Dodaj do ulubionych

Jakie badania?

15.09.06, 16:38
Jakie badania zlecają najczęściej lekarze dermatolodzy, homeopaci przed
rozpoczęciem leczenia trądziku?

Właśnie lekarz rodzinny powiedział mi,że bez sensu jest robić jakieś badania,
bo trądziku i tak się nie da wyleczyć i nie chciał mi dać skierowania na
żadne badania. Zanim jednak udam się do kogokolwiek chciałabym już mieć
komplet wyników, tylko nie wiem dokładnie o co pytają.

Nie wiem czy to odpowiednie forum, ale swojego czasu uzyskałam od Was wiele
informacji na temat trądziku, więc moze ktoś pomoże.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • green-eyed-girl Re: Jakie badania? 15.09.06, 21:52
      przyczyna tradziku moze byc podwyzszony poziom androgenow, moze on byc powiazany
      z roznymi zaburzeniami, np, cyklu, wiec tak na logike to dla wlasnego spokoju
      warto by bylo zrobic badanie poziomu androgenow, ale najpierw to radzilabym isc
      do dermatologa i ginekologa, bo on da na pewno bardziej fachowa odpowiedz ;)
      innych badan chyba nie ma sensu robic.
      • n_nadia Re: Jakie badania? 16.09.06, 13:40
        i jeszcze badania na obecność pasożytów.
        Niestety, ale pasożyty często potrafią wiele niedobrego
        zrobić z naszą skórą. Wszelkie podrażnienia, zaczerwienienia,
        alergie, wypryski itp. mogą być spowodowane obecnością
        pasożytów, a o tym lekarze często zapominają.
        Nawet bez badań warto się po prosto przeleczyć, np. ekstrakt
        z orzecha czarnego ładnie wypędza pasożyty.
        • asiabed Re: Jakie badania? 16.09.06, 16:49
          Zgadzam sie co do tych pasozytow. obecnosc pasozytow moze tez implikowac zmiany
          w obrebie gospodarki hormonalnej...wiec mozna hormonami (tabletkami
          antykoncepcyjnymi z przepisu ginekologa np) leczyc objaw a przyczyna dalej jest
          nieznana i dalej na nas pasozytuje (doslownie)...badania na obecnosc pasozytow
          warto zrobic, nie sa bardzo drogie i sa raczej bezbolesne - tylko w dobrym labie
          A poziom hormonow tez dobrze zbadac.
          Pasozyty oprocz tego, ze bezposrednio moga szkodzic naszym narzadom - jelitom,
          watrobie itd., to jeszcze produkuja mase toksyn, ktore miedzy innymi wydostaja
          sie takze przez skore, a ze organizm do tego jest oslabiony to czesto przyplacze
          sie jakias bakteryjka (np bytujacy na naszej skorze gronkowiec) i rozmnozy sie
          ponad miare wywolujac stan zapalny (ktory leczy sie antybiotykiem, ktory swoja
          droga tez na dluzsza mete oslabia organizm) i tak kolko sie kreci. Pasozyty
          (robalki, pierwotniaki) bardzo lubia towarzystwo wirusikow i bakteryjek (tez w
          sumie pasozytow). CZesto u podstaw tradziku tkwi takze przerost grzyba (candida
          albicans) w jelicie (tzw. kandydoza jelit). Nasi lekarze nie uznaja tego
          schorzenia, i czesto traktuja pacjentow jak wariatow...ale to szczegol. To czy
          grzyb sie rozrosl w jelicie mozna bardzo latwo sprawdzic badaniem mykologicznym
          kalu (takze w dobrym labie - np przy sanepidzie albo szpitalu zakaznym).
          Sorki, ze sie tak rozpisalam, chyba juz kiedys pisalam o tym - tylko krocej.
          Ale, ze przecwiczylam to po czesci na sobie...to sluze rada.

poza tym to fajny ten Twoj lekarz Gigahontas......szkoda gadac. wygodnie tak
          powiedziec, ze tradziku nie da sie wyleczyc....

Pozdrawiam i zycze wytrwalosci.

• ginahontas Re: Jakie badania? 16.09.06, 17:31
            Asiabed, pamiętam,że już pisałaś kiedyś o tych pasożytach. Dziękuję, od Ciebie
            w ogóle dowiedziałam się o tym.

Dziękuję Wam wszystkim :)
            • n_nadia Re: Jakie badania? 16.09.06, 21:29
              I tak, jak pisała Asiabed, dobrze jest także przeleczyć się
              na obecność grzybka - candida albicans.
              Można samemu w domu zrobić sobie test ślinowy na obecność candidy.
              Zajrzyj także na forum "candida" :
              forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=30155
              Na pewno wiele się można stamtąd dowiedzieć:)
            • asiabed Re: Jakie badania? 17.09.06, 12:29
              Ginahontas, pisze o tym, bo nasi lekarze u doroslych raczej nie dostrzegaja
              problemu pasozytow (co najwyzej dzieciakom przepisza leki, gdy objawy wyraznei
              wskazuja na owsiki czy gliste), ale alergii juz np zadko wiaza z ewentualna
              obecnoscia niechianych lokatorow. leki przepisauja bez przekonania (mam na mysli
              wiekszosc lekarzy rodzinnych) i czlowiek raczej nie moze liczyc na ich wiedze
              duza w tym zakresie:( Dlatego warto przynajmniej zrobic badania (mozna bez
              skierowan, ceny nie sa az takie wysokie) i wykluczyc te ewentualna przyczyne,
              potem szukac dalej.
              Tradzik moze tez byc rezultatem troche zaburzonej rownowagi w jelicie - lekki
              przerost grzybka, zbyt malo przyjaznych bakterii, przez to troche np
              pouszkadzane kosmi i slabe wchlanianie, a jak do tego dojdzie stres....(ale to
              raczej taki malo zaawansowany tradzik) - wtedy mozna sprobowac na poczatek
              zastoswac diete pozbawiona slodyczy, z ograniczona iloscia cukru i wegli
              prostych, pic jakies mieszanki ziolowe (np. polecam mieszaneczki ekologiczne z
              firmy "dary natury",tanie i smaczne:)), do tego wieksza ilosc probiotykow,
              cynku, krzemu, witamin z grupy B, witaminy C - najlepiej naturalnej, wody
              mineralnej i zrodlanej - i moze wytarczy (ale trzeba byc wytrwalym, kilka
              dobrych tygodni czekac na jakies efekty), mozna tez siegnac po spiruline,
              chlorelle itp. naturalne preparaty. Ale tez juz chyba o tym wspomianalam,
              przepraszam - jesli sie powtarzam. Polecam forum - candida oraz alergie (w
              kwestii pasozytow, choc nie tylko oczywiscie) no i polecane tam stronki www.
              przede wszystkicm zycze zdrowka (p.s. - moim zdaniem warto tez wyprobowac
              homeopatie - ja - choc stosuje sama - bez lekarza, bo nie mam zadnego w okolicy,
              to sobie ten sposob chwale. pomaga mi). pozdarwiam cieplo, Asia
              • ginahontas Re: Jakie badania? 17.09.06, 18:07
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26078&w=45403059
                Asiabed, pisałaś juz do mnie w tym wątku.Dziękuję Ci za informacje :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka