Dodaj do ulubionych

Basen a skóra i włosy

IP: *.hicon.pl 06.05.06, 10:06
Mam zamiar regularnie - trzy razy tygodniu chodzić na besen. Mam wrażliwą,
suchą skórę ze skłonnościami do podrażnień, długie blond włosy. Jak myślicie
drogie Panie, czy pływając z taką częstotliwością w chlorowanej wodzie, można
zachować skórę i włosy w dobrym stanie? Jak chronić? Słyszałam, że jasne
włosy zielenieją od chloru - rany boskie, czy to tylko urban legend czy tak
naprawdę się zdarza? Jak temu zapobiec?
Pozdrawiam pływające i nie tylko
Obserwuj wątek
    • Gość: kika Re: Basen a skóra i włosy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.06, 10:30
      Hmmm ja tez mam suchą skórę i po basenie jeszcze się bardziej wysuszyła. Cóż
      balsamy, balsamy, balsamy...No twarz dobry krem nawilżający, ja mam Doliva z
      oliwą jak dla mnie super!Co do włosów blond to nie wiem ,bo mam ciemne, ale
      farbuję i farba schodzi dużo szybciej, bardziej się wypłukuje. No ale w
      porównaniu z zyskami dla figury można przeżyć:)
    • swinka_morska Re: Basen a skóra i włosy 06.05.06, 11:06
      to z tymi wlosami.... rozbawilas mnie.... wez pod uwage fakt, ze na basenie
      plywasz w czepku - jezeli jest on dobrze dobrany, i nie jest to tani czepek z
      materialu, tylko taki jakby gumowy, to w zasadzie masz szanse wyjsc z basenu z
      prawie ze suchymi wlosami... pozatym... chybna bym juz byla marsjanka, skoro by
      to byla prawda...
      a co do skory - warto po basenie ja dokladnie wyszorowac jakims nawilzajacym
      zelem pod prysznic - wtedy owa suchosc nie jest tak dokuczliwa
      • charade Re: Basen a skóra i włosy 06.05.06, 11:12
        A ja znam osoby z farbowanymi blond włosami, którym zzieleniały włosy po basenie
        z chlorowaną wodą. Nie wiem od czego to zależy, może od rodzaju farby ?

Chlorowana woda na pewno dobrze nie robi cerze i włosom, co do tego nie można
        mieć wątpliwości.
    • Gość: Kaszka Re: Basen a skóra i włosy IP: *.icpnet.pl 06.05.06, 11:10
      Wolę baseny, gdzie woda jest ozonowana. Ozon w dużo mniejszym stopniu podrażnia
      oczy i wysusza skórę. Wodą nie ma też tego charaktetystycznego zapachu :).
      Podobno mniej skutecznie "dezynfekuje" wodę... Wybieraj baseny gdzie
      jest "brodzik dezynfekujący" przed wejściem (pomiędzy prysznicami i szatnią).
      Na basenach często są tez płyny do pryskania stóp...
      Wątpię, żeby włosy zieleniały. Sama mam ciemne włosy... Co do skóry - dobry
      krem nawilżajacy i balsam wystarczą.
      Czepek też w jakimś tam stopniu chroni włosy (silikonowy!). Jeśli bardzo boisz
      się o swoje wlosy, zawsze możesz pływać z uniesioną nad wodą głową. Choć może
      nie jest to efektowne stylowo :P
    • maggi9 Re: Basen a skóra i włosy 06.05.06, 11:12
      Jasne, niedawno farbowane włosy mogą zzieleniec od chloru.Ale dobry czepek załatwia sprawe
    • Gość: Marta Re: Basen a skóra i włosy IP: *.hicon.pl 06.05.06, 14:32
      Dzięki za pomoc, a czy znacie może kosmetyki zapobiegające "zielenieniu" włosów?
      Czy są specjakne linie kosmetyków przeznaczonych na basen?
      Pewnie, że wolałabym pływać w basenie z ozonowaną wodą, jednak an razie nie mam
      takiej możliwości:(
      Pozdrawiam,
      Marta
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka