Dodaj do ulubionych

Problem z dziurką w uchu dziecka

15.12.11, 16:56
Nie wiem czy to dobre miejsce na zadanie tego typu pytania, ale skoro są tu jakieś kosmetyczki to może pomogą.
Jakieś 2,5 mies. temu przebiłam 5 letniej córce uszka. Wszystko goiło się w miarę ok.. Po około 1,5 mies. zmieniłam jej kolczyki z tych którymi przebijała kosmetyczka na złote, które sama posiadałam z dzieciństwa. Około tydzień temu zauważyłam że jedno uszko się ropi i co gorsza kolczyk zszedł około 3mm niżej. Nie wiem co jest tego przyczyną (czy doszło do jakiegoś naderwania przez pociągnięcie) czy to wina kolczyków. Są to kółeczka dość grube i dość mocno się zaciskają blisko ucha. Córka nie skarżyła się ze ja coś boli. Konsultowałam to już z kosmetyczką i powiedziała ze jedynym sposobem na wyrównanie kolczyków jest zarośnięcie i przebicie jeszcze raz. Ale teraz pytanie- czy wyciągnąć kolczyki z obydwu uszu? Ile może goić się i zarastać takie uszko żeby być gotowe do ponownego przekłucia? Na jedno jeden kolczyk może wyglądać dość śmiesznie, a na drugie może szkoda przebijać jeszcze raz już zagojone uszko... co Wy o tym myślicie i co doradziłybyście? O zarośnięciu uszek na stałe nie ma mowy bo córka nadal chce mieć kolczyki.
Obserwuj wątek
    • tusiazab Re: Problem z dziurką w uchu dziecka 15.12.11, 17:26
      I jeszcze jedno czy te kolczyki od kosmetyczki do przebijania uszu mogą być noszone dłuższy czas czy tylko ten pierwszy miesiąc do wygojenia uszu? bo zastanawiam się czy gdybym miała jednak dziecku zostawić 1 kolczyk czy mogłabym właśnie taki założyć?
      • faustka94 Re: Problem z dziurką w uchu dziecka 22.08.16, 01:56
        Złoto czasami może powodować takie reakcje skórne, może nie były wystarczająco zdezynfekowane? Co ważniejsze jeżeli został naruszone kanał przeklucia mogła widać się infekcja. Należy dbać o higienę, odkazać podrażnienie miejsce. Migrowanie kolczyka może wskazywać na zle dobrana biżuterię. Mogę być kolczyki za ciężkie, a w sprawach wymiany na inne niż te, które zakłada kosmetyczka nie ma wątpliwości iż nie ma ograniczenia w noszeniu. Warto wymienić kolczyki na takie, które będą lżejsze i w miarę możliwości z tego samego metalu co pierwsze.
    • milka1995 Re: Problem z dziurką w uchu dziecka 16.07.20, 10:12
      na Twoim miejscu przełożyłabym z powrotem te kolczyki od kosmetyczki bo to ewidentnie z tymi złotymi cos nie tak i przede wszystkim idź z małą do lekarza żeby się nie zapaskudziło a jak to infekcja to przy uchu może się szybko zrobić groźnie

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka