iwionna 14.12.06, 12:04 czesc! czy znacie zapach perfum CHALOU ?????? Ile kosztuja w Niemczech? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
the.main.gosc Nie wierze, 14.12.06, 15:13 ze mozesz nieswiadomie walnac taki podstawowy blad, bo tutaj co kilka dni rusza bojowka broniaca zasad poprawnej polszczyzny - i w tym konkretnym przypadku ma racje. zatem : "perfumy", nie "perfum". Masz szczescie, ze to ja pisze, a nie ktoras z dobrotliwych forumowych ciotek. Odpowiedz Link Zgłoś
iwionna Re: perfumy 14.12.06, 15:35 o matko !!!!!!!co sie czepiasz:) hahahhahah perfum to to samo co perfumy! miałam napisac :czy znacia zapach perfumy??? Odpowiedz Link Zgłoś
genovefa Re: perfumy 14.12.06, 15:55 nie, analfabetko!!!!!!!!! nie ma w jezyku polskim słowa "perfum"!!!!!! sa tylko "perfumy", tak jak "drzwi"!!!!! powinnas zapytac "czy znacie zapach perfum?" albo "czy znacie perfumy" Odpowiedz Link Zgłoś
arieska Re: perfumy 14.12.06, 16:09 iwionna napisała: > o matko !!!!!!!co sie czepiasz:) hahahhahah perfum to to samo co perfumy! > miałam napisac :czy znacia zapach perfumy??? Rece opadaja, naprawde trzeba tlumaczyc? A wiec zdanie "czy znacie zapach perfum" jest prawidlowe, ale byka zrobilas w tytule watku (tam powinny byc "perfumy"). I serio to nie powod do smiechu-nie dosc, ze piszesz z bledami to jeszcze nie umiesz wyrazow odmieniac, o czym swiadczy powyzszy cytat z Twojej wypowiedzi. I perfum to nie to samo co perfumy-czegos takiego jak perfum w naszym jezyku po prostu nie ma. Jest tylko slowo perfumy, ktore sie wlasciwie odmienia ( zapach perfum, cena perfum itd., ale juz np. te perfumy, tymi perfumami). I nie dziw sie czepiania-codziennie na forum pojawia sie kolejna "gwiazda" robiaca tak podstawowe bledy i zamiast przyjac to do wiadomosci uwaza swoje nieuctwo za zabawne albo reaguje wrzaskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
moroszka_75 Re: perfum 14.12.06, 16:12 Dajcie już spokój z tym poprawianiem. Jedno poprawia drugie a samo robi błędy z niewiedzy i literówki z pośpiechu a odpowiedzi na pytanie założycielki wątku jak nie było tak nie ma :/ Odpowiedz Link Zgłoś
iwionna Re: perfum 14.12.06, 16:19 dzieki moroszka:) błedy robimy czesto i to juz ma byc taka tragedia! Odpowiedz Link Zgłoś
gofera2 :-( 14.12.06, 16:14 czy Wy macie satysfakcję ja się któraś pomyli? bo jak czytam forum powtarzaja sie te same imiona, jak nie macie co robić przejdzcie się na spacer wyjdzie Wam to na zdrowie, złośliwość pospolita Odpowiedz Link Zgłoś
arieska Re: :-( 14.12.06, 16:57 gofera2 napisała: > czy Wy macie satysfakcję ja się któraś pomyli? bo jak czytam forum powtarzaja > sie te same imiona, jak nie macie co robić przejdzcie się na spacer wyjdzie Wam > to na zdrowie, złośliwość pospolita Jak sie pomyli-nie, jak jest niemal analfabetka i pisze tak swiadomie-tak. Na spacer nie mam ochoty,a i diagnoza co do zlosliwosci bledna. A jesli ktos sie przez te poprawki w koncu czegos nauczy to wszystkim wyjdzie na zdrowie. Odpowiedz Link Zgłoś
omniabulgari Re: :-( 14.12.06, 18:02 szkoda ze te wszytskie orly ortograficzne sa tak neiprzyjemne i wrecz chamskie, i nei umieja zwrocic uwagi w abrdziej uprzejmy sposob... Odpowiedz Link Zgłoś
arieska Re: :-( 14.12.06, 18:42 omniabulgari napisała: > szkoda ze te wszytskie orly ortograficzne sa tak neiprzyjemne i wrecz chamskie, > > i nei umieja zwrocic uwagi w abrdziej uprzejmy sposob... Nie uwazam, abym byla nieuprzejma, za orla tez sie nie uwazam. Byc moze umknal Ci fakt, ze niezaleznie od tego, w jaki sposob zwroci sie komus uwage i tak osoba poprawiana reaguje agresywnie i od razu sie rzuca. Odpowiedz Link Zgłoś
omniabulgari Re: :-( 14.12.06, 16:58 włąsnei zgadzam się z Tobą Gofera, mam wrazenie ze niektore to tylko zaglebiaja sie w watki by szukac bledow, nei pojmuje tego, kazdemu sie moze zdarzyc, a tu takei emocje- pozazdroscic problemow, skoro tlyko takie blahostki tyle emocji wywoluja... Nie znam tych perfum, mam w domu ksiege perfum i kazdy nr dawnej gazetki Świat perfum i nei ma nic o tych perfumach, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
snow.queen Re: :-( 14.12.06, 17:46 omniabulgari napisała: > włąsnei zgadzam się z Tobą Gofera, mam wrazenie ze niektore to tylko zaglebiaja > > sie w watki by szukac bledow, nei pojmuje tego, kazdemu sie moze zdarzyc A ja popieram głosy oburzenia wobec nieszczęsnego "perfumu". Używanie słowa "perfum" zamiast perfumy to nie jest mały błąd czy też zwykłe przejęzyczenie. To po prostu niewiedza. Nie mam bladego pojęcia skąd się to wzięło. Z dziesięć lat temu nie spotkałam nikogo kto kaleczyłby słówko perfumy w tak paskudny sposób, a teraz to jakaś epidemia ( podobnie jak "ubrać sukienkę") I nie ma co marudzić tylko z pokorą przyjąć wiedzę jak poprawnie powinno się mówić i zapomnieć raz na zawsze o upiornym "perfumie" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
iwionna Re: :-( 14.12.06, 19:00 znam okreslenie ubrac cos!!!!! Ja byłam zdziwiona ze tak sie mowi i ze to jest normalne,nikt nie poprawiał .Tak samo jak mowic ;dla tata; ;szpageti; ;włanczac;-pisze jak mowią :) i co Wy na to????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
myniek1 Re: :-( 14.12.06, 19:27 To że tak mówią to nie znaczy że masz kopiować błędy językowe. Jesteś może ze ślązka? Mam stamtąd koleżankę która często wyskakuje z tym "perfum". Np. w zdaniu: "Ale piękny perfum sobie kupiłam". brrrrrrrrrrrr okropne... Odpowiedz Link Zgłoś
tonieja77 Re: :-( 14.12.06, 20:59 koleżanka była ze ŚLĄZKA? a gdzie dokładnie to jest bo ja jestem ze ŚLĄSKA i nie mowię "perfum". Odpowiedz Link Zgłoś
zielonaherbata7 Re: perfum 14.12.06, 19:43 W czasie studiów mieszkałam w akademiku z dziewczyną, która twierdziła, że formami poprawnymi są: "perfum" i "perfuma". A w związku z tym, że ja zawsze mówiłam "perfumy" poprawiała mnie i tłumaczyła mi, że mówię gwarą. Nic nie pomogło tłumaczenie, że słowo "perfumy" to tzw. pluralia tantum, ani fakt, że studiowałam polonistykę... Odpowiedz Link Zgłoś
the.main.gosc Re: perfum 15.12.06, 09:22 mozna jeszcze bardziej elegancko : "perfona" - "perfony" ;) perfuma to takie troche prowincjonalne, a perfum to, przepraszam : na buteleczkach jest wyraznie napisane "parfum" w liczbie pojedynczej (singularis). Odpowiedz Link Zgłoś
gofera2 Re: perfum 15.12.06, 09:30 w tym poście spotkało się dużo niespełnionych nauczycielek od polskiego Odpowiedz Link Zgłoś
extreme_honey Re: perfum 15.12.06, 09:37 wśród których prym wiedzie "myniek" ze swoim śLąZKIEM :))))) Odpowiedz Link Zgłoś