Dodaj do ulubionych

WZROST WŁOSÓW

03.06.03, 20:07
Od paru lat mam problemy z włosami, kiedys bylo ich duzo teraz bardzo malo.
Leczenie przynosilo krotkotrwaly lub znikomy efekt, po pewnym czasie wlosy i
tak znow wypadaly. Od roku nie biore zadnych tabletek, nie stosuje zadnych
plynow itd. wlosy juz nie wypadaja w takich ilosciach i jest jakby troche
lepiej, ale zauwazylam ze bardzo powoli rosna!!! Mialam robione pasemka pol
roku temu a wlosy odrosly mi zaledwie na około 3 cm. Mam dopiero 24 lata wiec
powinny szybko odrastac, co moze byc tego przyczyna?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • oksana.zarewicz Re: WZROST WŁOSÓW 06.06.03, 13:48
      Serdecznie witam,
      Przyczyn Pani problemów z włosami może być wiele. Aby konkretniej Pani poradzić
      potrzebuję więcej informacji na temat tego, od jakiego roku życia zaczęły się
      problemy z włosami, czy dotyczyły one tylko włosów czy także skóry (głowy,
      twarzy, dekoltu, pleców), jakie było wówczas rozpoznanie w związku z którym
      włączono leczenie i jakie to było leczenie? Na podstawie Pani listu z pewnością
      mogę stwierdzić tylko jedno, że zrobienie pasemek na włosach o już słabej
      kondycji mogło tylko pogorszyć sytuację, ponieważ jest to zabieg związany z
      zastosowaniem substancji chemicznych głęboko uszkadzający strukturę włosa.
      Życzę sukcesów
      Oksana
      • myszzz Re: WZROST WŁOSÓW 13.06.03, 23:04

> potrzebuję więcej informacji na temat tego, od jakiego roku życia zaczęły się
        > problemy z włosami, czy dotyczyły one tylko włosów czy także skóry (głowy,
        > twarzy, dekoltu, pleców),

wlosy intensywnie zaczęły wypadać w wieku około 14 lat, większych problemów z
        cerą nie miałam, aczkolwiek pojawiały się wypryski. Dopiero 2 lata temu miałam
        problem ze skórą głowy, bardzo swędziała w dolnej części głowy, miałam wówczas
        przepisany przez lekarza dermatologa płyn Laticort, aby wcierać w chore
        miejsce, w tym samym czasie miałam robiony również płyn do wcierania w skórę
        głowy ale nazwy nie pamiętam (w skład wchodziła min. prowitamina B5) Od prawie
        roku zaobserwowałam jednak że oprócz problemów z włosami dodatkowo pojawił się
        dosyć duży problem z cerą, ciągle pojawiają się wypryski, skóra nie jest
        gładka tylko "porowata" od wielu lat na skórze pojawiają się
        przebarwienia,które wyglądają jak piegi (twarz,plecy,dekold) na plecach i
        dekoldzie tez pojawiają się wypryski :-(
        chcę dodać że nie przyjmuje żadnych leków (czasami połykam jakąś witaminę,a
        ostatnio na włosy HUMAVIT)nie biorę też żadnych zastrzyków, nie palę, ani
        też nie piję alkoholu

jakie było wówczas rozpoznanie w związku z którym
        > włączono leczenie i jakie to było leczenie?

Przyczyny wypadania włosów nie ustalono, nie miałam robionych żadnych badań,
        brano pod uwagę stres oraz niedobór witamin, wówczas zażywałam preparaty
        witaminowe typu Vigor itp.

Na podstawie Pani listu z pewnością
        >
        > mogę stwierdzić tylko jedno, że zrobienie pasemek na włosach o już słabej
        > kondycji mogło tylko pogorszyć sytuację, ponieważ jest to zabieg związany z
        > zastosowaniem substancji chemicznych głęboko uszkadzający strukturę włosa.

Średnio dwa razy w roku robię pasemka, ale fryzjerka zapewnia że to nie ma
        wpływu na wypadanie włosów

Dziękuję za wcześniejszą odpowiedź, czekam na kolejną opinię.
        Pozdrawiam
    • oksana.zarewicz Re: WZROST WŁOSÓW 28.06.03, 18:50
      Witam serdecznie,
      Dziękuje odpowiedzi na postawione pytania. Podejrzewam, że a Pani przypadku
      mamy do czynienia z nie leczonym od lat trądzikiem pospolitym, który występuje
      w wieku dojrzewania prawie u 100% populacji lecz w różnym nasileniu. Zmiany
      mogą być bardzo dyskretne (np. wyłącznie zaskórniki) lub choroba może
      przebiegać w cięższych postaciach. W każdym zaś przypadku tego schorzenia mamy
      do czynienia z przebudową hormonalną organizmu, która łączy się z aktywnością
      gruczołów łojowych. Obserwujemy wówczas zmiany w tzw. okolicach łojotokowych
      (środkowa linia twarzy, dekolt, rynna łojotokowa na plecach oraz owłosiona
      skóra głowy). Na skórze są to różnego rodzaju wypryski, rozszerzone pory,
      przetłuszczające się partie skóry w obrębie twarzy, na głowie zaś
      przetłuszczające się włosy, łupież oraz wypadanie włosów. W przypadkach nie
      leczonych, zmiany zapalne, nawet te minimalne, mogą ustępować pozostawiając
      przebarwienia.
      Są to moje przypuszczenia co do rozpoznania, lecz aby mieć pewność musiałabym
      Panią osobiście zbadać.
      Odnośnie pasemek, uważam, że w Pani przypadku będzie bezpieczniejszy balejaż.
      Należy przy tym pamiętać, że każdy zabieg farbowania lub odbarwienia włosów
      łączy się z ryzykiem ich uszkodzenia.
      Życzę powodzenia
      Oksana

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka