere sa... oleje roslinne. Nie wiem, czy z czasem zmniejszaja
                    przetluszczanie, ale wiem, ze w przeciwienstwie do wszelkich tlustosci
                    kosmetycznych oleje roslinne sie stopniowo wchlaniaja w skore, natomiast
                    chociazby taka oliwka dla dzieci czy tusty krem, ktore opieraja sie na
                    paraffinum liquidum - nie chca sie wchlonac.
                    • mgielka83 Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 23:35
                      mi np nigd nie udało sie dokładnie zdiagnozować co konkretnie wywołuje
                      zaskórniki, mam ich czasem mniej, czasem więcej.
                      Wiem za to: oliwa z oliwek wchłania się cudownie pozostawiajac skórę aksamitną.
                      Niemniej nie próbowałam stosowac dłuzej, na wizażu odradzano do zanieczyszczonej
                      cery.
                      olej z winogron- wchłaniał się gorzej..
                      Natomiast teraz uzywam olejku dr H, i musze powiedzieć, że obserwuję stopniowa
                      poprawę albo mi sie zdaje:)
                      W każdym razie połozony na zwilzona skórę fajnie nawilza, jak nie ma mrozu, to
                      wystarczajaco.
                      krem pigwowy natomiast jest leciutki, nie podlega dla mnie regule
                      naturalne=tłuste:) Zastosowany mix tego kremu i olejku wchłania sie wolniej niz
                      kazde z osobna, ale sprawdza się na zimnie.
                      O długofalowych efektach za wcześnie mówić:)
                      Wiem tylko ze nie mam jakiejs super do trądziku skłonnosci, mysle ze u mnie to
                      pochodna zaniecyszczenia cery, stresu.. na skutek tego całe wakacje paprała mi
                      sie buzia i policzki stały sie nierówne:(
                      W kazdym razie moim celem bylo raczej uproszczenie na max. pielegnacji,
                      niedraznienie, słowem pozwolenie wrócenia do normalnosci, takiej bez uzywania
                      czegokolwiek-i wydało mi się ze najmniej inwazyjne bedą produkty organiczne i
                      rózne "babciowe" sposoby typu maseczka z miodu w umiarkowanej ilosci. Czyli nie
                      jest to pochodna jakiegoś radykalizmu i np "ideologii wege".
                      to na tyle, hehe
                      • bzzzk Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 23:42
                        nad olejkiem dr H. też rozprawiam, ale on drogi, a ja jednak nienaturalna, więc
                        nie wiem czy to nie bez sensu zakup...
                    • bzzzk Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 23:38
                      no, ja wiem, że wazelina jest be:) ale derm. kazała po zabeigu, więc
                      smarowałam. czasem używam, jako czegoś mocno tłustego, czystego wyciągu z masła
                      Karite i też jest pięknie:) tylko chyba jakiś olejek eteryczny dodam, bo zapach
                      nienajciekawszy... zastanawiam się od jakiegoś czasu nad olejem z pestek
                      winogron, ale jakoś mi płynna konsystencja przeszkadza, wolę coś "kremowego"
                      bardziej. wiem, wybredna jestem;)
                      a miałaś może coś takiego jak żel aloesowy formy Ichem (czy jakoś podobnie)?
                      widziałam ostatnio w sklepie, skład nie jest zły, ale zastanawiam się czy nie
                      będzie wysuszał... bo chyba ma alkohol. no, i to żel więc pewnie bardzo lekki.
                      pzdr.
                      • asiek_asiekowaty Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 23:42
                        A wiesz, ze mialam z tego zel zen-szen? Zaraz poszukam linka:
                        www.ichem.com.pl/
                        Zel taki w sumie bez zapachu, lekka konsystencja, latwo sie wchlanial, choc
                        zostawial typowa dla wielu zeli lepka warstwe jakas chwile. Dobry dla cery
                        tlustej.
                        • bzzzk Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 23:53
                          o, nie widziałam tego z żeń- szeniem. taniutka rzecz, więc pewnie w końcu
                          wypróbuję. czyli pewnie dobry były na dzień, skoro jest lekki i łatwo się
                          wchłania. a stosowałaś go może pod podkład? bo często na kremie podkład źle mi
                          się rozprowadza, "wałkuje" się i chciałabym tego uniknąć..
                          • asiek_asiekowaty Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 23:58
                            Mi sie nic nie walkuje nigdy. Wyjatkiem byl matujacy krem Garniera, jakis jego
                            skladnik matujacy bardzo sie walkowal, jak sie uzylo w wiekszej ilosci. A ten
                            zelik sie wchlania, wiec nie powinno sie nic walkowac. Zen-szen ma taka pol-
                            przezroczysta biala barwe, a aloesowy perlowo-zielona (tak przy okazji mowie,
                            bo bardzo ladnie ta perlowa zielen wyglada:P)
          • truskawkam73 Re: mam dosc pryszczy !!! 26.11.05, 09:13
            Jeśli pytanie skierowane było do mnie to odpowiadam, że ma dwoje dzieci :)
            • bzzzk Re: mam dosc pryszczy !!! 26.11.05, 16:11
              tak, do Ciebie:) a, no to gratuluję pociech i powiedz jeszcze, czy przed
              dziećmi miałaś większe czy mniejsze problemy ze skórą? a może nie widzisz
              różnicy?
              pozdrawiam
    • gumis82 Re: mam dosc pryszczy !!! 25.11.05, 23:31
      a ja ide spac i leczyc te syfy :)
      Pozdrawiam :)
    • beataanna1 Re: mam dosc pryszczy !!! 26.11.05, 11:37
      Na pryszcze dobra jest w aptece kupiona maść BENZACNE, tylko ta silniejsza bo
      są dwa gatunki, słabsza i mocniejsza, smaruje się ją miejscowo na te wypryski,
      ona wysusza je, najlepiej to zrobić na noc, ja miałam okropne plecy i mi to
      pomogło. I teraz jak mam drobne problemy to wystarczy że wezmę zwykłą pastą do
      zębów posmaruję i też mi wysuszy na twarzy pryszcza...acha....nie pudruję się
      wcale, nigdy nie urzywałam żadnych podkładów, bo one niszczą cerę i zatykają te
      miejsca zmienione. Zauważyłam też, że nie mam wyprysków na twarzy gdy piję
      mniej soków, dowiedziałam się że witaminy których jest za dużo, wychodzą
      właśnie pod postacią takich wyprysków, więc ograniczyłam soczki.Dobrą rzeczą na
      przemywanie twarzy jest tonik z nagietka,albo aloesu, łagodzi podrażnienia, a
      do takich jeszcze specyfików leczących wypryski moi znajomi zaliczają plyn
      kupiony w aptece AFRODYTA I ADONIS. Pozdrawiam.
      • Gość: Nimfa Re: mam dosc pryszczy !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 12:38
        beataanna1 napisała:

> Na pryszcze dobra jest w aptece kupiona maść BENZACNE

Zauważ że ten post dotyczy gorszej postaci tradziku.
        • bzzzk Re: mam dosc pryszczy !!! 26.11.05, 12:45
          dokładnie. benzacne niewiele tu nie da:/
    • beataanna1 Re: mam dosc pryszczy !!! 26.11.05, 11:48
      zapomniałam dodać że ostre przyprawy i jedzenie ostrych potraw może powodować
      takie zmiany na skorze....papa.
      • Gość: karola Re: mam dosc pryszczy !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 12:21
        mam do was pytanie dziewczyny:tez mam duze problemy z cera-glownie na
        policzkach i brodzie,nie jestem juz nastolatka wiec podejrzewam ze to pewnie
        wina hormonow,chce sie wybrac do endokrynologa i zrobic tez badania hormonalne,
        i moje pytanie:czy oprocz tabletek anty w jakis inny sposob leczy sie
        zaburzenia hormonalne?pozdr
        • Gość: Nimfa Re: mam dosc pryszczy !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 12:28
          Oprocz tabletek sa jeszcze zastrzyki.
          • bzzzk Re: mam dosc pryszczy !!! 26.11.05, 12:31
            generalnie, to zastrzyki chyba są najgorszym wyjściem, bo nie da się
            przewidzieć jak organizm zareaguje, tabletki zawsze można odstawić, a
            wstrzyknięta substancja już jest cały czas. no, to są jeszcze plastry Evra. ale
            zaburzenia leczy się raczej środkami o większym działaniu antyandrogennym (o
            ile testosteron jest winny, a na ogół tak bywa)
            pzdr.
        • bzzzk Re: mam dosc pryszczy !!! 26.11.05, 12:29
          zależenie od tego co wyjdzie w badaniach- jeśli zaburzenia są niewielkie, to
          pewnie anty (często Diane), ale jak większe, to być może leki, ja np. brałam
          Bromergon (prolaktyna) i Androcur (testosteron), bardzo pomogły. potem musiałam
          przerwać, ale za miesiąc znów wracam do leczenia.
          ważne, żeby zrobić badania, bo wtedy widać co i jak, a nie napychać się np.
          Diane bez sensu, nie wiedząc czy jest to potrzebne albo wystarczające, choć
          często lekarze tak zalecają. poszukaj kogoś kompetentnego, kto każe Ci najpierw
          zbadać hormony.
          pzdr.
          • Gość: Nimfa Re: mam dosc pryszczy !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 12:32
            Racja. Diagnostyka to podstawa!
          • Gość: karola Re: mam dosc pryszczy !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 12:34
            dzieki za odp!wybiore ie na pewno bo niestety leczenie dermatologiczne nie
            przynioslo dlugofalowego efektu-kilka miesiecy po odstawieniu tradzik wrocil!a
            jak jest w przypadku leczenia hormonalnego-czy takie kuracje przynosza trwaly
            efekt czy po zakonczeniu kuracji znowu problem powraca??
            • Gość: Nimfa Re: mam dosc pryszczy !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 12:38
              Niestety, powraca :(
            • bzzzk Re: mam dosc pryszczy !!! 26.11.05, 12:44
              tego Ci niestety nie powiem i chyba w ogóle różnie z tym bywa... w kazdym razie
              leczenie pewnie trwa parę lat, tak przynajmniej ma być u mnie. liczę, że
              pozbędę się problemu, przynajmniej w większości... na razie było tak, że
              zaczęłam leczyć się w październiku zeszłego roku. Androcur + Bromergon +
              Jeanine (to jest anty, ale brałam też, bo miało to coś regulować, nie pamiętam,
              w każdym razie potrzebne było). za dużo tego było na raz i bardzo kiepsko
              tolerowałam te leki, więc tamte 2 brałam może ze 2 cykle w sumie, Jeanine cały
              czas, aż do marca. wtedy zachorowałam na mononukleozę, która uszkodziła mi
              wątrobę i musiałam hormony odstawić. powiem Ci że efekty były już znaczne w
              lutym, czyli bardzo szybko (lekarz mówiłam że najwcześniej cokolwiek zmieni się
              po pół roku), zła strasznie byłam, że muszę przerwać i obwiałam się, że
              wszystko wróci. najpierw był spory "wysyp", ale gdzieś po 2 tygodniach wszystko
              samo zniknęło i od tamtej pory pojawiało się jednak mniej wyprysków, niż przed
              leczeniem. czyli mimo, że leczyłam się bardzo krótko, to coś tam podziałało.
              teraz biorę drugie opakowanie Jeanine, od grudnia zacznę jeszcze Androcur, żeby
              na raz wszystkiego nie rozpocząć. mam nadzieję, że się wszystko uda:) a u
              dermatologa też leczyłam się, pozbyłam się tam trądziku młodzieńczego, ale
              policzki, szyja nie chciały ustąpić, no i okazało się, że to hormony...
              pzdr.
              • Gość: Nimfa Re: mam dosc pryszczy !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 12:55
                Moze to dlatego ze hormony utrzymuja sie w organizmie przez jakies 2 miesiace.
                Ale fajnie ze ten wysyp po odstawieniu szybko Ci zniknal. Ja biore pierwsze
                opakowanie Diane i najbardziej obawiam sie tego odstawienia.
                • karol_ka82 Re: mam dosc pryszczy !!! 26.11.05, 13:25
                  a ja mialam straszny tradzik i zaczelam brac Diane. wszystko pieknie poznikalo,
                  bralam chyba 4 lata, wiem ze duzo dlatego zdecydowalam sie odstawic ale przejsc
                  poczatkowo na inne regulon, zeby nie robic takich wahan hormonalnych
                  organizmowi,bralam kilka miesiecy, w trakcie ktorych oczywiscie cos zaczelo sie
                  pojawiac ale nie mozna tego nazwac tradzikiem. i nie biore juz wogole, stosuje
                  zwykle srodki do pielegnacji skory mieszanej tzn loreal pure zone bardzo dobry
                  jak dla mnie- tradziku nie ma tylko sporadyczne krostki :)
                  • Gość: Nimfa Re: mam dosc pryszczy !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 13:51
                    Fajno :) U mnie to raczej niemozliwe, bo mam PCOS :(
                    • karol_ka82 Re: mam dosc pryszczy !!! 26.11.05, 13:53
                      a co to jest ?
                    • Gość: Nimfa Re: mam dosc pryszczy !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 14:10
                      Bardzo niefajna przypadlosc. Glownym objawem sa jajniki pokryte pecherzykami,
                      hirsutyzm, tradzik, podzwyzszony poziom hormonow. Nie bede bardziej
                      wtajemniczac, za duzo pisania.
                      • bzzzk Re: mam dosc pryszczy !!! 26.11.05, 16:05
                        ale jakoś się chyba to leczy?
                        pzdr.
                        • Gość: Nimfa Re: mam dosc pryszczy !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 17:10
                          Jasne ze sie leczy, ja np biore Diane. A leczenie ciazowe to juz bardziej
                          skomplikowane.
                          • Gość: smutna :( Re: mam dosc pryszczy !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.11.05, 19:55
                            nie bierz tego - dobra rada
                            moze pomaga ale na jakis czas, a zupełnie zwalą Ci się hormony
                            gdzieś czytałam na stronce jakiegos ginekologa, ze to jest lek nie dopuszczony
                            do sprzedaży w na zachodzie
                            ja tez mam trądzik od 10 lat, lecze sie,ale nie chce sobie jeszcze syfu narobic
                            z innymi rzeczami, np. tarczyca- najbardziej zagrożona

wiem ze trądzik wkurza
                            ja tez sie budze rano i nie wiem co i gdzie tym razem wyskoczyło
                            dobija mnie to :/

• bzzzk Re: mam dosc pryszczy !!! 26.11.05, 16:06
                    oj, to mnie bardzo pocieszyłaś, mam nadzieję, że za kilka lat i u mnie będzie
                    tak dobrze:)
                    pzdr.
    • Gość: lola24 ???jaki krem dla cery trądzikowej zimą??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.05, 15:07
      Chodzi mi o cerę mieszaną ze skłonnością do trądziku...Jeśli któraś z was
      stosuje jakiś dobry kremik na zimę, proszę o pomoc:)
      Będę wdzęczna za podanie marki i ceny. Pozdrawiam!!! Trzymajcie się ciepło!
      • truskawkam73 Re: ???jaki krem dla cery trądzikowej zimą??? 27.11.05, 15:25
        Ja używam od dłuższego czasu Vichy Normaderm i jestem bardzo zadowolona :-)
        Ciekawa jestem natomiast jak działa Vichy Oligo 25... Ma ktoś?
        • Gość: mimi Re: ???jaki krem dla cery trądzikowej zimą??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.05, 15:44
          Avene cleanance jest super !!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka