Dodaj do ulubionych

czy można samemu zrobić taki olejek jak Decleor?

IP: *.nat.dsuj.pl 01.06.06, 12:44
W sumie to chyba mozna kupic te olejki i wymieszać? Czy ktos coś takiego kiedykolwiek robił?
Skład Decleora:
hazel (corylus avellana) nut oil - olejek z orzechów laskowych - ok. 45zł za 250 ml,
ylang ylang (canaga odorata) oil - ok. 18 zł,
geranium (pelargonium asperum) oil - ok. 10 zł,
rosemary (romsarinus officinalis) oil - ok. 7 zł
bay (pimenta acris) oil - olejek z liści laurowych - ??? tego nie widzę w sieci, ale może gdzieś za granicą?.
Razem kosztowałoby to ok. 100 zł, przy czym wyszłoby tego olejku dość sporo.Problemem mogłyby byc proporcje, ale można metodą prób i błędów dojść do tego, jakie są najlepsze.
Obserwuj wątek
    • mikams75 Re: czy można samemu zrobić taki olejek jak Decle 01.06.06, 13:01
      czytalam gdzies o takim olejku domowej produkcji, ale nie pamietam gdzie.
      Moze to bylo na biochemiiurody, moze na wizazu...
      • Gość: Anetka Re: czy można samemu zrobić taki olejek jak Decle IP: *.nat.dsuj.pl 01.06.06, 14:16
        poczytałam trochę o olejkach na wizażu i myslę, że mozna by wziąć na 100 ml oleju z orzechów laskowych po 2 ml pozostałych olejków
        najwiekszy problem byłby chyba z wymieszaniem tego wszystkiego
        no i trzeba by to trzymac w lodówce, bo olej z orzechów laskowych szybko się psuje, ew. kupic mniejsze opakowanie
        na pewno trzeba by zwrócic uwage na jakość kupowanych olejków
        chyba sie tym zajmę w wakacje :-)))
        w sumie to b.mało pracy
        • Gość: zołza2 Re: czy można samemu zrobić taki olejek jak Decle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 14:18
          A jaki masz problem z wymieszaniem? Wlewasz do butelki i mocno nią potrząsasz...
          • Gość: Anetka Re: czy można samemu zrobić taki olejek jak Decle IP: *.nat.dsuj.pl 01.06.06, 14:27
            robiłas to już? ładnie sie wtedy wymiesza?
            • Gość: zołza2 Re: czy można samemu zrobić taki olejek jak Decle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 14:31
              Robiłam. Nie wiem, czy ładnie się wymieszało, ponieważ nie widac tego:).
              Zakładam, że tak. Na wszelki wypadek przed uzyciem rzeba potrząsnąć.
    • Gość: spa Re: czy można samemu zrobić taki olejek jak Decle IP: 195.245.213.* 01.06.06, 14:32
      republika.pl/aromatic/aromaterapia/dlaurody.htm#kosmetyka
      tu sa przepisy na różne domowe olejki, choć nie declor akurat
      • Gość: Anetka Re: czy można samemu zrobić taki olejek jak Decle IP: *.nat.dsuj.pl 01.06.06, 14:41
        Zajrzałam na stronę: www.kosmetyczki.net/modules.php?name=News&file=print&sid=159

chyba 2 ml to troche za dużo (zakładając, że 1ml to 20 kropli)
        tam na 30 ml maski dają ok. 5 kropel olejku eterycznego
        czyli na 100 ml (ok. pół szklanki oleju z orzecha laskowego)można dać po 4 krople każdego z tych olejków.
        myślę, że mozna zacząć od małej dawki, wypróbowac na ramieniu czy nie uczula, a po jakimś czasie uzywania zwiekszyc ilośc kropel
        • Gość: Andzia Re: czy można samemu zrobić taki olejek jak Decle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 14:46
          NIe ma sensu zwiększać liczby kropel. jeśli osiągniesz optymalną ilość olejków
          w oleju bazowym, więcej nie znaczy lepiej, za to może Cię uczulić.
    • mrs.doubtfire Re: czy można samemu zrobić taki olejek jak Decle 01.06.06, 18:42
      www.biochemiaurody.fora.pl/viewtopic.php?t=136
      ja robie na jeden raz 10-15 ml
    • Gość: len Re: czy można samemu zrobić taki olejek jak Decle IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.06.06, 19:09
      Ostatnio była na ten temat tu na forum rozmowa - domowych kosmetyków na bazie
      olejków eterycznych i olejów, a także kopii znanych olejków np Clarinsa lub dr
      Hauschki. Poza tym temat ten jest często poruszany na forum Gazety
      Naturalnie! , a także na forum Kafeterii (pt. Natura górą) - polecam tam
      zajrzeć i przejrzeć za pomocą wyszukiwarki wątki, niektóre są bardzo ciekawe.

Oleje o różnej konsystencji, a także oleje i wodę łączą ze sobą emulgatory, np.
      lecytyna - o czym chyba też niedawno była mowa. Dzięki temu można sobie zrobić
      np. tonik z olejkami eterycznymi. Dobrej jakości olejki, a stosunkowo
      niedrogie, ma Pollena Aroma. 2 ml olejku to za dużo, ponieważ wiele z nich ma
      bardzo silne działanie. Nie ma uniwersalnej reguły i recepty, w zależności od
      rodzaju olejku stosuje się jego różną ilość - niektórych 2 krople, innych 6
      kropli.

Pozdrawiam!
      • Gość: Anetka Re: czy można samemu zrobić taki olejek jak Decle IP: *.nat.dsuj.pl 01.06.06, 20:43
        bardzo dziękują za info i pozdrawiam
        A czy któras z Was uzywała autentycznego Decleora i mieszanki własnej? Ciekawe, czy jest duża różnica w działaniu...

Oto co znalazłam na stronie przez Was podawanej:
        Autor Monika Teichman:
        Olejek dla skory mieszanej/tlustej (10 ml, egzotyczno-kwiatowy z lekka ziolowa poswiata)
        9,7 ml oleju z orzechow laskowych
        3% olejkow eterycznych (0,3ml = ok.6 kropli):
        - ylang ylang - 2 krople
        - geraniowy - 2 krople
        - rozmaryn - 1 kropla
        - bay - 1 kropla
        Tylko gdzie znaleźć ten ostatni (olejek z liści laurowych?)
        • Gość: Anetka Re: czy można samemu zrobić taki olejek jak Decle IP: *.nat.dsuj.pl 01.06.06, 21:28
          znalazłam ten laurowy, ale za 45 zł!
          www.medycyna.abby.pl/index.php?mod=shop_prod&id_cat=3&id=367
          ew. można pominąć...
    • Gość: Anetka Re: czy można samemu zrobić taki olejek jak Decle IP: *.citynet.pl 03.06.06, 00:35
      up
      może ktoś coś jeszcze dopisze
    • capuccino_days Re: olejek geranium 03.06.06, 12:00
      a'propos olejków
      weszłam ostatnio na stronę Polleny Aromy, tam przy opisie olejku geraniowego
      jest napisane, że nie wolno go używać, jeśli bierze się tabletki
      antykonepcyjne, ponieważ stymuluje estrogen
      shop.pollenaaroma.com/
      • jola1913 Re: olejek geranium 05.06.06, 14:47
        up

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka