Dodaj do ulubionych

Jak pozbyć sie krostek z pleców?

21.06.06, 15:43
Ostatnio zaczęły mi się robić, z takimi białymi końcami, podejzewam że
ropne. Na wstępie zaznacze że nie noszę żadnych ubrań wykonanych ze
sztucznych materiałów, a wcześniej takich nie mialam (tzn nie tak dużo,
najwyżej pojedyńcze) Jak sie tego pozbyć, jakieś specyfiki znacie? :)
Obserwuj wątek
    • ikonka_20 Re: Jak pozbyć sie krostek z pleców? 21.06.06, 16:18
      Mydło siarkowe, możesz kupić w aptece za ok. 3zł.
    • szamanga Re: Jak pozbyć sie krostek z pleców? 22.06.06, 22:26
      Ja używałam Davercinu po miesiącu ani śladu krostek na plecach i dekolcie
      Mi pomógł w stu procętach
      • dwoja Re: Jak pozbyć sie krostek z pleców? 04.07.06, 14:54
        Mojemu synowi dermatolog przepisał na to antyalergiczne tabletki typu zyrtec
        lub claritine, aleric i maść, której nie stosował ale po tabletkach mu przeszło
      • he41 Re: Jak pozbyć sie krostek z pleców? 14.12.15, 08:59
        jaką maścią lub kremem mam smarować.
    • laurka2005 To niech Ci chłop (kumpela, mama)--- 22.06.06, 22:29
      porządnie wyszoruje placy w wannie szorstką gąbką i bedzie cacy :)
      • adsa_21 Re: To niech Ci chłop (kumpela, mama)--- 03.07.06, 21:41
        u mnie to sie niestety nie sprawdzilo..
    • babunowa Re: Jak pozbyć sie krostek z pleców? 22.06.06, 22:39
      co to jest ten devercin i czy to apteczne jest? (ewentualny koszt:)
      • elfia4 Re: Jak pozbyć sie krostek z pleców? 22.06.06, 23:45
        Davercin to maść i płynny roztwór na receptę (zawiera antybiotyk działający
        miejscowo - erytromycynę). Kosztuje: maść ok 11zł, płyn 9,50 (za tyle mniej
        więcej kupiłam parę dni temu). Faktycznie jest dobry na wypryski ropne i
        krostki, ale dermatolog może polecić też inne w zależności od potrzeb.
        Bez recepty niedrogie i skuteczne jest też benzacne
    • lacoste111 Re: Jak pozbyć sie krostek z pleców? 22.06.06, 22:44
      Jesli wypryski maja biale koncowki(ropne) to szorowanie rekawica jest jak
      wyciskanie pryszcza-moze doraznie pomoze,ale tak naprawde "rozniesie"stan
      zapalny na wiekszy obszar!Wiem,bo sama tak mialam-a potem dermtolozka sie za
      glowe zlapala.Jesli peeling-to tylko enzymatyczny(zeby oczyscic,rozpuscic stary
      naskorek).Ja uzuwalam potem takiego leku ktory nakladalam na skore-Zineryt,ale
      on chyba jest teraz na recepte.
      • magdaksp Re: Jak pozbyć sie krostek z pleców? 22.06.06, 22:45
        ale sprobuj najpierw mydla siarkowego,mozna je kupic w zupermarkecie.
        • moggie Re: Jak pozbyć sie krostek z pleców? 23.06.06, 08:25
          Ja też mam straszne plecy i od dermatologa dostałam Atrederm, zawiera on
          tretinoinę. Tylko,ze ja mam mniej ropnych zmian, a więcej krostek i
          przebarwień. Używam go dopiero pierwszy dzień, wię nie wiem jeszcze jakie
          efekty.Ale może warto żebyś też się wybrała do lekarza, on Ci na pewno coś
          dobierze. Pozdrawiam
    • agula2006 Re: Jak pozbyć sie krostek z pleców? 23.06.06, 12:40
      Ja tez miałam z ty wielki problem, chodziłam po dermatologach, którzy
      przepisywali mi coraz to nowe maści, 4 miesiące brałam jakis antybiotyk.
      Niestety na mnie to niewiele działało, tak więc zastosowałam terapie szokową na
      plecy: mydło siarkowe (mycie rano i wieczorem) oraz wieczorem smarowanie pleców
      Benzakne 10%. Po kilku dniach była poprawa, ale uważaj bo strasznie to
      wysuszyło mi skórę na plecach, więc robiłam przerwe co 2-3 dni, no i smarowałam
      sie jakimś lekkim balsamem ( rano, bo na noc była maść).
    • kalinazkalinowa Re: Jak pozbyć sie krostek z pleców? 03.07.06, 20:22
      stosuję mydło siarkowe i nic zero poprawy :(
      • natkaaa_89 Re: Jak pozbyć sie krostek z pleców? 03.07.06, 20:49
        ja ma taki problem caly czas... nic takiego nie używam!! wystarczy ze sie opale
        i mi wszystko schodzi!!
        • lena005 Re: Jak pozbyć sie krostek z pleców? 03.07.06, 23:53
          Polecam przemywanie dziennie wieczorem spirytusem salicylowym pleców, umnie po
          tygodniu była widoczna poprawa
          • emi_forever Afrodyta? 04.07.06, 10:48
            stosuję benzacne i mydło siarkowe Barwa-gładkich pleców nie mam, ale chyba
            gdybym tego nie stosowała, to byłoby znacznie gorzej. A moze rzeczywiscie cos
            na bazie spirytusu?Moze płyn Afrodyta?
            • crrazy ;-( 04.07.06, 11:20
              kosmetyczka ochrzaniła mnie równo za spirytus bo działa zbyt wysuszająco i
              podrażniająco. mydło siarkowe na mnie nie działa, peelingi najróżniejsze też,
              pasta cynkowa też, maseczka z glinki też... ;-(((( załamka bo są wakcje,
              cieplutko, a ja nie mogę założyć topika z odkrytymi plecami, bo straszę
              nierównościami na plecach. u mnie sa to jakby bardzo pod skórą jakieś syfki..
              nie wiem.. byłam z miesiąc temu na oczyszczeniu pleców i kosmetyczka
              stwierdziła że nie jest tak źle.. ja mam inne zdanie ;-((( i kazała robić
              peeling enzymatyczny i glinkę.. może ktoś ma jakiś skutecznijszy sposób.. w
              ogóle jak byłam młodsza i miałam trądzik na buzi to nic na mnie nie działało..
              dopiero tetracyklina.. ale na plecach to nie trądzik.. tylko co?wyboje
              jakieś.. ;-) pozdrawiam wszystkie dziewczyny zmagające się z pleckami ;-)
              • merda Re: Taka maseczka 04.07.06, 11:54
                Dziewczyny kiedys wyczytalam w gazecie o nastepujacej maseczce na plecy:
                maka krupczatka,platki owsiane i woda.Wszystko wymieszac do uzyskanie gestej
                papki i nalozyc na 20 minut na plecy.Powiem Wam szczerze,ze szybko
                zrezygnowalam,bo maka osadzala sie na kazdym najmniejszym wlosku i nie dalo sie
                tego zmyc.Ale jesli ktos jest zawziety,to moze sprobowac.
                • konim691 Re: 04.07.06, 12:32
                  Ja z kolei mialam pełny wysyp na plecach,w górnej części zwłaszcza;)szorowałam co wieczór(zreszta nadal szoruje:D)mydlem Protex z jakimis 3ema składnikami,ponadto teraz jesli tylko jest okazja wystawiam plecki do slonca i widze poprawe:)tyle,ze gdzieniegdzie zostaly mi ciemne plamki,ale lepsze ciemne plamki niz podskórne syfy;)bleah;)
                  Pozdr
    • niunia9911 Re: Jak pozbyć sie krostek z pleców? 04.07.06, 13:04
      Dziewczyny, od jakiegoś czasu zmagam się z trądzikiem, który dopadł mnie już
      jako absolwentkę wyższej uczelni, a więc w wieku absolutnie „potrądzikowym”.
      Moje spostrzeżenia są następujące: faktycznie pomaga mydło siarkowe, benzacne,
      glinka zielona i peelingi (ja dodałabym tu jeszcze kwas borny 3% zamist
      toniku), ale przyczyna tkwi głębiej. Wszystkie te specyfiki owszem, pomogą wam,
      ale na czas ich stosowania. Chcąc zaradzić sprawie na dłużej, musicie dotrzeć
      do przyczyn, a nie skupiać się na skutkach. Przyczyny zaś mogą być różnorakie,
      ale zwykle są to zaburzenia hormonalne, m.in. tarczycowe, oraz zanieczyszczenie
      organizmu, w tym złe funkcjonowanie układu pokarmowego. Zastanówcie się, czy
      nie warto zbadać poziomu hormonów, wybrać się do endokrynologa, przyjrzeć się
      swojemu trybowi życia i sposobowi odzywiania. Może macie za dużo stresów
      (wiem, kto ich nie ma, ale zawsze można choć odrobinę zmodyfikować tryb życia),
      może wlewacie w siebie litrami kawę instant i palicie papierosy, może gotujecie
      tylko z półproduktów, bo szkoda czasu, może w pracy i w samochodzie non stop
      chodzi klimatyzacja (bardzo szkodliwa, ale w pracy akurat nic się raczej nie
      zaradzi), może trądzik to objawy alergii na cośtam (coraz częściej na słońce, w
      pierwszej chwili wydaje się, że pomaga, a za chwilę masakra), może macie
      problemy z wątrobą (świadczą o tym ciemne, duże przebarwienia w okolicy brody),
      może... Warto zatroszczyć się o swój organizm, przypatrzeć mu się życzliwie. To
      trudniejsze niż pakowanie w siebie antybiotyków i kładzenie kilogramów tapety
      na twarz, ale - moim zdaniem - daje znacznie więcej satysafakcji. Ja znaczącą
      poprawę uzyskałam, gdy zaczęłam pić oczyszczające ziółka (przepis od lekarza -
      zielarza specjalnie dla mnie), zminimalizowałam ilość konserwantów w diecie
      (np. kawa instant, soki z kilkumiesięcznym terminem ważności, a nawet owocowe
      jugurty - pomyślcie, ile tam konserwantów), zadbałam o psychikę
      (psychoterapia), zaczęłam choć odrobinę się ruszać i ograniczyłam ilość
      stosowanych kosmetyków (zwykle skóra problemowa nie „lubi” zbyt wielu różnych
      na raz, zwłaszcza pachnących i kolorowych). Wiem przy tym, że batalia nie jest
      wygrana raz na zawsze, ktoś, kto ma skłonności do trądziku w wieku dorosłym
      całe życie musi trzymać rękę na pulsie i być przygotowanym na pogorszenie.
      Uff, rozpisałam się, ale możśe ktoś dla siebie coś stąd zaczerpnie.
      Pozdrawiam serdecznie wszystkich z krostami i przebarwieniami na plecach
      Magda
    • monika_04 Re: Jak pozbyć sie krostek z pleców? 04.07.06, 13:58
      Pielęgnować tak jak trądzik na twarzy- ymyć żelem, broń boże szorować! Może byc
      ww mydło siarkowe, potem przetrzeć tonikiem do cery trądzikowej. Na to jakiś
      delikatny balsam. A jeśli to nie pomoże to dopiero antybiotyki.
    • anula_a generalnie na trądzik 04.07.06, 21:48
      www.sebamed.pl/pl/clearface.php
      czyste, apteczne kosmetyki ze zgodnym ph skóry, które przy skórze trądzikowej
      jest bardzo ważne

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka