Dodaj do ulubionych

Łuszczyca

10.02.03, 05:13
Czy ktoś wie coś na temat łuszczycy skóry głowy? Jak odróżnić ją od zwykłego
łupieżu? Czy jest uleczalna? Będę wdzięczna za informacje.
Obserwuj wątek
    • zbigniew.kalenik Re: Łuszczyca 17.02.03, 10:28
      Witam,
      Bardzo trudno odróżnić te dwa schorzenia, szczególnie kiedy zmiany
      zlokalizowane są wyłącznie w okolicy owłosionej skóry głowy. Takie rozpoznanie
      jest domeną specjalisty dermatologa.
      Efekt leczniczy zależy od wielu czynników i dlatego każdy przypadek jest
      traktowany indywidualnie
      Pozdrawiam serdecznie
      Zbigniew
    • jadeit Re: Łuszczyca 18.02.03, 19:15
      Moja siostra ma od kilku lat łuszczycę. U niej wygląda to tak, ze nie sypie
      jej się z głowy jak w przypadku łupieżu, tylko ma miejscami zwłaszcza w
      okolicy karku, za uszami i na czubku głowy jakby strupy złożone z wielu wartsw
      suchej skóry. Jak się ją zdrapie pozostają małe ranki. Łupież po prostu jest
      we włosach, sypie się i nie powoduje ran i swędzi często. Przy łuszczycy
      raczej nie i płaty skóry są o wiele większe. Łuszczyca jest niuleczalna, mozna
      tylko złagodzić jej objawy lub zaleczyć na kilka miesięcy. Łuszczyca jest
      wrażliwa na słońce, dobrze jest więc wygrzewać głowę na spacerze w słońcu,
      zima na solarium, w lecie siostra nie ma wogóle łuszczycy, pojawia się ona
      dopiero w listopadzie i trwa do kwietnia-maja. Leczyć trzeba generalnie u
      dermatologa, antybiotykami jeśli jest to ostra postać. Jeśli jest lzejsza
      genialny jest szampon Nizoral do kupienia w aptekach. Mojej siostrze pomaga,
      likwiduje łuszczycę na długi czas, ale tzreba stosować zgodnie z zaleceniem na
      butelce i drobnostka: szampon zżera farbę na włosach, więc proponuję farbować
      dopiero po zaleczeniu skóry. I jeszcze jedno łuszczyca czy tez skłonnosc do
      niej jest dziedziczna, w naszej rodzinie jest kilka przypadków.
      Mam nadzieje ze choć trochę pomogłam
      katarzynka
    • zbigniew.kalenik Re: Łuszczyca 22.02.03, 13:20
      Witam,
      Postanowiłem zabrać jeszcze raz głos w sprawie łuszczycy ponieważ nie mogą
      zgodzić się ze wszystkim, co pisze pani Katarzynka. Dokładnie opisuje Pani
      przypadek siostry, ale podkreślam, że w każdym przypadku tego schorzenia obraz
      kliniczny może się różnić. Są dwa rodzaje łuszczycy. W jednym z nich reakcja na
      słońce jest pozytywna a w drugim, wręcz przeciwnie, może dojść do zaostrzenia.
      Solaria w ogóle nie mają wpływu na przebieg łuszczycy, ponieważ jest to inny
      zakres fali promieniowania. Antybiotyki nie są lekami pierwszego rzutu przy
      leczeniu łuszczycy, chociaż często stosowane są w wysiewnych postaciach.
      Odnośnie szamponu NIZORAL (substancja lecznicza katokanazol) działa on głównie
      na populację drożdżopodobnego grzybka zasiedlającego okolice owłosionej skóry
      głowy, redukując objawy łupieżu. Nie to jest to więc substancja lecznicza w
      leczeniu łuszczycy. Pozytywny efekt w przypadku siostry można świadczyć o
      współistnieniu dwóch schorzeń lub o okresowej nadmiernej aktywności tego
      drobnoustroju, który normalnie żyje na skórze człowieka.
      Pozdrawiam i życzę sukcesów
      Zbigniew

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka