Dodaj do ulubionych

sucha i przetłuszczająca się zarazem?

24.06.06, 09:47
Witam! Macie jakieś pomysły na skórę, która jest wyszuszona (czuć chociażby
pod wpływem dotyku, czy po umyciu kiedy jest napięta i wysuszona), a zaraz
potem przetłuszcza się zwłaszcza w sferze T? Pory w skórze
sucho-przetłuszczającej się? Co z tym robić? :)
Obserwuj wątek
    • ksieznabona Re: sucha i przetłuszczająca się zarazem? 24.06.06, 09:48
      errata: nie pory tylko zaskórniaki
      • nanana17 Re: sucha i przetłuszczająca się zarazem? 24.06.06, 12:29
        hmm tez mam taki problem z tym ze skora przetluszcza sie rowniez na policzkach
        dodatkowo jest bardzo tradzikowa, po myciu czesto sie luszczy, niestety
        nieznalazlam jeszcze skutecznego srodka, kosmetyczka mowi mi ze mam najgorszy
        rodzaj cery jaki wogole istnieje, ona dala mi kilka specyfikow, polecila mi min
        krem dla niemowlakow i wapno na noc, niestety nic niepomoglo a za wiekszosc
        produktow sporo zaplacilam
      • aska90 Re: sucha i przetłuszczająca się zarazem? 24.06.06, 13:14
        Zaskórniaki to możesz mieć w kieszeni pod koniec miesiąca...
    • anula36 Re: sucha i przetłuszczająca się zarazem? 24.06.06, 12:44
      1. myc bardzo delikatnymi preparatami- im bardziej wysuszasz tym bardziej
      bedzie sie tluscic
      2. prawdopodobnie skora jest malo nawilzona i dlatego nadrabia przetluszczaniem
      sie- zainwestuj w dobry krem nawilzajacy.
      • julieet Re: sucha i przetłuszczająca się zarazem? 24.06.06, 13:56
        ja mam podobny problem, stosuje krem laroche nawilzajacy i sie dalej
        przetluszcza, juz nie wiem co mam z tym zrobic i co stosowac...
    • justy1 Re: sucha i przetłuszczająca się zarazem? 24.06.06, 20:55
      nie "sucha" lecz zapewnie "tylko" odwodniona. używaj łagodnego środka do mycia
      oraz preparatu nailżającego; na "pory" mozesz stosowac np. maseczkę aspirynową
      lub inny preparat z kwasem salicylowym.
    • elfia4 Re: sucha i przetłuszczająca się zarazem? 24.06.06, 21:06
      pomoże jakiś lekki żelowy krem nawilżający na całą twarz, łagodny preparat
      myjący i jakiś specyfik minimalizujący pory i matujący na strefę T (ja lubię
      lysanel mat SVR, ale może być jakiś fluid, żel matujący). Zbyt silnie
      wysuszyłaś skórę preparatami dla tłustej cery i być może stąd taka reakcja.
      • duende1 maslo shea 25.06.06, 00:38
        ja tez mam cere ze sklonnoscia do zaskornikow a zarazem sucha miejscami. od
        kilku tygodni uzywam masla shea i naprawde zauwazylam roznice. nie mam ani
        jednego pryszcza i zadnych suchych plackow. cera jest nawizlona i gladka.
        uzywam masla tylko na oczyszczona skore na noc, na dzien lekki krem nawilzajacy
        i zadnych wysuszajacych kosmetykow do cery tradzikowej.
        • luleko Re: maslo shea 25.06.06, 11:46
          Ja mam także podobny rodzja cery i używam masła shea do nóg i rąk. Do twarzy wydawało mi się trochę za tłuste, ale skoro piszesz, ze smarujesz nim twarz i jest wszystko o.k. to chyba sie odważę. Mam tylko pytanie, jak sobie radzisz z tym zapachem masła shea, bo dla mnie jest nie do wytrzymania. Czy można je z czymś mieszać? I czy latem przecowujesz to masło w lodówce? Pozdrawiam:))
          • duende1 Re: maslo shea 25.06.06, 12:37
            nie wiem jakie masz to maslo, moje jest nierafinowane i nieperfumowane. zapach
            jst specyficzny, ale mnie on nie przeszkadza, a poza tym szybko sie ulatnia.
            nie przechowuje masla w lodowce, ale to dlatego, ze mieszkam w anglii i nie
            jest za goraco. gdyby bylo troche cieplej, to na pewno do lodowki.
            ja tez sie obawialam smarowac maslem twarz, ale poniewaz nie ma w skladzie
            zadnych chemikaliow i, jak ktos juz tu powiedzial (chyba andzia) jest czystym
            tluszczem, to nie zapycha porow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka