Dodaj do ulubionych

sposób na opalanie

24.08.06, 10:16
O tym, że słoneczko nasze, cudne, szkodzi naszej skórze wiemy nie od dziś.
Czy znacie jakieś naturalne metody zamiast?
"Przyciemnianie skóry samoopalaczem jest absolutnie nieszkodliwe - piszą
gazety- ale zanim twoja skora stanie się oliwkowa, musi zajść w niej reakcja
chemiczna. Nie mart się to nic strasznego! Pod wpływem zawartego w
samoopalaczu aktywnego czynnika (DHA) w warstwie rogowej naskórka dochodzi do
reakcji z keratyną. To sprawia, że skóra ciemnieje, ale kosmetyk nie szkodzi
jej tak jak słońce czy solarium."
Tekst ten wzbudził moje wątpliwości odnośnie bezpieczeństwa stosowania
samoopalaczy, co o tym myślicie?
Chyba pozostanę przy wcinaniu surowej marchewki i ewentualnie przy Capivit
sun system. Skóra uzyskuje złocisty, naturalny odcień.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • fyde Re: sposób na opalanie 27.08.06, 21:00

• mycha664 Re: sposób na opalanie 04.09.06, 01:38
        "Samoopalacze, by spełniały swoje zadanie, muszą zawierać składniki, które
        stymulują proces brązowienia skóry. Najczęściej używany jest do tego DHA, czyli
        bezbarwny, rozpuszczalny w wodzie cukier, który łącząc się z keratyną skóry
        powoduje produkcję brązowego pigmentu. Kolor opalenizny po zastosowaniu
        preparatów z DHA zależy od jego stężenia i indywidualnych właściwości skóry.

Osoby, które wolą samoopalcze naturalne, mogą skorzystać z produktów, które nie
        zawierają DHA. Są to biosamoopalacze stworzone na bazie wyciągów roślinnych."

Przyznam, ze troche zglupialam. Czy dobrze rozumiem, ze w naturalnym
        samoopalaczu powinien wystepowac jakis inny skladnik, ktory zastapi cukier? A
        moze jt. inny cukier, niz DHA?
        • justa_79 Re: sposób na opalanie 05.09.06, 14:11
          wyraźnie jest napisane, że DHA zastępują wyciągi roślinne (np. z orzecha
          włoskiego).
          • mycha664 Re: sposób na opalanie 05.09.06, 18:46
            Bardziej chodzilo mi o wyjasnienie sformulowania Fyde: "Wyczytałam tylko na
            moim, że efekt opalenizny jest za sprawą jakiegoś cukru". Pisala o samoopalaczu
            naturalnym.
            Skoro DHA jest cukrem, to dlaczego cukier wystepuje w skladzie samoopalacza
            naturalnego? W tekscie, ktory przytoczylam byla mowa o tym, ze w samoopalaczach
            naturalnych, DHA czyli cukier, zostaje zastapiony wyciagiem roslinnym.
            Po co w takim razie w skladzie widnieje cukier, skoro mial on byc zastapiony
            wyciagiem roslinnym?!
            Czy w tej chwili bardziej zrozumiale wyjasnilam o co mi chodzi?

• justa_79 Re: sposób na opalanie 08.09.06, 16:03
              a podałaś zupełnie inny cytat i do niego się odniosłam. a co do samoopalacza
              Fyde, to niech po prostu sprawdzi, czy zawiera on DHA czy inny cukier. bo może
              ten samoopalacz Sante jest tak samo naturalny, jak żele do mycia bez SLS, a z
              ASL...
    • fyde Re: sposób na opalanie 08.09.06, 10:27
      Kurczę wyrzuciłam już ulotkę:-( ALe to niby naturalny kosmetyk, myślicie że mogli tam dodać ten zły cukier? Na czym polega jego szkodliwość?
      • mycha664 Re: sposób na opalanie 08.09.06, 23:31
        Na stronie, ktora podalas, DHA jest opisane jako srodek bardzo delikatny.
        Niepokoi mnie tylko fakt, ze po zastosowaniu DHA, w skorze po 1-2 godzinach od
        chwili zaaplikowania zachodzi reakcja chemiczna. Z jakiegos wzgledu w
        samoopalaczach naturalnych, DHA zostalo zastapione wyciagami roslinnymi. Wszak
        po posmarowaniu skory, chociazby sokiem z marchwi, efekt jest natychmiastowy,
        czlowiek od razu wyglada jak chory na zoltaczke :o))).
        Nie mam pojecia, czy jest "dobry" cukier, czy tylko "zly"?
    • fyde Re: sposób na opalanie 08.09.06, 10:40
      www.mediweb.pl/beauty/wyswietl_vad.php?id=909
    • fyde Re: sposób na opalanie 09.09.06, 17:09
      Przy okazji zapytam o skład panią Adrianę P. u której kupowałam Sante. Wydaje mi się, że ten cały proces chemiczny o którym piszesz nie jest taki szkodliwy jak się Tobie wydaje- chyba są gorsze rzeczy na świecie;-)
      • mycha664 Re: sposób na opalanie 09.09.06, 19:26
        Z pewnością są gorsze rzeczy na świecie, ale chodzi o zasadę. Albo w
        samoopalaczach naturalnych ma byc użyty wyciąg roślinny zamiast cukru (DHA),
        albo nie?
        Nie wiem, czy reakcja chemiczna zachodząca na skórze jest zła, czy dobra. Po
        prostu źle mi się kojarzy.
        Nie tak dawno była dyskusja na forum nt. samoopalaczy. Przypadkiem trafilłam na
        artykuł, który mówił o tym, że samoopalacze są tylko mniejszym złem, w
        porównaniu ze słońcem. Prawdopodobnie samoopalacze naturalne oparte na
        wyciągach roślinnych są zupełnie nieszkodliwe dla skóry.

Podziel się z nami informacjami, których udzieli Ci Adrianna :o))).
        POzdrawiam, Mycha
        • asiabed Re: sposób na opalanie 29.09.06, 22:25
          posmarowalam sie pare dni temu samoopalaczem z lavery. efekt koncowy - fajny,
          opalenizna srednia jesli chodzi o sile, ale skora wygladala bardzo ladnie. tylko
          przyznam szczerze, ze wyjatkowo malo przyjemnie pachnialam po okolo 2 godzinach
          (kiedy tak naprawde specyfik zaczynal dzialac). szok, zapach nie byl przyjemny,
          wrecz bardzo nieprzyjemny i intensywny - w porownaniu do tego, ktory wystepowal
          po zastosowaniu tych ogolnie dostepnych samooplaczy. Tez mialyscie takie
          doswiadczenia? Zoabcze jak bedzie nastepnym razem, tylko posmaruje sie wczesniej
          niz ostatnio, bo mialam problemy z zasnieciem przez ten zapach. Ale moze to
          jakis wyjatek, przypadek.
          pozdrawiam
          • fyde Re: sposób na opalanie 01.10.06, 14:58
            Sante też kiepsko pachnie po jakimś czasie:/ czy w Lawerze jest ten cukier?
    • fyde Re: sposób na opalanie 29.09.06, 18:24
      No i Mycho niestety ma ten syf w sobie, Pani Adrianna zapewnia, ze ma oko- test ale ja tym testom nie ufam.Nie mogę niczego w necie znalezc na temat tego cukru:/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka