Dodaj do ulubionych

problemy z kolanami

IP: *.tenbit.pl 14.10.02, 16:37
kilka razy rzuciło mi się w oczy na forum, że parę z Was miało problemy z
kolanami. Powiedzcie proszę (wiem, wiem pójdę do lekarza jak tylko znajde
wolne 2 godziny...) czy można ćwiczyć (np. BBS - odmiana aerobiku) mając
takie niesutające bóle reumatyczne tych cholernych częsci ciała...
pozdrawiam i licze na odpowiedz
marta
Obserwuj wątek
    • Gość: agul Re: problemy z kolanami IP: *.acn.pl / 10.130.129.* 14.10.02, 16:46
      To chyba zależy jaki to rodzaj urazu. Jeśli tylko bóle reumatyczne, to myślę,
      że ćwiczenia nie zaszkodzą. Ja miałam nawykowe zwichnięcie rzepki i przed
      operacją absolutny zakaz jakichkolwiek ćwiczeń. Potem po operacji było ok,
      teraz kwalifikuje mi się drugie kolano, ale dopóki moja aktywność ogranicza się
      do pływania, aqua aerobiku i roweru, to nic złego się nie dzieje:) Tak więc
      myślę, że nic tutaj nie zastąpi konsultacji u lekarza. Masz bóle mięśni, stawów
      czy kości? Jaki to ból?
    • damona Re: problemy z kolanami 14.10.02, 16:46
      ja mam problemy z kolanami i z kostkami u nog, ale nie wiem czy mozna cwiczyc,
      bo nie chodze na aerobik. Najlepiej zapytaj sie lekarza, bo to zalezy od tego
      co dokladnie Ci sie dzieje.
      Ja wiem, ze nie moge przeciazac stawow, wiec snowboard i inne atrakcje odpadly.
      Lekarz mi powiedzial, ze jazda na rowerze jest u mnie wskazana, zeby te stawy
      rozruszac.
      Na takie bole reumatyczne dobra jest fizykoterapia. Mi bardzo pomoglo.
      • Gość: Marta Re: problemy z kolanami IP: *.tenbit.pl 14.10.02, 16:50
        Brat-lekarz (co prawda kardiolog, ale zawsze medyk:) powiedsział, ze to
        reumatyczne bóle stawów.
        dziękuje dziewczyny za odzew. Polećcie proszę dobrego kolano-lekarza:) w Wawie.
        marta
        • Gość: agul Re: problemy z kolanami IP: *.acn.pl / 10.130.129.* 14.10.02, 16:54
          Ja się leczyłam w poznaniu, więc pewnie dla Ciebie za daleko:)
          Ale wiem, ze w warszawie jest bardzo dobra przychodnia sportowa, gdzie
          przyjmują lekarze, którzy tak normalnie leczą właśnie urazy sportowców, więc na
          pewno są ok.
          • Gość: Marta Re: problemy z kolanami IP: *.tenbit.pl 14.10.02, 16:55
            dziękuje:)
            pozdrawiam forumowiczki ze schorowanymi kolanami:)
            marta
            • constance Re: problemy z kolanami 14.10.02, 17:00
              Ta przychodnia sportowa, świetna, co potwierdzam, mieści się przy Wawelskiej 5.
              Ja miałam problemy z więzadłami, mogę jeździć na rowerze, pływać i ćwiczyć na
              siłowni. Odpada aerobik, step etc., narty, snowboard, rolki i inne przyjemne
              rzeczy.
          • Gość: lena15 Re: problemy z kolanami IP: *.chello.pl / *.chello.pl 14.10.02, 18:32
            napisz prosze u kogo sie leczylas
            szukam w Poznaniu lekarze, co prawda
            nie dla siebie, ale taty
            dzieki :)
          • lena.15 Re: problemy z kolanami 14.10.02, 18:38
            czy moglabys podac namiary
            na tego lekarza w Poznaniu?
          • Gość: lena.15 Re: problemy z kolanami IP: *.chello.pl / *.chello.pl 15.10.02, 22:23
            a czy namiary mozna prosic na te klinike
            i tego lekarza?

tak pytam i pytam, ale to dla mnie wazne...
        • damona Re: problemy z kolanami 14.10.02, 17:00
          niestety nie mam takiego, bo bylam na konsultacji u chirurga w szpitalu na
          Gagarina - kilka lat temu, a na fizykoterapie chodzilam do zwyklej przychodni.

Mam klienta, ktoremu projektuje teraz mieszkanie, jest chirurgiem, ale nie jest
          z Warszawy, poza tym chyba glupio zeby ogladal mi nogi?????????:-)

Wiec tez sie dolacze do pytania o dobrego lekarza w Warszawie.
          Bo stawy mam w coraz gorszym stanie, a siedzacy tryb zycia tylko pogarsza
          sprawe.

Marta, kup sobie na poczatek masci w aptece. Smarowanie tez troche pomaga.
          • Gość: Marta Re: problemy z kolanami IP: *.tenbit.pl 14.10.02, 17:04
            masuje i masuje i..nic:(
            musze w koncu sie wyrwac do lekarza. może w którąs sobote..
            pozdrawiam,
            marta
            • damona Re: problemy z kolanami 14.10.02, 17:09
              to jak znajdziesz jakiegos, to napisz gdzie bylas i co Ci zalecil.
              Kiedys jak chodzilam na ta fizykoterapie, babka tam pracujaca powiedziala mi,
              ze osoby urodzone w miesiacach zimowych sa bardziej podatne na reumatyzm;(
              u mnie sie to zgadza, bo urodzilam sie w lutym.

• Gość: Marta Re: problemy z kolanami IP: *.tenbit.pl 14.10.02, 17:12
                ja październik, ale cała jestem jakas taka potajtana:(
                jak wyrwe jakiegos "kolanistę" to dam znać.
                Marta
                • damona Re: problemy z kolanami 14.10.02, 17:19
                  ja sie tak zalatwilam w Norwegii, to zdecydowanie nie jest kraj dla mnie,
                  rece, nogi - teraz juz nie wiem w co mam sie ubierac, bo jak tylko sie robi
                  zimno jestem cala zesztywniala.
                  Wyleczylam na szczescie notoryczny bol.

To czekam na niusy.
                  • Gość: agul Damonka wodnik?:-) IP: *.acn.pl / 10.130.129.* 14.10.02, 18:10
                    To chyba ludzie urodzeni w lutym mają spieprzone kolana:-))
                    Damona, z którego lutego jesteś?
                    • damona Re: Damonka wodnik?:-) 14.10.02, 18:19
                      Gość portalu: agul napisał(a):

> To chyba ludzie urodzeni w lutym mają spieprzone kolana:-))
                      > Damona, z którego lutego jesteś?

z 8 lutego, a Ty?
                      • Gość: agul Re: Damonka wodnik?:-) IP: *.acn.pl / 10.130.129.* 14.10.02, 18:20
                        Ja z 12:-) Fajnie że jest jeszcze jakiś wodniczek na forum:-)
                        • damona Re: Damonka wodnik?:-) 14.10.02, 18:26
                          Gość portalu: agul napisał(a):

> Ja z 12:-) Fajnie że jest jeszcze jakiś wodniczek na forum:-)

Moj bliski kolega jest z 12 lutego,
                          a sama spotkalam w swoim zyciu 3 osoby z moja data urodzenia. Malo:(

poza tym z tym kolega co sie urodzil 12, mamy strasznie podobne zachowania,
                          moge przewidziec co on zrobi, albo jak sie zachowa (bo zrobito co ja:)
                          W ogole stwierdzam, ze Wodniki sa ciezkie w pozyciu...
                          • Gość: agul Re: Damonka wodnik?:-) IP: *.acn.pl / 10.130.129.* 14.10.02, 18:33
                            damona napisała:

Moj bliski kolega jest z 12 lutego,
                            Aaaa:-)) już go lubię:)

> a sama spotkalam w swoim zyciu 3 osoby z moja data urodzenia. Malo:(
                            Mało? Ja z moją nie spotkałam żadnej!
                            >
                            > poza tym z tym kolega co sie urodzil 12, mamy strasznie podobne zachowania,
                            > moge przewidziec co on zrobi, albo jak sie zachowa (bo zrobito co ja:)
                            > W ogole stwierdzam, ze Wodniki sa ciezkie w pozyciu...

A to fakt:) powtarza mi to moja mama, siostra, tata i co najgorsze nawet
                            narzeczony, ale wmawiam sobie, że akurat on mówi to w żartach;-)
                            Ja lubię wodniki i ze wszystkimi, które znam dogaduję się rewelacyjnie:)
                            • damona Re: Damonka wodnik?:-) 14.10.02, 18:40

ja najlepiej sie rozumiem z Blizniakami i nie wiem czy to zbieg okolicznosci
                              czy nie, ale wszystkie moje ulubione osoby sa spod tego znaku.
                              • Gość: agul Re: Damonka wodnik?:-) IP: *.acn.pl / 10.130.129.* 14.10.02, 18:43
                                Ja bliźniaki stawiam na trzecim miejscu, po wodnikach i rakach - połowa moich
                                narzeczonych to raczki:-))
                                Kurczę, chyba założę nowy wątek o znakach zodiaku, ciekawa jestem kto jest co:-)
    • Gość: Marta Re: problemy z kolanami IP: *.tenbit.pl 14.10.02, 17:21
      mnie tez jest wiecznie zimno...
      powinnam sie rozejrzec za jakas terapia. ale chyba w nocy:(
      pozdrawiam,
      marta
    • marrianna Re: problemy z kolanami 14.10.02, 18:07
      Nie powinno się ćwiczyć niczego, co łączy się z podskokami, skokami itp. Cały
      impet, jaki wytwarza się przy skoku, czyli energia skoku plus twoja
      zwielokrotniona waga, jest (przez osoby nieprzyzwyczajone do odbijania się i
      lądowania "z palców") przyjmowany w kolana, co ma skutek taki, jakbyś sobie
      zgniatała wszystko w środku kolana. Jeżeli już, wybijaj się i ląduj z palców,
      nigdy na zablokowane kolana, tylko w butach bardzo mocno amortyzowanych i
      przede wszystkim na dobrej podłodze (elastyczny parkiet). W fitness klubach
      podłoga to czasem wylewany beton przykryty linoleum, a to jest samobójstwo dla
      kolan.
      Zdarzylo mi się mieć dwa razy w życiu kilkutygodniowe bóle kolan spowodowane
      długimi treningami tanecznymi (ze skakaniem) na kiepskiej podłodze, niby
      przeszło, ale czasem wciąż czuję "pozostałości" :-(((
    • eremka Re: problemy z kolanami 14.10.02, 18:44
      Ja mam kłopoty tylko z jednym kolanem. A dlaczego, Bóg jeden wie, Po prostu
      pewnego majowego dzionka przykucnęłam, aby fachowym okiem obrzucić stan
      przerzutek w rowerze mojego syna i ... nie, no wstałam, ale zajęło mi to dobra
      chwilę. Nie mogłam zginac tego kolana (prawego) bez bólu, a jak juz mi sie to
      udało, to potem nie mogłam wyprostawać. Ogólnie kicha! podreptałam do lekarza
      w "znakomitej" klinice, która nam funduje moja firma. Spojrzał "fachowym"
      okiem i stwierdził,że to na pewno łąkotka i może mi jutro (!) zrobić
      artroskopię. Wymiękłam, rozpuściłam wici i dowiedziałam się o dr Śmigielskim z
      Carolina Center na Broniewskiego, wjazd od Galla Anonima (w Wawce). Doktor
      jest fantastyczny, przemiły i profesjonalny. Zrobiłam usg, rtg i pan doktor
      zmaltretował mi staw kolanowy i okazało sie, że żadna łąkotka, tylko więzadło.
      Teraz biorę vioxx na zapalenie i modle sie, żeby pomógł. Acha, zanim dotarłam
      do Śmigielskiego duzo pływałam, codziennie i to mi bardzo usprawniło moje
      kolano.
      • drzazga1 Re: problemy z kolanami 15.10.02, 21:03
        eremka napisała:

> Ja mam kłopoty tylko z jednym kolanem. A dlaczego, Bóg jeden wie, Po prostu
        > pewnego majowego dzionka przykucnęłam, aby fachowym okiem obrzucić stan
        > przerzutek w rowerze mojego syna i ... nie, no wstałam, ale zajęło mi to
        dobra
        > chwilę. Nie mogłam zginac tego kolana (prawego) bez bólu, a jak juz mi sie to
        > udało, to potem nie mogłam wyprostawać. Ogólnie kicha! podreptałam do lekarza
        > w "znakomitej" klinice, która nam funduje moja firma. Spojrzał "fachowym"
        > okiem i stwierdził,że to na pewno łąkotka i może mi jutro (!) zrobić
        > artroskopię. Wymiękłam, rozpuściłam wici i dowiedziałam się o dr Śmigielskim
        z
        > Carolina Center na Broniewskiego, wjazd od Galla Anonima (w Wawce). Doktor
        > jest fantastyczny, przemiły i profesjonalny. Zrobiłam usg, rtg i pan doktor
        > zmaltretował mi staw kolanowy i okazało sie, że żadna łąkotka, tylko
        więzadło.
        > Teraz biorę vioxx na zapalenie i modle sie, żeby pomógł. Acha, zanim dotarłam
        > do Śmigielskiego duzo pływałam, codziennie i to mi bardzo usprawniło moje
        > kolano.
        • Gość: Marta Re: problemy z kolanami - do Drzazgi IP: *.acn.pl / 10.130.130.* 15.10.02, 21:07
          daj prosze Cie namiary na paia Mongolke(?). Błagam, bo osiwieje przez to kolano.
          jakie są koszty?
          pozdrawiam
          m
          • drzazga1 Re: problemy z kolanami - do Drzazgi 15.10.02, 21:58
            Gość portalu: Marta napisał(a):

> daj prosze Cie namiary na paia Mongolke(?). Błagam, bo osiwieje przez to
            kolano
            > .
            > jakie są koszty?
            > pozdrawiam
            > m
            • drzazga1 Przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam 31.10.02, 11:44
              ale notes z nr telefonu wsiąkł mi na amen. Dopiero przedwczoraj pojechałam
              sprawdzić, czy "moja" lekarka jeszcze przyjmuje i niestety, tego gabinetu już
              nie ma.
              Mam za to namiary na innego lekarza, mój znajomy, który jako młody szczaw
              trenował intensywnie taniec towarzyski leczy tam skutki starej i zaniedbanej
              kontuzji.

ul. Wilcza 22 a m 1
              tel.629 16 95 doktor nazywa się Baata, mówi po polsku

Myślę, że warto spróbować, może da się uniknąć skalpela.

Pozdrawiam
              Dorota
              • martaiti Re: Przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam 31.10.02, 11:47
                Bardzo Ci dziekuję za pamięć:)
                Szkoda, że się wczoraj nie poznałyśmy...cholerne parkingi!
                pozdrawiam
                marta
                • drzazga1 Re: Przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam 31.10.02, 12:11
                  martaiti napisała:

> Bardzo Ci dziekuję za pamięć:)
                  > Szkoda, że się wczoraj nie poznałyśmy...cholerne parkingi!
                  > pozdrawiam
                  > marta

Szkoda, może następnym razem?
                  A, nie zdziw się, jeżeli doktor złapie Cię za nadgarstek - oni patrzą na
                  organizm jako całość, pomocniczo stawiają diagnozę z pulsu (podobno w ten
                  sposób sprawdzają stan co ważniejszych organów, serca, płuc, itd.)

Powodzenia
                  Dorota
          • Gość: lena.15 Re: problemy z kolanami - do Drzazgi IP: *.chello.pl / *.chello.pl 15.10.02, 22:08
            Marto a pieknie prosze o ten adres w Poznaniu...
            • Gość: Marta Re: problemy z kolanami - do Drzazgi IP: *.acn.pl / 10.130.130.* 15.10.02, 22:10
              Leno, to chyba nie do mnie:) Jam z Warszawy:)
              pozdrawiam,
              marta
              • Gość: lena.15 Re: problemy z kolanami - do Drzazgi IP: *.chello.pl / *.chello.pl 15.10.02, 22:20
                ups, ja to zawsze cos pokrece :)
                przepraszam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka