Dodaj do ulubionych

Jak wygląda CELLULITIS ???

IP: *.acn.pl 03.02.03, 14:59
Mam problem - mam 29 lat (to jeszcze nie jest ten problem ;)), jeszcze nie
rodziłam i jestem raczej szczupła (hmm... nawet raczej bardzo szczupła), ale
niedawno zauważyłam na skórze ud coś dziwnego... I nie wiem - cellulitis to
czy nie?
Czy mogłybyście mnie oświecić po czym rozpoznać cellulitis, a jeśliby ktoś
dał link do zdjęcia (na jakiejs cellulitisowej stronie), to bym w ogóle była
wniebowzięta, bo jednak nawet najlepszy opis nie zawsze oddaje sedno sprawy.

Pozdrawiam, M. :)
Obserwuj wątek
    • Gość: Królewna Fiona Re: Jak wygląda CELLULITIS ??? IP: *.polbox.pl / 213.241.38.* 03.02.03, 17:19
      Cellulitis jest wtedy jak twoje udo wygląda tak, jakby urósł pod nim kalafior.
      Są jeszcze mniej poważne stadia, ale to już nie cellulitis a cellulit.
      • anna_wu Re: Jak wygląda CELLULITIS ??? 04.02.03, 15:44
        Tak wyglada

www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/imagepages/2379.htm
        • Gość: Martucha do anna-wu IP: *.acn.pl 04.02.03, 18:48
          anna_wu napisała:
          > Tak wyglada
          > <a
          href="www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/imagepages/2379.htm"target="_b
          > lank">www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/imagepages/2379.htm</a>

Ale to wcale nie wygląda jak rzeczony kalafior pod skórą, tylko raczej jak
          jakiś ropień albo wdane zakażenie..
          To na pewno tak ma wyglądać? Bo cellulitis po angielsku jest chyba "cellulite",
          a nie "cellulitis"..
          • Gość: ULA Re: do anna-wu IP: *.rasserver.net 04.02.03, 20:44
            ANNA-WU podala bardzo dobra odpowiedz na postawione pytanie cellulitis to stan
            zapalny, cellulit to inna sprawa
            • Gość: Martucha Re: IP: *.acn.pl 05.02.03, 11:32
              Gość portalu: ULA napisał(a):
              > ANNA-WU podala bardzo dobra odpowiedz na postawione pytanie cellulitis to
              stan
              > zapalny, cellulit to inna sprawa

Ok, nie znam się na tym. Dlatego pytam.
              Chodziło mi o to coś, nad czym lamentuje ponoć większość kobiet. Wydawało mi
              się, że najczęsciej używanym terminem jest właśnie "cellulitis" (a
              nie "cellulit").
              Jak w takim razie wygląda ten kalafior pod skórą, czyli CELLULIT?

M.
              • Gość: Trishna Re: IP: *.acn.waw.pl 05.02.03, 11:49
                Potocznie mówi sie cellulitis( choc to nie jest poprawna nazwa) na to co ma
                większosc z nas: skórę która po sciśnięciu wygląda jak skórka pomarańczy.
                Skoro nie wiesz jak wygląda to pewnie nie masz albo ci nie przeszkadza i
                dobrze, nie szukaj sobie problemu.
                • Gość: Martucha Re: IP: *.acn.pl 05.02.03, 13:18
                  Gość portalu: Trishna napisał(a):
                  > Skoro nie wiesz jak wygląda to pewnie nie masz albo ci nie przeszkadza i
                  > dobrze, nie szukaj sobie problemu.

A gdybym np. zapytała, jak wygląda halluks (bo nie wiedziałabym, że to taki
                  krzywy paluch, który dajmy na to bym miała), to też by znaczyło, że go nie mam
                  i że nie powinnam sobie szukac problemu? Nie - właśnie po upewnieniu się, że to
                  to, powinnam pójśc do lekarza, żeby dał mi jakąś wkładkę prostująca itp.

Dlatego wolałam sprawdzić, czy mam tzw. cellulitis, żeby ewentualnie móc coś z
                  nim robić. Dlatego zapytałam osób, które moga wiedzieć, jak to to wygląda, a
                  nie polegać tylko na opisach z opakowań róznycy specyfików na cellulitis. Bo
                  hasło "skórka pomarańczowa" nie przemawia mi do wyobraźni - mam różową skórę, a
                  nie pomarańczową, nie? ;)
                  • Gość: mina Re: IP: *.acn.pl 05.02.03, 15:11
                    Wiesz co? Gdybyś miała 9 lat, to nie dziwiłabym się temu pytaniu, ale ty masz
                    29. Nigdy nie byłaś na plaży, ani na basenie? Nie zauważyłaś, że skóra kobiet
                    różni się? Przyjrzyj się zwłaszcza tym grubszym i starszawym. Bardzo wiele z
                    nich ma na udach charakterystyczne gruzełki pod skórą. To jest zjawisko tak
                    rozpowszechnione, że trudno się z tym nie zetknąć (w przeciwieństwie do
                    halluksów). Wiele produktów mających walczyć z cellulitem reklamuje się przy
                    pomocy zdjęć ciała przed kuracją i po kuracji. Zajrzyj do paru pism kobiecych.
                    Prawie w każdym coś takiego znajdziesz.
                    • Gość: Martucha Re: IP: *.acn.pl 05.02.03, 18:34
                      Nie wiem, jak Ty, ale ja będąc na basenie czy plaży pływam albo się opalam, a
                      nie przyglądam się grubym tyłkom starych bab. Właśnie dlatego że nie mam 9 lat
                      i że jestem dobrze wychowana.
                      A co do pism kobniecych to właśnie w nich naczytałam się o tym, jakie preparaty
                      i zabiegi są dobre na cellulit, ale nigdzie jakoś nie znalazłam zdjęć, dzięki
                      którym mogłabym stwierdzić, czy sama przypadkiem czegoś takiego nie mam.
                      Teraz przynajmniej mam pewność, że nie. :)
                      • Gość: mina jak mała dzidzia IP: *.acn.pl 06.02.03, 01:07
                        Gość portalu: Martucha napisał(a):

> Nie wiem, jak Ty, ale ja będąc na basenie czy plaży pływam albo się opalam,
                        a
                        > nie przyglądam się grubym tyłkom starych bab. Właśnie dlatego że nie mam 9
                        lat
                        > i że jestem dobrze wychowana.

He, he, spodziewałam się właśnie takiej odpowiedzi. Jest równie sensowana jak
                        twoje pytanie. Na plaży do swojego grajdołka doczołgujesz się po omacku z
                        zawiązanymi oczami, żeby broń Boże nie obrazić kogoś swoim spojrzeniem.
                        Wyczołgujesz się w ten sam sposób... Eeech, szkoda z tobą gadać. Zachowujesz
                        się jak mała dzidzia.
                        • Gość: Martucha Re: IP: *.acn.pl 07.02.03, 14:31
                          Gość portalu: mina napisał(a):
                          > Na plaży do swojego grajdołka doczołgujesz się po omacku z
                          > zawiązanymi oczami, żeby broń Boże nie obrazić kogoś swoim spojrzeniem.
                          > Wyczołgujesz się w ten sam sposób...

Na szczęście już ponad 28 lat temu nauczyłam się chodzić i nie muszę się
                          czołgać. Jeśli taki jest Twój sposób przemieszczania się, to przyjmij wyrazy
                          współczucia, ale nie oceniaj innych po sobie.
                  • Gość: Trishna Re: IP: *.acn.waw.pl 05.02.03, 15:35
                    Więcej wyobrazni, to oczywiste że pisząc skórka pomarańczy nie mam na mysli
                    koloru, porównanie do halluksów tez nie jest dobre: cellulit to problem
                    kosmetyczny nie medyczny i własciwie jesli sie go ma to niewiele mozna z nim
                    zrobić, a na pewno nie wyeliminować całkowicie, w przeciwienstwie do halluksów
                    które sobie możesz operacyjnie usunąć. Generalnie myslę ze nie masz się czym
                    przejmowac.
    • Gość: ula cellulit nie cellulitis IP: *.rasserver.net 05.02.03, 16:51
      zdjecia cellulitu w roznych stadiach, niezbyt dobre jakosciowo ale zawsze cos

www.doktor.ru/cosm/dis/cellulit.htm
      • Gość: Martucha Re: Dziekuję, Ulu! IP: *.acn.pl 05.02.03, 18:29
        Dziękuję, właśnie o coś takiego mi chodziło. :)
    • Gość: xxx Re: Jak wygląda CELLULITIS ??? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 05.02.03, 18:53
      • anna_wu Ula:)) 05.02.03, 19:04
        Ale zapodalas brzydka dupe:)
        • Gość: Trishna Re: Ula:)) IP: *.acn.waw.pl 06.02.03, 09:24
          Te zdjęcia sa kiepskie bo zrobione na kompie, większosc kobiet ma cellulit
          taki ja na zdjęciu pierwszym, czyli prawie niewidoczny.
          • anna_wu Jeszcze raz dla Martuchy 06.02.03, 15:46

www.rejuveskinclinics.com/RSC_1yr_patients.html
            Pozdrawiam:)
            • Gość: Martucha Re: Jeszcze raz dla Martuchy IP: *.acn.pl 07.02.03, 14:30
              Dziękuję. :)
              Na tej stronie rzeczywiście zdecydowanie wyraźniej to wszystko widać.

Pozdrawiam, M. :)
            • deba Re: Jeszcze raz dla Martuchy 07.02.03, 19:23
              boszszsz...
              skad sie biora takie dupska? ;-)

• Gość: ashoka Re: Jeszcze raz dla Martuchy IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 11.02.03, 13:40
                hej!!! A macie może takie zdjęcia, tylko, że z rozstępami? Byłabym wdzięczna!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka