Dodaj do ulubionych

Do Justy o selen w kroplach?

IP: *.szczecin.pl 16.07.03, 17:10
Justy, często czytam Twoje wypowiedzi na forum, wiem że masz olbrzymią wiedzę
farmakologiczną stąd kieruję do Ciebie pytanie na temat selenu w kroplach w
roztworze alkoholowym: jaka jest dzienna profilaktyczna dawka takiego
preparatu /w kroplach/, jakie są skutki uboczne długotrwałej selenizacji?
jakie dokładnie są korzysci ogolnoustrojowe terapi selenowej?
Liczę na Twoją odpowiedz...Dziekuję..

Obserwuj wątek
    • Gość: ... Re: Do Justy o selen w kroplach? IP: *.ras13.floca.alerondial.net 16.07.03, 18:39
      radzilabym stosowac selen tylko pod okiem lekarza, selen w nadmiarze jest
      toksyczny podobnie jakw szystkie mikroelementy, polecana dzienna dawka selenu
      to ok 100-200 mcg czyli mikrogramow.
      • Gość: ania a ile to kropli ? nt IP: *.szczecin.pl 16.07.03, 20:34
    • Gość: justy Re: Do Justy o selen w kroplach? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.07.03, 22:15
      nie znalazłam na polskim rynku selenu w kroplach. ewentualnie mogą być
      zastrzyki.
      zresztą o tabletki z samym selenem też trudno... na rynku są właściwie tylko
      kombinacje selenu z innymi przeciwutleniaczami,np. bio-selen+cynk, selenium
      bonus, selen+wit E naturell
    • Gość: justy Re: Do Justy o selen w kroplach? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.07.03, 22:16
      a do czego ci potrzebyny ten (szodliwy w nadmiarze) selen; co ta za
      profilaktyka?
      • Gość: ania Re: Do Justy o selen w kroplach? IP: *.szczecin.pl 17.07.03, 09:26
        Gość portalu: justy napisał(a):

> a do czego ci potrzebyny ten (szodliwy w nadmiarze) selen; co ta za
        > profilaktyka?

zaproponowano mi udział w eksperymencie. jestem w grupie ryzyka zagrożonej
        rakiem piersi. kuracja polega na podawaniu doustnie 2x dziennie po 10 kropel
        alkoholowego roztworu selenu przez 3 lata. krople wyprodukowała szpitalna
        apteka, nie znam stężeń. czytałam, że w nadmiarze może powodować właśnie
        nowotwór piersi. co o tym sądzisz? lekarze którzy mnie prowadzą twierdzą, że
        wszystko będzie ok., to oczywiste.
        • Gość: ... Re: Do Justy o selen w kroplach? IP: *.ras13.floca.alerondial.net 17.07.03, 15:41
          musisz dowiedziec sie o stezenie tego co masz lykac, nie mozliwe by kazano ci
          to lykac bez podania stezenia, nie rob z siebie krolika doswiadczalnego, zanim
          zaczniesz dowiesz sie jak najwiecej to twoje prawo mysle
    • Gość: ania Re: Do Justy... IP: *.szczecin.pl 17.07.03, 16:57
      ...czy stężenie roztworu alkoholowego selenu jest zależne od przepisów
      aptekarskich, czy też jego stężenie zależy od przepisu lekarza? mój lekarz nie
      podał mi stężenia, powiedział, że jest przyg. wg wsk. WHO.
    • Gość: ania Re: Do Justy, podaję skaład IP: *.szczecin.pl 22.07.03, 15:13
      Droga Justy podaję skład kropel:
      krople 13,68 g=
      selen 0,025g+ spir.(96%)9,235g+woda4,42g
      mam brać 10 kropli rano i 10 wieczorem.
      Czy to duża dawka selenu, czy nie, co o tym sądzisz? Dzięki za opinię.Ania.
      • Gość: monias1 Re: Do Justy, podaję skaład IP: 217.97.133.* 22.07.03, 15:29
        A jaki jest link na forum justy????
        • Gość: . Re: Do Justy, podaję skaład IP: *.tnt40.mia5.da.uu.net 22.07.03, 16:23
          Justy nie ma forum
      • Gość: justy Re: Do Justy, podaję skaład IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.07.03, 23:56
        jeśli chodzi o dawkę to owe 10 kropli troche przekracza standardową zalecaną
        dawkę. ale leczniczo często przekracza się dawki zalecane zdrowym osobom (to
        tako ogólnie, nie tylko o selenie)
        znalazłam kilka badań: www.ncbi.nlm.nih.gov/PubMed/ w wyszukiwarkę
        wrzuciłam "selenium" + "breast cancer" - wiele sugeruje korzystny wpływ selenu
        w ochronie przed rakiem. osobiście, będąc genetycznie zagrożona rakiem piersi
        raczej zdecydowałabym się na taka terapię. na bardziej szczegółowe pytania
        powinni odpowiedzieć Ci lekarze prowadzący eksperyment- masz pełne prawo do
        wyczerpujacych informacji.
        • Gość: ania Justy, serdecznie ci dziękuję! nt IP: *.szczecin.pl 23.07.03, 12:21
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka