Dodaj do ulubionych

nowa babska gazeta

30.07.03, 16:28
dziewczyny pomozcie
zastanawiam sie ze znajomymi czy nie zaczac wydawac nowej babskiej gazety ale
nie takiej jak glamur, twoj styl czy cosmo tylko cos powiedzmy
inteligentniejszego bardziej jak wysokie obcasy czy wprost
interesuje mnie czy czytałybyscie cos takiego i co powinno byc wtakiej
gazecie waszym zdaniem ???
Obserwuj wątek
    • ikw1 Re: nowa babska gazeta 30.07.03, 17:35
      no odpiszcie cos
      • Gość: beemka1 Re: nowa babska gazeta IP: *.acn.waw.pl 30.07.03, 18:02
        Daj sobie spokoj. Szybko zbankrutujesz, wydajac ambitna gazete, zreszta nie
        znajdziesz wydawcy zainteresowanego Wasza inwestycja. 95% naszego
        spoleczenstwa preferuje lekkostrawna papke dle idiotow, a polowa to wtorni
        analfabeci, majacy klopoty ze zrozumieniem tekstow z Superexpresu. Nawet Twoj
        Styl, ktory ma sie za entelygencka gazete, to chlam dla nowobogaczy. Zostaja
        broszurowe wydania Zeszytow Literackich:-) i Tygodnik Powszechny dla Katolikow.
        A babskie pismo na poziomie? Zapomnij!
    • ikw1 Re: nowa babska gazeta 30.07.03, 18:06
      pracowalam w wydawnictwach
      sama wydam
      mam nadzieje ze nie jestem bardzo naiwna i jest to bardziej prawdopodobne niz
      wedrowka z motyka na slonce
    • majkaa_edziecko Re: nowa babska gazeta 30.07.03, 18:10
      Kochana a kto to Ci kupi, kobiety lubią właśnie taki babski chłam o kosmetykach
      i innych pierdołach a nie jakieś ambitne pisma. Wyrzucisz kupę kasy w błoto i
      tyle.
      • Gość: marcela Re: nowa babska gazeta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.03, 18:34
        nie zgadzam sie z poprzedniczkami! mysle, ze brak na rynku czasopisma dla
        kobiet, których meczy udawanie idiotek, a takie magazyny jak cosmo czy elle
        czytaja z braku laku.. tak naprawde krzywdzi je opinia, ze najwazniejszymi
        rzeczami w zyciu jest nowa sukienka i najnowszy krem przeciwzmarszczkowy!
        swego czasu marzylam o pracy dziennikarki w "babskiej" gazecie, ale po
        przeczytaniu kilku z nich zweryfikowalam plany.. ale moze jeszcze uda sie cos
        zmienic!?
        prywatnie chetnie wzielabym do poczytania takie pismo.. fajnie byloby w nim
        znalezc cos o sztuce (przez duze S), troszke o nauce, kulturze, podrozach itd.-
        generalnie o tym, co interesuje przecietna (no moze troszke ponadprzecietna)
        kobiete!
        niestety w czasach, kiedy wszyscy ida na latwizne to nie takie proste, ale
        sprobowac warto! po co ma sie pozniej zalowac?
        pozdrawiam i zycze powodzenia!
        • Gość: yoda Re: nowa babska gazeta IP: 81.210.53.* 30.07.03, 18:40
          Zdecydowanie pomysł wart realizacji.
          Tego wszystkiego, tych Stylów, Uród, Pań i Przyjaciółek do kupy wziętych nie
          da się czytac, ani nawet wertować.
          Mam nadzieję, że ci się uda!
    • banieczka Re: nowa babska gazeta 30.07.03, 19:22
      Tak z ciekawości: co w "ambitnej" kobiecej gazecie miałoby być takiego, czego
      nie można zamieścić w gazecie nie-kobiecej, i skąd w ogóle ten podział? Jeśli
      chodzi o kwestie typowo kobiece (kosmetyki, porady, ciuchy etc.), to jest tego
      od metra w glamourach i innych takich. Jeśli zaś chodzi o rzeczy ambitniejsze,
      to o co typowo kobiecego chodzi? Czy dla kobiet trzeba pisać innym językiem? I
      co takiego jest np. w Wysokich Obcasach, czego nie można by wydrukować, dajmy
      na to, w Magazynie (pardon - Dużym Formacie). Dla mnie utworzenie tego dodatku
      (W.O.) to był poroniony pomysł - niby miał przełamywać stereotyp głupiej baby
      czytającej "Naj" i "Chwilę dla ciebie", a w rzeczywistości utrwalił podział
      na "męską" i "kobiecą" prasę. Bez sensu zupełnie (moim zdaniem). Kiedyś to
      wyglądało tak, że mój luby, kupiwszy rano w sobotę gazetę, zostawiał mi W.O. z
      pogardliwym prychnięciem (bo to przecież babska gazeta), a sam się zabierał do
      części głównej (oczywiście ostatnia strona ze sportem w pierwszej
      kolejności...). Ale już mu takie zachowanie z głowy wybiłam. I teraz, biedak,
      musi się ratować "turystyką" i "stołeczną", aż ja przeczytam główne wydanie. WO
      też czytam, tyle że później, bo teksty rzeczywiście często ciekawe.
      • kamila77 Re: nowa babska gazeta 31.07.03, 08:34
        banieczka napisała:

> na to, w Magazynie (pardon - Dużym Formacie). Dla mnie utworzenie tego
        dodatku
        > (W.O.) to był poroniony pomysł - niby miał przełamywać stereotyp głupiej baby
        > czytającej "Naj" i "Chwilę dla ciebie", a w rzeczywistości utrwalił podział
        > na "męską" i "kobiecą" prasę.

Jakiekolwiek dodatki tematyczne w prasie codziennej generalnie tworzy się w
        jednym tylko celu - żeby przyciągnąć konbkretnych reklamodawców.
        A poza tym - znakomity sposób z nowym pismem. A podziały? Zawsze były, są i
        będą.
      • Gość: des Re: nowa babska gazeta IP: 81.210.53.* 31.07.03, 11:24
        to zmień lubego na takiego co nie ma pogardliwego prychnięcia dla gazet, które
        czytasz.
        Wysokie Obcasy czytają również (prawdziwi) mężczyźni.
    • Gość: inka Re: nowa babska gazeta IP: *.BMJ.net.pl 30.07.03, 19:25
      ikw1 napisała:

> dziewczyny pomozcie
      > zastanawiam sie ze znajomymi czy nie zaczac wydawac nowej babskiej gazety ale
      > nie takiej jak glamur, twoj styl czy cosmo tylko cos powiedzmy
      > inteligentniejszego bardziej jak wysokie obcasy czy wprost
      > interesuje mnie czy czytałybyscie cos takiego i co powinno byc wtakiej
      > gazecie waszym zdaniem ???

jeśli faktycznie tak by to wyglądało to myślę, że czytałabym z przyjemnością
      dla mnie ideałem byłoby takie skrzyżowanie Wysokich Obcasów z Marie Claire oarz
      czegoś w stylu Wprost, Przekroju czy Polityki
    • Gość: aga Re: nowa babska gazeta IP: *.elephant.dialup.pol.co.uk 30.07.03, 20:50
      Czesc,
      Z siostra jestesmy bardzo za!
      Oczekiwalabym jakiegos skrzyzowania "Wysokich Obcasow" ktore uwielbiam od
      poczatku, z malenkimi wyjatkami i "Przekroju".
      Konkretnie: ciekawie i madrze o ludziach (zawsze interesuje mnie, jak innym
      udaje sie trwac, isc wlasna droga...), jezeli o znanych, to bez wiedzy
      encyklopedycznej, wyliczanek tytulow, stanowisk, suchych faktow.
      Troche psychologii, pod warunkiem, ze jeden ze sztandarowych polskich
      psychoterapeutow nie bedzie znowu sztampowo i plasko odpowiadal na listy.
      Cieplo o domu - bez tego zadecia pism wnetrzarskich i glupiego snobizmu.
      Troche o ksiazkach, kinie, teatrze.
      Docenialabym ogromnie, gdyby istanialo pismo, ktorego opiniom mozna by ufac.
      Jesli o urodzie, zdrowiu, to nie po uprzednich konferencjach prasowych
      organizowanych przez PR producentow kosmetykow, ale w oparciu o rzetelna
      wiedze. To jest bardzo wazne! Pod tym wzgledem, jak dotad nie ufam do konca
      zadnemu tytulowi. Takie zabiegi (pani redaktor dostaje kremy i perfumy
      do "przetestowania" i pisze o nich, ze sa OK), naprawde czuc!
      Pozdrawia i, zycze, by sie udalo! aga
      • Gość: Anna Re: nowa babska gazeta IP: *.uk.ihost.com 31.07.03, 09:12
        Chcialabym pracowac dla takiej gazety. Jestem absolwentka dziennikarstwa, dotad
        zajmowalam sie PR, ale coraz czesciej mysle o sprobowaniu sil w dziennikarstwie.
        Czy moge liczyc na informacje o ewentualnej rekrutacji?
        • ikw1 Re: nowa babska gazeta 31.07.03, 22:24
          Gość portalu: Anna napisał(a):

> Chcialabym pracowac dla takiej gazety. Jestem absolwentka dziennikarstwa,
          dotad
          >
          > zajmowalam sie PR, ale coraz czesciej mysle o sprobowaniu sil w
          dziennikarstwie
          > .
          > Czy moge liczyc na informacje o ewentualnej rekrutacji?
          POCHAL SIE JAKIMS EMAILEM
    • szczekuszka Re: nowa babska gazeta 31.07.03, 10:03
      ikw1 napisała:

> > interesuje mnie czy czytałybyscie cos takiego i co powinno byc wtakiej

Z checia, ale przebij sie przez dzisiejszy rynek medialnych koncernow i jeszcze
      na tym zarob, a padne Ci do nog!
      Takie pismo, o jakim Ty myslisz to moim zdaniem "Zwierciadlo", jest ok! Ja go
      osobiscie nie czytam, ale moja kolezanka namietnie.
      Kiedys czytalam duzo Elle. W sumie na 100 numerow, kupilam 50. Jednak im jestem
      starsza nie ciagnie mnie do prasy kobiecej, a taka stara to ja jeszcze nie
      jestem. Jako potencjalny odbiorca jestem zmeczona tendencyjnymi tekstami o
      urodzie, modzie i o ciaglych problemach z partnerem itp.
      Czytajac Elle od 17. roku zycia stwierdzam, ze nic sie nie zmienilo. Zmieniaja
      sie nazwy produktow tych samych marek. I na co mi taka wiedza?!
      Przyznam, ze lubie "Wysokie Obcasy", ale i one schodza na psy. Reportaze
      ciekawe, a najlepsze sa portrety kobiet, to sa moim zdaniem NAJLEPSZE czesci w
      WO. A co do reszty. Kinga Dunin wciaz z kims polemizuje, albo odbiera ataki na
      nieznane mi artykuly, zamiast napisac jakis madry felieton. O ja niedobra,
      powinnam sledzic wszystko co ludzie pisza o K.D. i feministakach. Listy do
      redakcji, sa takie jakies sztampowe.
      Felietonow Szczepkowskiej nie trawie, ale to juz osobista dygresja. Co do mody,
      to nic nowego, niech juz lepiej WO kupuje od agencji zdjecia sesji, tak jak to
      nieraz robi:)!
      Na dzien dzisiejszy z babskich przegladam WO i Gale jak siostra kupi, a jak nie
      kupi to nie. Za to kupuje duzo hobbystycznych gazet:)! O psach, kotach i kuchni
      i wystroju wnetrz;))), a i tez o modzie jak Fashion! Umiesz to wszystko
      polaczyc?:)
      • nanan1 Re: nowa babska gazeta 31.07.03, 11:16
        myślę, że powodzeniem by się cieszył tygodnik, powiedzmy "społeczno-
        kulturalny". Niekoniecznie "kobiecy", chodz mógłby być zorientowany na sprawy
        kobiece, zamiast je traktować po macoszemu i z "przymrużeniem oka" (czego
        nienawidzę, wrrr). Mogłoby to być coś, co by zastąpiło starą Politykę, która
        zeszła na psy, niestety.

powodzenia
    • Gość: ElisaDay makijaże!! IP: *.tele2.pl 31.07.03, 12:37
      przede wszyskim to powinno byc tam duzo makijazy, jak je wykonac - ale takie
      profesjonalne opisy i opisane kosmetyki. tylko w dziale porad urodowych bardzo
      prosze nie pisac - jak chcesz miec wieksze usta to je pomaluj jasną szminką i
      blyszczykiem... jak cos takiego czytam w jakiejs bardziej szmatławej gazecie to
      az mnie skręca. dlaczego? bo to jest oczywiste..
    • ikw1 Re: nowa babska gazeta 31.07.03, 19:46
      przepraszam bardzo ostatnia respoindentke ale to raczej nie bylaby kolejna
      gazeta o makijazach
      wciaz jeszcze sie łudze ze jest pare ciekawszych rzeczy do powiedzenia
      pozdrawiam
    • Gość: marchefka Re: nowa babska gazeta IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.07.03, 22:34
      To ja sie tez pisze na taka gazete. I jesli chcesz, chetnie pomoge ci ja
      tworzyc (mam doswiadczenie i dziennikarskie, i redaktorskie). Ale o szczegolach
      technicznych i o pomyslach to juz moze na priv?
      pozdrawiam - marchefka
      ktrzepalka@wp.pl
    • Gość: Pauli Re: nowa babska gazeta IP: *.chello.pl 01.08.03, 00:23
      Ja bym sie bardzo cieszyla, jakby ci sie udalo wybic:). Babska gazeta nie jest
      latwa, no bo jak juz ktos napisal - do nas nie trzeba innym jezykiem (choc
      mozna, wiadomo - kobieta operuje innymi okresleniami i zwrotami) a babskie
      tematy sa w innych gazetach. Dlatego moim zdaniem oprocz rzeczy typowo
      ambitnych, musza byc i te malo ambitne, "babskie" ale nie glupawy zlepek plotek
      o aktoreczkach amerykanskich, ktorych nikt u nas nie zna. O modzie i urodzie
      nie koniecznie trzeba tak strasznie sztampowo jak w twoim stylu czy innych
      pisemkach. Ale chyba tego nie unikniesz, ostatecznie to tez sa wazne:)) sprawy,
      a gazete ma sie czytac nie tylko dla dointelektualizowania sie, ale tez dla
      rozrywki (a ta nie musi byc oglupiajaca)
      powodzenia
      • ikw1 Re: nowa babska gazeta 01.08.03, 22:51
        dzieki za wszystkie odpowiedzi jak cos mi sier zklaruje to jeszcze napisze
        pozdrawiam
    • Gość: samanta Re: nowa babska gazeta IP: *.kabel.telenet.be 02.08.03, 06:18
      Dobrze , jesli znajdziesz czytelniczki na nastepny szmatlawiec a na 100%
      znajdziesz skoro one kupuja wyzej wymienione reklamy z jakims niewaznym i
      powielonym artykulem i zamieszczonym zdjeciem GWIAZDY
      Powodzenia zycze
    • Gość: gutta Re: nowa babska gazeta IP: *.acn.pl / 10.69.5.* 02.08.03, 13:07
      ikw1 napisała:

> dziewczyny pomozcie
      > zastanawiam sie ze znajomymi czy nie zaczac wydawac nowej babskiej gazety ale
      > nie takiej jak glamur, twoj styl czy cosmo tylko cos powiedzmy
      > inteligentniejszego bardziej jak wysokie obcasy czy wprost
      > interesuje mnie czy czytałybyscie cos takiego i co powinno byc wtakiej

Wysokie Obcasy uwazasz za inteligentne? Inteligentna kobieta czyta Polityke
      i w ogole prase unisex (odnosi się to tez do mezczyzn). Prasa w zalozeniu dla
      kobiet nie będzie czytana przez kobiety inteligentne, czy jak je nazwac. Tu
      nasuwa mi sie analogia do niektórych spotkan towarzyskich: panie w swoim
      gronie, panowie w swoim, bo inne tematy. Nigdy nie zostawalam w grupce pan,
      nie dlatego, ze wolalam panow, ale dlatego, ze inny temat rozmowy. Od Wysokich
      Obcasow mnie odrzuca, te kobiece zyciorysy jako glowna pozycja, na sile
      adresowana do kobiet. Ktos wspomnial tu Kinge Dunin robiaca jakies porachunki,
      pretensjonalna Szczepkowska. Najlepszy jest tam dla mnie, choc w swietle tego,
      co napisalam dotad, może to brzmiec paradoksalnie, dzial poswiecony kosmetykom
      (tam dowiedzialam się o takim darze bogow, jak bibulki matujace), niczego się
      tam nie udaje, tylko informuje. Bo nawet kulinaria sa takie "wysilone". Kiedys
      dawali na koncu taki test, pytania zadawane roznym znanym osobom. Dla mnie to
      tez jest idiotyczne, bo malo kto odpowiada na to szczerze, a pytania sa malo
      madre, zreszta co mnie to obchodzi. I szczyt wszystkiego: uzasadnienie, ze
      odpowiedzial kieds na te pytania Proust. Malo to glupich pytan mu zadawano?
      Gdybyz jeszcze go ulozyl, no rozumiem, jakas rekomendacja. Ale on az taki
      glupi nie był.
      Bardzo za to lubie (zeby oddac sprawiedliwosc Wyborczej) Magazyn, czyli
      obecnie Wielki Format.
      Jeśli chcesz cos sensownego zrobic dla kobiet, to zawsze przyda sie rzetelna
      informacja o kosmetykach, zdrowiu i kulinariach, ewentualnie dzieciach, ale
      ten rynek już jest pelny. Zreszta ja i tak bym nie kupowala, bo w razie
      potrzeby mogę to znalezc gdzie indziej.

gutta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka