nakoda 10.02.03, 05:13 Czy ktoś wie coś na temat łuszczycy skóry głowy? Jak odróżnić ją od zwykłego łupieżu? Czy jest uleczalna? Będę wdzięczna za informacje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zbigniew.kalenik Re: Łuszczyca 17.02.03, 10:28 Witam, Bardzo trudno odróżnić te dwa schorzenia, szczególnie kiedy zmiany zlokalizowane są wyłącznie w okolicy owłosionej skóry głowy. Takie rozpoznanie jest domeną specjalisty dermatologa. Efekt leczniczy zależy od wielu czynników i dlatego każdy przypadek jest traktowany indywidualnie Pozdrawiam serdecznie Zbigniew Odpowiedz Link Zgłoś
jadeit Re: Łuszczyca 18.02.03, 19:15 Moja siostra ma od kilku lat łuszczycę. U niej wygląda to tak, ze nie sypie jej się z głowy jak w przypadku łupieżu, tylko ma miejscami zwłaszcza w okolicy karku, za uszami i na czubku głowy jakby strupy złożone z wielu wartsw suchej skóry. Jak się ją zdrapie pozostają małe ranki. Łupież po prostu jest we włosach, sypie się i nie powoduje ran i swędzi często. Przy łuszczycy raczej nie i płaty skóry są o wiele większe. Łuszczyca jest niuleczalna, mozna tylko złagodzić jej objawy lub zaleczyć na kilka miesięcy. Łuszczyca jest wrażliwa na słońce, dobrze jest więc wygrzewać głowę na spacerze w słońcu, zima na solarium, w lecie siostra nie ma wogóle łuszczycy, pojawia się ona dopiero w listopadzie i trwa do kwietnia-maja. Leczyć trzeba generalnie u dermatologa, antybiotykami jeśli jest to ostra postać. Jeśli jest lzejsza genialny jest szampon Nizoral do kupienia w aptekach. Mojej siostrze pomaga, likwiduje łuszczycę na długi czas, ale tzreba stosować zgodnie z zaleceniem na butelce i drobnostka: szampon zżera farbę na włosach, więc proponuję farbować dopiero po zaleczeniu skóry. I jeszcze jedno łuszczyca czy tez skłonnosc do niej jest dziedziczna, w naszej rodzinie jest kilka przypadków. Mam nadzieje ze choć trochę pomogłam katarzynka Odpowiedz Link Zgłoś
zbigniew.kalenik Re: Łuszczyca 22.02.03, 13:20 Witam, Postanowiłem zabrać jeszcze raz głos w sprawie łuszczycy ponieważ nie mogą zgodzić się ze wszystkim, co pisze pani Katarzynka. Dokładnie opisuje Pani przypadek siostry, ale podkreślam, że w każdym przypadku tego schorzenia obraz kliniczny może się różnić. Są dwa rodzaje łuszczycy. W jednym z nich reakcja na słońce jest pozytywna a w drugim, wręcz przeciwnie, może dojść do zaostrzenia. Solaria w ogóle nie mają wpływu na przebieg łuszczycy, ponieważ jest to inny zakres fali promieniowania. Antybiotyki nie są lekami pierwszego rzutu przy leczeniu łuszczycy, chociaż często stosowane są w wysiewnych postaciach. Odnośnie szamponu NIZORAL (substancja lecznicza katokanazol) działa on głównie na populację drożdżopodobnego grzybka zasiedlającego okolice owłosionej skóry głowy, redukując objawy łupieżu. Nie to jest to więc substancja lecznicza w leczeniu łuszczycy. Pozytywny efekt w przypadku siostry można świadczyć o współistnieniu dwóch schorzeń lub o okresowej nadmiernej aktywności tego drobnoustroju, który normalnie żyje na skórze człowieka. Pozdrawiam i życzę sukcesów Zbigniew Odpowiedz Link Zgłoś