Dodaj do ulubionych

Reklamy kosmetykow firmy Dove

21.07.06, 21:47
Co myslicie o reklamach Dove? Tych przedstawiajacych piekne, zwyczajne
kobiety z normalnymi figurami, co to i troche brzuszka i troche bioder.
To jest wlasnie to - reklama wiarygodna. No bo, mnie predzej kaktus na rece
wyrosnie niz uwierze ze po stosowaniu jakichs tam kosmetykow bede wygladac
jak nieskazitelnie doskonala, wyretuszowana, anoreksyczna modelka.
Uwazam, ze wiecej firm powinno pokazywac w swoich reklamach normalne,
codziennie kobiety.

A co wy o tym myslicie?
Obserwuj wątek
    • oxy_gen_86 Re: Reklamy kosmetykow firmy Dove 21.07.06, 21:54
      MNie sa obojetne. Ale... wielki plus dla firmy za to, ze jako pierwsi odwazyli
      sie pokazac w swoim reklamach zwykle smiertelniczki, zwykle kobiety, ktore
      stanowia zdecydowana wiekszosc "damskiej populacji".
    • ninekk Re: Reklamy kosmetykow firmy Dove 21.07.06, 21:55
      Masz racje!Reklamy kierowane sa do nas-normalnych kobiet i takie tez kobiety
      powinny w nich wystepowac.
    • magdaksp Re: Reklamy kosmetykow firmy Dove 22.07.06, 01:33
      bardzo lubie ich reklamy
    • poeme5 Re: Reklamy kosmetykow firmy Dove 22.07.06, 02:43
      Bardzo lubię i podobają mi się te reklamy:-)
    • rhodeisland Re: Reklamy kosmetykow firmy Dove 22.07.06, 03:52
      Chyba media przerobily moje spojrzenie na to, co jest piekne, bo te kobiety
      wydaja mi sie sflaczale, z nadwaga.
    • totalna_apokalipsa Re: Reklamy kosmetykow firmy Dove 22.07.06, 08:18
      Beznadzejna. Wcale nie chodiz o to,ze one nie sa wychudzone i szkieletowate.
      Jest beznadziejna w załozeniu. Stado rozebranych do wielkich bialych majt
      kobiet gdańcze jak kury , podskakuje i chichra sie do siebie jak 12 latki;/
      Wolałabym, zeby reklama w strone tekiego głupienia nie szła - niedługo
      identycznie zestaw kobiwet będzie sie zachowywał nad proszkiem do prania.
      • kragmel Re: Reklamy kosmetykow firmy Dove 22.07.06, 08:32
        totalna_apokalipsa napisała:

> Beznadzejna. Wcale nie chodiz o to,ze one nie sa wychudzone i szkieletowate.
        > Jest beznadziejna w załozeniu. Stado rozebranych do wielkich bialych majt
        > kobiet gdańcze jak kury , podskakuje i chichra sie do siebie jak 12 latki;/

nie oglądam tv, więc reklamy dove widziałam tylko w gazetach. ścieżki
        dźwiękowej z tego powodu nie znam ;) reklamy mi się bardzo podobają. ładne,
        zdrowe, zwyczajne kobiety.
        btw o co ci chodzi z wielkimi majtami? tak wygląda zwykła bielizna, jakoś nie
        widziałam na tych zdjęciach XIXwiecznych pantalonów i rozgrzewających spodenek
        dla reumatyków. biały kolor jest ok. rozumiem, że twórcom chodziło o pokazanie
        kobiet, z którymi większość widowni się zidentyfikuje. mnie tam bliżej do
        bawełnianych majtek niż koronkowych stringów, więc widocznie znajduję się w
        grupie targetowej ;)
        • totalna_apokalipsa Re: Reklamy kosmetykow firmy Dove 22.07.06, 08:38
          Też mi do nich bliżej, tyle tylko , ze jak na swoje nie patrzę to nie sa tak
          bezkształtne. No i jeszcze jedna sprawa - biała bielizna człowieka poszerza
          wizualnie - mam przemożne wrażenie, ze i o to też chodziło twórcom. Rczej
          neiwiele kobiet nosi białe sportowe staniki o ile nei nosi białych
          przezroczytych bluzek - czarne nosi doskonała wiekszość , bo są po prostu
          ładniejsze, ładniej wyglądają na ciele . Biel za to idealnie pasowałaby do
          murzynek, ale problem w tym, ze ejs tak chyba jedna murzynka, a reszta
          kobietjest blada.
    • cleo80 Re: Reklamy kosmetykow firmy Dove 22.07.06, 08:30
      Ja mam mieszane odczucia jeśli chodzi o te reklamy. Nie jest przyjemnie patrzeć
      na te brzydkie , przygrubawe kobiety , ale za to jest to bardziej wiarygodne niż
      wychudzona modelka reklamująca balsam wyszczuplający.

fafulek.ovh.org/fab/
      www.faberlic.pl/fl_main.php
      • totalna_apokalipsa Re: Reklamy kosmetykow firmy Dove 22.07.06, 08:40
        Brzydkie to one nie są . Brzydotę określa twarz, a ja tam brzydkich twarzy nei
        widzę. Wiem z czym mi sie ten spęd w białych gaciach kojarzy - z wycieczką ,
        która przyjechała nad mozre bez kostiumów i rozwalila sie do bielizny, zeby
        poppływać. Hoho, myslalam nad tym miesiąc :P)))))))))))))))
        • zuzialalkanieduzia Re: Reklamy kosmetykow firmy Dove 24.07.06, 20:01
          no tak dziewczyny. interesujace opinie.
          osobiscie nie widzialam reklamy telewizyjnej, wiece pytanie bylo odnosnie
          reklam w gazetach. co do zwyczajnej bialej bielizny i 'wielkich majt', tak
          wlasnie wyglada przeciez normalna bielizna i chyba nie zaprzeczycie ze taka
          jest najwygodniejsza. no chyba ze znajdzie sie ktos kto czuje sie doskonale w
          mikroskopijnych stylonowcyh stringach ktore wsiskaja sie w skore i pija tam
          gdzie nie trzeba; jedwabne tez nie lepsze bo ten jedwab sie marszczy, sciaga,
          itd :) to jest bielizna dobra do zdjec reklamowych albo na randke, ale nie do
          normalnego chodzenia.

ale do rzeczy. jestem troche zaskoczona krytyka niektorych forumowiczek
          odnosnie 'tych brzydkich i grubych' kobiet. naprawde wartosc tego co piekne sie
          zmienila. a jeszcze kilkaset lat temu rubenskowskie krztalty byly szczytem
          pieknosci. dlaczego tak bardzo poddajemy sie tym co dyktuje fabryka filmow i
          projektanci mody? dlaczego to wlasnie zwykla kobieta o normalnej zdrowej wadze
          (a nawet te 2 kg za fuzo) nie moze byc uznana za piekna i zgrabna?

nie zaliczam sie do grubych osob, ale wiecie co, jestem calkowicie za uzywaniem
          bardziej okraglych kobiet w reklamach. normalnych i zdrowych. takich na ktore
          mozna popatrzez ze spojem, a nie z depresja ze nie ma sie kosci pokrych skora.
          popatrzcie ile jest anoreksycznych nastolatek.

wczoraj ogladalam jeden program o 2 dziewczynach ktore byly doscy otyle i
          zdecydowaly schudnac w ciagu 6 miesiecy, cos takiego jak 'extreme makeover' ale
          bez operacji, po prostu cwiczenia, inne odzywianie, po prostu zmiana trybu
          zycia. naprawde szkoda mi tych dziewczyn bylo oglajac ich stres i
          przygnebienie. to prawda, powinny wiecej cwiczyc i zdrowiej jesc, ale to ze
          byly otyle nie oznacza ich brzydoty.

nie wczystko piekne co chude.

• xtrania Re: Reklamy kosmetykow firmy Dove 25.07.06, 12:42
        cleo80 napisała:

> Ja mam mieszane odczucia jeśli chodzi o te reklamy. Nie jest przyjemnie patrzeć
        > na te brzydkie , przygrubawe kobiety , ale za to jest to bardziej wiarygodne ni
        > ż
        > wychudzona modelka reklamująca balsam wyszczuplający.
        >

Przygrubawe, brzydkie...i co jeszcze? Zwykłe, normalne kobiety.I wcale nie
        brzydkie. W d.. się poprzewracało co niektórym.
        > fafulek.ovh.org/fab/
        > www.faberlic.pl/fl_main.php
    • paul_ina Re: Reklamy kosmetykow firmy Dove 24.07.06, 20:53
      Plus za odwagę pokazania normalnego ciała, minus za formę - takie zebranie babeczek w jednym miejscu, rozebranych do białych majtasów (osobiście najwięcej mam kolorowej bielizny, białej i czarnej staram się unikać), głupio chichoczących, sprawia że odbiera się je jak eksponaty, przedmioty eksperymentu (wszyscy smarują modelki, my smarujemy kobietki z ulicyi robimy z tego przedstawienie).

Wszystko pięknie, ładnie, tylko nie tak - można nie było robić z tego takiej szopki. Można było pozwolić jednej, drugiej i trzeciej przeciętnie zbudowanej kobiecie użyć kosmetyków Dove w swojej własnej łazience, tak jak to się zwykle odbywa, w celu zwabienia ukochanego jedwabistą skórą (Dove silk), podniesienia pupy podczas snu (dove firming) czy nadania skórze blasku (Dove glow), tak jak to się robi każdego dnia. Można było pokazać, że ta przeciętnie zbudowana kobieta dzięki Dove rozkwita, zyskuje na ponętności, odwadze, jest z każdą chwilą piękniejsza. Ale nie, bo Dove trzyma się konwencji, że w ten sposób pokazuje się modelki - grubcie można skrzyknąć razem, postawić w białych majtach i fotografować.
      • zuzialalkanieduzia Re: Reklamy kosmetykow firmy Dove 24.07.06, 21:05
        zgadziam sie z toba paulina. mogli wymyslic jakas inna narracje reklamy.
        ale mnie wlasnie chodzilo o sam obiekt, czyli kobiety o normalnych krztaltach.

a tak nawiasem mowiac, bardoz podoba mi sie twoj pomysl pokazanie dziewczyny
        o 'codzinnych' krzatltach uzywajacej kosmetyki w normalnym domowym otoczeniu,
        no i wtedy jaki efekt to przynosic itp, itd.
    • mikams75 Re: Reklamy kosmetykow firmy Dove 24.07.06, 21:16
      nie znam reklamy telewizyjnej, tylko te z gazet.
      Reklama w innych krajach byla juz rok temu (moze 2) i pojawila sie tuz po
      skandalu zwiazanym z reklama majtek sloggy. W reklamie majtek byly komputerowo
      skonstruowane kobiety z pieknymi dlugimi nogami, zgrabnym tylkiem i wogole
      wygladaly super, ale byly nierealne. Jakas kobieca organizacja przeanalizowala
      to i wyliczyli, ze glugosc nog jest nieproporcjonalna i wieksza od najdluzszych
      nog swiata,ze biodra sa tak waskie, ze urodzenie dziecka byloby niemozliwe, ze...
      szczegolow bylo duzo a wniosek i cel kampanii tej organizacji to uswiadomienie
      producentrom i tworca reklam ze w ten sposob nic nie osiagna. Kobiety po
      obejrzeniu takich reklam popadaja w depresje, czuja sie brzydkie i maja
      psychologiczne problemy a mlodziez popada w anoreksje itp. klopoty.

Plakaty reklamowe byly wszedzie i po naciskach je zdjeto.
      Krotko po tym pojawily sie reklamy dove z przecietnymi kobietami.
      Uwazam sie sa fajne i realne i dove mialo odwage pokazac zwykle kobiety.
      Wprawdzie sama nie nosze takich wielkich majtasow jak one, ale mysle ze wiele
      kobiet moze sie z nimi identyfikowac.
      Dove jest firma dostepna dla przecietnej kobiety i takie kobiety ma w reklamie.
      UWazam, ze to dobry pomysl.
      Duzo lepszy niz reklama kremu przeciwzmarszczkowego z nastolatka.

• mikams75 Re: Reklamy kosmetykow firmy Dove 24.07.06, 21:20
        dodam jeszcze ze w reklamie sloggy staly sobie odwrocone tylem te sztuczne lalki
        a dove ma bardzo podobna reklame ale z normalnymi kobietami. Chyba ktos im
        podrzcul pomysl ;)
        • paul_ina Re: Reklamy kosmetykow firmy Dove 24.07.06, 21:35
          Acha. Więc, o ile miałaby to być reakcja na sloggi, to reklama stała się nagle bardziej przyjazna i zrozumiała ;)

Mnie do Dove nie trzeba przekonywać =)
    • maggi9 Re: Reklamy kosmetykow firmy Dove 25.07.06, 00:43
      Lubie te reklamy.I te w gazetach i telewizyjne.
      Maja w sobie cos fajnego, naturalnego.I wcale nie uważam, zeby te kobiety były sflaczałe czy grube.Nawet mój mężczyzna zapytany jakie te kobiety sa twierdzi, że normalne.Owszem moze super modelki to nie są ale sa normalne.I tak identyfikuje sie z nimi.
      Mam już troche dość idealnych kobiet reklamujących preparaty na problemy, których nie maja.
    • ladyblue Re: Reklamy kosmetykow firmy Dove 25.07.06, 01:14
      reklama ciekawa jako pomysł, wykonanie kiepskie.

bardzo nie podobają mi się używane w większości wypowiedzi określenia "normalna
      kobieta", "normalna figura". rozmiar poniżej 40 czy brak nadwagi to nienormalność?

pomyślcie czasem, bo takie podejście dyskryminuje szczupłe dziewczyny. zresztą
      to standard - powiedzieć o kimś "anorektyczka" jest ok, ale "grubas" już nie do
      przyjęcia.
      • maggi9 Re: Reklamy kosmetykow firmy Dove 25.07.06, 01:48
        Przyjżyj się dokładnie reklamie telewizyjnej.Są tam nie tylko okrągłe kobiety a jest też jedna baardzo chuda.
        Poza tym nie oszukujmy sie chyba wiecej jest na ulicach kobiet które tu i ówdzie maja więcej niż mniej
        • ladyblue Re: Reklamy kosmetykow firmy Dove 25.07.06, 02:23
          chyba jakąś inną reklamę masz na myśli, bo w tej dove żadnej szczupłej, chudej
          ani bardzo chudej dziewczyny nie ma.

może przytocz jakieś badania statystyczne? sredni rozmiar/waga młodej kobiety w PL?
          • iskierka4 Re: Reklamy kosmetykow firmy Dove 25.07.06, 08:11
            Ja nie lubie reklam dove. Tylko t np. dzie nie ma tych kobiet sa ok i tedy tez
            jest fajna muzyka, jak np. ostatnio nowa linia gdzie stoi dzbanek z woda i tam
            jest mydlo itd.

Uwazam ze te kobiety sa otyle. A te majtki faktycznie sa nieladne. Moze pomysl
            mieli dobry ale przekaz jest beznadziejny. Mnie ta reklama bardzo zniechecila
            do tych kosmetykow.

Poza tym boje sie ze siet pojdzie w druga strone. Teraz wszedzie pokazuje sie
            kobiety "przy kosci", pokazuje jedzenie i mowi co jest normalne. Teraz przeciez
            mowi sie ze otyle babki sa OK. Boje sie tylko ze zostanie to oebrane przesadnie
            i teraz w naszym kraju bedzie plaga otylosci. A przeciez nadwaga tez jest
            szkodliwa tak samo jak niedowaga. A najbardziej nie moge juz patzrec na te
            grube dzieci. halo! gdziesa ci rodzice, ktorzy tego nie widza???! dzieci nie
            dosc ze sa grube, to ciagle jedza te niezdrowe jedzenie i przesiaduja godzinami
            przed tv. Ja bedac dzieckiem ciagle sie bawilam, gralam w gume itd. Nie bylo
            komputerow a w tv i tak nie bylo nic fajnego bo tylko wieczorynka o 19. Teraz
            prawie cala dobe jest cartoon network. ale odbiegam od tematu.....

Uwazam ze ta reklama dove jest nieapetyczna.

A najbardziej nie lubie ich reklamy z szamponami do wlosow - do ciemnych i
            rozjasnianych gdzie sa po prostu grube blizniaczki. fuj.... tarzaja sie po
            ziemi i maja nienaturalny kolor. Dla mnie tragedia.
            • imme1981 Re: Reklamy kosmetykow firmy Dove 25.07.06, 09:35
              ja jestem przy kości ( "przy kości" oznacza, że mam pełniejsze uda, dupcię i
              biodra, pełny biust) i reklama dove podobała mi się ze względu na to, że
              pokazali kobiety takie jak ja i moje znajome i przyjaciółki, nie zachęciła mnie
              jednak do zakupu, gdyz ogólnie uważam tę markę za strasznie badziewiastą.
              Reklama jednak rozpoczęła dyskusję o tym jaki model kobiet się lansuje, jaka
              jest rzeczywistość i co zrobić w kierunku by "normalne" kobiety nie czuły się
              jak trędowate a trendy ;]. normalne bo jest nas większość, wystarczy pójść do
              sklepu, kótry posiada ciuchy w rozmairze 34-46 i te, które wykupiono to 38-42 a
              reszta trafia na przeceny. więc proszę nie piszcie, że ja i inne kobiety w
              rozmiarze L-XL jesteśmy w mniejszości.....
              • imme1981 nadwaga i zdrowie 25.07.06, 09:41
                aha i jeszcze jedno, nadwagę mam od czasu jak zaczęłam dojrzewać a moje ciało
                zaczęło nabierać kobiecych kształtów, regularnie robię badania mogę się
                pochwalić, że wyniki mam super, nie chcę jednak probagować nadwagi, niech każdy
                wygląda tak jak najlepiej się czuję, ale proszę wszystkie szczypiorki by nie
                wmawiały mi, nam, że jesteśmy jedną nogą w trumnie. bardziej zabójczy od 5 kg
                nadwgai jest stres by nie przytyć i ciągłe kontrolowanie tego co się je.
                rund is gesund und schlank macht krank ;]
              • ladyblue Re: Reklamy kosmetykow firmy Dove 25.07.06, 12:44
                38 to M czyli nie tak źle ;P moje obserwacje są podobne - na wieszakach zostają
                skrajne rozmiary a znikają 36-38-40. forumki tez mniej więcej w tym zakresie
                (był kiedyś taki wątek).

jesli normalne w znaczeniu przeciętne - to ok. choć mam wrażenie że pojawiają
                się tu "nagonki" na szczuplejsze dziewczyny. jeśli szczupła (a nawet i chuda) to
                bardoz łatwo szafuje się określeniami "szkieletor", "chudzielec", "anorektyczka"
                i mało kto uważa to za niestosowne. jeśli się nazwie tęgą dziewczynę "grubasem"
                czy "tłuściochem" to od razu wielka awantura, bo przecież tak nie można, rani
                się czyjeś uczucia itp.

to co, każda dziewczyna w rozmairze poniżej 38 am sobie na czole napisać
                "przepraszam wszystkie normalne dziewczyny ze jestem szczupła" ? ;) jeśli te
                tęższe chcą mieć "prawo do życia" to niech nie odbierają go innym.

się rozpisałam bo temat mnie osobiście drażni.
                • imme1981 do ladyblue 26.07.06, 01:21
                  masz rację, obserwuję "nagonkę" na szczupłe, chude kobiety, ale nie koniecznie
                  autorkami są kobiety grube tylko takie, które nie wyglądają jak dziewczyny
                  drobnej budowy, ot babska, okropnie bolesna i złośliwa zazdrość. ja ponieważ nie
                  należę do szczupłych spotkałam się wielokrotnie z okropnymi uwagami na temat
                  mojego wyglądu, które padały z ust kobiet szczupłych, od razu doklejano mi
                  etykietkę "nie dba o siebie", a ja o siebie dbam, mam tylko taki typ figury z
                  babki prababki i choćbym stosowała nie wiem jakie diety nigdy nie będę mieć
                  wąskich bioder i szczupłych ud, ja nawet nie chcę tak wyglądać, jednak nie życzę
                  sobie by ktoś oceniał mnie tak beznadzijnie przez pryzmat mojej sporej pupy. Gdy
                  widzę chorobliwie szczupłe kobiety jest mi ich po prostu bardzo żal, to nie
                  zazdrość, nie zazdroszczę nikomu choroby.
                  nasuwa mi się jednak jeden wniosek, kobiety mają kompleksy przez inne kobiety,
                  chude zazdroszczą krągłym czy to piersi, czy ramion, bioder, grube chudym
                  szczupłych ud, braku sadełka na brzuchu. nic złego w zazdrości nie ma jeśli
                  pozostaje ona w sferze naszych myśli. oszczędźmy sobie kąśliwych uwag...
            • justa_79 Re: Reklamy kosmetykow firmy Dove 25.07.06, 10:05
              bardzo mi się podobają te reklamy. nie uważam, żeby te kobiety były otyłe. są
              one bliższe obrazowi przeciętnej (skoro nie "normalnej") kobiety niż np.
              kobieta-chłopiec z reklamy obrzydliwego, warzywnego soku Fit :D
              • harue Re: Reklamy kosmetykow firmy Dove 25.07.06, 12:43
                otyłe???to chyba przesada jak dla mnie sa przy kości,otyłośc zaczyna się wtedy
                kiedy wiążą sie z tym problemy zdrowotne z resztą o ile dobzre pamietam plakat
                dove to była tez na nim dziewczyny w rozmiarze na oko 38 tyle ,ze miała
                pełniejsze uda..widze ,ze forumowiczki lubia popadac w skrajnosci,albo wyzywaja
                sie od anorektyczek albo od grubasów...mnie reklama Dove sie podoba(moze
                faktyccznie jak pare osób wspomniało forma mogłaby byc nieco inna) pokazuje
                pewną rożnorodnosc i nie chodiz tu o promownie nadwagi ,ale pokazanie ,ze ktos
                w rozmiarze innym niz 34 czy 36 moze byc szczesliwy ,piekny i zadowolony z
                siebie... kobiety ,które tam wystepuja uwazam za ładne pomimo iz sama jestem
                drobna i nigdy nie miałam problemów z nadwaga.
                • brawurka75 Re: Reklamy kosmetykow firmy Dove 25.07.06, 14:44
                  oj dziewczyny to nie chodzi o rozmiar, można mieć idealnie zbudowane ciało w
                  rozmiarze 42 ( przykład chociażby Monika Belucci) i mieć normalną średnio
                  zgrabną figure w rozmiarze 34, czy 36. Zgrabny nie oznacza od razu szczupły,
                  chodzi o proporcje, budowę mieśni a nie o rozmiar. W reklamie pokazane są
                  przecietne kobietki w róznych rozmiarach. Dobrze to widać teraz na plaży,
                  bikini obnaża każdą i szczupłą i przy kości, sporadycznie widuję idealnie
                  zbudowane kobietki , meżczyzn zreszta też. wyluzujcie. A reklama ciekawa , po
                  prostu inna, dlatego wzbudza zainteresowanie.
                  • aniczkamk6 Re: Reklamy kosmetykow firmy Dove 25.07.06, 16:47
                    Ja nie lubie. Nieprzecietnie wkurza mnie taka mala baba w czarnych szpilkach,
                    jest okropna! A inne nie maja wcale butow tylko ona i jest nieznosna, brrr.
                    • frrancuzeczka Re: Reklamy kosmetykow firmy Dove 25.07.06, 17:58
                      Lubię ich reklamy i kosmetyki.
            • xtrania Re: Reklamy kosmetykow firmy Dove 27.07.06, 09:11
              iskierka4 napisała:

> Ja nie lubie reklam dove. Tylko t np. dzie nie ma tych kobiet sa ok i tedy tez
              > jest fajna muzyka, jak np. ostatnio nowa linia gdzie stoi dzbanek z woda i tam
              > jest mydlo itd.
              >
              > Uwazam ze te kobiety sa otyle. A te majtki faktycznie sa nieladne. Moze pomysl
              > mieli dobry ale przekaz jest beznadziejny. Mnie ta reklama bardzo zniechecila
              > do tych kosmetykow.
              >
              > Poza tym boje sie ze siet pojdzie w druga strone. Teraz wszedzie pokazuje sie
              > kobiety "przy kosci", pokazuje jedzenie i mowi co jest normalne. Teraz przeciez
              >
              > mowi sie ze otyle babki sa OK. Boje sie tylko ze zostanie to oebrane przesadnie
              >
              > i teraz w naszym kraju bedzie plaga otylosci. A przeciez nadwaga tez jest
              > szkodliwa tak samo jak niedowaga. A najbardziej nie moge juz patzrec na te
              > grube dzieci. halo! gdziesa ci rodzice, ktorzy tego nie widza???! dzieci nie
              > dosc ze sa grube, to ciagle jedza te niezdrowe jedzenie i przesiaduja godzinami
              >
              > przed tv. Ja bedac dzieckiem ciagle sie bawilam, gralam w gume itd. Nie bylo
              > komputerow a w tv i tak nie bylo nic fajnego bo tylko wieczorynka o 19. Teraz
              > prawie cala dobe jest cartoon network. ale odbiegam od tematu.....
              >
              > Uwazam ze ta reklama dove jest nieapetyczna.
              >
              > A najbardziej nie lubie ich reklamy z szamponami do wlosow - do ciemnych i
              > rozjasnianych gdzie sa po prostu grube blizniaczki. fuj.... tarzaja sie po
              > ziemi i maja nienaturalny kolor. Dla mnie tragedia.
              >

Oczywiście! Teraz wszystkie chude kobiety biegną do sklepów po smalec i
              czekoladę, bo otyłość jest w modzie :P Troche poroniony pomysł :) W dodatku jest
              różnica między nadwagą i otyłoscia, czego jak widzę nie wiesz. Moze ze dwie z
              tych pań mają delikatną nadwagę, ale żadna nie jest otyła. Jak już wiele razy
              powtarzano, w Polsce większość kobiet ma taką budowę, dlatego mówi się, że są
              normalne. I nie widzę żadnej dyskryminacji tzw "chudzielców"
      • ofelia1982 Re: Reklamy kosmetykow firmy Dove 25.07.06, 20:29
        buahaha...to sie usmialam. owszem, pobawmy sie w kółko filozoficzne..wiesz,
        przez ostatnie 15 lat media usilnie wmawialy swiatu, ze normalne to sa wlasnie
        szczuple dziewczyny. skad sie wzielo to, ze nie mam ani jednej kolezanki, ktora
        by sie nigdy nie odchudzala?? a nie obracam sie w gronach slynacych z otylosci,
        tylko wsrod NORMALNYCH dziewczyn - jedne nosza 38, inne 40, a jeszcze inne
        42..i im, nam, sugerowalo sie wlasnie, ze to 34 jest normalne. wiesz, ja wole
        te "normalnosc Dove"...
        • ksiaze-gigi Re: Reklamy kosmetykow firmy Dove 25.07.06, 22:37
          mnie się bardzo podobają. nie wiem, o co niktórym chodzi z głupim chichotaniem,
          dla mnie te kobiety pokazują swoją radość i zadowolenie. a już zupełnie nie
          rozumiem, jak można je uważać za grube czy otyłe. te kobiety mają rozmiary od 36
          do 44, tak na oko. na pewno nie jest tak, że nie ma tam też żadnej szczupłej
          dziewczyny. Są. Ale nie są pokazane jako seksbomby o wymiarach 90-60-90. Nawet
          te szczupłe kobiety nie mają idealnie wyrobionych mięśni brzucha, uniesionych
          maksymalnie w górę pośladków itp, itd. Na tych reklamach jest b.mało retuszu.
          Zainteresowała mnie ta kampania, więc szperałam dalej w necie. I oto, co znalazłam:

idoveyou.pl/uploads/RTEmagicC_image4-01.jpg.jpg
          idoveyou.pl/uploads/RTEmagicC_image1-01.jpg.jpg
          idoveyou.pl/uploads/RTEmagicC_image5-01.jpg.jpg
          idoveyou.pl/uploads/RTEmagicC_image1-01_02.jpg.jpg
          idoveyou.pl/uploads/RTEmagicC_image1-01_03.jpg.jpg
          gsides.typepad.com/g_sides/images/naruchol2_2.jpg
          www.campaignforrealbeauty.com/uploadedImages/US/Local_events/firming/CFRB_Home_RWWC_Women0.jpg
          images.google.pl/images?q=tbn:KjfKX7-F5TS52M:http://www.mikesjournal.com/Campaign%2520for%2520real%2520beauty%2520bald.jpg

Tak więc dove nie pokazuje tylko grubych kobiet, pokazuje też bardzo szczupłe.
          Ktoś tu się pewnie zaraz oburzy, że płaskie. Prawda jest taka, że jak się jest
          szczupła, to się ma mniejszy biust. Mało która z nas, kobiet, ma naturalnie duży
          biust przy ogólnie szczupłej budowie ciała. Raczej chodzi o pokazanie, że
          kobiecość to nie tylko szczupłe uda, duże piersi, długie nogi....w każdym razie
          ja to tak odbieram:)
          pozdrawiam
          • imme1981 Re: Reklamy kosmetykow firmy Dove 26.07.06, 01:11
            jest jeszcze inna reklama Dove, i tu odniosę się do powyższego, hasło "każda
            skróa jest piękna" i na zdjęciach trzy kobiety jedna około 60 lat, druga z
            blizną na brzuchu a trzecia piegowata, chodzi więc o naturalność a nie
            propagowanie otyłości
    • e.m.i1 Re: Reklamy kosmetykow firmy Dove 26.07.06, 00:50
      mnie sie reklama bardzo podoba. i wcale nie sa to pakudne i grube baby, tylko
      zwyczajne kobiety.
      • sigrun Re: Reklamy kosmetykow firmy Dove 26.07.06, 08:19
        Zanim zobaczyłam reklamę w TV, patrząc na zdjęcie w prasie myślałam, że te
        kobiety są właśnie przerobione komputerowo - nienaturalnie poszerzone. Mąż też
        miał podobne odczucia i zażartował z nowego trendu w obróbce zdjęć ;-) Dopiero
        spot telewizyjny uświadomił nam, że to nie efekt przeróbki.
        Fakt, wyjątkowo nieudana reklama - stado przygłupich gęsi wpadających na siebie
        i idiotycznie chichoczących ;-P
        Co do rzekomej normalności ich figur, już kiedyś o tym pisałam. To nie normalne,
        a przeciętne kobiety i jak większość przeciętnych kobiet zaniedbane. Są tam góra
        dwie - trzy babeczki o wyjątkowo proprcjonalnej budowie - o dziwo, akurat te
        najbardziej przy kości :-) Owszem, jest tam też "wciśnięta" jedna chudzina o
        niewielkich piersiach i wyraźnych żebrach, chuda ale tylko do pasa. Poniżej
        jest, tak jak większość koleżanek z reklamy, wręcz karykaturalnie za duża. Jak
        większość "normalnych" pań, które co rusz zasłaniają się brakiem czasu, użalają
        się nad sobą wcinając kolejny batonik i wierzą w cuda na kiju w kremie ;-)
        Oczywiście, niektóre z nich nadal będą uparcie twierdzić, że noszą 38, które
        jednak będzie ładnie leżało od pasa w górę,a dalej już niemiłosiernie
        rozciągnięte ;-PPP
        Błagam, nie odwołujmy się do Rubensa, bo możnaby porzytoczyć kanony z lat 20 i
        60 ubiegłego wieku - wątła chłopczycza i wyrzeźbiona kariatyda, bądź lat 50 czy
        80, gdzie krągła, ale proporcjonalna sylwetka z wyrażnie zaznaczoną talią była
        kwintesencją kobiecości ;-)
        Tu nie ważny jest rozmiar ubrania czy BMI, ale proporcje - nic innego.
        Reklama Dove do mnie nie przemawia, nie identyfikuję się z jej bohaterkami i
        ogólnie uważam, że sam pomysł jest fajny - gorzej z jego realizacją.
    • tasiolot Re: Reklamy kosmetykow firmy Dove 26.07.06, 14:18
      Reklama bardzo mi sie podoba:) No i ten komentarz - ujedrnianie cia supermodelek
      to zadne wyzwanie!
      PS I zauwazylam, ze facetom podobaja sie bardzo te panie z reklamy.
      Ja jestem osoba raczej szczupła, a kiedys mojemu chlopakowie patrzacemu na ta
      reklame wyrwalo sie - o jakie ladne panie! - zwlaszcza ta Murzynka. Troche sie
      obrazilam;) Ale nastepnego dnia bylismy u pary znajomych i akurat leciala
      reklama DOVE - a kolezanka do swojego meza mowi z wyrzutem - O patrz, to te
      panie co Ci sie tak bardzo podobaly...
      A my w smiech, bo dzien wczesniej tez mielismy o to scysje <lol>
    • xanaka Re: Reklamy kosmetykow firmy Dove 26.07.06, 17:49
      Czytałam o tej kampanii Dove jako o chwycie marketingowym.
      Jedni sądzą "Tak, super, koniec ze sztucznością i pokazywaniem szkieletów,
      ideałów, które nie istnieją" a drudzy "O nie, to przypomina mi moje kompleksy
      itp"

Mi to wisi i powiewa. Fajnie, że się odważyli. Tyle.
      • j0anna1 Re: Reklamy kosmetykow firmy Dove 26.07.06, 20:22
        A mnie się te reklamy nie podobają - pomysł może i dobry ale.. no wlasnie ale..
        jakoś tak nieprzyjemnie się ogląda. Zwłaszcza tą ostatnią balsamu brązującego -
        te kobitki wyglądają jakby miały żółtaczkę - może to wina czarnego tła..
        No i te dziewczyny o angielskiej urodzie - różowego prosiaczka.. Chyba jednak
        przesadzili z tą normalnością. Może jakby to były Polki to wyszłoby lepiej..
        • justa_79 Re: Reklamy kosmetykow firmy Dove 27.07.06, 11:12
          j0anna1 napisała:
          > Może jakby to były Polki to wyszłoby lepiej..

już to sobie wyobrażam... włosy rozjaśnione na żółty blond, twarz pomarańczowa
          od solarium, wałek tłuszczu wylewający się znad dżinsów biodrówek ;)
      • sigrun Re: Reklamy kosmetykow firmy Dove 27.07.06, 06:55
        xanaka napisała:

> Czytałam o tej kampanii Dove jako o chwycie marketingowym.
        > Jedni sądzą "Tak, super, koniec ze sztucznością i pokazywaniem szkieletów,
        > ideałów, które nie istnieją" a drudzy "O nie, to przypomina mi moje kompleksy
        > itp"
        >
        Jest jeszcze trzecia frakcja: "Kobiety szczupłe, wysportowane, wyrzeźbione". My
        też istniejemy (halo?!) i nie jesteśmy wymysłem koncernów kosmetycznych ani
        kreatorów mody, ale z krwi i kości i z żadną z dotychczasowych reklam się nie
        identyfikujemy - ani z wychudzonymi nastolatkami, ani z "przeciętnymi" kobietami
        z kampanii Dove.
        Moim skromnym zdaniem byłoby lepiej, gdyby twórcy spotów Dove wybrali kobiety o
        bardziej zróżnicowanych sylwetkach, nie tylko te o kształcie gruszki ;-) Wtedy
        ogarnęliby większość kobiecego ogólu i naprawdę dotarli do szerszej grupy
        potencjalnych klientek.

• paulina.galli Re: Reklamy kosmetykow firmy Dove 27.07.06, 10:34
          nie wiem bo wpisow jest sporo - i moze jakis mi umknal - i ktos juz poruszyl te
          kwestie ale...

zrobiono badania (takie powazne, profesjonalne itp. na duuuzej grupie osob obu
          plci ale gl kobiet) i co sie okazalo:
          Mezczyznom - jak widza reklame (makijarzu czy ciuchow czy czegos do pielegnacji
          ciala - niewazne ) na ktorej jest hiperszczupla modelka i podobna na ktorej
          jest "normalnie" zbudowana kobieta - obie przyjmuja mniej wiecej tak samo
          (czyli generalnie dosyc obojetnie bo produkt w mniejszym stopniu skierowany do
          nich :))

Natomiast - o dziwo !!!_ to kobiety zdecydowanie wola ogladac w reklamach
          szczuple jak wychudzone charcice Panie :)
          Podobno widzac bardzo zgrabna czy nawet nienaturalnie szczupla kobitke -
          podonsimy swoja babska samoocene, a widzac taka z waleczkami i ciut za duzym
          tylkiem (nie gruba ale własnie "normalna i typowa") zaczynamy myslec o wlasnych
          niedoskonalosciach urody i obniza nam sie dobre samopoczucie i ponoć samoocena.
          (oczywiscie pewnie jest jakis % kobiet ktore maja odwrotnie - ale w
          zdecydowanej mniejszosci )

Nie mam pojecia czemu tak jest - ale jest - i nie ja to wymyslilam ;)

I wychodzilo by z tego ze reklama nie jest szczegolnie trafiona (choc moze
          broni sie tym ze jest zapamietywala wlasnie przez to ze jest INNA) :),
          nie wiem :) bo nie wiem jak te produkty sie sprzedawaly i czy sprzedawalay by
          sie lepiej reklamowane przez modelki (teoretycznie tak i to duzo lepiej) ;))

Co ciekawe .... sama zauwazam u siebie ten mechanizm - chetniej kupuje
          cokolwiek reklamowanego przez chudzielca niz taka "Pania z Dove", moze
          podswiadomie wpadam w myslenia : jak kupie ten balsam "dla normalnej " to
          znaczy ze mam podobna figure do tej "przecietnej i srednioszczuplej kobitki z
          reklamy" (no bo pewnie mam ;)) ale ja (swiadomie lub podswiadomie) NIE CHCE
          miec jej figury ;) - i buntujac sie przeciw oczywistym faktom i nie
          chcac "przyznac" sie sama do tego - kupie cos co wklepywala sobie w tylek
          super-hiper- zgrabna i szczuplutka modelka :):):):)
          • justa_79 Re: Reklamy kosmetykow firmy Dove 27.07.06, 11:21
            paulina.galli napisała:
            > Natomiast - o dziwo !!!_ to kobiety zdecydowanie wola ogladac w reklamach
            > szczuple jak wychudzone charcice Panie :)

ja nie wolę :) wolę oglądać to, co mi się podoba - kobiecość. akurat lekko
            zaokrąglona, kobieca sylwetka podoba mi się bardziej niż sylwetka chłopięca,
            bez biustu i bioder. a niestety, oprócz zgrabnych, szczupłych, proporcjonalnych
            kobiet, w reklamach pojawiają się również "chłopczyce". jakoś bardziej do mnie
            przemawia radość życia tych pulchnych kobietek niż kobieta, która musi sobie
            odmawiać normalnego soku czy normalnej czekolady (reklama soku Fit i czekolady
            0% tłuszczu).
            • ladyblue Re: Reklamy kosmetykow firmy Dove 27.07.06, 13:17
              justa_79 napisała:
              > ja nie wolę :) wolę oglądać to, co mi się podoba - kobiecość. akurat lekko
              > zaokrąglona, kobieca sylwetka podoba mi się bardziej niż sylwetka chłopięca,
              > bez biustu i bioder. a niestety, oprócz zgrabnych, szczupłych,
              > proporcjonalnych kobiet, w reklamach pojawiają się również "chłopczyce".

to, że ktoś jest szczupły nie znaczy, że nie ma tzw. kobiecej sylwetki
              (klepsydry) - to jest kwestia proporcji ciała danej osoby a nie jej wagi. można
              mieć wcięcie w talii albo nie mieć niezależnie czy waży się 40 czy 80 kg.

> jakoś bardziej do mnie
              > przemawia radość życia tych pulchnych kobietek niż kobieta, która musi sobie
              > odmawiać normalnego soku czy normalnej czekolady (reklama soku Fit i czekolady
              > 0% tłuszczu).

a to stereotyp - pulchni (grubi) to radośni i zadowoleni z życia, a szczupli
              (chudzi) są smutni i znerwicowani ciągłym odchudzaniem.

bzdura i tyle.

figura to nie tylko efekt odchudzania cyz niejedzenia, ale tez wielu innych
              czynników.
              • justa_79 Re: Reklamy kosmetykow firmy Dove 27.07.06, 13:30
                > to, że ktoś jest szczupły nie znaczy, że nie ma tzw. kobiecej sylwetki

no to przecież napisałam wyraźnie, że OPRÓCZ zgrabnych, szczupłych,
                proporcjonalnych pojawiają się RÓWNIEŻ "chłopczyce".
        • justa_79 Re: Reklamy kosmetykow firmy Dove 27.07.06, 11:13
          sigrun napisała:
          > Jest jeszcze trzecia frakcja: "Kobiety szczupłe, wysportowane, wyrzeźbione".

owszem, tylko takie kobiety mają ciało ujędrnione od ćwiczeń, więc po co im
          jeszcze kosmetyki ujędrniające??? przecież ta frakcja to nie jest grupa
          docelowa tej reklamy.
          • sigrun Re: Reklamy kosmetykow firmy Dove 27.07.06, 14:03
            justa_79 napisała:

> owszem, tylko takie kobiety mają ciało ujędrnione od ćwiczeń, więc po co im
            > jeszcze kosmetyki ujędrniające??? przecież ta frakcja to nie jest grupa
            > docelowa tej reklamy.

Fakt, że nie jest to grupa docelowa, jednak nie znaczy, że nie ma podobnych
            potrzeb. Np. przy ostrym treningu spalasz tkankę tłuszczową na rzecz masy
            mięśniowej ergo waga pozostaje ta sama, jednak centymetry maleją, a co za tym
            idzie skóra nie zawsze dobrze reaguje na podobne wachania (rozstępy, brak
            jędrności, etc). Dlatego przydałby się jakiś odpowiedni preparat, który
            uelastyczniłby skórę i przynajmniej zniwelował nieestetyczne "pręgi" ;-) Ja
            akurat takie kosmetyki stosuję i nie są to produkty Dove ;-) Dlaczego? Bo koniec
            końców ta kampania to antyreklama: co z tego, że nie sztuka ujędrnić ciało
            supermodeli skoro jesteś gruszką i gruszką zostaniesz. Musisz polubić swój
            wygląd, ponieważ nasz produkt i tak nie spełni Twoich oczekiwań ;-) Przynajmniej
            podświadomie zdradzają nam prawdę o rzekomym działaniu Dove ;-)))
            • miang Re: Reklamy kosmetykow firmy Dove 27.07.06, 14:23
              > uelastyczniłby skórę i przynajmniej zniwelował nieestetyczne "pręgi" ;-) Ja
              > akurat takie kosmetyki stosuję i nie są to produkty Dove ;-) Dlaczego? Bo konie

napisz jakie ?
              • sigrun Re: Reklamy kosmetykow firmy Dove 27.07.06, 16:21
                Na wstępie przepraszam, miało być "wahania" ;-)
                Co do kosmetyków, polecam Nivelazione Woman Farmona (sól do kąpieli, krem i
                piling) oraz Vichy Anti Strech Mark. Jednak generalnie dość dobrze działają
                wszytkie mazidła na bazie oliwy, różnych olejków np. z nagietka, masła shea.
                • miang Re: Reklamy kosmetykow firmy Dove 28.07.06, 09:45

dzieki, wypróbuję
                  • trawiasta Re: Reklamy kosmetykow firmy Dove 29.07.06, 00:06
                    >Co myslicie o reklamach Dove? Tych przedstawiajacych piekne, zwyczajne kobiety
                    z normalnymi figurami

Reklamy te nie podobają mi się w ogóle. Podobnie jak występujące w nich kobiety.
                    A jeśli przez 'normalność' rozumiesz 'przeciętność', to jestem w wielu aspektach
                    nienormalna ;-)

>co do zwyczajnej bialej bielizny i 'wielkich majt', tak wlasnie wyglada
                    >przeciez normalna bielizna i chyba nie zaprzeczycie ze taka jest >najwygodniejsza

Zaprzeczę. Moja bielizna tak nie wygląda - lubię i noszę wyłącznie koronkową,
                    jest bardzo wygodna i - co dla mnie też ważne - estetyczna.

[Ech, jak ja lubię, kiedy ktoś mi mówi, co myślę... ;-]
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka