Dodaj do ulubionych

brak paznokcia - odrosnie???

19.02.07, 21:55
witajcie,
mam problem. Jakis czas temu moj kochany :) przycial mi dlon w drzwiach. Tak
niefortunnie, ze paznokiec praktycznie calkowicie odstal od palca. Rana
zagoila sie, paznokiec zaczal rosnac, ale trzyma sie palca tylko do polowy
plytki, oczywiscie slaby, lamie sie itd. Wyglada to tak, jakby czesc ciala
(ta od opuszka) tak stwardniala, ze wogole nie musi pokrywac jej paznokiec i
on faktycznie w tej czesci wogole nie trzyma sie ciala.
Czy jest szansa, ze paznokiec w koncu bedzie wygladal normalnie i bedzie
trzymal sie ciala tak jak pozostale?
Obserwuj wątek
    • paulina.galli Re: brak paznokcia - odrosnie??? 19.02.07, 21:57
      odrosnie , nie becz :)
      • czerwonaherbata Re: brak paznokcia - odrosnie??? 19.02.07, 22:10
        nie becz, nie becz :)
        odrasta ponad miesiac i tylko do pewnego momentu, potem jakby stwierdzil, ze
        dalej jest za twardo i nie ma sensu pokrywac calego palca do konca. Patrzac na
        moj palec jest: palec, paznokiec powiedzmy 5 mm i dalej cos do przypomina
        palec :)
        • paulina.galli Re: brak paznokcia - odrosnie??? 19.02.07, 22:14
          nie becz :)
          mi usuneli (chirurgicznie) paznokiec duzy u stopy (sobie wrastal:-/)
          lazilam po zabiegu po scianach i wylam z bolu
          a potem przez pare mies nie mogalm wyjsc w butach z odkrytymi palcami bo
          wygladalo jakby mi rekin odzarl pol palca

ale odrosl i jest jak nowy .

troche czasu minie ale bedzie ok :)
          • czerwonaherbata Re: brak paznokcia - odrosnie??? 19.02.07, 22:16
            ja mam wlasnie tak z dlonia :)

dzieki!
            • paulina.galli Re: brak paznokcia - odrosnie??? 19.02.07, 22:18
              a jeszcze jedno - mozliwe ze "odrosniety paznokiec" bedzie troche brzydszy w
              ksztalcie niz ten stary - ponoc moze sie tak zdarzyc - tak slyszalam
              Ja jesczze we wczesnym dziecinstwie wywalilam sie biegajac na podworki i
              ...zdralam sobie na zywca duzy paznokiec u reki...
              (jakos pechowa jestem czy co?!)
              babralo sie pare miesiecy ale odrosl - talki sam "ładny" jak ten u drugiej łapy.

ps. a w sumie to wyrazy wspolczucia bo wiem jaki to bol :(
              • czerwonaherbata Re: brak paznokcia - odrosnie??? 20.02.07, 19:47
                za wspolczucie dziekuje :) nawet wrogowi nie zycze takiego bolu...

najgorsze jest to, ze w pracy czesto mam spotkania z klientami i juz nie wiem,
                gdzie chowac reke - niestety kazdy zwraca uwage na takie rzeczy. Paznokcie
                spilowalam maksymalnie krotko, zeby ten tak nie rzucal sie w oczy. Juz
                stwierdzilam, ze moze powinnam chodzic z plasterkiem :) tylko ile? miesiac,
                dwa? :)

a on ani mysli przykleic sie odrobine dalej do palca....

pozdrawiam
          • paulina.galli Re: brak paznokcia - odrosnie??? 19.02.07, 22:16
            ps. pan chirurg usunal caly - do tego miejsca jak sie paznokiec konczy.

pare takich historii slyszalam (przytrzasniete palce drzwiami, szafkami ,
            usuniete w wyniku wrastrania walsnie) i zawsze odrastaly
        • guernsey1 Re: brak paznokcia - odrosnie??? 19.02.07, 22:22
          też miałam podobny problem w marcu zeszłego roku. Ja straciłam 2 paznokcie i
          miałam obawy czy mi odrosną, lekarka powiedziała że jeśli została uszkodzona
          macierz to juz nic nie urośnie, na szczęście odrosły i mam teraz piękne
          paznokietki:) trwało to długo myśle że około 10tygodni, w miedzyczasie
          smarowałam te rosnące paznokcie płynem/lakierem? Nail Teck II, więc być może to
          też wspomogło, bo to ponoc Nail Teck przyspiesza wzrost paznokcia. Mam nadzieję
          że niedługo będziesz miała piękne naturalne paznokcie! Powodzenia i wytrzymaj
          jeszcze troszkę.
    • saskiaplus1 Re: brak paznokcia - odrosnie??? 20.02.07, 11:10
      Straciłam kiedyś dwa paznokcie na stopach. Po roku przestało to wyglądać
      dramatycznie, pełny odzysk, że tak powiem, nastąpił po trzech latach. Dopiero
      wtedy nie było śladów po katastrofie.
    • colleen83 Re: brak paznokcia - odrosnie??? 20.02.07, 11:18
      Ja sobie dawno dawno temu przytrzasnęłam drzwiczkami od auta. Długo miałam ciemny fioletowy aż w końcu odpadł i wyrósł nowy. Jak już odpadł to też miałam tam takie stwardniałe.
      A ze 2 lata temu upuściłam puszkę z piwem na stopę i była powtórka z rozrywki.
      Te na stopach rosną dłużej niż na dłoni. Mi te nowe paznokcie wyrosły takie same jak stare, także raczej nie masz się co obawiać.
    • zettrzy Re: brak paznokcia - odrosnie??? 20.02.07, 18:41
      odrosnie, bedzie wygladal normalnie
    • vanilla_eyes Uszkodzona macierz? 21.02.07, 00:11
      A ja mam troche inny problem. Otoz w pazdzierniku wbilam sobie w paznokiec
      nozyczki (rysunek nr 1). Pod mniej wiecej takim katem jak na rys. nr 2. I
      oczywiscie potem mialam dziure w paznokciu, ale wszystko bylo ok, tzn rosl,
      dziura przesuwala sie coraz bardziej do krawedzi. I kiedy juz calkowice zeszla
      przez pare dni nic sie nie dzialo, a potem paznokiec zaczal sie tak jakby
      odklejac od opuszki, jest cieniutki jak papierek. I juz krotszy od innych o
      jakas 1/3 (rys. 3). W dodatku zniknely mi skorki ktore sa nokolo paznokcia
      (tzn. te ktorych nie powinno sie wycinac)! Martwie sie ze uszkodzilam macierz i
      juz nic z tego paznokcia nie bedzie ;[
      • vanilla_eyes Re: Uszkodzona macierz? 21.02.07, 00:12
        Zapomnialam o rysunku :/

img143.imageshack.us/my.php?image=beztytuugl0.jpg
        • czerwonaherbata Re: Uszkodzona macierz? 21.02.07, 17:43
          witaj,
          moja sytuacja wyglada dokladnie jak ta, ktora opisalas. Paznokiec przyklejony
          jest do palca tylko w polowie, potem nawet jak rosnie jest jak papierek. Czy to
          wiec mozliwe ze zostanie tak na amen? Im wiecej czytam, tym bardziej zaczynam
          sie bac... Do jakiego lekarza sie z tym udac?
          • vanilla_eyes Re: Uszkodzona macierz? 22.02.07, 02:46
            Moj w dodatku jest strasznie pofaldowany wszerz ;[
            Tez sie boje ze juz tak zostanie... Dzisiaj znowu kawalek mi sie urwal :/
            Moja mama mowi zebym poszla do dermatologa, ale przeciez to wszystko przesz
            uszkodzenie mechaniczne, a nie przez jakas chorobe, wiec sama nie wiem...
    • mikams75 Re: brak paznokcia - odrosnie??? 22.02.07, 13:06
      trudno przewidziec jak bedzie w twoim przypadku, ale ja mam rozne doswiadczenia
      z paznokciami u stop. Mialam kiedys zgnieciony duzy palec i po odrosnieciu nie
      trzyma sie caly palca tzn. ponad polowa przylega, reszta nie i tak juz mam od
      dawna, obawiam sie ze juz mi tak zostanie. Poza tym paznokiec dobrze wyglada,
      nie kruszy sie, maluje lakierem zeby to jakos zamaskowac. Innym razem zszedl mi
      paznokiec na malym palcu i pozniej odrosl caly ladny i przylegajacy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka