sisssi 15.07.08, 13:18 Czy z wiekiem stan cery sie poprawia? Czy kotras z was miala problemy z pryszczami i innymi problemami skornymi a z wiekiem one ustaly samoistnie? Mam 24 lata, problemy z wypryskami i mam tego dosc :( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wino_porzeczkowe Re: Brzydka cera 15.07.08, 14:01 Mnie się poprawiło tak w okolicach 25 lat. Ale nie na tyle, żeby problem zniknął. Potem straciłam cierpliwość i poszłam do dermatologa ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lili-pop Re: Brzydka cera 15.07.08, 14:28 Co prawda z cerą u mnie wszystko ok, jednak moja znajoma miała poważne problemy z trądzikiem, ciągłą zmianą - raz za tłusta raz za sucha. Dernatolodzy nic nie dawali.. Poszła do endokrynologa okazało się że ma coś z hormonami i ten przepisał jej tabletki. ALE używała też przez jakiś czas....tonik ogórkowy ZIaji- okazał sie cudotwórcą w jej przypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
lashqueen Re: Brzydka cera 15.07.08, 14:41 Nigdy nie maialam powaznych problemow z cera, ale czasem pojawialy sie jakis pojedyncze krostki, zaczerwienienia, nierowny koloryt. Jakies 3 lata temu stan mojej skory zaczal sie poprawiac. Obecnie mam 28 lat i nigdy nie mialam piekniejszej cery niz obecnie. Nic mi nie wyskakuje, koloryt jest jednolity. Chodze bardzo czesto bez podkladu. Czas mi najwyrazniej sluzy :) Moze to tez kwestia zdrowej diety i kwestia stosowania minimum kosmetykow [woda, mydlo, czasem krem nivea :)] Jest duza szansa na to, ze i u Ciebie z czasem nastapi poprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzek85 Re: Brzydka cera 15.07.08, 19:47 moze to tez kwestia źle dobranych kosmetyków?sama nie wiem bo przyczyn tak naprawdę może byc wiele.a wizyta u dermatologa jeszcze nigdy nikomu nie zaszkodziła ;) Odpowiedz Link Zgłoś
big.rabarbar8 Re: Brzydka cera 16.07.08, 10:27 Sisssi, moze nie wiesz, ale tradzik jest przyczyna depresji, a nawet (tak, chociaz brzmi to moze niewiarygodnie) prob samobojczych. To jest choroba, nie stan przejsciowy. Jakakolwiek jest w Twoim przypadku przyczyna - meczysz sie, meczy sie Twoja skora i - nawet jesli sie samoistnie kiedys poprawi - mozesz miec przebarwienia, blizenki, pory oraz inne przypadlosci. A po co? Popytaj o sprawdzonego lekarza (w Twoim miescie) a potem badz konsekwentna. Masci z retinoidami czy innymi zluszczajacymi skladnikami poczatkowo pogarszaja wyglad skory i to jest trudny moment, ale oplaca sie zagryzc zeby. I - dodam jeszcze taka rade: duzo sie relaksuj, sluchaj muzyki (moze tancz?), chodz na spacery (cwicz), poszukaj dla siebie zdrowszej diety (bez przesady z ograniczeniami). Skora pochodzi z tego samego listka zarodkowego co uklad nerwowy i jest z nim scisle zwiazana. Wszystko, co obciaza Twoje "nerwy" i powoduje, ze jestes smutna, napieta czy zla - odbija sie na skorze. Jesli chcesz wyleczyc tradzik - zadbaj o swoj nastroj, a poprawe zauwazysz wczesniej. rabarbar :) na pryszcze;) Odpowiedz Link Zgłoś