Dodaj do ulubionych

za 3 tyg studniowka a ja mam full pryszczy!!! HELP

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.06, 20:28
zawsze mialam problemy z cera, ale ostatnio jest coraz gorzej. w solarium ani
u kosmetyczki nigdy nie bylam, nie wiem czy warto ryzykowac przed studniowka.
A pryszczy mam coraz wiecej i sa bardzo duze i bolace... co sie dzieje? jak
to powstrzymac? czy takie big pryszcze bedzie dalo sie czyms zakryc. prosze o
pomoc. jestem zalamana :(
Obserwuj wątek
    • Gość: mika Re: za 3 tyg studniowka a ja mam full pryszczy!!! IP: *.chello.pl 14.01.06, 20:48
      Radzę Ci iść do kosmetyczki na specjalne czyszczenie twarzy dla skóry
      trądzikowej, najlepiej zrób to teraz bo skóra goi się do tygodnia, za to jpo
      tym tygodniu jest efekt!
    • Gość: byla_pryszczata Re: za 3 tyg studniowka a ja mam full pryszczy!!! IP: *.aster.pl 14.01.06, 22:02
      piszesz, ze sa duze i bolace, wiec najprawdopodobniej jest to tradzik zapalny, a
      stanow zapalnych czyszczenie u kosmetyczki nie wyleczy - moze tylko rozsiac
      zmiany ropne...

to, ze jest coraz gorzej, moze byc spowodowane chocby stresem (teoria
      wzbudzajaca polemike, nie mniej jednak udowodniona naukowo)

bedac na Twoim miejscu, pobieglabym do dermatologa i zdecydowala sie na doustne
      antybiotyki (np tetralysal) - daja one efekt praktycznie natychmiastowy, jednak
      nie dlugotrwaly - po odstawieniu wszystko wraca, ale to juz inny temat.
      reasumujac - jesli zalezy Ci na czasie, to terapia wstrzasowa w postaci antybiotykow

bo prawda taka, ze buzi z guzkami, czy zwyklymi duzymi, wypuklymi pryszczami,
      makijaz nie przykryje - odstajace punkciki nie wchlona sie pod wplywem podkladu,
      korektora i pudru sypkiego

zycze powodzenia!

a po studniowce zajmij sie dlugotrwalym leczeniem, ktore przyniesie dlugotrwale
      efekty :)
      • Gość: kasia11001 Re: za 3 tyg studniowka a ja mam full pryszczy!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.06, 22:23
        dopiero po studniowce planuje udac sie do dobrego dermatologa, bo teraz to zbyt
        duzo wydatkow :/ a wizyta +leczenie antybiotykowe to tez duzo wydatkow. a
        leczenie antybiotykiem moze przyniesc przykre rezultaty? bo z wiekszosc masci
        (poleconymi od mojego bylego durnego dermatologa) przyniosla jeszcze gorsze
        rezultaty...
        • Gość: o.n.a. Re: za 3 tyg studniowka a ja mam full pryszczy!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.06, 22:44
          Leczenie antybiotykiem sprawdza się żadko.Mi nie pomogło ani trochę a zjadłam 2
          opakowania.Jestem już po drugiej terapii i oczywiście efektów nie ma.Wyleczyć
          trądzik to sztuka...
          No cóż mój też jest zapalny i kompletnie nie wiem co z tym robić.Mam już tak
          wysuszoną skórę,że bardziej się nie da.Cała mi schodzi i łuszczy się,nie
          pomagają peelingi w rezultacie nie mogę nałożyć korektoru itp.bo w czasie
          nakładania po prostu zrywam naskórek.Jeśli na noc posmaruję się kremem
          nawilżającym-rano jestem sucha jak piperz-a raczje wysuszona.I jak ta natura
          jest złośliwa ,że mimo wysuszenia policzków,nos=czoło=broda świcą mi się jak
          latarka na wszystkie strony.
          Po prostu
          Ręce opadają!Ja już nie wiem jak to jest mieć normalną skórę i móc normalnie
          pokazać się ludziom.
          • Gość: boszzzzzzz Re: za 3 tyg studniowka a ja mam full pryszczy!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.06, 00:05
            chyba: R Z A D K O. Co za tumany :/ Jedna mądrzejsza od drugiej, widzę...
    • swinka_morska Re: za 3 tyg studniowka a ja mam full pryszczy!!! 14.01.06, 22:55
      przede wszystkim dermatolog, i to porzadny!!!! a tak na szybko, to ccoz ci moze
      pomoc... napewno zadne solarium, dobra kosmetyczka moze ci tylko delikatnie
      poprawic stan skory odpowiednimi maseczkami... ale przedewszystkim przez te
      trzy tygodnie powinnac zainwestowac np w sudokrem - spokojnie mozna na nim
      wykonac makijaz (pod warunkiem, ze nalozysz go z bardzo duzym umiarem) - stan
      skory bedzie sie stopniowo poprawial, na ropne wypryski pasta cynkowa

no i sproboj przedewszystkim dac odpoczac skorze (mi na przyklad szkodzily
      wszelkie toniki), wykorzystaj do tego ferie - duzo owocow, zero makijazu,
      bedzie lepiej, glowa do gory :)
    • Gość: martta Re: za 3 tyg studniowka a ja mam full pryszczy!!! IP: *.dolsat.pl / 85.219.248.* 14.01.06, 23:51
      a moze spróbuj smarować pryszcze olejkiem z drzewa herbacianego? mnie pomógl
      chociaz nie mialam az tak powaznych problemow a na temat tego olejku słyszałam
      dużo dobrego
      • Gość: ola Re: za 3 tyg studniowka a ja mam full pryszczy!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.06, 08:20
        Kup mydł siarkowe nie rozumiem po co wydawać kase na lekarzy skoro jest taki
        tani i cudownie skuteczny sposób. Mi pomogło po tygodniu jak nie szybciej.
    • Gość: dziubek Re: za 3 tyg studniowka a ja mam full pryszczy!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.01.06, 09:53
      Powinnas przeanalizowac po jakich posilkach wyskakuja Ci pryszcze.
      Ja np. zauwazylam,ze po produktach mlecznych na twarzy robi mi sie masakra.Wiec
      odstawilam jogurty,mleko etc. Teraz pryszcze wyskakuja bardzo rzadko i ogolnie
      cera mi sie poprawila.A najlepsze jest to ,ze zadne kremy mi tak nie pomogly
      jak wlasnie ta zmiana w zywieniu.
      pozdrawiam
      P.S. Pewnie studniowke masz niedlugo,wiec ja bym na Twoim miejscu nie
      ryzykowala pojsciem do kosmetyczki, bo jezeli nie masz sprawdzonej to moze Ci
      sie pogorszyc:)
      • Gość: lu Re: za 3 tyg studniowka a ja mam full pryszczy!!! IP: *.daewoo.lublin.pl 15.01.06, 15:21
        A gdzie można kupić sudokrem w drogerii czy tylko aptece i ile on kosztuje?
        • Gość: aneczka Re: za 3 tyg studniowka a ja mam full pryszczy!!! IP: *.chello.pl 16.01.06, 00:06
          sudocrem mozesz kupic w aptece, w drogeriach rossman, nie wiem czy w innych
          tez, ale mozna popytac. sa dwa opakowania i jesli nie jestes do konca jeszcze
          przekonana to kup mniejsze, mi to male wystarczylo na jakies pol roku...
          kosztuje jakos do 20 zl to wieksze opakowanie nie wiem ile. to chyba najlepszy
          srodek ktorego uzywalam. dobra jest tez 'kuracja przeciwtradzikowa' avonu taka
          niebieska buteleczka i plyn 'afrodyta adonis' do kupienia w aptece (ok 5 - 7
          zl) ale to juz wysusza. ja stosowalam najpierw afrodyte (zamiast toniku) a na
          to sudocrem i bylo calkiem ok tylko przed nalozeniem makijazu musialam sie
          pokremowac bo bardzo wysuszalo.

glowa do gory, jak szybko kupisz to wszystko, to zdazysz, ale i tak
          najwazniejsze sa czerwone majtki i podwiazka!!!!

ps. a moja studniowka byla dwa dni temu ;)
    • n_itka Re: za 3 tyg studniowka a ja mam full pryszczy!!! 16.01.06, 11:46
      po 1. nie wyciskac!, po 2. zadnego solarium ani samoopalaczy, po 3. nie myj
      twarzy zwyklym mydlem wogole, kup sobie taki jakis zel do mycia twarzy, ja mam
      teraz jakis under twenty kosztuje kolo 10 zlotych, to chyba nie duzo, albo mydlo
      antybakteryjne clearasil, po 4. kup sobie jakis dobry preparat tutaj jest dosc
      duzo propozycji, aczkolwiek ja wiem jak trudno znalesc taki ktory zadziala
      akurat na twoja skore bo sama przez 7 lat leczylam tradzik :/, ale racja w tym
      ze preparaty od dermatologa pomagaja doraznie, mnie skora zaczela sie po tych
      specyfikach luszczyc, swedziec, masakra totalna, to sa antybiotyki silnie
      dzialajace i nie ma zartow, poza tym dobierane sa metoda prob i bledow, za to
      mozesz sobie kupic zwyczajny cynk w tabletkach w aptece, taniutki, kilka
      zlotych, zazywac raz dziennie po tabletce
      no i oczywisice odbry makijaz zatuszuje co nieco, podstawa to dobry korektor,
      gesty, najlepiej taki do cery tradzikowej, jeszcze lepiej jak jest taki np jak z
      oriflame, gdzie jedna czesc jest zielona, zielony dobrze maskuje
      zaczerwienienia, najpierw nakladamy kropeczki korektora na pryszcze, a pozniej
      rozprowadzamy tez gesty, ale jasniejszy troszke kolorem od cery (!)podklad, tez
      do cery tradzikowej, matujacy, ja dodatkowo stosowalam na to wszystko puder w
      kompakcie albo sypki, jest tego dosc duzo i trzeba uwazac zeby nie przedawkowac,
      moze sprawiac troche wrazenie maski, ale ja zdecydowalalm ze wole to niz ochydne
      pryszcze :/ no i do tego mocny makijaz oczu odwraca uwage :P
      ale i tak najawazniejsze jest leczenie od podstaw, i uwazaj na te kosmetyki do
      pielegnacji cery tradzikowej ktore zawieraja alkohol! sa niewskazane :)
      • Gość: ula Re: za 3 tyg studniowka a ja mam full pryszczy!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 13:48
        hej!ja mam juz po studniowce.tez mialam taki problem jak ty!2 tyg. przed
        poszlam do kosmetyczki na oczyszczanie,potem ultradzwieki*1,do tego dala mi
        jakies maseczki.i bylo naprawde super!efekt jak marzenie!gladka ,zdrowa cera i
        nadal jest;)pozatym rob tak jak radzi n_itka!polecam bardzo serie under
        20,tonik,zel,kuracje antytradzikowa.sa swietne;)masc nagietkowa wysusza
        pryszcze,wiec tez mozesz zastosowac.wydalam na to 200zl-kosmetyczka i te
        kosmetyki,do tego fryzjer...ale warto bylo.
    • Gość: Edyta tyko maść Acne - derm IP: *.nowiny.net 16.01.06, 19:51
      kosztuje około 16 złoty, ale mnie tylko ona pomogła. Po 10 latach bezskutecznej
      walki z trądzikiem. I co najważniejsze działa długotrwale, a nie tylko wtedy
      gdy się jej używa. Co prawda dla trwałej poprawy musiałam zastosować kilka
      opakowań, ze 4- 5, ale teraz smaruję buzię na noc tą maścią od czasu do czasu,
      raz, dwa na jakieś 10 dni i efekt jest super. Gładka buzia no i pozbyłam się
      plam po trądziku. Ta maść ma bardzo fajne działanie. Nie wysusza za bardzo
      skóry, tylko krostki,przyśpiesza gojenie się strupków, krostek, likwiduje
      plamki, skóra po niej mniej się świeci. Możesz też dla uzyskania szybszej
      poprawy, skoro zależy Ci na czasie myć buzię rano lub (i) wieczorem
      rozmoczonymi w ciepłej wodzie płatkami owsianymi. Też działa super, skóra po
      jakimś czasie robi się gładka jak u niemowlaka.
      • Gość: kasia11001 Re: tyko maść Acne - derm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.06, 15:56
        no ja ją wlasnie stosuje od miesiaca jakos , ale powoli zaczynam watpic. dosc
        ze strasznie piecze i swedzi mnie twarz, to efektu prawie zadnego. prychole
        nadal wychodza i takie strasznie duze i bolace. hmm a po jakim czasie Tobie
        przyniosla efekty i jakich kosmetykow jeszcze uzywalas (tonik, zel, krem)??
        • Gość: Edyta Re: tyko maść Acne - derm IP: *.nowiny.net 19.01.06, 11:19
          ja stosowałam tylko Acne- derm i mycie tymi płatkami owsianymi. Tyle, że tą
          maść trzeba wcierać (oczywiście na dobrze oczyszczoną skóę i czystymi rękami).
          Ja też już po wtarciu tej maści w skórę poszczególne krostki smarowałam maścią
          cienką warstwą (ale widoczną), by szybciej wysychały i ładniej się goiły
          (oczywiście na noc). Na rezultaty trzeba poczekać, jak na wszystko. Acha, dobra
          jest też maść Benzacne (5% lub 10%).
          • Gość: Edyta Re: tyko maść Acne - derm IP: *.nowiny.net 19.01.06, 16:07
            zapomniałam jeszcze dodać, że u mnie bardzo fajnie sprawdza się podkład o
            leczniczych właściwościach (kupisz go w aptece za około 15 zł) Excipial.Nie
            zatyka porów, fajnie się rozporowadza, nie tworzy efektu maski na twarzy i
            rzeczywiscie leczy chorą skórę.
            • Gość: Katarzyna Re: tyko maść Acne - derm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.06, 01:27
              mi no ta maśc nie pomogla stosowalam ją ok 2 miesiace i zadnych rezultatow :(
    • calineczka_88 Re: za 3 tyg studniowka a ja mam full pryszczy!!! 19.01.06, 16:21
      Ja też nie polecam acne-dermu. Bardzo piecze, wysusza i w efekcie zwiększa
      pracę gruczołow łojowych {przynajmniej moich :-)}. Z mazideł lepszy jest
      acnofan. Ja byłam dwa dni temu u dermatologa i przepisał mi antybiotyk
      Tetralysal ( chyba tak się to pisze ) i metronidazol żel do smarowania. Muszę
      przyznać, że już widać dużą poprawę. Jak będzie tak dalej dobrze szło to
      jeszcze doczekam się pięknej cery. Polecam
    • curla Re: za 3 tyg studniowka a ja mam full pryszczy!!! 19.01.06, 23:10
      mi pomagał oxycort A, żaden inny tylko A, niestety jest na receptę kosztuje coś
      koło 5-zł. To jest lek na oczy, ale bardzo pomaga na wypryski, jest zadziwiająco
      skuteczny, w czasach LO nie raz uratował moje życie towarzyskie !
      nigdy nie miałam na niego reakcji allergicznej.
    • Gość: Katarzyna Re: za 3 tyg studniowka a ja mam full pryszczy!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.06, 01:29
      tez mam ten problem z tradzikiem , polecam do zatuszowania korektor DERMACOL
      • batutka Re: za 3 tyg studniowka a ja mam full pryszczy!!! 20.01.06, 01:44
        mi zawsze w sytuacjach kryzysowych pomagal silicil skin - dawno juz nie
        uzywalam, ale dla mie byl calkiem niezly
        • batutka Poprawka: "dla MNIE" :-) 20.01.06, 01:44
          j/w

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka