Dodaj do ulubionych

to działa!

IP: *.bg.am.poznan.pl 11.05.06, 18:28
dziewczyna zaczelam korzystac z waszych rad.myje buzke codziennie wieczorem
platkami owsianymi.raz w tygodniu pilling z kawy(działa o wiele skuteczniej
niz "sklepowe" pillingi:)).dodatkowo raz w tygodniu robie
porowke(gotuje:rumianek,bazylia,szalwia) a po niej maseczka z miodu, jogurtu
naturalnego, cynamonu(super zapach na i skorka zadowolona).
z kosmetykow uzywam maseczki wygladzajacej i zwezajacej pory erisa.skore
nawilzam kremem nivea soft.
skore mam z tendencja do wypryskow i zaskornikow.gdy zaczełam stosowac te cuda
zaskornikow jest o wiele mniej a pryszcza juz dawno nie widziałm.
jakie wy macie naturalne sposoby?moze jakies ciekawe stronki?pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Adzia Re: to działa! IP: *.aster.pl 11.05.06, 18:43
      Dentino, świetny wybór. Z własnego podwórka polecam jeszcze zamianę kremu Nivea
      na oleje kosmetyczne (jojoba, avocado lub migdałowy - wrzuć w wyszukiwarkę) i
      masło shea (karita). NIE poznasz swojej cery:).
      • Gość: magda Re: to działa! IP: *.local2.pl / *.loonar.pl 11.05.06, 18:55
        gdzi sie kupuje te oleji? i czy są dobre do skory suchej?
    • Gość: ida do dentina IP: *.my.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.06, 19:05
      Mozesz napisac w jaki sposob uzywasz tych płatków owsianych i jak wykonac
      peeling z kawy?Szukałam o płatkach na forum ale nie moglam znalezc.Z góry
      dziekuje i pozdrawiam!
      • Gość: dentina Re: do dentina IP: *.bg.am.poznan.pl 11.05.06, 19:16
        zaparzam lyzeczke kawy mielonej(starcza na całe ciało, wody dodaje tylko
        troche).jak przestygnie dodaje zelu pod prysznic i porzadnie masuje całe ciało.
        platki owsiane kupiłam "blyskawiczne" wiec nie musze ich mielic:)biore plaska
        lyzeczke platkow i je zalewam wrzatkiem po ostygnieciu dodaje jogutr naturalny i
        delikatnie masuje twarz ta papka:)powodzenia
      • Gość: dentina Re: do dentina IP: *.bg.am.poznan.pl 11.05.06, 19:18
        w jakich slepach mam szukac olejkow? nie chcialabym zamawiac ich przez
        internet:)a moze w aptece?poradzcie mi cos...
        • Gość: dentina Re: do dentina IP: *.bg.am.poznan.pl 11.05.06, 19:21
          adzia.w jaki sposob uzywsz tych olejkow i masła sheae i gdzie je kupujesz?z gory
          dziekuje
          • Gość: Andzia Oleje i masło shea IP: *.aster.pl 11.05.06, 21:40
            Przede wszystkim oleje, nie olejki (nie jestem złośliwa, po prostu różnica w
            nazwie to róznica w znaczeniu). Oleje powinnaś dostać w sklepach ze zdrową
            żywnością, w niektórych aptekach, najłatwiej w internecie. Wklejam Ci link do
            wypowiedzi Gali na ten temat:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=211&w=40614471&a=40701934
            Z olejami najlepiej bawić się wieczorem, ok. dwóch-trzech godzin przed snem.
            Myjesz twarz (ja uzywa zwykłego szarego mydła, czasem platków, innym tazem
            naparu z ziół, najogolniej rzecz biorąc, nie uzywam "cudownych" specyfików
            chemicznych), mokrą (koniecznie, ułatwia wchłanianie) twarz i szyję smarujesz
            kilkoma kroplami oleju. Wchłaniania się w kilka-kilkanascie minut, zalezy, jak
            bardzo masz odwodnioną skórę. MOżna stosować czyste oleje, można do nich dodawać
            wybrane olejki (stąd własnie poczatkowa uwaga dotycząca nazw) eteryczne. Jakie?
            Zalezy od użytkowniczki - kopalnią wiedzy na ten temat są dla mnie dwa fora:

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=26078
            f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=1666818
            Mimo że są długaśne, gorąco zachęcam do przekopania się przez te kopalnie wiedzy
            wszelakiej. Warto przy okazji kopiowac wszelkie przepisy do Worda, wiedzy jest
            naprawdę mnóstwo i ważne szczegóły mogą umknąć

Masło shea mozna kupić także w sklepach ze zdrową zywnością, aptekach i
            internecie (np. Allegro). Jesli o mnie chodzi używałam z Home Institut, a teraz
            kupowane od zaufanej już allegrowiczki, ktora ma takze wspaniałe masło kakaowe,
            czyste, a nie tę odrobinkę dodawaną do kremów lub balsamów.
            Z pudełka z masłem nalezy wydłubać ziarnko wielkości soczewicy, rozetrzeć w
            dloniach lub poczekac aż się stopi (pod wpływem ciela bardzo szybko się topi), a
            następnie wymasowac sobie twarz szyję - suche.

Pozdrawiam i życzę udanych eksperymentów.
            • Gość: dentina Re: Oleje i masło shea IP: *.bg.am.poznan.pl 11.05.06, 22:15
              super!dziekuje za wszystkie informacje.chce sie wielu rzeczy dowiedziec .dałas
              mi zrodełko teraz bede z niego czerpac wiedze:)bardzo zainteresował mnie ten
              temat bo to działa!!!pozdrawiam:)
              • Gość: Andzia Re: Oleje i masło shea IP: *.aster.pl 11.05.06, 22:29
                :) I to jak!!! Najlepszy dowod, ze jako "stateczna" 25-latka nie maluje się w
                ogole, a cerę mam piękną:) Niepotrzebne mi są podkłady, bazy, pudry, róże itp.
                chemiczne (deliktanie ujmując) "upiększacze". Nie wspomne juz o tym, ile
                pieniędzy zostaje mi w kieszeni. Wystarcza naturalne kosmetyki:). POwodzenia w
                odkrywaniu przepisów dla siebie.
            • mikka8 Re: Do Andzi ;) 12.05.06, 10:07
              Andziu , daj prosze namiary na te zaufana allergowiczke :)
              dzieki;)

pozdr.
              • Gość: Andzia Do mikka8 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 10:49
                Polecam. Uczciwa, konkretna, błyskawiczna przesyłka:)

www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=4673841
                • india222 Re: Do andzia 12.05.06, 12:06
                  mam pytanko.czy olej kokosowy mozna porownac zastosowaniem do jojoby czy
                  avokado?co zamawiasz od niej?
                  • Gość: Andzia Re: Do andzia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 12:50
                    Zamawiam masło kakaowe, masło shea i olej kokosowy. Każdy z olejów ma trochę
                    inne dizaółanie (poczyaj na forach z linków wklejonych wyżej). Ponadto olej
                    kokosowy jest stały, jak masło, choć szybko się topi w dłoniach, a jojoba i
                    avocado są płynne. Olej tej uzytkowniczki przepięknie pachnie kokosem (jes
                    nierafinowany), czego nie można powiedzieć o każdym oleju kokosowym:).
                • india222 Re: Do andzia 12.05.06, 12:08
                  i czy pachnie kokosami.uwielbiam ich zapach:)
                • mikka8 Re: Do mikka8 12.05.06, 12:29
                  Dzieki piekne ;)

pozdr.
            • Gość: Meg Re: Oleje i masło shea IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.06, 13:14
              Mam tłustą skórę,rozszerzone pory a w nich zaskórnki, wypryski pojawiają sie co
              jakiś czas. Co byś konkretnie poleciła z kosmetyków naturalnych? Zwykłe
              kosmetyki nie dają sobie z tym rady.
              Tylko błagam o konkrety. Z góry dziękuję
              • Gość: dentina Re: Oleje i masło shea IP: *.icpnet.pl 12.05.06, 13:35
                ja dopiero sie zapoznaje z mozliwosciami natury:)w poscie napisalam co ja, jak
                na razie stosuje i widze poprawe.moze andzia moglaby konkretniej tobie
                pomoc.pozdrawiam i powodzenia.:)
              • Gość: Andzia Re: Oleje i masło shea IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 13:40
                Miłam tłustą skórę,rozszerzone pory a w nich zaskórnki, wypryski pojawiają sie
                co jakiś czas. Sk.ora się znormalizowała, zaskórniki zniknęły, wypryski
                pojawiają się w okolicach miesiączki i na to, w moim przypadku nie ma rady.

1. Codziennie rano tonik z naparu z rumianka, szałwii i kory dębu, do szklanki
                takiego naparo-wywaru łyzka ocu jałkowego i kropla ciroseptu (naturalny
                konserwator, data przydatności misiąc, poem wylać), do tego 5 kropli olejku
                herbacianego i lawendy.

2. Po wyschnięciu skóry masło shea.

3. wieczorem umyć twarz zimną wodą lub zimną wodą i szarym mydłem. jesli
                uzywasz innych specyfikow,odsaw je na miesiąc-dwa. Na wilgotną skórę
                następująca miesznka: 10 ml oleju moigdałowego, 5 kropli olejku herbacianego,
                geraniowego, pichtowego i grejpfrutowego + kropla ciroseptu (konserwuje).

4. Raz w tygodniu maseczla z zielonej i żółej glinki (gotowe pasty ma
                Argielitz): dwucentymetrowy pasek zielonej i żółtej (są w tubach), łyzeczka
                oleju migdałowego, po 3 krople olejku herbacianego, lawendowego, geraniowego.
                Nałożyć na umyą szarym myłem lub samą zimną wodą twarz. Zmywasz po 20 min i
                obficie nakładasz sobie masło shea. Maseczka nie częściej niż raz w tyg.

Uwagi końcowe:
                Liczy się systematyczność. U mnie problmey ze skórą skończyły się po 3
                miesiącach, u mojej przyjaciólki po 2, siosra walczyła pół roku. Każda z nas
                twierdzi, że warto, mimo że na efekty nalezy poczekać i nie łamać się!
                • heather4 Re: Oleje i masło shea 12.05.06, 15:28
                  nie wiesz czy te specyfiki mogę stosować przy skórze wrażliwej i suchej, która
                  w strefie T jest tłusta i z zaskórnikami w rozszerzonych porach?
                  • heather4 Re: Oleje i masło shea 12.05.06, 15:30
                    i jeszcze jedno pytanie, w jakim celu cirosept? co i po co konserwuje?
                    • Gość: Andzia Re: Oleje i masło shea IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 15:45
                      Przy skórze wrażliwej i suchej uważałabym z ilością ocu jabłkowego, minimalna
                      ilośc, mniej niż pół łyżeczki. Zamiast olejku herbacianego i lawendowego -
                      melisowy, pichtowy.
                      Masło shea jest ideałem, mozna je stosować zawsze:).

Citrosept jest po to, zeby mazidła się nie psuły. Zauważ, że w chemicznych
                      kremach, zelach itd. masz masę konserwantow. Takim naturalnym konserwantem jest
                      własnie citrosept.
                      • heather4 Re: Oleje i masło shea 12.05.06, 18:17
                        dzięki serdeczne :-) a gdzie jeszcze mogę kupić masło shea oprócz netu?
                • Gość: KOtka Re: Oleje i masło shea IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.06, 18:32
                  A moze coś prostszego. Stasznie to skomplikowane.

A na noc żadnego kremu?

CZy szare mydlo nie wysusza zbyt?
                  • Gość: dentina do andzia IP: *.bg.am.poznan.pl 12.05.06, 19:35
                    jezeli chciałabym kupic u nich masło i oleje to musze koniecznie licytowac czy
                    telefonicznie sie poprostu z nimi skontaktowac?
                    bardzo mi na tym zalezy:)pozdrawiam
                    • mikka8 Re: do andzia 12.05.06, 19:58
                      Gość portalu: dentina napisał(a):

> jezeli chciałabym kupic u nich masło i oleje to musze koniecznie licytowac czy
                      > telefonicznie sie poprostu z nimi skontaktowac?
                      > bardzo mi na tym zalezy:)pozdrawiam

Kupujesz przez "kup teraz", wtedy nie ma licytacji ;) Wplacasz pieniadze i czekasz na przesylke ;)

pozdr.
                      • heather4 Re: do andzia 12.05.06, 21:23
                        masz rację, dla mnie to też skomplikowane, nie mam czasu na kosmetyczne akcje,
                        a poza tym często podróżuję, a w podróży to jest chyba średnio wygodne. Poza
                        tym zastanawiam się, czy masło shea nie pozostawia tłustej warstwy na skórze
                        jeśli się je stosuje rano.
                        • heather4 Re: do andzia 12.05.06, 21:29
                          hmm, poszperałam trochę na forum o kosmetykach naturalnych, i dostałam linka a
                          propos citroseptu, niezbyt zachęcającego. Generalnie przed nim ostrzegają.
                          www.jaworek.net/kosmetyki/obalanie_mitow_grejpfrut.php
                          • Gość: Andzia Do dziewczyn IP: *.aster.pl 13.05.06, 00:14
                            Przede wszystkim, NIC NA SIłĘ. Jesli którejś wymieszanie kilku płynów wydaje się
                            zbyt skomplikowane,nie ma obowiązku.
                            Z własnego doswiadczenie mog powiedzieć, ze kiedy zaczynałam wydawało mi się to
                            diabelnie uciązliwe. Zmieniłam zdanie po kilku dniach. NIebagatelnym znaczeniem
                            była dla mnie oszczędność pieniędzy przy takiej pielęgnacji. Jako studentkę nie
                            było mnie stac na kosmetyki z wyższej półki. A masło shea, oleje kosmetyczne,
                            olejki nie dość, ze starczająna bardzo długo, to jeszcze dzięki temu są tanie.
                            Pomijam juz to, że mają wspaniały wpływ na moja skórę:). Teraz mam świetną i
                            dobrze płatną (jak na moje potrzeby), ale po przeczytaniu kilkunastu ksiązek i
                            kilkudziesięciu artykułow na temat składników występujących w kosmetykach, w
                            życiu nie kupię gotowaca, zwłaszcza z gornej półki.

Wymieszane olejki eteryczne z olejami przygotowuje się raz w misiacu, raz na
                            trzy tygodnie, na tylestarcza mi 10 ml, więc nie przesadzajmy ze zbytnią
                            niewygodą. Aplikowane rano masło shea nakladamy w minimalnej ilości (nie więcej
                            niż ziarnko soczewicy) - nie ma prawa się nic świecić.

A propos citroseptu - jest to wyciąg z pestek grejpfruta zażywany do wewnątrz,
                            soryy, ale jakoś bardziej wierzę w szkodliwośc chemicznych konserwantów...

Powtarzam, NIC na siłę. Decyzję każda musi podjąc sama.
                            • capuccino_days Re: Do dziewczyn 13.05.06, 08:40
                              ja mam co prawda jedynie wiedzę wygrzebaną z internetu - i wypróbowaną na
                              własnym ciele - ale z tego co wiem, to olejki eteryczne z olejami bazowymi
                              powinno się mieszać zaraz przed nałożeniem i nie zostawiać na później - i nie
                              powinno się stosować więcej niż 4-5 olejków naraz, a i to w odpowiedniej
                              proporcji do oleju
                              • Gość: Gala Re: Do dziewczyn IP: *.aster.pl 13.05.06, 09:46
                                Szczerze mówiąc, ja spotkałam się z najrózniejszymi szkołami, nie tylko w
                                internecie. W domu (rzadko) uzywam świeżych mieszanek, w podróżach (śerednio 8
                                miesięcy w roku) mieszanki zakonserwowanej. Nigdy nic mi nie było.
                                Spójrzmy na to z drugiej strony, nikt nie miesza codziennie kremu, wyjmuje
                                gotowy ze słoiczka...
                                • mikka8 Re: Do dziewczyn 13.05.06, 10:10
                                  A ja sprobuje zabawe z tymi olejami , olejkami i maselkiem shea ;)
                                  Wszystko juz zanabylam i od przyszlego tygodnia zaczynam superprodukcje
                                  wlasnego mazidelka ;)

ps. dzieki Andziu za wszystkie rady:)

pozdr.
    • Gość: lulu29 Re: to działa! IP: 217.153.136.* 13.05.06, 10:16
      Nie wiem czy dobrze zrozumiałam , poprawcie mnie w razie czego . To jest tak ta
      mieszanke która smaruje sie twarz na noc robi sie raz w miesiacu tak?? ale tonik
      trzeba codziennie ?? I czy któraś z was stosowała te oleje na skórę po zabiegach
      kwasami ????
      • Gość: Gala Re: to działa! IP: *.aster.pl 13.05.06, 12:44
        Źle zrozumiałaś:). Tonik robi się na miesiąć. Jesli coś i zostanie, wylewasz.
        MIeszanki olejowo-olejkowej przygotowujesz 10 ml. Starcza na 3-4 tygodnie. Jesli
        Ci zabraknie, przygotowujesz następną. Istenieje inna szkoła, wg której
        codziennie mieszasz olej z olejkami, ale tyle, aby wystarczyło na jednorazowe
        smarowanie.
        Nie wiem, jak będzie to współgrało ze skóra po zabiegach kwasami, ponieważ nigdy
        nie maltretowałam skóry kwasami, ale na zdrowy rozum: skoro skóra jest osłabiona
        po kwasach, a oleje mają właściwości pielęgnująco-regenerujące...
        • Gość: dentina Re: do andzia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.06, 16:46
          zamowiłam u rity masło shea,kakaowe i olej kokosowy.juz nie moge sie doczekac
          kiedy zaczne eksperymentowac:)moglabys mi podpowiedziec jak kazdy z tych
          produktow wykorzystujesz(na co :) i w jakiej postaci)z gory dziekuje.
          ps.jesli ktos chce dbac o cere to musi poswiecic jej troche czasu...gotowce sa
          dla leniuszkow:)
          • Gość: Andzia Re: do andzia IP: *.aster.pl 13.05.06, 16:55
            Masło shea na twarz.

Masło shea + kakaowe + olej koskosowy = po jednej łyżce wrzucam do ceramicznej
            salaterki, którą wstawiam do naczynia z wrzatkiem. Tłuszcze topią się i mieszają
            ze sobą, wkraplam ulubione olejki eteryczne, mieszam. Po wystygnięciu mam maslo
            do ciała.

Olej kokosowy + masło shea (niekoniecznie) = topię jak wyżej, przelewam do
            butelki (najlepsza jest po farbie do włosów - chodzi o aplikator - oczywiście po
            kazdym uzyciu wypzram ją, dolewam dwie łyzki nafty kosmetycznej, łyżkę oleju
            rycynowego, kilka kropli olejku rozmarynowego (zapobiega wypadaniu włosów),
            wstrząsam i smaruję tym skórę głowy (przede wszystkim, chodzi o odzywienie
            cebulek) oraz włosy. Głowę owijam folią (idealne sa sklepowe reklamówki),
            ręcznikeim i poł godziny do godziny paraduję w takim turbanie. Potem myje
            szamponem, jakakolwiek odżywka do spłukiwania i włosy jak u tarpana;).
            • Gość: dentina Re: do andzia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.06, 17:03
              jak je przechowujesz?w lodowce ?w specjalnych pojemnikach?chce ,zeby jak
              najdłuzej zachowały swoje walory:)
              gdzie moge dostac olejki?
              • Gość: Andzia Re: do andzia IP: *.aster.pl 13.05.06, 17:17
                Mieszankę przygotowaną na już trzymam w pudełku po dawnym kremie (wcześniej
                wygotowanym, dosłownie. Wygotowuję za każdym razem, kiedy mazidło się skonczy).
                Natomiast masła shea i kakaowe oraz olej kokosowy (który tez ma postac masła)
                mają swoją datę przeydatności. Żeby ją jednak nieco przedłużyc, wrzucam masła do
                zamrażalnika i wyciagam, kiedy przygotowuję kolejną porcję mazidła.
                • Gość: dentina Re: do andzia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.06, 17:28
                  dziekuje,ze tak cierpliwie odpowiadasz na moje pytania:)masz moze jakas
                  ksiazke ,ktora mogłabys mi polecic o tej tematyce?
                  • Gość: Andzia Re: do andzia IP: *.aster.pl 14.05.06, 00:31
                    Ksiązek na ten temat jest mnóstwo, dlatego nie polecę Ci konkretnej. Wystarczy w
                    wyszukiwarke jakiejkolwiek księgarni internetowej wpisać: olejki eteryczne,
                    kosmetyka naturalna, masaż, olejki eteryczne i cos znajdziesz. Zanim jednak
                    sieniesz po książki, gorąco POLECAM dokładne przestudiowanie forum Natura górą z
                    o2.pl - kopalnia wiedzy, mnóstwo przepisów. Osoby dyskutujace chetnie dziela się
                    swoją wiedzą, poszukiwaniami, doświadczeniami.
            • Gość: mimi Re: do andzia IP: 213.37.191.* 13.05.06, 17:32
              Andzia wydaje mi sie ze jak juz robisz odzywke na wlosy to zostaw tak zeby
              dobroczynnie na nie podziala,a nie splukujesz to szamponem,jaki to sens jak
              tocalkowicie nim spluczesz...sama woda nie wystarczy?
              • Gość: Andzia Re: do andzia IP: *.aster.pl 14.05.06, 00:33
                Mimi, spróbuj spłukać wodą mieszankę oleju kokosowego, shea i nafty;), wtedy
                porozmawiamy. własnie dlatego owijam głowę folią i recznikiem, żeby odzywka
                miała czas zadziałać.

Nie wierzę w odżywki bez spłukiwania - doświadczenie mojej mamy fryzjerki każe
                wybierać mi te do spłukania.
          • Gość: lulu29 Re: do dentina :-) IP: 217.153.136.* 14.05.06, 11:08
            A co to za "rita" ? możesz podać jej dokładny login na allegro bo niemoge
            znaleźć?? a bardzo bym chciała kupić to masełko shea no i kakaowe
            • mikka8 Re: do dentina :-) 14.05.06, 14:00
              www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=4673841
    • Gość: natalia do Andzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.06, 21:17
      Chciałabym sprobować twojej kuracji, mam cerę mieszana, ale moim największym
      problemem są przebarwienia. Czy wiesz może czy tak kuracja olejami i masłami o
      której pisałaś pomorze mi na nie?
      • Gość: Andzia Re: do Andzi IP: *.aster.pl 14.05.06, 00:39
        Natalio, od razu zastrzegam, że przepis jest z książki, nie stosowałam, ponieważ
        zanim zaczęłam walkę z trądzikiem trafiłam na oleje, i właściwie większych
        problemów nigdy nie miałam, tym bardziej przebarwień.

Do 5 ml oleju z kiełków pszenicy i ogórecznika lekarskiego (czyli po 2,5, jesli
        chcesz 10 ml, bierzesz po 5 ml każdego z olejów) dodajesz 5 kropli olejku
        eterycznego z kdzidłowca i nacierasz przebarwienia 3 razy dziennie tak długo, aż
        olej wsiąknie. Tylko obszar z przebarwieniami! I koniecznie wcierasz. Potem
        masło shea.
        • Gość: natalia Re: do Andzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 10:02
          dziekuje ci bardzo za odpowiedz, napewno sprobuje. Bede to stosowac razem z
          twoja kuracja. Mam jeszcze tylko jedno pytanie, czy w tej ksiazce nie pisza cos
          o tym ze nie mozna sie wtedy opalac. Bo zbliza sie lato i to jest jakby
          nieuniknione. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka