Gość: goga IP: *.torun.mm.pl 05.03.03, 19:15 Kto stosowal tabletki Meridia na odchudzanie?Ja schudlam dzieki nim 15 kg. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: peggy Re: ++++++odchudzanie++++++ IP: *.minsk-mazowiecki.sdi.tpnet.pl 05.03.03, 22:07 Jak dlugo zrzucalas te kilogramy? Ja schudlam 12 kg bez zadnych tabletek, no ale to troche trwalo. Co najwazniejsze, nic, zaden kilogram jeszcze nie wrocil, ale pilnowac sie niestety musze ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anja Re: ++++++odchudzanie++++++ IP: 212.244.63.* 06.03.03, 08:15 co to za tabletki napisz cos wiecej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: em Re: ++++++odchudzanie++++++ IP: 62.148.83.* 06.03.03, 08:36 też schudłam, 5 kg - niecałe 2 miesiące i to mi wystaczyło efektywnie, tylko drogo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANIA Re: ++++++odchudzanie++++++ IP: 217.98.124.* 06.03.03, 09:24 A JA PO NICH CZUŁAM SIĘ FA-TAL-NIE!!!...SPAŁAM NON-STOP I TRZĘSŁY MI SIĘ RĘCE...TROCHĘ SCHUDŁAM ALE ZBYT DUŻYM KOSZTEM=FINANSOWYM I ZDROWOTNYM....TO PODOBNO ŚRODEK DLA OSÓB O DUŻEJ NADWADZE-POWYŻEJ 10-15 KG!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justy Re: ++++++odchudzanie++++++ IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.03.03, 09:27 Gość portalu: anja napisał(a): > co to za tabletki Meridia® 10; 15 Skład 1 kaps. zawiera 10 lub 15 mg chlorowodorku sibutraminy. Działanie Inhibitor wychwytu zwrotnego monoamin - przede wszystkim noradrenaliny i serotoniny, pozbawiony wpływu na ich uwalnianie i rozkład (brak hamującego wpływu na MAO), ułatwiający normalizację masy ciała. Sibutramina i jej metabolity wykazują powinowactwo m.in. w stosunku do receptorów serotoninergicznych (5HT1 i 5HT2), adrenergicznych (a i b), dopaminergicznych (D1i D2), muskarynowych i histaminowych (H1). Działanie polega na nasileniu poposiłkowego uczucia sytości oraz prawdopodobnie na zwiększeniu wydatku energetycznego poprzez nasilenie termogenezy. Po podaniu doustnym lek dobrze wchłania się z przewodu pokarmowego i w znacznym stopniu ulega efektowi pierwszego przejścia przez wątrobę. Sibutramina osiąga maksymalne stężenie we krwi po 1,2 h. T0,5 wynosi około 1,1 h. Farmakologicznie czynne metabolity osiągają stężenie maksymalne we krwi po 3 h, a ich T0,5 wynosi odpowiednio 14 i 16 h. Sibutramina wiąże się z białkami osocza w 97%, a jej metabolity w 94%. Podczas codziennego stosowania preparatu stężenia obu metabolitów osiągają stan stacjonarny po 4 dobach. Główną drogą eliminacji sibutraminy i jej czynnych metabolitów są przemiany metaboliczne w wątrobie. Nieczynne metabolity wydalane są w przeważającej części z moczem (około 90%) i częściowo z kałem (około 10%). Wskazania Pomocniczo w połączeniu z dietą w leczeniu otyłości u pacjentów ze wskaźnikiem BMI 30 kg/m2 lub wyższym oraz u pacjentów z nadwagą (BMI 27 kg/m2 lub wyższy) ze współistniejącą cukrzycą typu 2 lub dyslipidemią. Preparat powinien być stosowany u pacjentów, u których w trakcie poprzedzającego terapię leczenia niefarmakologicznego nie uzyskano zmniejszenia m.c. o 5 kg w ciągu 3 miesięcy. Przeciwwskazania Nadwrażliwość na składniki preparatu. Ciąża i okres karmienia piersią. Otyłość wtórna (m.in. w przebiegu niedoczynności tarczycy lub nadczynności kory nadnerczy), jadłowstręt psychiczny, bulimia, psychozy, zespół Gilles-de-la Tourette'a. Jednoczesne (lub w odstępie czasu krótszym niż 2 tygodnie) stosowanie inhibitorów MAO oraz innych leków działających na o.u.n., m.in. przeciwdepresyjnych, neuroleptyków, leków przeciwmigrenowych. Choroby układu krążenia: choroba wieńcowa, niewyrównana niewydolność serca, tachykardia, zaburzenia rytmu serca, choroby naczyń mózgu (m.in. udar) w wywiadzie, nie poddające się leczeniu nadciśnienie tętnicze (/90 mm Hg). Ciężka niewydolność wątroby lub nerek, jaskra z wąskim kątem przesączania, łagodny rozrost gruczołu krokowego z zaleganiem moczu, feochromocytoma, nadczynność tarczycy. Nie stosować u dzieci i młodzieży do 18 r.ż. oraz osób powyżej 65 r.ż. (brak badań klinicznych), a także u osób nadużywających narkotyków, alkoholu lub leków. Ostrożnie stosować u pacjentów z hipokaliemią, hipomagnezemią, padaczką, umiarkowaną niewydolnością wątroby lub nerek. Kobiety w wieku rozrodczym powinny w trakcie terapii stosować skuteczną antykoncepcję. Działanie niepożądane Większość działań niepożądanych wystąpiła w pierwszych 4 tyg. leczenia; ich nasilenie oraz częstotliwość zmniejszała się z upływem czasu. Nie były one poważne, nie prowadziły do odstawienia leku i były odwracalne. Najczęściej obserwowano utratę łaknienia, zaparcia, suchość błon śluzowych jamy ustnej, bezsenność. Rzadziej występowały: kołatanie serca, tachykardia, wzrost ciśnienia tętniczego krwi, rozszerzenie naczyń obwodowych (uderzenia gorąca), nasilenie dolegliwości związanych z żylakami odbytu, nudności, ból i zawroty głowy, parestezje, zwiększona potliwość, zaburzenia smaku. Sporadycznie obserwowano: ostre śródmiąższowe zapalenie nerek, drgawki, małopłytkowość, przemijające zwiększenie aktywności aminotransferaz we krwi. Interakcje Jednoczesne (lub w ciągu 2 tyg. poprzedzających rozpoczęcie leczenia) stosowanie sibutraminy z inhibitorami MAO, lekami przeciwdepresyjnymi (zwłaszcza selektywnymi inhibitorami wychwytu zwrotnego serotoniny), neuroleptykami, lekami przeciwmigrenowymi (sumatriptan, dihydroergotamina), opioidami (pentazocyna, petydyna, fentanyl, dekstrometorfan) zwiększa stężenie serotoniny we krwi i może prowadzić do tzw. zespołu serotoninowego. Ketokonazol, erytromycyna oraz cyklosporyna hamują metabolizm leku i mogą powodować zwiększenie jego stężenia we krwi (ryzyko nasilenia działań niepożądanych). Metabolizm sibutraminy może być przyspieszony przez rifampicynę, antybiotyki makrolidowe, fenytoinę, karbamazepinę, fenobarbital i deksametazon (indukcja enzymów wątrobowych biorących udział w metabolizmie). Z lekami wydłużającymi odstęp QT (astemizol, terfenadyna, amiodaron, chinidyna, flekainid, meksyletyna, propafenon, sotalol, cizaprid, pimozyd) nasila się ryzyko działań niepożądanych. Dawkowanie Doustnie, dorośli: początkowo 10 mg raz dziennie, najlepiej rano. U pacjentów, u których nie nastąpiło odpowiednie (co najmniej 2 kg w ciągu miesiąca) zmniejszenie m.c. i tolerancja leku była dobra, dawkę można zwiększyć do 15 mg raz dziennie. U pacjentów, u których stosowanie tej dawki w ciągu 4 tyg. nie spowodowało zmniejszenia m.c. o co najmniej 2 kg, lek należy odstawić. Okres leczenia nie powinien być dłuższy niż 12 miesięcy. Uwagi Kapsułek nie należy rozgryzać. Podczas leczenia należy kontrolować ciśnienie tętnicze krwi oraz częstość rytmu serca. Stosowanie preparatu może upośledzać zdolność prowadzenia pojazdów i obsługi maszyn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anja Re: ++++++odchudzanie++++++ IP: 212.244.63.* 06.03.03, 12:32 gdzie mozna to kupić i za ile?:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madziorek Re: ++++++odchudzanie++++++ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.03, 12:40 Mam koleżanke farmaceutkę, która po tym jak lekarz farmaceuta chciał zapisać mojej mamie ten preparat powiedziała, że nigdy w życiu nie proponowałyby go nikomu, dlatego, że w odróznieniu od innych preparatów, które dają uczucie wypełnienia w żołądku, ten działa na centralny układ nerwowy tam powodując zniknęcie uczucia głodu. Efekty są - a jakże, ale kosztem czego???? Misieczna kuracja kosztuje bodajże ponad 200 zł. Dziewczyny dajcie sobie luz - szkoda zdrowia proponuję zdrowy tryb życia, odpowiednia dieta i dużo ruchu, a jeśli już jakieś leki to z pewnością lepiej na bazie naturalnych składników, zmniejszające uczucie głodu poprzez pęcznieenie w żołądku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JE Re: ++++++odchudzanie++++++ IP: *.netlandia.pl 06.03.03, 12:57 Brawo - nareszcie rozsądny głos. A może poczytajcie o efektach zabiegów wg metody opisanej na stronie www.atw.ejgerd.prv.pl w zakładce PORADNIK. Są tam relacje pań, które skutecznie i zdrowo pozbyły się nadwagi. Pozdrawiam Jan EJGERD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: em Re: ++++++odchudzanie++++++ IP: 62.148.83.* 06.03.03, 14:42 lekarze też to stosują i farmaceuci - taki wybór cena zaporowa prawie 300 zł za opakowanie i nikt nikogo nie namawia czasami negatywne skutki nadwagi są większe niż szkodliwość meridii trzeba skalkulować, a njlepiej być pięknym, młodym, bogatym i ... szczupłym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasiam Re: ++++++odchudzanie++++++ IP: 212.160.146.* 06.03.03, 15:47 Ja stosowałam przez 1,5 miesiąca, na mnie nie podziałały wcale. Za to teraz po upływie ok 2 m-cy, mam dzień w dzień potworne bóle głowy, nie wiem czy przypadkiem nie od tego właśnie:-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goga Re: ++++++odchudzanie++++++ IP: *.torun.mm.pl 06.03.03, 17:28 dzieki za opinie dla mnie byl skuteczny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justy Re: ++++++odchudzanie++++++ IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.03.03, 22:29 Zwróćcie uwagę na zeszłoroczne doniesienia z Włoch i aktualne z Niemiec - niestety, były przypadki zgonów (stosunkowo dużo) osób stosujących Meridię. W części krajów europejskich jest wstrzymana jej sprzedaz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goga Re: ++++++odchudzanie++++++ IP: *.torun.mm.pl 07.03.03, 09:22 nic mi nie wiadomo na ten temat powaznie? Odpowiedz Link Zgłoś