ipola 04.07.07, 08:30 Czy można się opalać stosując Xerial 50? Przepisał mi ten środek dermatolog, a ja zapomniałam spytać, czy można się opalać. Poradźcie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
boni_76 Re: Opalanie a Xerial 50 04.07.07, 11:18 Zabacz na ulotce jakie są przeciwskazania. Najczęściej jest na pisane, że lek jest foto czuły/wrażliwy itp. Nie znam tego leku ale większość dermatologicznych lekarstw a także hormony wykluczają opalanie. Można się poparzyć lub powstaną przebarwienia na skórze. Odpowiedz Link Zgłoś
ipola Re: Opalanie a Xerial 50 04.07.07, 12:21 Niestety na ulotce nie ma żadnych ostrzeżeń tego typu ani informacji na temat kontaktu ze słońcem podczas stosowania. Wiem, że kiedyś był post o Xerial 30, ale o opalaniu nikt nie wspominał. Może są tu forumowiczki, które stosowały ten słabszy Xerial i wiedzą coś na temat opalania. Jadę za 3 tyg. na urlop i nie chciałabym pogorszyć sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
justa_79 Re: Opalanie a Xerial 50 04.07.07, 13:17 zawiera kwas glikolowy, który działa fotouczulająco. odstaw od razu. Odpowiedz Link Zgłoś
justa_79 Re: Opalanie a Xerial 50 04.07.07, 13:17 albo nie opalaj się, tylko nakładaj na te miejsce często i grubą warstwą SPF 50+. Odpowiedz Link Zgłoś
ipola Re: Opalanie a Xerial 50 04.07.07, 13:31 Ale się wkurzyłam. Mówiłam lekarzowi, że jadę na urlop, a on mnie nie uprzedził, że nie powinnam się opalać stosując ten środek. Co więcej, powiedział, że mam do czasu wyjazdu stosować ten krem. I co ty na to? Odpowiedz Link Zgłoś
k-aja Re: Opalanie a Xerial 50 04.07.07, 14:31 ipola napisała: > Ale się wkurzyłam. Mówiłam lekarzowi, że jadę na urlop, a on mnie nie > uprzedził, że nie powinnam się opalać stosując ten środek. Co więcej, > powiedział, że mam do czasu wyjazdu stosować ten krem. I co ty na to? Niestety nie wszyscy dermatolodzy wiedza takie rzeczy, lub nie chca wiedziec, nie wiem na czym to polega. Mnie kiedys dermatolog zalatwil Glyco-A, ktory mialam stosowac na dzien, w lecie, oczywiscie o filtrach ani slowa. Przebarwienia lecze do dzis. Odpowiedz Link Zgłoś