Dodaj do ulubionych

jakie imie dac dziewczynce?

16.06.03, 14:43
nie pospolite ale tez nie jakies wydumane?
k1
Obserwuj wątek
    • masia27 Re: jakie imie dac dziewczynce? 16.06.03, 14:46
      Mnie się podoba Klara albo Gabriela
    • Gość: eli Re: jakie imie dac dziewczynce? IP: 195.117.144.* 16.06.03, 14:54
      Ja uwielbiam Zuzię, podoba mi się Neli, Matylda
    • Gość: Ada Re: jakie imie dac dziewczynce? IP: *.acn.waw.pl 16.06.03, 14:56
      Nela
      Liliana(Lila)
      Mila
      Melania
      • katija1 Nela = Nel????? 16.06.03, 15:02
        czy to jedno i to samo imie?

zastanawiam sie czy w naszzm kraju takie imiona przechodza przez urzad/ kosciol
        bez problemu?

ładne tez jest imie Lena...
        • virtualka Re: Nela = Nel????? 16.06.03, 15:46
          Ja znam jedną Neli, której pełne imię brzmi Kornelia.Mnie się podoba i Kornelia
          spokojnie przejdzie ,bo co do zdrobnień to mam wątpliwości.Pozdrawiam:)
          • korniz Re: Nela = Nel????? 03.07.03, 21:46
            virtualka napisała:

> Ja znam jedną Neli, której pełne imię brzmi Kornelia.Mnie się podoba i
            Kornelia
            >
            > spokojnie przejdzie ,bo co do zdrobnień to mam wątpliwości.Pozdrawiam:)
            Cześć to ja KORNELIA na mnie mówią Korni ,Nelcia,Kornelcia,Kora, Korcia.
        • lilyanna Re: Nela = Nel????? 16.06.03, 16:37
          Co do imienia Nela - to nie ma problemu z jego zarejestrowaniem w takiej
          wersji - wiem, bo sama pytałam w USC, a moje inne propozycje
          Adrianna
          Lilianna
          Małgorzata
          Joanna
          ładne też są imiona:
          (chociaż bym tak nie nazwała córki)Kaja,Ida, Liwia, Pola
          sprostowania -jeśli chcesz, żeby imię nie było pospolite i oklepane unikaj
          Julia
          Gabrysia
          Dominika
          Weronika
          Wiktoria
          Oliwia
          Maja
          Zuzia
          Patrycja
          Karolina
          Paulina, bo są teraz bardzo często spotykane (przynajmniej w Warszawie)

LILI
          • lilyanna Re: Nela = Nel????? 16.06.03, 16:41
            kurczę , zapomniałam dodać imię najbardziej teraz popularne NATALIA, czyżby to
            za sprawą niejakiej N. Orejro, czy jak jej tam, bo nie oglądam...............
    • Gość: lili Re: jakie imie dac dziewczynce? IP: *.acn.waw.pl 16.06.03, 14:57
      Kaja
      Iga
      Ida
      Ada
      Ewa
      • ipsionek Re: jakie imie dac dziewczynce? 16.06.03, 15:00
        Ida, Klaudia, Izabela,Julia, a ostatnio spotkałam śliczną dziewczynkę o imieniu
        Gaja
        • Gość: oliwka Re: jakie imie dac dziewczynce? IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 16.06.03, 15:17
          Moja koleżanka ma córke, dała jej imie po babci - Helena. W domu mówia na nia
          Lena. Mnie sie dośc podoba. Równiez ładne są Tosia, Julka, Victoria,
          Weronika... Obejrzyj jakis dobry polski film, posłuchaj jak sie na kogo mówi,
          to moze cos wybierzesz :) Moja siostra chce dac swojej córeczce na imie Tosia
          badź Julka.

Pozdrawiam/oliwka
        • nanan1 Re: jakie imie dac dziewczynce? 16.06.03, 15:23
          ipsionek napisała:

> a ostatnio spotkałam śliczną dziewczynkę o imieniu Gaja

o rany, ślicznie Gaja
          :)))
          • monstr Re: jakie imie dac dziewczynce? 16.06.03, 16:00
            Alicja
            Lena
            Inka
            Hanka
            Alina
            Milena
            • Gość: Monika Re: jakie imie dac dziewczynce? IP: *.wsp.czest.pl 16.06.03, 16:23
              Dagmara
              Kamila
              Zuzanna
              Karolina
              Julia
              Kornelia
              Anna Maria
              Zofia
              Emilia
              zauważ, że imiona są nadawane zgodnie z panującą modą. Nie poddaj się temu, na
              pewno miałaś jakiś typ będąc w szkole podstawowej, średniejitp.
              • Gość: katrina Re: jakie imie dac dziewczynce? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 16.06.03, 16:37
                Victoria raczej nie przejdzie, skoro w kalendarzu figuruje normalna Wiktoria.

z Heleną jest ryzyko - ok, jeśli będzie Leną, ale co jeśli (np. w szkole)
                skończy jako Hela czy Helka?

musi pasować do nazwiska (Klara Garnek, Dolores Kapusta itp. :))))

unikałabym imion z "R". osoby z wada wymowy (r "francuskie") nie będą w stanie
                wymówic prawidłowo własnego imienia. ja tak mam, na szczęście nie w imieniu,
                tylko w nazwisku. ale i tak mam dość literowania r jak rafał. facet o imieniu
                Artur z taką wadą miałby przerąbane :)
              • lilyanna Re: jakie imie dac dziewczynce? 16.06.03, 16:39
                Nie wiem czy wiesz, Moniko, ale większość wymienionych przez Ciebie imion to te
                najmodniejsze teraz i obowiązkowo nadawane, z wyjątkiem Kornelii i Kamili,
                których jeszcze nie jest tak dużo.
                • Gość: katrina Re: jakie imie dac dziewczynce? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 16.06.03, 16:44
                  lilyanna napisała:

> Nie wiem czy wiesz, Moniko, ale większość wymienionych przez Ciebie imion to
                  te
                  >
                  > najmodniejsze teraz i obowiązkowo nadawane, z wyjątkiem Kornelii i Kamili,
                  > których jeszcze nie jest tak dużo.

no właśnie. trzeba z tym uważać, bo potem dziecko będzie się czuło głupio jak
                  będzie jedną z pięciu Natalii itp. w klasie.
          • Gość: aska Re: jakie imie dac dziewczynce? IP: 212.14.48.* 01.07.03, 18:36
            nanan1 napisała:

> ipsionek napisała:
            >
            > > a ostatnio spotkałam śliczną dziewczynkę o imieniu Gaja
            >
            > o rany, ślicznie Gaja
            > :)))

A dzieci beda na nia mowily GEJA:((- nie polecam!!!!!!
    • Gość: kulka Maja,Natalia,Martyna IP: *.gabo.pl 16.06.03, 16:37
      podobaja mi sie:-)
    • Gość: Apia Re: jakie imie dac dziewczynce? IP: *.48-136-217.adsl.skynet.be 16.06.03, 16:56
      A moze Marta?
      • m.arcy Re: jakie imie dac dziewczynce? 16.06.03, 16:59
        Marcelinka!!! Cudnie, czyz nie?
      • katija1 Re: jakie imie dac dziewczynce? MARTA 16.06.03, 16:59
        faktycznie to bardzo ladne imie i nieoklepane. i wszystkie Marty które znam sa
        b. ładne:)
        k1
        • Gość: mermaid Re: jakie imie dac dziewczynce? MARTA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.03, 14:19
          Fakt, ja jestem Marta, ale imię za mi się nie podoba. Jak pomywaczka. Kojarzy
          mi się z grubą niemiecką służącą, z taką koroną z warkoczy na głowie. Fajne
          jest Nadia, Nela, wszystkie "roślinne" - Róża, Kalina, Jagoda, jeszcze fajne
          jest Pola, Lilka, Klara, Gaja (chociaż chłopcom w IV klasie bedzie się
          kojarzyło) Łucja, Janka, i Laura - bardzo fajne bo niewymyślne

Koniecznie unikaj odpustowych imion zapożyczonych z amerykańskich mydlanych
          oper, zwłaszcza takich, które zostały spolszczone i pisze się je teraz po
          polsku, typu Andżelika, Vanessa/Wanessa - jak to wogóle wygląda!!!, Dżesika
          (słyszałam i o takich), oczywiście wszelkie Pamele, Oliwie, Samanty, różne
          Carmeny (po polksu to byłoby Karmena, bo wszystkie polskie żeńskie imiona
          muszą mieć końcówkę a), Żaneta, Paloma.

I ostatni dział: Imiona pospolite - 90% Polek to Karoliny, Kasie, Asie, Magdy,
          Natalie i Agnieszki. Pospolite, szare i niezapadające w pamięć. Koszmar.

Pamiętaj, że nie wiesz jakim człowiekiem będzie twoja córka, więc postaraj się
          dać jej jakieś w miarę elastyczne imię. Zauważyłam, że rodziny inteligenckie
          dają właśnie te roślinne imiona. Znałam kiedyś rodzinę, która miała trzy
          córki - najstarsza Andżelika, potem Adrianna i Wioletta. Zdarza się i tak.
          Potem się skróciło i została Andżela, Ada i Wiola.
          • Gość: lola Re: jakie imie dac dziewczynce? MARTA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.03, 23:12
            Gość portalu: mermaid napisał(a):

> Fakt, ja jestem Marta, ale imię za mi się nie podoba. Jak pomywaczka.
            Kojarzy
            > mi się z grubą niemiecką służącą, z taką koroną z warkoczy na głowie. Fajne
            > jest Nadia, Nela, wszystkie "roślinne" - Róża, Kalina, Jagoda, jeszcze fajne
            > jest Pola, Lilka, Klara, Gaja (chociaż chłopcom w IV klasie bedzie się
            > kojarzyło) Łucja, Janka, i Laura - bardzo fajne bo niewymyślne
            >
            > Koniecznie unikaj odpustowych imion zapożyczonych z amerykańskich mydlanych
            > oper, zwłaszcza takich, które zostały spolszczone i pisze się je teraz po
            > polsku, typu Andżelika, Vanessa/Wanessa - jak to wogóle wygląda!!!, Dżesika
            > (słyszałam i o takich), oczywiście wszelkie Pamele, Oliwie, Samanty, różne
            > Carmeny (po polksu to byłoby Karmena, bo wszystkie polskie żeńskie imiona
            > muszą mieć końcówkę a), Żaneta, Paloma.
            >
            > I ostatni dział: Imiona pospolite - 90% Polek to Karoliny, Kasie, Asie,
            Magdy,
            > Natalie i Agnieszki. Pospolite, szare i niezapadające w pamięć. Koszmar.
            >
            > Pamiętaj, że nie wiesz jakim człowiekiem będzie twoja córka, więc postaraj
            się
            > dać jej jakieś w miarę elastyczne imię. Zauważyłam, że rodziny inteligenckie
            > dają właśnie te roślinne imiona. Znałam kiedyś rodzinę, która miała trzy
            > córki - najstarsza Andżelika, potem Adrianna i Wioletta. Zdarza się i tak.
            > Potem się skróciło i została Andżela, Ada i Wiola.
            Ja dałam swojej córci na imie Pola, nie znając oprócz Raksy i Negri innej,
            wynalazłam je w jakims kalendarzu i wydawało mi sie niespotykane. Teraz słysze
            ze staje sie popularne, p. Lis, P. Gretkowska tez tak dali swoim córkom. Moze
            byc Apolonia, w skrócie Pola, lub własnie Pola. Proste, niebanalne a
            jednoczesnie niepretensjonalne.A co do imienia Agnieszka, to mimo ze czesto
            spotykane ,jest super, kojarzy sie z osoba pogodna i przyjazną, ma forme
            zdrobniała i bardzo sie ciesze ze tak własnie dali mi rodzice.
    • malmurka Re: jakie imie dac dziewczynce? 16.06.03, 17:33
      a moja coreczka jesli taka bede miala nazywac sie bedzie danusia.
      a z imion nietuzinkowych to:
      filipina
      idalia
      napewno nie sa czesto spotykane.
    • Gość: aga Re: jakie imie dac dziewczynce? IP: *.sloneczny.pl / 10.102.17.* 16.06.03, 17:37
      Kaja
      Lena
      Lawinia
      Liwia
      Magdalena
      Marianna
      Oliwia
      Paula
      Pola
      Vanessa
      • Gość: merkuria Re: jakie imie dac dziewczynce? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.06.03, 17:39
        Mi się podoba Malina i Marianna.
      • Gość: mermaid Re: jakie imie dac dziewczynce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.03, 11:53
        Vanessa? Buahahahahaha!!!!!
    • Gość: aga Re: jakie imie dac dziewczynce? IP: *.sloneczny.pl / 10.102.17.* 16.06.03, 17:38
      Ostatnio słyszałam jak rodzice wołali do dziewczynek "Nikola" i "Miszela"...
      • olinka_z_olinkowa Re: jakie imie dac dziewczynce? 16.06.03, 18:00
        Martyna.
        Karolina
        Julia
        Emilia
        Aleksandra
        Pozdrawiam :)
    • Gość: psotka Re: jakie imie dac dziewczynce? IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.06.03, 18:10
      mnie do gustu przypadła------BLANKA
      • Gość: Magda Re: jakie imie dac dziewczynce? IP: w3cache:* / 192.168.20.* 16.06.03, 19:52
        Lena i Karolina
        • Gość: oliwka Re: jakie imie dac dziewczynce? IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 16.06.03, 19:53
          Podobają mi sie jeszcze: Amelka i Anielka
          • Gość: loczki Re: jakie imie dac dziewczynce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.03, 20:20
            dla mnie sliczne jest imie sonia..
            • Gość: peggy Re: jakie imie dac dziewczynce? IP: *.minsk-mazowiecki.sdi.tpnet.pl 16.06.03, 22:42
              Gość portalu: loczki napisał(a):

> dla mnie sliczne jest imie sonia..

Taaaa, wsrod psow 70% populacji suczek to Sonie wlasnie....;-)))
          • ania109 Re: jakie imie dac dziewczynce? 16.06.03, 20:22
            A ja szaleje na punkcie:
            Amielia (nie wiem czy u nas zatwierdzone)
            Pola
            Daria (cudne!)
            Sylwia
            • Gość: ula Ja dam ANIA albo ALEKSANDRA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.03, 21:55
              są śliczne
              • Gość: ann Re: Carmen IP: *.itpp.pl 17.06.03, 09:36
                Carmen bo uwielbiam kulture południowę i z nią kojarzy mi sie to imie
                ann
              • Gość: lola Re: Ja dam ANIA albo ALEKSANDRA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.03, 23:16
                Gość portalu: ula napisał(a):

> są śliczne
                Tak, tylko jakie obecnie popularne, co druga dziewczynka to Aleksandra (tylko
                ze bedzie Ola a nie Aleksandra, bo nikt tak nie mówi) , nie mówiąc o
                najpopularniejszym na swiecie Anna, jeszcze jak popularne nazwisko, to banał
                po prostu, jedna z setek takich samych..
            • Gość: zeta Re: jakie imie dac dziewczynce? IP: *.pl / 192.168.100.* 18.06.03, 11:28
              ania109 napisała:

> A ja szaleje na punkcie:
              > Amielia (nie wiem czy u nas zatwierdzone)
              > Pola
              > Daria (cudne!)
              > Sylwia

Aniu, masz okropny gust. Twoi rodzice mieli znacznie lepszy wybierajac ci imię.
              Mnie sie tez podobał film "Amelia", ale czy to wystarczajacy powód, zeby tak
              ochrzcic własną córkę?
              W latach 80. telewizja pokazywała telenowelę brazylijską "Isaura". No i
              skutkiem tego zaczęły sie rodzić w Polsce malutkie Izaury. Dzis te prawie już
              dorosłe kobiety są pośmiewiskiem. Rodzice zadrwili sobie z własnych dzieci.
            • Gość: lola Re: jakie imie dac dziewczynce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.03, 23:13
              Amelia- jak najbardziej, ciesze sie ze tylu osobom podoba sie Pola, bo tak 5
              lat temu nazwałam córcie.
          • Gość: Inka Re: jakie imie dac dziewczynce? IP: 212.234.205.* 25.06.03, 10:55
            Mnie się straaasznie podoba JULKA, bo się tak ładnie zdrabia i w ogóle jest...
            fajne :)
    • Gość: m Re: jakie imie dac dziewczynce? IP: *.elartnet.pl 17.06.03, 11:30
      Anemona (zdrobniale Mona), Tycjana
      • Gość: peggy Re: jakie imie dac dziewczynce? IP: *.minsk-mazowiecki.sdi.tpnet.pl 17.06.03, 12:23
        Moze nie tak wymyslne ale raczej nie spotykane
        na co dzien. Łucja
        Tak ma na imie moja siostra.
    • Gość: madusiak Re: jakie imie dac dziewczynce? IP: *.acn.pl / 10.66.4.* 17.06.03, 12:39
      moim zdaniem piekne jest Wiktoria...bardzo fajnie skraca sie na Wika Wikuś albo
      Klara tez ładne
      • Gość: gosia Re: jakie imie dac dziewczynce? IP: *.di.pl / 192.168.0.* 17.06.03, 12:55
        ja sobie na bierzmowanie wzięłam Olimpia. Ładnie nie? Ale Oliwia też mi się
        bardzo podoba. ;) Oliwka.
    • annika_vik Re: jakie imie dac dziewczynce? 17.06.03, 13:19

Ja proponuję

Annika

Oczywiście!

• Gość: Anni Re: jakie imie dac dziewczynce? IP: 217.11.141.* 23.06.03, 11:58
        naprawde masz tak na imie ? bardzo mi sie podoba :) ale nie znalazlam takiego w
        kalendarzu
        • annika_vik Re: jakie imie dac dziewczynce? 24.06.03, 12:06
          Ha! nie czytałaś przygód Fizi Pończoszanki? (Pipi Langstrump)
          Annika była przyjaciółką Pipi...

Skandynawskie i ogólnie germańskie imiona szalenie mi się podobają, więc oprócz
          Anniki :) proponuję:

Anita
          Ingrid
          Karin
          Elin
          Pia
          Marika
          Petra
          Deirdre (celtyckie, ale też się kwalifikuje do germańskich, piekne, nie?)
          Elinor (czytaj Elinur)
          Karen
          Liv (czyli Życie)
          Sol (czytaj, niestety, sul, czyli Słońce)
          Solveig (ukochana Peer Gynta, czytaj Sulvaj)
          Kari
          Rita

faceci:
          Walter (ale czytane tak jak napisane - walter, nie łolter!)
          Seinar (czyt: stainar)
          Stig
          Ragnar
          Ingvar
          Ian (szkockie, czytaj ijen)
          Morten
          Peter (czytane po szwedzku - peeter, NIE piter)
          Jörgen

Obawiam się, że imiona w większości nie do wykorzystania w Polsce, ciężko się
          nazywać Deirdre Wiśniewska....
          Ale Annika,Anita, Walter, Marika, Rita, Elinor powinny przejść.

Mam koleżankę o pięknym imieniu Jowanka. Jak się wam podoba?

• Gość: zeta Re: jakie imie dac dziewczynce? IP: *.pl / 192.168.100.* 29.06.03, 00:05
            > Mam koleżankę o pięknym imieniu Jowanka. Jak się wam podoba?

Mam koleżankę w Chorwacji, która ma włąsnie tak na imię. Tam należy ono do tych
            najbardziej pospolitych. Wymyślanie obcobrzmiących imion to typowe dla mało
            obytych w świecie.
          • Gość: melmire Re: jakie imie dac dziewczynce? IP: *.w80-8.abo.wanadoo.fr 02.07.03, 01:03
            Nam jako malo obytym w swiecie podobaja sie imiona skandynawskie, a poniewaz
            jestes obyta w temacie jak mi sie wydaje, to czy moglabys podac jeszcze kilka
            przykladow?
            PS Annika bardzo mi sie podoba, dopisuje je do mojej listy :)
          • an_ni Re: jakie imie dac dziewczynce? 03.07.03, 14:50
            hej jakos umknal mi ten watek ale wracam
            no prosze to z Pipi - czytalam ale daaaawno temu
            mnie oprocz imion Annika Anita Rita (sama mam podobne Aneta) nie bardzo
            podobaja sie skandynawskie imiona (takie twarde suche)- wole spiewne
            slowianskie albo poludniowe

• addinka Re: jakie imie dac dziewczynce? 18.06.03, 10:12
      Co do Marty to moja córka miała się tak nazywać, ale to imię się nie
      sprawdziło, bo nie mogłam na nią tak mówić - za twarde, za zimne i zbyt
      oficjalne. I zmieniliśmy, dobrze, że do 6 m-ca życia dziecka, można to zrobić.
      Jest teraz Adrianną, Adusią, Dusią, Adulą, Adą i jest super.
      Jak bym miała mieć drugą córę to z kolei Liliannę - Lili, Lilunię - dla mnie
      piękne.
      Podobają mi się jeszcze imiona
      Ida
      Ewa
      Liwia
      Nela
      Ilona

• Gość: zeta Re: jakie imie dac dziewczynce? IP: *.pl / 192.168.100.* 18.06.03, 11:16
        Mam nadzieję,że nikt nie skorzysta z tych propozycji zamieszczanych na forum.
        Prawie wszystkie imiona tu wymieniane są okropnie pretensjonalne.
        Klaudia? Idalia? Adrianna? Oliwia? Kordelia? Lilianna? Lena? Co jeszcze?
        To są imiona dobre dla prostytutek. Nie wierzycie? Zajrzyjcie na strony z
        ogłoszeniami w gazetach. Zobaczcie, jak się nazywają agencje towarzyskie.
        Właśnie tak.
        Inteligenckie dzieci noszą imiona proste, silnie zakorzenione w polskiej
        tradycji - Zofia, Maria, Anna, Aleksandra, Zuzanna, Antonina, Janina.
        Poszukujcie takich imion dla swoich córek, jeżeli nie chcecie ich skrzywdzić od
        pierwszych dni życia.
        Uczcie się dobrego smaku od arystokratów. W książęcych rodzinach obecnie
        panujących w Europie nie spotkacie żadnej Adrianny czy nie daj Bóg Lilianny.
        Ale Zofię, Marię owszem.
        Z poważaniem.
        PS
        Oczywiscie nie mam na imię Zeta
        • bum4 Re: jakie imie dac dziewczynce? 18.06.03, 11:26
          Ja moje corki nazwe Antonina i Apolonia w skrocie Pola i Tosia:)))

Ola
        • Gość: addinka Re: jakie imie dac dziewczynce? IP: *.acn.waw.pl 18.06.03, 11:42
          Gość portalu: zeta napisał(a):

> Mam nadzieję,że nikt nie skorzysta z tych propozycji zamieszczanych na forum.
          > Prawie wszystkie imiona tu wymieniane są okropnie pretensjonalne.
          > Klaudia? Idalia? Adrianna? Oliwia? Kordelia? Lilianna? Lena? Co jeszcze?
          > To są imiona dobre dla prostytutek. Nie wierzycie? Zajrzyjcie na strony z
          > ogłoszeniami w gazetach. Zobaczcie, jak się nazywają agencje towarzyskie.
          > Właśnie tak.
          > Inteligenckie dzieci noszą imiona proste, silnie zakorzenione w polskiej
          > tradycji - Zofia, Maria, Anna, Aleksandra, Zuzanna, Antonina, Janina.
          > Poszukujcie takich imion dla swoich córek, jeżeli nie chcecie ich skrzywdzić
          od
          >
          > pierwszych dni życia.
          > Uczcie się dobrego smaku od arystokratów. W książęcych rodzinach obecnie
          > panujących w Europie nie spotkacie żadnej Adrianny czy nie daj Bóg Lilianny.
          > Ale Zofię, Marię owszem.
          > Z poważaniem.
          > PS
          > Oczywiscie nie mam na imię Zeta
          >
          A dla mnie Zocha albo marycha to wprost okropne imiona i nie znam Marysi -
          młodej dziewczyny, któraby lubiła swoje imię. Kojarzy się ono z Marychą do
          sprzątania tudzież z ofiarą losu - sierotką Marysią. Anki i Kaśki wszystkie
          które znałam były głupie jak but za przeproszeniem i ich zachowanie właśnie
          pasuje pod agencję.
          Nie wiem jak nazywają się agencję, bo nie interesuję się tym tematem, ale
          wątpię, żeby imię Ada brzmiało wyzywająco, podobnie Lena,Ida, Lila, Nela.
          Od imienia Zuzanna ciarki mi przechodzą - Zuzia lalka nieduża, A Olek teraz jak
          mrówków.
          Poza tym o gustach się nie dyskutuje moja droga, można co najwyżej, wyrazić
          swoje zdanie - nie podoba mi się i tyle. Trochę tolerancji dla inności życzę Ci
          droga koleżanko i nie myśl, że imie które nadasz swojemu dziecku na 100% będzie
          mu się podobało.
          Ps. A Klaudia faktycznie jest dla mnie pretensjonalne.
          • wojtusia Re: jakie imie dac dziewczynce? 27.06.03, 10:52

. Anki i Kaśki wszystkie
            > które znałam były głupie jak but za przeproszeniem i ich zachowanie właśnie
            > pasuje pod agencję.

> Trochę tolerancji dla inności życzę Ci droga koleżanko

wyjmij belkę z oka
            imię nie determinuje głupoty
        • Gość: dolores Re: jakie imie dac dziewczynce? IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.03, 12:06
          Jak najbardziej zgadzam sie z przedmowczynia :-)To co wiekszosc z was w swoich
          postach proponuje to imiona na moj gust wydumane i chwilowo modne. Przeciez
          tyle jest imion ponadczasowych, takich ktore nie naraza waszych dzieci na
          smiesznosc w przyszlosci, np. Anna, Agnieszka, Agata, Justyna, Magdalena,
          Renata, Ewa, Edyta mozna by wymieniac bez konca. A te wasze Idalie i Amelie to
          dobre co najwyzej na nicki do forum
          • Gość: kiwi Re: jakie imie dac dziewczynce? IP: *.kprm.gov.pl 18.06.03, 13:06
            Ma dwie córki: Rachelę i Esterę. Chciałam, by miały na imię Rachel i Ester, ale
            niestety USC się nie zgodziło i musiały zostać dodane końcówki -a. To są
            przepiękne biblijne imiona i naprwdę brzmi niebanalnie gdy mówi się: Rachel,
            Ester. Dwie sylaby, krótko i naprawdę nie znam innych osób o tych imionach :)
            • Gość: P. Re: jakie imie dac dziewczynce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.03, 13:57
              współczuję twoim córkom. To ze imię biblijne nie znaczy ze piękne albo ze
              nalezy tak nazywac w 21 wieku dzieci...
              • Gość: duel Re: jakie imie dac dziewczynce? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.03, 14:28
                Łucja-sama chcialabym tak miec na imie...
                • Gość: Mona100 Re: jakie imie dac dziewczynce? IP: w3cache:* / 192.168.20.* 18.06.03, 17:44
                  Zgadzam się. Zosia to wcale nie jest wieśniackie imie. NAprawde wieśniackie to
                  są te wasze Rachele, Oliwki(o boże!!!!!!!!) i ANDŻELIKI. wstydu nie macie!! Do
                  przyjęćia moim zdaniem Lila, Lena. Też pretensjonalne, ale przynajmniej jakieś
                  takie delikatne...
                  • kwiat_paproci Re: jakie imie dac dziewczynce? 18.06.03, 19:05
                    Inga-bardzo podoba mi się to imię:-)))
                    • eowyn Re: jakie imie dac dziewczynce? 18.06.03, 19:32
                      Coz,sama mam na imie Marysia i nigdy nie cierpialam z tego powodu. Uwazam,ze
                      Maria jest pieknym imieniem,to Ci ktorzy zgrubiaja je jako Marycha maja jakies
                      problemy.
                      Ale coreczce nadalabym imie Łucja-jest przesliczne,niezbyt wymyslne a przy tym
                      oryginalne-nie znam wielu osob o takim imieniu.
        • lilablue Re: jakie imie dac dziewczynce? 05.07.03, 23:31
          Gość portalu: zeta napisał(a):

> Mam nadzieję,że nikt nie skorzysta z tych propozycji zamieszczanych na forum.
          > Prawie wszystkie imiona tu wymieniane są okropnie pretensjonalne.
          > Klaudia? Idalia? Adrianna? Oliwia? Kordelia? Lilianna? Lena? Co jeszcze?
          > To są imiona dobre dla prostytutek. Nie wierzycie? Zajrzyjcie na strony z
          > ogłoszeniami w gazetach. Zobaczcie, jak się nazywają agencje towarzyskie.
          > Właśnie tak.
          > Inteligenckie dzieci noszą imiona proste, silnie zakorzenione w polskiej
          > tradycji - Zofia, Maria, Anna, Aleksandra, Zuzanna, Antonina, Janina.
          > Poszukujcie takich imion dla swoich córek, jeżeli nie chcecie ich skrzywdzić
          od
          >
          > pierwszych dni życia.
          > Uczcie się dobrego smaku od arystokratów. W książęcych rodzinach obecnie
          > panujących w Europie nie spotkacie żadnej Adrianny czy nie daj Bóg Lilianny.
          > Ale Zofię, Marię owszem.
          > Z poważaniem.
          > PS
          > Oczywiscie nie mam na imię Zeta
          >

Na chrzcie dano mi "Lilianna", moje imię zostało tutaj wymienione i nie mogę
          nie odpowiedź ponieważ krew zawrzała w moich żyłach z oburzenia. Poza mną znam
          jeszcze dwie Lile, zapewniam Cię że żadna z nas nie jest prostytutką, może to
          Ty szukałaś pracy w tym zawodzie i dlatego natknęłaś się w ogłoszeniach z
          takimi właśnie nazwami agencji towarzyskich.
          Odnośnie obecnie panujących rodów książęcych w Europie ( skąd Ty się urwałaś??)
          to zauważ że imiona przechodzą tam z pokolenia na pokolenia, uwiecznione
          tradycją. A dlaczego naśladować akurat ARYSTOKRACJĘ? Może lepiej imiona
          biblijne? Hmm? Maria, Marta, Sara, Magdalena, Saba.
          "Nie daj Bóg Lilianny" A cóż w tym imieniu takiego złego? Może mi wytłumaczysz?
          Może masz złe skojarzenia. Co to znaczy krzywdzić dziecko od pierwszych dni
          życia? Czy skrzywdzę moje dziecko dając mu na imię Agnieszka a nie Zofia czy
          Antonina?
      • Gość: Aska Re: jakie imie dac dziewczynce? IP: 212.14.48.* 01.07.03, 18:38
        A co powiesz na Blanka??????
    • myszka77 Re: jakie imie dac dziewczynce? 18.06.03, 19:42
      takie, jakie Ci się podoba ;))
    • Gość: ell Re: jakie imie dac dziewczynce? IP: 213.17.236.* 18.06.03, 22:37
      joanna weronika jagoda
      • Gość: ell Re: jakie imie dac dziewczynce? IP: 213.17.236.* 18.06.03, 22:43
        jestem taz za inga

ale bron boze andzelika,
        chyba nie ma nic gorszego
        • Gość: MAŁA MI SIĘ PODOBAJĄ TAKIE:) IP: *.sanok.sdi.tpnet.pl 20.06.03, 19:00
          MI SIĘ PODOBAJĄ TAKIE IMIONA:
          NELA
          NIKOLA
          WERONIKA
          NATALIA
          PAULA
          SAMANTA
          MARTYNA
          NATALIA
          MONIKA
          SĄ SUPER:D
    • Gość: agatak Mocne i krotkie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.06.03, 23:53
      czyli np.Marta - bardzo dobrze brzmi moim zdaniem. Mam w domu
      Marte i sie sprawdza...
    • Gość: kiki Re: jakie imie dac dziewczynce? IP: *.client.attbi.com 21.06.03, 02:53
      Mi podoba sie Milena i Kinga.
      Antoniny ,Zofie,Marie,Lucje sa dobre dla starych bab.Gdyby mnie rodzice tak
      nazwali to pierwsze co bym zrobila po osiemnastych urodzinach to zmienila
      imie.Jest jeszcze jedno takie,ktorego nie moge wprost zniesc bo wszystkie
      dziewczyny o tym imieniu byly niechlujami.To Agnieszka,ktore wyjatkowo czesto
      jest nadawane dziewczynom urodzonym w styczniu.Dzieki bogu ,ze mojej matce nie
      przyszlo to do glowy.
    • pieskuba Re: jakie imie dac dziewczynce? 21.06.03, 08:13
      Oczywiście, tylko i wyłącznie Izabela

pieskuba
      • Gość: dresiara z miasta przecudowne imiona ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.03, 13:03
        Samanta

Nicola /koniecznie przez c/

Andżelika

Dżesika

Amanda

Pamela

Paloma

Żaneta

Laura

Miranda

jek se przypomne inne szliczne to zara dopisze...
        • Gość: dresiara z miasta Re: przecudowne imiona ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.03, 03:05
          przypomnialam se:

Oriana

Odetta

Eulalia

Rebeka

• Gość: dresiara z miasta Re: przecudowne imiona ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.03, 14:47
            na dokladke:

Wanessa

Wiktoria

Beatrycze

Karmena

• fleurette Re: jakie imie dac dziewczynce? 21.06.03, 13:05
      Cieszę się, że moje imię (Klara) tak się podoba. Ja dałabym córce na imię:
      Marta, Małgorzata, Hanna, Ewa... jeszcze kilka imion wchodzi w grę. Natomiast
      nie trawię: Andżelik, Żanet, Izabel, Agnieszek i innych hiper popularnych
      imion.
      • eowyn Re: jakie imie dac dziewczynce? 21.06.03, 14:40
        >>>>Mi podoba sie Milena i Kinga.
        Antoniny ,Zofie,Marie,Lucje sa dobre dla starych bab.Gdyby mnie rodzice
        tak
        nazwali to pierwsze co bym zrobila po osiemnastych urodzinach to zmienila
        imie.Jest jeszcze jedno takie,ktorego nie moge wprost zniesc bo wszystkie
        dziewczyny o tym imieniu byly niechlujami.To Agnieszka,ktore wyjatkowo
        czesto
        jest nadawane dziewczynom urodzonym w styczniu.Dzieki bogu ,ze mojej
        matce nie
        przyszlo to do glowy.

Kiki-kazda z nas zostanie kiedys stara baba... Zreszta Łucji jest bardzo malo w
        Polsce,wiec trudno mi uwierzyc ze znasz Łucje-stara babe.
        Powtarzam,ze-wg mnie-Maria jest pieknym imieniem,nikt nie ma za granica
        problemow z jego wymowieniem,a w krajach hiszpanskojezycznych pieknie je
        wymawiaja-z akcentowanym "i" i twardym "r"-bomba.

A Milena i Kinga to jedne z imion na ktore jestem uczulona-brrrr.....

pzdr.
    • pevoo Re: jakie imie dac dziewczynce? 21.06.03, 20:38
      Mi się podoba tak:
      -Gaja
      -Kornelia
      -Nikola
      A z tych bardziej wyszukanych:
      -India
      -Olimpia
      Było jeszcze takie wyszukane imię dla dziewczynki, na 'A' się zaczynało, ale
      nie mogę sobie go przypomnieć. A... a... a... Nie, nie przypomnę sobie.
      Chciałabym się nazywać India :) Jak nie będzie z tym problemów, to się tak
      nazwę na bierzmowaniu. Jest takie egzotyczne i melodyjne... Aaah...
      • pieskuba Re: jakie imie dac dziewczynce? 21.06.03, 21:50
        pevoo napisała:

Jak nie będzie z tym problemów, to się tak
        > nazwę na bierzmowaniu.

Rzeczywiście piękne, ale raczej Ci się nie uda. Chyba, że jest jakaś Święta
        India, inaczej przepadło.

pieskuba
    • Gość: * Re: jakie imie dac dziewczynce? IP: *.kom / 10.104.32.* 21.06.03, 22:43
      hania :) słodko i fajnie a przede wszystkim orginalnie i nie wymślnie
      • xena2 Re: jakie imie dac dziewczynce? 22.06.03, 15:49
        moje typy:

KALINA

WIKTORIA

SYBILLA

TATJANA

JAŚMINA

• Gość: w Re: jakie imie dac dziewczynce? IP: *.itpp.pl 23.06.03, 08:58
          nina ,
    • muggz jest takie imię, dobre dla dziewczynki... 23.06.03, 10:34
      TRADYCJA
    • Gość: dziewczynamyszkina Re: jakie imie dac dziewczynce? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.03, 10:53
      kalina
      • Gość: kasha Re: jakie imie dac dziewczynce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.03, 11:18
        A mnie bardzo się podoba Miriam, Kinga, Marta, a zdrobnienie Tunia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka