easy-anka71 05.06.08, 14:17 co robic z bardzo sucha skora po opalaniu w solarium. smaruje ja dobrymi balsamami i itak za gozinke jest taka sama. moze ktos zna dobry sposob? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abigail83 Re: co robic z bardzo sucha skora 05.06.08, 14:55 Ja znam - nie opalaj sie na solarium. Ekstremalnie wysusza skore, a szkod, ktore powoduje w skorze, nie naprawisz balsamami. Odpowiedz Link Zgłoś
kropla_beskidu Re: co robic z bardzo sucha skora 05.06.08, 15:42 Jak już wiemy szczególnie niekorzystnie działają wizyty w solarium. Powodują, że skóra staje się sucha, bardziej szorstka oraz pomarszczona. Powinnyśmy zapobiegać wysuszeniu skóry. Sucha skóra sprzyja wcześniejszemu starzeniu i pojawieniu się zmarszczek. Sucha skóra staje się łatwym obiektem ataku szkodliwych czynników zewnętrznych. Jest ona bardziej podatna na szkodliwe działanie promieniowania UV. Ma większą skłonność do podrażnień, a nawet reakcji alergicznych. Szczeliny w suchej skórze mogą stanowić wrota dla infekcji. Wysuszenie skóry zaostrza przebieg wielu chorób dermatologicznych w tym atopowego zapalenia skóry, łuszczycy. Nieprawidłowa pielęgnacja i brak natłuszczania skóry jest najczęstszą przyczyną chorób skóry u starszych osób. Nie używaj zwykłych mydeł, pieniących płynów i żeli (niszczą w 60% płaszcz lipidowy i dodatkowo mocno podrażniają skórę). Dlatego do pielęgnacji skóry suchej stosuj naturalne mydła lub olejki do kąpieli. Po wyjściu z kąpieli jak najszybciej nałóż na twarz krem, ponieważ parowanie wody z warstwy rogowej gwałtownie wzrasta. Do pielęgnacji wybieraj głównie kosmetyki, które w swoim składzie zawierają, np. mocznik, lipidy. Bardzo dobrym kremem jest SVR Laboratorium krem TOPILAYSE, bardzo dobry, choć o niezbyt lekkiej konsystencji jest Xerial 30. Na twarz nakładaj dobry krem nawilżający, może być jeden z wyżej wymienionych, a jeśli do ciała coś, to nie patrz przy wyborze na ładny kolor i zapach, bo nie tym powinnaś się sugerować, przy problemie suchej skóry - polecam Cetaphil - do twarzy i ciała, biało zielone opakowanie. Jeśli mimo tego objawy nieustaną sięgnij po preparat Capivit HydroControl. Odpowiedz Link Zgłoś
easy-anka71 Re: co robic z bardzo sucha skora 05.06.08, 20:12 dziekuje za porade. sprobuje tez z capivithydrocontrol. a do solarium lubie chodzic i mam nadzieje ze moja skora od razu nie zwiednie.chodze raz na tydzien dwa. to nie jest wiele a skora ma ladniejszy kolor. a te kremy co polecasz to kupie w aptece? Odpowiedz Link Zgłoś
zuzek85 Re: co robic z bardzo sucha skora 05.06.08, 20:19 mimo wszystko każdy powie ci,że solarium szkodzi.jak nie teraz to efekty takiego opalania się, mogą być widoczne po kilku latach.i niestety także wysusza bardzo skórę.w ogóle z opalaniem się trzeba uważać ;) Odpowiedz Link Zgłoś
easy-anka71 Re: co robic z bardzo sucha skora 05.06.08, 20:28 wiem ze to szkodzi ale ja troche opalona czuje sie troche bardziej atrakcyjna. moze to jakas paranoja ale lepiej mi z tym. mysle ze tak ma duzo kobiet. bo przeciez nie ja jedna sie opalam. Odpowiedz Link Zgłoś
vero333 Re: co robic z bardzo sucha skora 06.06.08, 01:08 albo oliwkana wilgotne cialo - polecam iwostin, albo balsam ISOUREA la roche posay, Odpowiedz Link Zgłoś
beata.1968 Re: co robic z bardzo sucha skora 06.06.08, 07:57 balsam ISO UREA la Roche Posay jest świetny,pomaga mi bardzo i polecam go każdemu.mam skórę bardzo suchą atopową i miałam duze problemy z kupnem naprawde skutecznego balsamu. Odpowiedz Link Zgłoś