Dodaj do ulubionych

wiecznie sucha skora

11.07.06, 13:00
co na to? w lato wiekszosc oliwek mnie po prostu obkleja i nie da sie zyc.
najbardziej sucha skore mam na nogach, az robia sie takie plamy.
praktycznie od zawsze tak mam, od zimy biore witaminy, bo podupadlam na
zdrowiu, a skora jak sucha byla,tak sucha jest.
moze jakies maseczki? bo juz nie mam pomyslu..
porady szukam drogie panie:)
Obserwuj wątek
    • very_martini Re: wiecznie sucha skora 11.07.06, 13:38
      Nie masz problemów z tarczycą na przykład?

16%VOL
      22%VAT

--
      takie tam... forum homeopatia
      • ilekobietamalat Re: wiecznie sucha skora 11.07.06, 13:40
        no wlasnie nie. problemy z tarczyca sa u mnie rodzinne, wiec mialam robione
        wszelkie badania..
        tak mam od dziecka i juz. a niby wszystko co da sie zbadac mam w normie:)
        • chihiro2 Re: wiecznie sucha skora 11.07.06, 14:04
          A czy pijesz wystarczajace ilosci wody, jesz produkty bogate w witamine E,
          zdrowe kwasy tluszczowe i nie jadasz nasyconych tluszczow?
          • ilekobietamalat Re: wiecznie sucha skora 11.07.06, 14:08
            wody pije ogromne ilosci.. jak pisalam wczesniej, mam taka skore od wielu wielu
            lat, wiec zdazaly sie lepsze i gorsze czasy, a skora wiecznie taka sama. moze
            po prostu ten typ tak ma;>
            odzywiam sie raczej dobrze, od 6 lat jestem wegetarianka, i raczej dbam o to
            zeby mi niczego nie brakowalo:)
            jak smaruje sie kremami/oliwkami to w miare dlugo skora jest znosna. tylko ze
            teraz te wszystkie kremy,w taki upal po prostu ze mnie splywaja:/
            i przydalo by sie cos innego
            • yellow_kadmium Re: wiecznie sucha skora 11.07.06, 15:31
              A próbowałaś coś kombinować z masłem shea? Ono raczej nie zachowuje się jak
              typowy krem, nie wydaje mi się żeby miało spływać. Ja co prawda używam w
              połączeniu z olejem z jojoby i wit. A+E zazwyczaj do rąk i stóp (w porywach pod
              oczy), ale bardzo sobie chwalę, nie znalazłam do tej pory nic lepszego na
              przesuszenia. Pewnie jeszcze skuteczniejsze byłoby zmieszane z woskiem
              pszczelim.
        • very_martini Re: wiecznie sucha skora 11.07.06, 16:01
          Moim bardzo skromnym zdaniem, dopóki tarczyca będzie szwankować, trwałe
          rozwiązanie problemu raczej Ci nie grozi. Mozesz tylko maskować nieprzyjemne objawy.

16%VOL
          22%VAT

--
          • ilekobietamalat Re: wiecznie sucha skora 11.07.06, 16:08
            no tylko ze wszystko z tarczyca mam w porzadku.
            a skora jest potwornie sucha.. az taka popekana, i sie robia plamy,jak bym sie
            nie myla;>od wielu lat z tym walcze(przede wszystkim 'dieta' i witaminami),ale
            niewiele to zmienia.i to tylko nogi, wlasciwie fragment miedzy kostka a kolanem.
            reszta ciala jest wlasciwie w normie,czasami mam suche dlonie,ale to pewnie
            wina chemii fotograficznej w ktorej sie babram dosyc czasto;>

jestem tym typem co to, za najwiekszy wyczyn kosmetyczny uwaza posmarowanie
            twazy kremem;), a i tak nie czesto, bo wiekszosc kremow mi nieodpowiada.
            wiec nie znam sie na tych wszystkich cudach. jakis czas temu widzialam reklame
            vichy na popekana z wysuszenia wlasnie,skore, ale nie wiem czy warto w to
            inwestowac;)
            • chihiro2 Re: wiecznie sucha skora 11.07.06, 16:16
              Kobietko, musisz zaczac smarowac sie balsamami regularnie. Moze i dbasz o skore
              od wewnatrz, ale zapominasz o "zewnetrzu". Nakladaj na jeszcze wilgotna skore
              olejek migdalowy zmieszany z Twoim ulubionym. Regularnie, dwa razy dziennie
              stosuj te mieszanke, szybko powinnas zauwazyc roznice.

A moge zapytac w jaki sposob dbasz o skore za pomoca diety? Co dokladnie robisz?

Jeszcze jedno - czy masz poziom estrogenu w normie?
              • ilekobietamalat Re: wiecznie sucha skora 11.07.06, 16:23
                za pomoca diety,czyli odzywiam sie tak,zeby odpowiednie witaminy otrzymywac w
                miare odpowiednich dawkach:) na szczescie mieszkam jeszcze z rodzina, wiec
                mamusia zawsze jak narzekam na jakies rzeczy dziejace sie w moim organizmie,
                zawsze mnie stawia do pionu,i faszeruje wszystkim co zdrowe i zielone;)

z tym dbaniem od zewnatrz to tak wlasnie ze mna jest, po matce odziedziczylam,
                ta nigdy nie dbala niestety o siebie za bardzo, tak samo makijaz robila srednio
                raz do roku.. na wigilie,a i to nie zawsze;)
                ale teraz wstyd chodzic z takimi nogami,to sie zmobilizuje;)
                dzieki za rady:))
                • chihiro2 Re: wiecznie sucha skora 11.07.06, 17:06
                  Piszesz, ze zapewniasz odpowiednie dawki witamin i mineralow... Czy na pewno?
                  Przepraszam, ze tak sie dopytuje, ale czesto ukladam kolezankom programy
                  zywieniowe i wielu tym, ktorym sie wydaje, ze odzywiaja sie zdrowo, brakuje
                  podstawowych skladnikow (np. nie jedza orzechow, straczkowych itd.).
                  A moze jesz za duzo blonnika, ktory wyplukuje niektore witaminy i mineraly? (to
                  dosc czesty przypadek u wegetarian i wegan).
                  • ilekobietamalat Re: wiecznie sucha skora 11.07.06, 17:27
                    moze tych orzechow to rzeczywiscie niewiel jem(bol glowy natychmiast) natomiast
                    zywie sie przede wszystkim tym co akurat rosnie, wszelkimi fasolami,
                    kaszami..ale tez nie do przesady. wydaje mi sie ze raczej odpowiednio sie
                    odzywiam.
                    ale jesli ukladasz kolezanka programy zywieniowe,to chetnie wyslucham
                    rad:))) /mamusia przez ramie tez chetnie poczyta;))/
                    • chihiro2 Re: wiecznie sucha skora 11.07.06, 17:56
                      Wysle Ci w takim razie wieczorem pytania na priva :)
                      • ilekobietamalat Re: wiecznie sucha skora 11.07.06, 18:51
                        dzieki:))
                        • chihiro2 Re: wiecznie sucha skora 11.07.06, 20:19
                          Wyslane :)
                          • charlotta11 Re: wiecznie sucha skora 11.07.06, 20:37
                            A ja mogę też prosic, jeśli to nie sprawi kłopotu?Co prawdaja wiem,że moja
                            dieta nie jest dobra do końca bo dopiero zaczynam przygodę z wege,ale myślę ,że
                            po pytaniach tez sie można zorientowac co jeść a czego nie.
                    • asiabed Re: wiecznie sucha skora 11.07.06, 23:00
                      sprobuj cynk (wieksze dawki) - chyba, ze juz suplementujesz. no i tluszcze
                      nienasycone (olej lniany, wiesilokowy moze, - pij, albo ewentualnie kapsulki).
                      no i witamuny z grupy B - wiecej, tym bardziej jesli sporo pijesz.
                      • lavera Re: wiecznie sucha skora 12.07.06, 07:20
                        Witam, Nie wiem czy to ta sama przypadłość, ale objawy, o ktorych piszesz są
                        bardzo podobne do tych, ktore miał mój syn: suche placki skóry, najgorzej
                        wyglądały na konczynach, lekarze okreslali to skazą białkową, a pomagały tylko
                        masci ze sterydami, a przeciez wiadomo jak to jest z ich stosowaniem u dzieci
                        szczególnie..
                        Probowałam wielu specyfików, a pomogł miąższ aloesowy, teraz pije go juz od
                        roku i na skorze nie ma sladu po czyms, co było nie do opanowania prze 9 lat.
                        • heather4 Re: wiecznie sucha skora 12.07.06, 10:47
                          problem z wiecznie suchą skórą miała moja mama - w jej przypadku pomógł capivit
                          a+e hydro control. jak ręką odjął.
            • very_martini Re: wiecznie sucha skora 12.07.06, 11:09
              > nie myla;>od wielu lat z tym walcze(przede wszystkim 'dieta' i witaminami)

zazdroszczę wiary w sztuczne witaminy:) Brakuje mi metafizyki w życiu...

16%VOL
              22%VAT

--
              • ilekobietamalat Re: wiecznie sucha skora 12.07.06, 11:21
                to nie jest wiara w sztuczne witaminy, to jest raczej lapanie sie za wszystko
                co sie da;>
                przez wiele lat nie ruszalam nie dotykalam, bo uwazalam ze to glupota, ale
                teraz biore ten supradyn,czy jak to sie nazywa, zamiast kawki porannej, i kopa
                troche daje:)
                • melba_piszczykowa Re: wiecznie sucha skora 12.07.06, 14:33
                  kobietko mnie to przypomina moje objawy... suuuuuche lydki odkad pamietam.
                  wiesz co mi pomoglo?
                  to ze nie zapominam o dodawaniu do jedzenia olejow (roznych) i mydlo mychy.
                  serio serio... nie sadzilam ze zmiana mydla moze miec az takie znaczenie... ale
                  efekt byl :) a gdy sprobowalam emulsji z oliwka z oliwek to juz bylo cudo...
                  teraz juz prawie zapominam jak wyglada sucha skora na nogach :)

zaznaczam ze nie mam interesu w propagowaniu mydelek mychy :) naprawde byly i
                  sa dla mnie bardzo skuteczne :) sprobuj od razu emulsji (a nie zelu czy
                  klasycznego mydelka) a jestem przekonana ze sama zobaczysz roznice :) tym
                  bardziej ze tez jestem kosmetycznym leniuchem, a w takie upaly wystarcza mi po
                  myciu symboliczna ilosc babydream na cialo :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka