Gość: ciekawa IP: *.chello.pl 08.02.06, 21:37 zalozylam tydzien temu i mam wrazenie ze mi zaraz wypadna i mam chropowate zeby, zawsze tak bedzie??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasiulek_mysiulek Re: kto ma licowki? 09.02.06, 15:26 Ja mam licówki i jakoś nigdy tego tak nie odczuwałam jak Ty. Tylko te próbne, długie te które się zakłada na dwa tygodnie były okropne-akurat miałam zajęcia z fonetyki i syczałam jak wąż:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawa Re: kto ma licowki? IP: *.chello.pl 09.02.06, 18:50 nie nie mam problemow z mowieniem, slicznie wygladaja ale chodzi mi o to ze sa szorstkie czy od mycia mi to zejdzie czy to sie bedzie tak caly czas tzymalo! ten klej chyba taki szorstki jest! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tora83 Re: kto ma licowki? IP: *.chello.pl 09.02.06, 18:54 Opowiecie cos wiecehj - gdzie robilyscie, jaki jest koszt, ile czasu to wszystko trwa? Dzieki z gory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawa Re: kto ma licowki? IP: *.chello.pl 09.02.06, 19:03 w enel medzie! tzn ja usuwalam przerwe pomiedzy jedynkami wiec dwa zabki! dalam okolo 400zl!ale mi mowila ze nie ma potrzebu robic drozszych licowek bo mam ladne zabki! sliczny efekt, ale wlasnie cos te dwie jedynki sa chropowate, nie wiem czu to ze wzgledu na klej czy reakcja zebow?? bo mialam bardziej chropowate a teraz zeszlo troszke! Odpowiedz Link Zgłoś
tora83 Re: kto ma licowki? 09.02.06, 19:18 Moze sprobuj sie skonsultowac ze swoim stomatologiem, on napewno rozwieje Twoje watpliwosci. Ja nie jestem zadowolona ze swoich zebow - ostatnio coraz czesciej mysle o korekcji i zastanawiam sie co wybrac - aparat czy wlasnie licewoczki np. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawa Re: kto ma licowki? IP: *.chello.pl 09.02.06, 19:21 a co nie tak masz z zebami?? to moze doradze bo juz caly wyklad mam w glowie:) Odpowiedz Link Zgłoś
tora83 Re: kto ma licowki? 09.02.06, 19:26 Nie sa dostatecznie proste, ale nie jakos strasznie krzywe rowniez. Kolor coz - napewno nie hollywodzki. Ogolnie wygladaja srednio. Przeraza mnie noszenie aparatu przez kilka lat <rok czy dwa powiedzmy>. Zastanawiam sie czasem czy nie prosciej byloby wlasnie licowki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawa Re: kto ma licowki? IP: *.chello.pl 09.02.06, 19:32 jak masz krzywe zeby to zaloz aparat(licowki ich nie wyprostujaja, je sie zaklada w celu wydluzenia, zmiany ksztaltu czy poszerzenia takze jak ci sie zlamie.Licowki to nic innego jak wypelnienie) Moja kolezanka miala aparacik i po miesiacu zabki sie jej wyprostowaly, natomiast pozniej skus sie na wybielania u dentystki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tora83 Re: kto ma licowki? IP: *.chello.pl 09.02.06, 19:33 Po miesiacu? To co to byl za aparat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawa Re: kto ma licowki? IP: *.chello.pl 09.02.06, 19:35 normalny metalowy staly! po miesiacu jej sie wyprostowaly, widocznie ma taki miekki kosciec, podatny na zmiany:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: kto ma licowki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.06, 18:06 Ja kiedyś miałam... dziwię się, że Ci przeszkadzają ze względu na chropowatą powierzchnię. Powinnaś jeszcze raz przejść się do dentysty i poprosić o wygładzenie powierzchni. Dentysta może to zrobić za pomocą takiej gumowej nasadki na maszynę dentystyczną. Powodzenia :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawa Re: kto ma licowki? IP: *.chello.pl 12.02.06, 12:48 hmm dziwne bo mi denstystka powiedziala ze przy licowkach nie piluje sie zebow tylko matowi szkliwo, przy porcelankach tak ale jak masz zdrowe ząby zaden kompetentny dentysta ci tego nie zrobi! aaa i juz nie mam wrazenia ze mi odpadnie:) faktycznie trafilas na jakies niewyzytego dupka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: kto ma licowki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 19:34 A z jakiego materiału masz te licówki? Moje mają już 4 lata i nigdy nie miałam ani nie mam takiego problemu jak Ty. Nosiłam aparat bo miałam przerwe między jedynkami a po zdjęciu ap.zrobiłam licówki. Jedna kosztowała 80zł. Warto było, mam piękne ząbki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawa Re: kto ma licowki? IP: *.chello.pl 09.02.06, 19:39 no licowki sa idealne! mi ortodontka nie chciala zalozyc aparatu bo powiedziala ze mam krzywy zgryz i tylko mi go pogorszy! wiec wpierw musialaby mi zalozyc aparat w celu poprawienia zgryzu(okolo 3000zl) a pozniej jak sie poprawi za kilka lat:> to wtedy moge likwidowac przerwe! aaa i jeszcze mi chciala 8 zebow wyrwac! Po wyjsciu od niej stwierdzilam ze chciala mnie tylko na koszty naciagnać wiec niedawno odkrylam licowki, zrobilam je u bardzo sympatycznej pani stomatolog w enel medzie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawa Re: kto ma licowki? IP: *.chello.pl 09.02.06, 19:41 a z jakiego materialu to nie mam pojecia:) czyli masz sliske zabki po umyciu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: kto ma licowki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 19:41 a zlikwidowałaś wadę zgryzu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawa Re: kto ma licowki? IP: *.chello.pl 09.02.06, 19:43 nie, mam ja nadal zreszta jak 90% polakow:) zęby mam idealnieproste i nie mam zamiaru usuwac ich żeby naprawic wade, ktora i tak moze wrocic za kilka lat! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: kto ma licowki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 19:54 No właśnie. Mój ortodonta poprawił mi zęby ale nie wadę zgryzu. Mam tyłozgryz a i jeszcze problem ze zgrzytaniem zębami. Licówki zrobił mi kompozytowe, tak na początek a na później poradził trwalsze - porcelanowe. Nie zmieniałam bo po co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tora83 Re: kto ma licowki? IP: *.chello.pl 09.02.06, 20:03 A ja przez ten watek wlasnie zapisalam sie na konsultacje stomatologiczne. To strasznie fajne, jak czlowiek zdaje sobie sprawe z pewnych niedoskonalosci swojej urody, ale robi robi cos, by to zmienic. Tylko boje sie, ze to tak dlugoooo trwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawa Do Monika IP: *.chello.pl 09.02.06, 20:04 ale co bedzie dlugo trwalo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawa pomyłka do Tory :) IP: *.chello.pl 09.02.06, 20:07 co bedzie dlugo trwac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: kto ma licowki? IP: *.kosson.com 09.02.06, 19:49 A jak się zakłada licówki? Czy trzeba w tym celu "naruszyć" ząb (spiłować, zeszlifować)? Czy jest to inwazyjna metoda? I czy da się je np. zdjąc po jakimś czasie bez żadnych szkód (choćby w wyglądzie)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawa Re: kto ma licowki? IP: *.chello.pl 09.02.06, 19:52 a wiec tak! w przypadku licowek jest to nic innego jak plomba ale przyklejana! w tym celu musza ci zmatowic szliwo zeby wystapila odpowiednia reakcja chemiczna! nie ma to zadnych skutkow ubocznych, (ze ci wypadna zeby czy cos takiego:) natomiast przy zastosowaniu porcelanek musza ci spilowac troche zeba, nawet nie wiem czy wiecej jak troche! ale jesli jest uczciwa dentystka a ty masz ladne zeby to stanowczo ci tego odradzi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: kto ma licowki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 20:08 No ja się troche pomęczyłam (aparat) ale za to jaki efekt! :D pozdrawiam i polecam ten drobny zabieg estetyczny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tora83 Re: kto ma licowki? IP: *.chello.pl 09.02.06, 20:48 No wlasnie to - aparat, dluga i zmudna droga, pozniej jeszcze zabiegi wybielajace itp. Ale warto, tez tak mysle ... Chcesz byc piekna, to cierp ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawa Re: kto ma licowki? IP: *.chello.pl 09.02.06, 21:13 najgorzej jest jak trzeba je przesunac ale prostowanie to szybko pojdzie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: y Re: kto ma licowki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.06, 16:46 jak robiłam w katowicach (miałam jedynkę zaleczoną kilkanaście lat temu, która po wybielaniu reszty zębów wydawała się ciemniejsza) długo szukałam dentysty a ponieważ nikt ze znajomych nie miał robionych licówek więc szperałam w internecie znalazłam prywatnie dr szczepańskiego z top dent (centrum katowic) i szczerze odradzam tego KOWALA ; spiłował mi 2/3 zęba założył licówkę, niby ok ; ale już wieczorem miałam identyczne wrażenie że zaraz odpadnie (mam ładne proste zęby, idealnie białe - po wybielaniu) więc to zaczęła mnie niepokoić ... ale pomyślałam zaczekam trochę jak to wrażenie nie minie to podejdę spr w gabinecie. Nie zdążyłam zaczekać tych kilku dni bo o 19.00 cała licówka pełnoceramiczna mi odpadła !!!!!!!!! została w kanapce. Do gabinetu nie miałam telefonu bo na wizytówce którą mi dał był tylko adres wynajmowanego gabinetu i godz przyjęć zupełnie nie odpowiadające rzeczywistości. Po odpadnięciu licówki został mi kikucik opiłowanej całkowicie jedynki PORAŻKA w życiu nie czułam się tak zdołowana. Unikałam otwierania buzi przez ponad 17 godzin bo dopiero po tym czasie udało mi się wreszcie dorwać mojego oprawcę. Powiedziałam że jestem bardzo niezadowolona z usługi i że usługa za 600 zł nie może się kończyć tym że ja biegam po mieście bez zęba żeby go odnaleźć. Na to wydarł się że mam wyjść bo on zaczyna pracę dopiero za godzinę, a zwrot kasy wogóle jest niemożliwy. Założył mi z fochami tą samą licówkę ale teraz mam szparę po prawej stronie. Jutro idę znowu z reklamacją ale tym razem nie pozwolę mu dotknąć mojego zęba. Uważam że dobra licówka może wyleczyć z kompleksów i naprawdę przynieść radość ale tylko profesjonalnie wykonana. Uważajcie na KOWALI którzy lecą wyłącznie na kasę, Kowali krórym słowo profesjonalizj myli się z pragmatyzmem A w szczególności uważajcie na top dent (dr t. szczepański) w katowicach NIE SZANUJĄ LUDZI i szkodzą pacjentom. Jutro czeka mnie wizyta w innym gabinecie w którym będą musieli poprawić jego błędy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michalianna Re: kto ma licowki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.06, 12:55 Trzeba ostrzegać się przed partaczami, normalnie aż mnie zmroziło to co przeczytałam, jak Cię "oszpecił" i jak zachowuje się w stosunku do swoich pacjentów-klientów :-// Może złóż na niego doniesienie do Izby Lekarskiej? Każdego partacza można tam zgłosić! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawa Re: kto ma licowki? IP: *.chello.pl 12.02.06, 12:58 a moze warto napisac te nazwisko na forum i gdzie przyjmuje zeby ostrzec innych!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: y Re: kto ma licowki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 10:19 zapomniałam podać ulicy : Wojewódzka 22 K-ce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawa Re: kto ma licowki? IP: *.chello.pl 12.02.06, 13:00 przepraszam wlasnie przeczytalam ze podalas nazwisko tego lekarza :* Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Candy Re: kto ma licowki? IP: 213.25.140.* 13.02.06, 17:10 "Kowal"nie zrobil Ci zadnej licowki,ale korone protetyczna,prawdopodobnie mialas kilkanascie lat temu leczony ten zab kanałowo,a takie zeby niestety sie przebarwiaja po jakims czasie(cimnieja).Jesli wykonuje sie korone protetyczna faktycznie zab nalezy zeszlifowac do takiego kikuta i na ten kikut naklada sie gotowa korone.Nie ma mowy o wypadaniu korony,ona ma odtwarzac Twoj wlasny zab,oczywiscie odpuszczamy sobie jedzenie twardych orzechow,ale mimo wszystko wskazuje na to fuszerka-nic innego.Korone cementuje sie na tym oszlifowanym zebie specjalnymi materialami(cementami) i nie powinno byc mowy o wypadaniu.Nie pozwol dotykac wiecej temu gosciowi Twojego zeba,bo narobil pewnie wiecej szkody niz pozytku,ale zdecydowanie zadaj zwrotu pieniedzy!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: y Re: kto ma licowki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 21:45 na pewno to jest licówka porcelanowa, nazywał ją licówką pełnoceramiczną ; korony robi za 1000 zł. Nie zdecydowałam się bo nie mam takiej kasy na 1 ząb. Wybrałam tą licówkę bo zwykła za 200 zł podobno może się kruszyć i prześwitywać a pełnoceramiczna miała załatwić sprawę na ok 10 lat. Jak widać z ww opisu nie załatwiła nawet na tydzień ;( Dziś byłam gdzie indziej na poprawce i wszystko wskazuje na to że jest OK Cały dzień mogłam się szeroko uśmiechać ale ... długo jeszcze nie będę bez obaw i lęku niczego na niej przegryzać ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: y Re: kto ma licowki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 21:51 kompozytowa za 200 porcelanowa za 500-600 korona za 1000 tak się to tam przedstawiło Odpowiedz Link Zgłoś
aniani7 Re: kto ma licowki? 19.02.06, 12:45 chciałbym założyć licówki, ale boję się szukać wyłącznie na www stomatologa, bo trafić na kowala nie jest pewnie trudno. Czy ktoś korzystał z dentysty w Łodzi i mógłby cokolwiek o nim napisać? Odpowiedz Link Zgłoś