Dodaj do ulubionych

BADANIE POZIOMU HORMONÓW, DRĘTWIENIE I REGULON ???

19.12.05, 00:23
w tym tygodniu bylam u ginekologa. od okolo 10 miesiecy biore Regulon i
ostatnio zauwazylam ze czesto, wlasciwie ciagle dretwieje mi lewa reka,
czulam tez ciagle mrowienie w niej. poszlam wiec do lekarza. opowiedzialam co
mnie niepokoi, on na to ze nie widzi zwiazku miedzy braniem tableek a takimi
dolegliwosciami. jeszcze raz powtorzylam ze mnie to niepokoi, ze przeczytalam
ulotke i tam jest wyraznie napisane ze kiedy zauwazy sie jakiekolwiek
dretwienie konczyn, mrowienie w nich, trzeba odstawic tabletki i skonsultowac
sie z lekarzem. nie wiem czy wtedy zobaczyl zwiazek, ale zbadal mnie -
rutynowe badanie ginekologiczne, nawet nie zaprponowal dodatkowych badan.

kiedy zapytalam, czy mozna zrobic badanie poziomu hormonow (ktore dodam
powinno sie robic zawsze przed dobieraniem tabletek!) powiedzial, ze nie ma
takiej potrzeby, ze nie widzi wskazan, i ze niby kto mialby za to zaplacic...

nie wiem czy w koncu zobaczyl zwiazek miedzy braniem tabletek, a tym
dretwieniem czy nie, ale zdecydowal ze odstawiamy regulon na 2 miesiace, na
okres dwoch cykli. potem wybierze (tzn przepisze po prostu, bez zadnych
badan) tabletki o mniejszej ilosci hormonow.

czyli jak w koncu zwiazek jest czy nie? mialyscie takie dolegliwosci? robiono
wam badania na poziom hormonow? i czy przerwa takiej dlugosci ma sens? nie
jest za krotka? czy zamiast pomoc nie rozreguluje tylko organizmu?
Obserwuj wątek
    • Gość: aka Re: BADANIE POZIOMU HORMONÓW, DRĘTWIENIE I REGULO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.05, 00:34
      ja bym na twoim miejscu poszla do innego lekarza sie jeszcze skonsultowac,moge
      ci polecic dobra pania endokrynolog w wawie jak chce...nie wiem gdzie mieszkasz
      jesli cos cie niepokoji to powinnnas zasiegnac rady innego lekarza!!!!tutaj jest
      wazne twoje zdrowie
      • Gość: aka Re: BADANIE POZIOMU HORMONÓW, DRĘTWIENIE I REGULO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.05, 00:37
        jesli chodzi o badanie hormonow to ja slyszalam od kolezanki ,ze lekarz ni musi
        robic badan,ale mi takie robiono...mysle ,ze lepiej zrobic,bo normalnie to
        lekarze przepisuja tabletki na chybil trafil,i czasem mozna sie na
        tymprzejechac,raz tak mialam i od diane35 dostalam pieprzykow i przebarwien:(
        • kasielle Re: BADANIE POZIOMU HORMONÓW, DRĘTWIENIE I REGULO 19.12.05, 14:22
          jestem z wroclawia. ktos moze zna takiego dobrego lekarza we wroclawiu?
          ginekologa raczej nie endokrynologa(to chyba wlasciwie jego, endokrynolog
          przeciez nie dobierze mi tabletek)?
          dodam jeszcze ze nigdy nie mialam i nie mam zadnych problemow hormonalnych;
          zadnych problemow z tyciem czy chudnieciem zbyt gwaltownym, zadnego nadmiernego
          owlosienia, takze nic jesli chodzi o znamiona, pieprzyki itd
          mam 21 lat, zadnych przewleklych dolegliwosci, staly partner, lykam od prawie
          roku
          dzieki za odzew to dla mnie wazne no i bardzo sie martwie

• Gość: AgaU Re: BADANIE POZIOMU HORMONÓW, DRĘTWIENIE I REGULO IP: *.acn.waw.pl 19.12.05, 09:24
        aka!
        jaki endokrynolog jest DOBRY? badania to jakis standard (mi za kazdym razem
        badaja te same hormony) i ocena chyba tez (tzn. - w normie? to ok).
        pytam dlatego, ze mam problemy z tradzikiem, i wydaje mi sie, ze ma podloze
        hormonalne (glebokie, dlugo utrzymujace sie gulki), ale wszystki badania koncza
        sie w ten sam sposob - hormony w jakichs tam normach, przyczyna tradzika
        nieznana :(
        powiedz, dlaczego bylas zadowolona z tego lekarza, i jak mozesz podaj namiar.
        dzieki!
        aga
      • kasielle Re: BADANIE POZIOMU HORMONÓW, DRĘTWIENIE I REGULO 19.12.05, 14:13
        jestem z wroclawia. po nowym roku ide do jeszcze innego lekarza. mam nadzieje
        ze bede miala wszystkie badania, to rzeczywiscie jest istotne... zdrowie. a jak
        nie ide prywatnie i juz. musze wiedziec co sie dzieje w moim organizmie.
    • kirki Re: BADANIE POZIOMU HORMONÓW, DRĘTWIENIE I REGULO 19.12.05, 09:18
      Zmień lekarza.
      Ja (co prawda po paru dniach zażywania pigułki miałam takie objawy - tylko
      mocniejsze: drętwienie rąk i nóg, brak czucia - dosłownie krążenie mi stawało;
      problemy za złapaniem tchu; potem bóle wątroby). Poszłam do lekarza, a raczej
      lekarki(innego niż mi to przepisał)- kazała natychmiast odstawić. A po
      unormowaniu się jako tako sytuacaji pani doktor zaproponowała mi innne
      tabletki. ale już nie wzięłam. Po prostu strasznie się bałam. A problemy
      zdrowotne po tym eksperymencie ciągnęly mi się jeszcze bardzo długo. Leczyłam
      się u neurologa itd.
      Naprawdę, idź do dobrego lekarza, który dobierze Ci odpowiednie tabletki (jeśłi
      musisz je brać).
      • kasielle Re: BADANIE POZIOMU HORMONÓW, DRĘTWIENIE I REGULO 19.12.05, 14:18
        dzieki kirki.
        widzisz ty to mialas (tj takie objawy) po paru dniach, ja prawie po roku
        lykania. widac wszystko zalezy od indywidualnych sklonnosci.
        teraz tez sie boje. na razie ostawilam - tak ma byc do konca stycznia. potem
        mam miec przepisane tabletki o mniejszej zwartosci hormonow. z tym ze i tak oje
        sie tego - nie wiem czy znowu historja sie nie powtorzy, czy moze nie zaczniej
        sie dziac cos innego gorszego i w ogole takich wszystkich niewiadomych...
        aha to nie jest tak ze koniecznie musze je brac - po prostu wydaje mi sie ze
        jest to najskuteczniejszy sposob, jest wygodny (nie mam problemow z
        punktualnoscia i zazywaniem tabletek), pewny i daje duzy komfort zarowno
        psychiczny jak i fizyczny w porownaniu z innmi srodkami. takze to jest moj
        (wlasciwie to nasz) swiadomy wybor, z tym wlasnie jednym malym ale...
        • Gość: kamant Re: BADANIE POZIOMU HORMONÓW, DRĘTWIENIE I REGULO IP: *.localdomain / *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.05, 14:29
          Ja miałam podobne objawy po Regulonie(prawie 1,5 opakowania przyjełam).
          Drętwiały mi nogi, czułąm jakby pieczenie pod kolanami, przestraszylam sie i
          odstawiłam je w środku cyklu, tzn. po 5 tabletce. Stwierdziłam, że wolę borykać
          się z zaburzoną gospodarką hormonalną aniżeli leczyć się w szpitalu na chorobę
          zakrzepową. Dodam, że lekarka też nie zrobiła mi badań. Minęło 2,5 tyg. od
          momentu zaprzestania przyjmowania tych tabletek a po drętwieniu i bólu nóg
          pozostało tylko przykre wspomnienie. Pozdr.
          • kasielle Re: BADANIE POZIOMU HORMONÓW, DRĘTWIENIE I REGULO 19.12.05, 15:15
            myslisz o jakis innych tabletkach? konsultowalas sie z lekarzem? robilas jakies
            badania?
            dzieki pzdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka