Dodaj do ulubionych

pytania do Mychy :)

02.06.06, 17:14
Jestem zachwycona tym, jak rozrasta sie Wasz sklepik. Jak tylko będzie mnie
stać, to znowu złoże zamówienie :) A pytam na forum, bo może inni też są
ciekawi :) No więc: kiedy będziecie mieli szampony?? Widzę, że mydła w płynie
macie, to już droga chyba nie daleka? ;) No i do tych ekologicznych
łazienkowych rozwiązań: macie sami? Jesteście zadowoleni?? Widać różnicę w
rachunkach?? Za pół roku będę urządzać własne mieszkanko i jeśli rzeczywiście
to taka fajna sprawa, to na pewno zakupię :)
Obserwuj wątek
    • mycha664 Re: pytania do Mychy :) 03.06.06, 16:41
      Zielonooka, jestem Ci bardzo wdzięczna za pytania o nasze perlatory z głowicą
      napowietrzajęcą i prysznic z dyszą napowietrzającą.
      Mamy je zainstalowane w domu i udało nam się ograniczyć ilość zużywanej wody o
      około 35%. Poza tym strumień wody jest bardzo miękki w dotyku, dlatego że woda
      mieszana jest w tych urządzonkach z powietrzem. Napełniając po raz pierwszy, po
      ich zainstalowaniu, szklankę wodą, przeżyłam szok :o)) Wydawało mi się, że
      szklanka w życiu nie napełni się, trwało to długo w porównaniu z podobną
      sytuacją, przy użyciu tradycyjnego perlatora. Poza tym ze szklanki "wybuchnął"
      gejzer wody, z wielgaśnymi bąblami powietrza.
      Zazwyczaj myję się pod prysznicem w wannie, zatykając odpływ kurkiem, żeby cały
      czas było ciepło moim paluszkom i całym nóżkom, zużycie wody było zauważalnie
      mniejsze. Biorąc pierwszy raz prysznic po zamontowaniu przez Myszka nowej
      słuchawki i wężą, przychodziła mi na myśl tlenoterapia i mata ozonowa do wanny.
      Wierzcie, wrażenie jest właśnie takie, sama się śmiałam, że jt. luxus, na który
      nas stać.
      Co do szamponów, to rzeczywiście o nich myślimy, aczkolwiek obecnie myję włosy
      naszą nową emulsją i chwalę sobie. Włosy nie wymagają rozczesywania (nie mam na
      głowie jeża!), są dobrze nawilżone, miękkie i łatwo się układają. A
      skóra...wiek nie pozwala mi stwierdzić, że jak u noworodka.
      Marzy nam się płyn do prania dywanów i wykładzin - już trenuję na swoich.
      Płyn do garów i może cosik do zmiękczania tkanin.
      Pracujemy cały czas nad konsystencją emulsji i żelu, nie chcemy jednak dodawać
      do nich alkoholu, który ułatwiłby nam zadanie. Efekty są coraz bardziej
      zadowalające.
      pozdrowionka

P.S. Mydło z bakteriami EM, już wkrótce będzie w sklepie.
      • green-eyed-girl Re: pytania do Mychy :) 03.06.06, 22:35
        dzieki wielkie za odpowiedz, juz dzisiaj chlopakowi pokazywalam te wszystkie
        rzeczy do lazienki i powiedzial, ze kupimy :> nie rozumiem tylko za bardzo, jak
        dziala ta kibelkowa przegroda. w ogole jestem pod wrazeniem tego, co robicie,
        podziwam Was i mam nadzieje, ze niedlugo bedziecie najbardziej znana ekofirma w
        polsce :) bardzo sie ciesze, ze chciecie poszerzyc asortyment, jak tylko wpadnie
        kaska to robie zamowienie w ekosensie :D (bo teraz myje wlosy jedynym, na co
        mnie stac, czyli babydreamem, i strasznie mi to skore glowy wysusza..)
        pozdrawiam, Marta
        • mycha664 Re: pytania do Mychy :) 03.06.06, 23:38
          Dałby Bóg taką przepowiednię ;-))
          Co do kibelkowej przegrody to sprawa jest banalnie prosta. Oszczędność wody to
          to co przy każdym spłukaniu pozostanie za przegrodą tj około 1 - 2 litrów.
          Oczywiście sceptycy powiedzą, że można ustawić tak poziom wody w spłuczce, żeby
          było jej o 1 czy 2 litry mniej niż normalnie. Jasne, że można, ale tak naprawdę
          efekt spłukiwania daje nam ciśnienie spływu. A ciścienie zależy od wysokości
          słupa wody. Tu jest pies pogrzebany. Przegroda nie zmniejsza wysokości słupa
          wody, więc i nie zmniejsza szybkości i ciśnienia spływu. Przegroda jest bardzo
          dobrym rozwiązaniem w spłuczkach gdzie nie ma systemu podziału na wielkość
          spłukania - tam się jej nie stosuje. Oczywiście systemy z tzw STOPem spłukania
          też nie wchodzą w grę, ale... czy ktoś pamięta o tym za każdym razem.
          Woda jest jeszcze w Polsce zbyt tania i zbyt dostępna, żeby większość chciała
          się pokuścić o jaj oszczędzanie.
          Myszek
          • paczus7 Re: pytania do Mychy :) 04.06.06, 12:10
            A czy jako szampon to emulsja est wydajna??bo jesli tak to bym się
            zainteresowala ;-) Zresztą na żywe mydelko też mam ochotę.
            • mycha664 Re: pytania do Mychy :) 04.06.06, 14:35
              Jednorazowo używam emulsji w ilości mniej więcej, połówki orzecha włoskiego.
              Także opakowanie powinno starczyć na kilkanaście razy (?). Nie liczyłam :-)))
              W sparwie żywego mydełka odezwij się na e-mail.
              Pozdrawiam
              • charlotta11 Re: pytania do Mychy :) 04.06.06, 16:17
                A czym się różni emulsja od żelu?Konsystencją?Działaniem?I czy bardziej opłaca
                się myć włosy mydlem czy emulsją?Bo zauwazylam że mydelka dosyc szybko się
                zużywają jeśli stosuje się je do mycia włosow :(
                • mycha664 Re: pytania do Mychy :) 04.06.06, 18:59
                  Wyglądem, bo emulsja jest biała, a żel miodowy i przezroczysty. Konsystencją -
                  też, ale cały czas nad nią pracujemy, ponieważ bez alkoholu i innych dodatków
                  trudno jest uzyskac idealaną strukturę. Działaniem - przede wszystkim. Do
                  emulsji dodana jest nieprzetworzona oliwa z oliwek i to już w końcowej fazie,
                  więc na działaniu oliwy oparte jest w znacznej mierze działanie emulsji. Jako,
                  że całość jest przygotowywana w niskiej temperaturze (poniżej 37C) więc
                  wszystkie właściwości oliwy są zachowane.
                  Rzeczywiście mydła nasze zużywają się szybciej, ale może jest to skutek braku
                  utwardzaczy. W/g nas przyczyną jest chłonięcie wody przez mydło. Właściwość ta
                  pokazuje, że mydło nie jest "dopompowywane wodą". Jest to powszechnie stosowany
                  zabieg, aby sztucznie podnosić wagę mydła. Takie mydła nie chłoną wody ponieważ
                  zawierają jej nadmiar.
                  Z pewnością nasze mydło starczy na dłużej, jeżeli bardziej stwardnieje. Straci
                  może nieco na wadze, ale za to znacznie wydłuży się czas, w którym będzie się
                  zmydlać.
                  • melba_piszczykowa Re: pytania do Mychy :) 05.06.06, 12:36
                    no w sumie to zelu mozna uzywac jako plynu do naczyn, do prania i do
                    czyszczenia... tylko trzeba by pomyslec o wiekszych opakowaniach :)
                    • mycha664 Re: pytania do Mychy :) 05.06.06, 13:24
                      Pewnie, że tak, w domu używam tylko żelu i to do wszystkiego. Od kilku miesięcy
                      nie kupiłam np. płynu do zmywania. Dodaję za każdym razem inny olejek eteryczny
                      i cała kuchnia wypełnia się zapachem. Czysta aromaterapia. I dosłownie, i w
                      przenośni. Staramy się, żeby żel był tak gęsty jak dobry miód, a emulsja jak
                      tłusta, wiejska śmietana.
                      Większe opakowania, wymagają innego sposobu pakowania przesylek - w pudełka i
                      tylko to nas w tej chwili wstrzymuje. Realizujemy duże zamówienie na mydła z
                      bakteriami EM i to pochłania dużo czasu. Im szybciej się z tym uporamy, tym
                      szybciej mydła będą dostępne w sklepie.
                      • filuterna Re: pytania do Mychy :) 05.06.06, 16:08
                        a może w przyszłości dodacie bakcyle do swych żeli i emulsji????
                        cieszę się bardzo,że EKOSENS w ogóle powstał, prawdziwa natura.............
                        • mycha664 Re: pytania do Mychy :) 05.06.06, 16:40
                          Dodamy, dodamy i to jeszcze przed wakacjami :o)))
                          W bardzo niedalekiej przyszłości środki utrzymania czystości w domu w wersjach
                          zapachowych i bezzapachowych, a takze z EM i bez EM (Efektywne Mikroorganizmy).
                          Jeszcze odrobinę cierpliwości...
                      • melba_piszczykowa Re: pytania do Mychy :) 06.06.06, 13:40
                        ciesze sie mycha ze idziecie do przodu :))))))))))))
                        ja tez bym chetnie nie kupowala plynu do mycia naczyc (na razie kupuje Sonett)
                        ale nie potrafie osiagnac takiej konsystencji plynnego mydla z wiorkow jak bym
                        chciala.
                        co innego do prania - tu czy wyjdzie mi rzadsze czy gesciejsze mydlo to nie ma
                        znaczenia.
                        • heather4 Re: pytania do Mychy :) 06.06.06, 20:10
                          czytałam o sprzedawanych przez Ciebie gadżetach ekologicznych wpływających na
                          zmniejszenie zużycia wody. Czy możesz mi wytłumaczyć na jakiej zasadzie
                          obliczyłaś "efekt ekologiczny"? patrzę na te liczby i nie bardzo wiem skąd się
                          wzięły. Z góry dziękuję za odpowiedź.
                          • mycha664 Re: pytania do Mychy :) 06.06.06, 22:18
                            Cieszę się, że jest zainteresowanie oszczędzaniem wody. Wydaje mi się, że
                            wzrastające zużycie wody może się okazać bardzo dużym problemem, może nie dla
                            nas ale napewno dla naszych dzieci. Wzrastające ceny nośników energii tak dla
                            podgrzewania wody jak i jej dostarczania i oczyszczania nie wpłyną na obniżanie
                            ceny wody. Coraz większa konsumpcja wody wpływa rónież na zanieczyszczenie
                            środowiska, a związane jest to z emisją pyłów i gazów przy przetwarzaniu
                            energii potrzebnej do dostarczenia i odprowadzenia wody. Efekt ekologiczny to
                            przede wszystkim zmniejszenie zużycia energii i obliczone na tej podstawie
                            zmniejszenie emisji zanieczyszczeń (na ogrzanie 1m3 wody o temperaturze 10C do
                            50C potrzeba około 53kWh energii). Zmniejszenie zużycia wody w domu to
                            zmniejszenie ilości wody w strumieniu i zastąpienie jej powietrzem, bez
                            zmniejszenia efektu spłukiwania. Ot i cała tajemnica efektu ekologicznego.
                            No cóż, szwedzkie patenty sprawdzają się u nich, więc dlaczego u nas miałyby
                            sie nie sprawdzić?
                            Myszek

P.S. Mój mąż jest audytorem energetycznym i swoje wie.
                            Mycha
    • mycha664 Re: pytania do Mychy :) 09.06.06, 17:43
      Pytacie się często o mydło z bakteriami - na priva. Na razie na naszej stronie
      jest tekst odnośnie tego mydła i bakterii EM ogólnie. Mydło niedługo już będzie
      w sprzedaży - sorki za opóźnienie.
      Póki co zapraszamy na Piknik do Skolimowa (koło Konstancina), odbędzie się na
      terenie Domu Artysty Weterana, część dochodu ze sprzedaży na festynie,
      przeznaczona zostanie na DAW -właśnie. Organizatorem Pikniku jest ZASP, a
      patronat medialny objęło nad nim Polskie Radio i TVP.
      Wystąpić mają: Ewa Bem, Zbigniew Wodecki, Hanna Śleszyńska i inni.

AAAA....Piknik będzie 17 czerwca.

Mycha

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka