Dodaj do ulubionych

++++++odchudzanie++++++

IP: *.torun.mm.pl 05.03.03, 19:15
Kto stosowal tabletki Meridia na odchudzanie?Ja schudlam dzieki nim 15 kg.
Obserwuj wątek
    • Gość: peggy Re: ++++++odchudzanie++++++ IP: *.minsk-mazowiecki.sdi.tpnet.pl 05.03.03, 22:07
      Jak dlugo zrzucalas te kilogramy?
      Ja schudlam 12 kg bez zadnych tabletek, no ale to troche trwalo. Co
      najwazniejsze, nic, zaden kilogram jeszcze nie wrocil, ale pilnowac sie
      niestety musze ;-)
    • Gość: anja Re: ++++++odchudzanie++++++ IP: 212.244.63.* 06.03.03, 08:15
      co to za tabletki napisz cos wiecej
      • Gość: em Re: ++++++odchudzanie++++++ IP: 62.148.83.* 06.03.03, 08:36
        też schudłam, 5 kg - niecałe 2 miesiące i to mi wystaczyło
        efektywnie, tylko drogo
        • Gość: ANIA Re: ++++++odchudzanie++++++ IP: 217.98.124.* 06.03.03, 09:24
          A JA PO NICH CZUŁAM SIĘ FA-TAL-NIE!!!...SPAŁAM NON-STOP I TRZĘSŁY MI SIĘ
          RĘCE...TROCHĘ SCHUDŁAM ALE ZBYT DUŻYM KOSZTEM=FINANSOWYM I ZDROWOTNYM....TO
          PODOBNO ŚRODEK DLA OSÓB O DUŻEJ NADWADZE-POWYŻEJ 10-15 KG!!!!!!
      • Gość: justy Re: ++++++odchudzanie++++++ IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.03.03, 09:27
        Gość portalu: anja napisał(a):

> co to za tabletki

Meridia® 10; 15
        Skład
        1 kaps. zawiera 10 lub 15 mg chlorowodorku sibutraminy.

Działanie
        Inhibitor wychwytu zwrotnego monoamin - przede wszystkim noradrenaliny i
        serotoniny, pozbawiony wpływu na ich uwalnianie i rozkład (brak hamującego
        wpływu na MAO), ułatwiający normalizację masy ciała. Sibutramina i jej
        metabolity wykazują powinowactwo m.in. w stosunku do receptorów
        serotoninergicznych (5HT1 i 5HT2), adrenergicznych (a i b), dopaminergicznych
        (D1i D2), muskarynowych i histaminowych (H1). Działanie polega na nasileniu
        poposiłkowego uczucia sytości oraz prawdopodobnie na zwiększeniu wydatku
        energetycznego poprzez nasilenie termogenezy. Po podaniu doustnym lek dobrze
        wchłania się z przewodu pokarmowego i w znacznym stopniu ulega efektowi
        pierwszego przejścia przez wątrobę. Sibutramina osiąga maksymalne stężenie we
        krwi po 1,2 h. T0,5 wynosi około 1,1 h. Farmakologicznie czynne metabolity
        osiągają stężenie maksymalne we krwi po 3 h, a ich T0,5 wynosi odpowiednio 14 i
        16 h. Sibutramina wiąże się z białkami osocza w 97%, a jej metabolity w 94%.
        Podczas codziennego stosowania preparatu stężenia obu metabolitów osiągają stan
        stacjonarny po 4 dobach. Główną drogą eliminacji sibutraminy i jej czynnych
        metabolitów są przemiany metaboliczne w wątrobie. Nieczynne metabolity wydalane
        są w przeważającej części z moczem (około 90%) i częściowo z kałem (około 10%).

Wskazania
        Pomocniczo w połączeniu z dietą w leczeniu otyłości u pacjentów ze wskaźnikiem
        BMI 30 kg/m2 lub wyższym oraz u pacjentów z nadwagą (BMI 27 kg/m2 lub wyższy)
        ze współistniejącą cukrzycą typu 2 lub dyslipidemią. Preparat powinien być
        stosowany u pacjentów, u których w trakcie poprzedzającego terapię leczenia
        niefarmakologicznego nie uzyskano zmniejszenia m.c. o 5 kg w ciągu 3 miesięcy.

Przeciwwskazania
        Nadwrażliwość na składniki preparatu. Ciąża i okres karmienia piersią. Otyłość
        wtórna (m.in. w przebiegu niedoczynności tarczycy lub nadczynności kory
        nadnerczy), jadłowstręt psychiczny, bulimia, psychozy, zespół Gilles-de-la
        Tourette'a. Jednoczesne (lub w odstępie czasu krótszym niż 2 tygodnie)
        stosowanie inhibitorów MAO oraz innych leków działających na o.u.n., m.in.
        przeciwdepresyjnych, neuroleptyków, leków przeciwmigrenowych. Choroby układu
        krążenia: choroba wieńcowa, niewyrównana niewydolność serca, tachykardia,
        zaburzenia rytmu serca, choroby naczyń mózgu (m.in. udar) w wywiadzie, nie
        poddające się leczeniu nadciśnienie tętnicze (/90 mm Hg). Ciężka
        niewydolność wątroby lub nerek, jaskra z wąskim kątem przesączania, łagodny
        rozrost gruczołu krokowego z zaleganiem moczu, feochromocytoma, nadczynność
        tarczycy. Nie stosować u dzieci i młodzieży do 18 r.ż. oraz osób powyżej 65
        r.ż. (brak badań klinicznych), a także u osób nadużywających narkotyków,
        alkoholu lub leków. Ostrożnie stosować u pacjentów z hipokaliemią,
        hipomagnezemią, padaczką, umiarkowaną niewydolnością wątroby lub nerek. Kobiety
        w wieku rozrodczym powinny w trakcie terapii stosować skuteczną antykoncepcję.

Działanie niepożądane
        Większość działań niepożądanych wystąpiła w pierwszych 4 tyg. leczenia; ich
        nasilenie oraz częstotliwość zmniejszała się z upływem czasu. Nie były one
        poważne, nie prowadziły do odstawienia leku i były odwracalne. Najczęściej
        obserwowano utratę łaknienia, zaparcia, suchość błon śluzowych jamy ustnej,
        bezsenność. Rzadziej występowały: kołatanie serca, tachykardia, wzrost
        ciśnienia tętniczego krwi, rozszerzenie naczyń obwodowych (uderzenia gorąca),
        nasilenie dolegliwości związanych z żylakami odbytu, nudności, ból i zawroty
        głowy, parestezje, zwiększona potliwość, zaburzenia smaku. Sporadycznie
        obserwowano: ostre śródmiąższowe zapalenie nerek, drgawki, małopłytkowość,
        przemijające zwiększenie aktywności aminotransferaz we krwi.

Interakcje
        Jednoczesne (lub w ciągu 2 tyg. poprzedzających rozpoczęcie leczenia)
        stosowanie sibutraminy z inhibitorami MAO, lekami przeciwdepresyjnymi
        (zwłaszcza selektywnymi inhibitorami wychwytu zwrotnego serotoniny),
        neuroleptykami, lekami przeciwmigrenowymi (sumatriptan, dihydroergotamina),
        opioidami (pentazocyna, petydyna, fentanyl, dekstrometorfan) zwiększa stężenie
        serotoniny we krwi i może prowadzić do tzw. zespołu serotoninowego.
        Ketokonazol, erytromycyna oraz cyklosporyna hamują metabolizm leku i mogą
        powodować zwiększenie jego stężenia we krwi (ryzyko nasilenia działań
        niepożądanych). Metabolizm sibutraminy może być przyspieszony przez
        rifampicynę, antybiotyki makrolidowe, fenytoinę, karbamazepinę, fenobarbital i
        deksametazon (indukcja enzymów wątrobowych biorących udział w metabolizmie). Z
        lekami wydłużającymi odstęp QT (astemizol, terfenadyna, amiodaron, chinidyna,
        flekainid, meksyletyna, propafenon, sotalol, cizaprid, pimozyd) nasila się
        ryzyko działań niepożądanych.

Dawkowanie
        Doustnie, dorośli: początkowo 10 mg raz dziennie, najlepiej rano. U pacjentów,
        u których nie nastąpiło odpowiednie (co najmniej 2 kg w ciągu miesiąca)
        zmniejszenie m.c. i tolerancja leku była dobra, dawkę można zwiększyć do 15 mg
        raz dziennie. U pacjentów, u których stosowanie tej dawki w ciągu 4 tyg. nie
        spowodowało zmniejszenia m.c. o co najmniej 2 kg, lek należy odstawić. Okres
        leczenia nie powinien być dłuższy niż 12 miesięcy.

Uwagi
        Kapsułek nie należy rozgryzać. Podczas leczenia należy kontrolować ciśnienie
        tętnicze krwi oraz częstość rytmu serca. Stosowanie preparatu może upośledzać
        zdolność prowadzenia pojazdów i obsługi maszyn.
        • Gość: Anja Re: ++++++odchudzanie++++++ IP: 212.244.63.* 06.03.03, 12:32
          gdzie mozna to kupić i za ile?:)))
    • Gość: madziorek Re: ++++++odchudzanie++++++ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.03, 12:40
      Mam koleżanke farmaceutkę, która po tym jak lekarz farmaceuta chciał zapisać
      mojej mamie ten preparat powiedziała, że nigdy w życiu nie proponowałyby go
      nikomu, dlatego, że w odróznieniu od innych preparatów, które dają uczucie
      wypełnienia w żołądku, ten działa na centralny układ nerwowy tam powodując
      zniknęcie uczucia głodu. Efekty są - a jakże, ale kosztem czego???? Misieczna
      kuracja kosztuje bodajże ponad 200 zł. Dziewczyny dajcie sobie luz - szkoda
      zdrowia proponuję zdrowy tryb życia, odpowiednia dieta i dużo ruchu, a jeśli
      już jakieś leki to z pewnością lepiej na bazie naturalnych składników,
      zmniejszające uczucie głodu poprzez pęcznieenie w żołądku.
      • Gość: JE Re: ++++++odchudzanie++++++ IP: *.netlandia.pl 06.03.03, 12:57
        Brawo - nareszcie rozsądny głos.

A może poczytajcie o efektach zabiegów
        wg metody opisanej na stronie www.atw.ejgerd.prv.pl w zakładce PORADNIK.
        Są tam relacje pań, które skutecznie i zdrowo pozbyły się nadwagi.

Pozdrawiam
        Jan EJGERD
        • Gość: em Re: ++++++odchudzanie++++++ IP: 62.148.83.* 06.03.03, 14:42
          lekarze też to stosują i farmaceuci - taki wybór
          cena zaporowa prawie 300 zł za opakowanie i nikt nikogo nie namawia
          czasami negatywne skutki nadwagi są większe niż szkodliwość meridii
          trzeba skalkulować, a njlepiej być pięknym, młodym, bogatym i ... szczupłym
          • Gość: kasiam Re: ++++++odchudzanie++++++ IP: 212.160.146.* 06.03.03, 15:47
            Ja stosowałam przez 1,5 miesiąca, na mnie nie podziałały wcale. Za to teraz po
            upływie ok 2 m-cy, mam dzień w dzień potworne bóle głowy, nie wiem czy
            przypadkiem nie od tego właśnie:-(
            • Gość: goga Re: ++++++odchudzanie++++++ IP: *.torun.mm.pl 06.03.03, 17:28
              dzieki za opinie dla mnie byl skuteczny
          • Gość: justy Re: ++++++odchudzanie++++++ IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.03.03, 22:29
            Zwróćcie uwagę na zeszłoroczne doniesienia z Włoch i aktualne z Niemiec -
            niestety, były przypadki zgonów (stosunkowo dużo) osób stosujących Meridię. W
            części krajów europejskich jest wstrzymana jej sprzedaz.
            • Gość: goga Re: ++++++odchudzanie++++++ IP: *.torun.mm.pl 07.03.03, 09:22
              nic mi nie wiadomo na ten temat powaznie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka