Dodaj do ulubionych

Soczewki dla czternastki

12.02.06, 10:14
Mam minusy(-1 -1,5) i do tego astygmatyzm Okularki nosze 12 lat(mam14)i sie
zastanawiałam nad soczewkami pytałam sie okulistki z tego wynikły 2
problemy;jestem za młoda- oko się jeszcze w tym wieku rozwija i do 18 lat NIE
MOZNA-a to nie prawda bo moja kolezanka ma 15 i moze 2 problem- pani
okulistka powiedziala ze nie poleca soczewek bo mam astygm. i sa drogie I co
wy NA TO??
Obserwuj wątek
    • szumszum Re: Soczewki dla czternastki 12.02.06, 10:20
      ja mam 16 lat, soczewki nosze od 3 lat i tez mam astygmatyzm a wade -2 i -2,5.
      okulary nosze od chyba 5 lat i jakos poprostu wolalam te soczewki nawet jesli to
      moze byc w jakims stopniu zle(bo niby to oko jescze sie ksztaltuje) za nic nie
      wrocilambym teraz do chodzenia w okularach... no i puki co nic mi sie z oczami
      nie porpbilo od szkiel kontaktowych..
      • Gość: boszzzzzzzzzzzzzzz Re: Soczewki dla czternastki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 13:55
        zzchyba PÓKI!!!! Lepiej się weźcie za naukę, nie za forum Uroda....
    • perkalik Re: Soczewki dla czternastki 12.02.06, 10:22
      hmm ja nie jestesm okulista wiec sie nie znam moze ta babka ma racje? niby
      czemu miala by Ci wkrecac? jam mam 18 lat nosze od 2 lat i jakos nie ma
      problemu wiec sama nie wiem najlepiej udaj sie do innego lekarza:) a co do ceny
      soczewek to dle dla astygmatykow (tak to sie pisze?:D) to faktycznie sa drogie
      • bitch.with.a.brain Re: Soczewki dla czternastki 12.02.06, 12:14
        ale przecierz już male dzieci, przedszkolaki noszą nieraz soczewki
    • silwen Re: Soczewki dla czternastki 12.02.06, 12:24
      z tymi 18 latami to chyba trochę przegieła, może rzeczywiście 14 lat to trochę
      wcześnie, ale moim zdaniem w tym wieku można już zacząć.

ja sama mam astygmatyzm, niedawno kupiłam soczewki - acuvue advance z
      hydraclear(toryczne, 2tyg). mam różnicę między jednym a drugim okiem, więc
      musiałam kupić 2 opakowania, po 6 soczewek i zapłaciłam 249 zł. ceny innych są
      raczej zbliżone, a z tego co słyszałam, to acuvue są najlepsze.

jak dla mnie często dość mocno się wysuszały i przez to robiły się trochę
      niewygodne i nie widziałam w nich idealnie wyraźnie, bo mam astygmatyzm 1/1,5 a
      cylindry w soczewkach są tylko 0,75/1,25/1,75

szkła nosiłam tylko na jakieś wyjścia, studniówkę, imprezy i często do szkoły. w
      domu wygodniejsze były dla mnie okulary. jak na razie zużyłam 2 pary, resztę
      trzymam na wakacje, bo mnie nie stać na noszenie non stop.

mimo wszystko jestem ze swoich szkieł zadowolona. jak masz fundusze, to spróbuj,
      zobaczysz czy ci podpasuje.
    • gatta13 Re: Soczewki dla czternastki 12.02.06, 13:32
      Idź do innego lekarza. Dobrze, oko się rozwija, więc możesz chodzić na kontrolę częściej niż dorośli.
      Moim zdaniem to jest tylko kwestia odpowiedzialności i umiejętnego obchodzenia się z soczewkami, pudełeczkiem i płynem: po prostu trzeba pamiętać o myciu i dezynfekcji pudełeczka, przepłukaniu soczewek, myciu rąk etc.
    • Gość: anka Re: Soczewki dla czternastki IP: *.23.rev.vline.pl 12.02.06, 14:20
      Ja pierwsze soczewki miałam w wieku 14 lat. Wtedy jeszcze nie było takiego
      wyboru i z miękkich soczewek były tylko jednoroczne, które trzeba było trzymać
      w specjalnych płynach, płukać i odkażać raz w tygodniu specjalną tabletką.
      Podejrzewam,że tu nie chodzi o wiek a raczej o kwestię higieny (dokładne mycie
      rąk, unikania zapylonych i zadymionych pomieszczeń itd.). Wiadomo, że
      młodziutka osoba do takich spraw podchodzi bardzo różnie, a o infekcję oka
      nietrudno.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka