karolcia890 02.01.07, 16:05 Ja używa Optixy i własnie chciałam się zapytac jakich wy uzywacie? i jeszcze jedno czasem, jak siedze przed komputerem albo jak jestem w jakims Centrum Handlowym, to pieką mnie oczy może wiecie przez co? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cudak_bozy Re: jakich soczewek używacie? 02.01.07, 16:19 oczy trzeba od czasu do czasu zamykac, bo inaczej wlasnie pieka. Mam nadzieje, ze pomoglem :P Odpowiedz Link Zgłoś
feenstra Re: jakich soczewek używacie? 02.01.07, 17:11 Soczewki powinno się nosić max 8godz dziennie, kolorowe 6 i w zasadzie nie powinno się w nich siedzieć przed komputerem. Suchość i pieczenie oczu to mogą być objawy "przedawkowania". Polecam krople hylocomod. PS: Noszę softlens Odpowiedz Link Zgłoś
zosiajaniak Re: jakich soczewek używacie? 02.01.07, 17:25 Tylko Johnson&Johnson (obecnie Acuvue Advance with HYDRACLEAR). Innych firm jakoś mi nie służą. Odpowiedz Link Zgłoś
littlefrog Re: jakich soczewek używacie? 02.01.07, 20:53 o2 optix, najlepsze jakie do tej pory znalazłam :) pieczenie oczu spowodowane jest wysuszeniem, zbyt rzadko mrugasz zapewne ;) ja sobie z tym radze kroplami baush&lomb, choć można też kupić zwykłą sól fizjologiczną. a wieczorem przy komputerze staram się siedzieć w okularach. Odpowiedz Link Zgłoś
paulinaa Re: jakich soczewek używacie? 02.01.07, 21:00 j&j acuve2 pieka pewnie od suchego powietrza.... ja slyszalam ze sa jakies nowe soczewki nawilzajace j&j mam zamiar wyprobowac Odpowiedz Link Zgłoś
venn Re: jakich soczewek używacie? 02.01.07, 23:31 Używam J&J jednodniowe nawilżające (sa świetne), O2Optix firmy Ciba i Night&Day tez Ciba. Wszystkie sa super. Odpowiedz Link Zgłoś
mendosita Re: jakich soczewek używacie? 03.01.07, 15:11 Paulina- te nowe j&j nazywają się Oasys i mają one system nawilżający uaktywniający się podczas mrugania ;) Są naprawdę świetne, mimo, że właściwie nigdy nie narzekałam na suchość oczu (nosiłam dotychczas acuvue 2), to jednak czuję zdecydowaną różnicę (na plus oczywiście), gdy noszę Oasys. Polecam na 10000% Odpowiedz Link Zgłoś
zuzia-82 J&J advanced, oasys 03.01.07, 15:47 tak, ale oasys sa ponoc w jednym rozmiarze 8,4 (chyba?), a advanced sa w dwoch (8,3 i 8,7). Wiec radze na to przy zakupie zwrocic uwage. Advanced sa tez z hydraclear'em - ja osobiscie je uwielbiam, a wczesniej nosilam tylko jednodniowki (te to juz w ogole bomba!) Odpowiedz Link Zgłoś
mendosita Re: J&J advanced, oasys 03.01.07, 15:52 Babka u optyka zapewniała mnie, że rozmiar Oasys to rozmiar uniwersalny i pasuje do każdej krzywizny. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzia-82 Re: J&J advanced, oasys 03.01.07, 16:17 :) Mozliwe ze sa uniwersalne. W moim przypadku nie do konca sie te mniejsze sprawdzily, dlatego przestrzeglam na FU. Ponadto dodam, ze Oasys sa troszke drozsze od Advanced (bo sa nowsze, maja wiecej hydraclear). Nie wiem ile konkretnie. Ja za 6szt Advanced place 110zl. I jeszcze jedno (nie wiem na ile to istotne, ale..). Moja optyczka mi powiedziala, ze dla tych kontaktow z hydraclearem trzeba stosowac odpowiedni plyn - Alcon, Opti-Free. Ja w kazdym badz razie jej sie posluchalam i ten zestaw szczerze polecam. :) Odpowiedz Link Zgłoś
mendosita Re: J&J advanced, oasys 03.01.07, 16:37 Ja używam zwykłego płynu, tzn tego, co zawsze. A jeśli chodzi o cene, to faktycznie na Allegro Oasys są nieco droższe, niż Acuvue. Ja i tak kupuję zawszę na sztuki (choć to dość nieopłacalne) i płacę 42zł za parę zarówno Acuvue jak i Oasys. Odpowiedz Link Zgłoś