Dodaj do ulubionych

Natural Collection

28.06.06, 22:03
www.naturalcollection.com/natcolnew/default.asp?sc=T
Zwyciezca roku we wspominanej juz przez mnie Ethical Awards przyznawanej
przez Observer. Sklep, w ktorym mozna kupic wszystko naturalne i organiczne.
Teraz tylko chcialabym miec wiecej pieniedzy, by sporo rzeczy wymienic w
mieszkaniu, hihi :)
Obserwuj wątek
    • chihiro2 Re: Natural Collection 28.06.06, 22:05
      Zwlaszcza ten kosz do recyclingu jest rewelacyjny!!!
      www.naturalcollection.com/natural-products/Organised-Effortless--Serious-Recycling-.asp
      • chihiro2 Re: Natural Collection 28.06.06, 22:09
        A ten jest jeszcze lepszy :)
        www.naturalcollection.com/natural-products/Home-Recycling-Boxes.asp
      • deanna1 Re: Natural Collection 28.06.06, 22:18
        pojemnik za 50 funtów niezbędny do segregacji odpadków?
        hmmmm...

• chihiro2 Re: Natural Collection 28.06.06, 22:22
          Zaden nie kosztuje £50. Na razie segreguje w bardzo niewygodny sposob, w
          reklamowkach i wciaz mi sie cos miesza, nie mam miejsca, by dobrze to wszystko
          rozmiescic. Zreszta na potrojny kosz tez nie mam miejsca, to pomysl na
          przyszlosc.
          Stac mnie, by kupic sobie taki kosz. Oszczedzam na innych rzeczach, np. na
          autobusach (moglabym podjechac te 5-6 przystankow do pracy, ale wole isc po pol
          godziny w jedna strone).
          • deanna1 Re: Natural Collection 28.06.06, 22:35
            set of three recycling bins - 49,95. ok, to nie 50 :D

tu gdzie mieszkam jest dość sporo pojemników na papier/szkło/metal itd. więc w
            zasadzie nie ma sensu magazynować tego wszystkiego w domu

a w zasadzie to chodzi mi o taką rzecz - green consumerism i anticonsumerism
            czy naprawdę potrzebujemy aż_tyle_rzeczy? nawet jeśli to produkty eco, fair
            trade itd.

'the new cathedrals of the middle classes are shopping malls… and the new
            religion is consumerism with an ethical slant'
            • chihiro2 Re: Natural Collection 28.06.06, 22:43
              Wiem, wiem, wlasnie nie potrzebuje, dlatego nic nie kupie :) Inna sprawa -
              niemal wszystko w moim obecnym mieszkaniu nalezy do wlasciciela, jak sie
              przeprowadze do nieumeblowanego, bede musiala sporo kupic. Dobrze wiedziec, ze
              mam opcje dokonywania jakos tam etycznych wyborow przy zakupie.
              Oj, z tymi £50 to nie zauwazylam, ze trzy tyle kosztuja :(
              • deanna1 Re: Natural Collection 28.06.06, 22:49
                doczytałam poniżej - nie wiedziałam, że w UK jest taki problem z recyclingiem
                w Polsce pojemników jest dużo, a w Niemczech jeszcze więcej
        • kraxa segregacja w anglii to jest koszmar 28.06.06, 22:27
          Nie moge zrozumiec, czemu recycluja tylko plastikowe butelki, ale juz nie kubki
          po jogurtach, czy pudelka po nektarynkach i jagodach, albo plastikowe worki po
          chlebie tostowym? Ja sie starsznie napalilam od poczatku, i i tak to wszystko
          zbieralam do duzych toreb i chowalam do kancipay pod schodami. Mieszkam w
          surrey i na necie wyczytalam, ze w guildford jest jedyna recycling site, dla
          wszystkich rodzajow plastiku. wiec jak juz byl pelny bagaznik zawiezlismy to i
          co sie okazalo? znowu tylko plastikowe butelki, szlag mnie trafil jak musiala
          wszystko wyrzucic do "ogolnych smieci". Jak to jest, ze na moim osiedlu w
          Polsce sa pojemniki na wszystkie plastiki i jakos im sie najwyraźniej oplaca, a
          tam nie??? wkurza mnie to strasznie....
          • chihiro2 Re: segregacja w anglii to jest koszmar 28.06.06, 22:33
            Oj, mnie tez to wkurza!!! Tego plastiku z reguly mam najwiecej! Dwa tygodnie
            temu bylam na Greenpeace fair organizowanym w kosciele u mnie w Oxfordzie i
            rozmawialam z pewnym panem, ktory zbieral petycje na rzecz ograniczenia
            opakowan w supermarketach. Pytalam go wlasnie o recycling plastiku, dostepny w
            miescie (nie mam samochodu, a nie bede szla 15km z plastikowymi smieciami
            gdzies na odludne "wysypisko plastiku"). Otoz nie ma takiego! Maja dopiero
            ZACZAC rozmawiac, by cos takiego stworzyc we wrzesniu...
            Dzwonilam tez do dzialu recyclingu mojego ratuszu, by zapytac, czy jest szansa,
            ze kontener na plastik wstawia do pomieszczenia z kontenerami na smieci na moim
            osiedlu. Nie ma takiej opcji.

I coz, przy najwiekszych checiach nie moge recyclingowac plastiku. I nie
            rozumiem, czemu plastik jest dla Anglikow wyzwaniem nie do pokonania.
            • melba_piszczykowa Re: 29.06.06, 16:00
              no tak, u nas w sumie mozna segregowac plasticzane rzeczy, nie tylko butelki...
              ja sobie zakupilam na nowym mieszkaniu dwa kosze na smieci, takie zwykle, z
              klapka, najtansze... i z ich pomoca sobie to wszystko rozdzielam. to o wiele
              wygodniejsze niz same reklamowki, bo sie nie miesza jedno z drugim.

te pojemniki ze sklepu sa fajne, rzeczywiscie, choc mnie by sie pod zlew nie
              zmiescily :)))))
              ech... w ogole to ze jest taki sklep to tez jest fajne :)

co ja z tym fajnym dzisiaj?...
              • deanna1 ikea 29.06.06, 21:08
                tinyurl.com/qdbym
                pojemnik Sortera
                całkiem podobny :)
    • jannowitz Re: Natural Collection 29.06.06, 18:50
      Cóż ja przez cały rok uczyłam pilnie domowników segregacji śmieci, biegałam
      przez pół osiedla z workami pełnymi posegregowanych odpadów, aż pewnego dnia
      odkryłam ze zdumieniem iż pojemniki zniknęły z całego osiedla a dowiedzieć się
      dlaczego i Kto za to odpowiada graniczy z cudem:( Jedyne czego się dowiedziałm
      to iż jako jednostka nic nie mogę zrobić, nawet wystąpić z oficjalnym pismem do
      zarządcy terenu gdyż "nie jestem członkiem spółdzielni: na terenie której
      zdecydowano o zabraniu pojemników
      • mycha664 Re: Natural Collection 29.06.06, 21:33
        Zabieranie pojemników to nie nowość, przynajmniej na warszawskich osiedlach.
        Robi się wielką akcję segregacji - władze spółdzielni i gminy wydają na to
        pieniądze - i zbierają punkty i nagrody za działalność ekologiczną. Po jakimś
        czasie zapominają o sprawie, a odbiorca pojemników (w tym przypadku firma za
        nie odpowiedzialna) zabiera je ponieważ otrzymała list od mieszkańca np. o tym
        że pojemnik zajmuje miejsce na parkingu, lub stoi na trawie i niszczy zieleń,
        albo, że komuś przeszkadza. Tak na dobrą sprawę to nie ma miejsc, które sa
        dobre na te pojemniki, zawsze komuś przeszkadzają. Jest jednak światełko w
        tunelu - na jesieni będą wybory samorządowe i znów na chwilę wróci temat
        ekologii, segregacji odpadów, ochrony środowiska. Pojemniki się pojawią, ale
        bądźmy czujni, nie będą stały długo. Ze stolicy państwa mającego aspiracje
        europejskie uprzejmie, aczkolwiek ze wstrętem donoszę - mąż Mychy
        • melba_piszczykowa Re: Natural Collection 30.06.06, 08:28
          :D mężu Mychy strasznie sfrostrowanym mężem Mychy jestes ;)))) mam nadzieje ze
          to nie przez Myche ;)))))))))))

a tak serio to ja mam chyba jakiegos farta w tym wzgledzie... moje osiedle to
          dwa nowe bloki, ogrodzone, i u nas od poczatku byly pojemniki do segregowania.
          I ludzie segreguja :) (chociaz nie wszyscy, to prawda...) gdyby mialy zniknac
          to mialabym wieksza sile przebicia bo jest mniej lokatorow ogolem i wspolnota
          mogla by mnie uslyszec ;)
          zastanawiam sie nawet czy jest sens starac sie o pojemnik na odpadki
          organiczne... chociaz nie wiem czy by sie ktos do tego przekonal :(

a tak w ogole to zakochalam sie w serwisie Natural Collection... od wczoraj...
          • mgielka83 Re: Natural Collection 30.06.06, 11:33
            mieszkam w bloku, segregacja to niestety fikcja, i tak na wszystkie śmieci jest
            jeden zsyp. Ale w domu (znaczy domu moich rodziców) jest ogród, i odpadki
            organiczne idą "do zakopania", papiery itd do spalenia w celu uzyskania ciepłej
            wody i jak się okazje tego co zostaje jest bardzo niedużo.
            może daleko takiemu postepowaniu do ideału (to spalanie) ale bądź co badź jest
            to spora oszczędnośc energii w obrebie samego domu.
            Aha, nowe okna, porządne ocieplenie 10 lat temu plus system autoregulacji pieca=
            zuzycie opału o dwie trzecie mniejsze niż w innych domach.
            Wszystko po trochu daje spore oszczędności:)

ja jeśli coś kiedyś "małego swojego" wybuduję, od razu przy okazji robót
            ziemnych zamierzam załozyć system odzyskiwania ciepła z gruntu (na etapie budowy
            nie jest to chyba wielka inwestycja) i choć jeden-dwa panele baterii
            słonecznych. Ale to przyyyyszłość:)
            • mycha664 Re: Natural Collection 30.06.06, 12:03
              Mgiełko oby Twoje marzenia o przyszłości się spełniły - własne "małe swoje" to
              coś wspaniałego. Odzyskiwanie ciepła z gruntu to idealne, ale niestety drogie
              jak na razie rozwiązanie (pompa ciepła - kilkanaście tysięcy PLN). Proponuję
              tańsze rozwiązanie w postaci odzyskiwania ciepła z "szarej wody" - dużo tańsze,
              a i przy okazji można zaoszczędzić sporo wody. Narazie to tylko zajawka, ale
              myślimy z Mychą o sprowadzaniu takich rozwiązań do nas - niestety brak nam
              inwestora startegicznego ;-))))))))) No, co? Pomarzyć nie można.
              • chihiro2 Re: Natural Collection 30.06.06, 12:13
                Mezy Mychy, a skad pozyskujecie energie? Myslicie o slonecznej (albo moze macie
                ja)?
                • chihiro2 Mialo by "mezu" - przepraszam :) n/t 30.06.06, 12:14
                • mycha664 Re: Natural Collection 30.06.06, 12:43
                  Mamy tylko energię wewnętrzną, czyli taką, która jest w nas. :D
                  Baterie słoneczne moglibyśmy umieścić tylko na balkonie:-))). Najbardziej nas
                  zainteresowało pozyskiwanie energii z szarej wody, czyli z ciepła jakie
                  wylewamy razem z wodą do kanalizacji. Przecież to tysiące kilowatogodzin
                  energii, które są marnowane w każdym gospodarstwie. Żeby jednak przekonać ludzi
                  i instytucje trzeba taki system zaprezentować, przetestować i pokazaqć
                  oszczędności. Chęci są, wiedza i doświadczenie jest, brakuje kasy na
                  sprowadzenie i marketing - może jak Ekosens się rozwinie na tyle, że będziemy
                  mogli zdobyć się na inwestycję to może, ale to raczej odległa przyszłość. W
                  Polsce, ktoś mógłby pomyśleć o wprowadzeniu ulg podatkowych, odpisów, czy
                  sytstemie zniżek dla każdej inwestycji pozwalającej zaoszczędzić energię -
                  wtedy i świadomość ekologiczna (przez pryzmat zaoszczędzonych pieniędzy)
                  wzrosłaby znakomicie;-))
                  • mgielka83 Re: Natural Collection 30.06.06, 13:08
                    a no własnie, nie zgłebiałam się w temat, to nie ma aktualnie żadnych
                    dofinansowań unijnych czy coś w tym rodzaju na własnie takie oszczednosciowe
                    systemy? wydaawało mi się to logiczne, skoro sa dofinansowania za np. samo
                    utrzymywanie ekosysytemów łakowych itp..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka