Dodaj do ulubionych

probki z mazidła.com

21.07.08, 22:48
prosze o rade. wraz z zamowionym maslem karite dostalam z "mazidel"
probki: kwas hialuronowy wielkoczasteczkowy, olej z komosy, hydrolat
rozany, NMF naturalny czynnik nawilzajacy, active-aloe 200x such
koncentrat zelu, jedwab hydrolizowany.
co moge zrobic z tymi probkami? czy razem sluza przygotowaniu
jakiejs miksturki? czy kazdy samodzielnie mozna do czegos
wykorzystac? Bede baaardzo wdzieczna za objasnienia:) Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • confused.girl Re: probki z mazidła.com 22.07.08, 10:36
      hydrolat może wykorzystać jako tonik :) Polecam. Mam różany, oczarowy i lawendę
      i wszystkie są genialne. Różany ślicznie pachnie i ładnie koi i nawilża. Olej z
      komosy możesz użyć solo na buzię na noc, albo jeśli nie lubisz ciężkich mazideł
      możesz go rozrobić w dowolnych proporcjach z kwasem hialuronowym (takie
      dwufazowe ekspresowe serum ;)).
      Jedwab możesz rozpuścić w wodzie i zrobić mgiełkę do włosów:
      mazidla.com/index.php?option=com_content&task=view&id=56&Itemid=2
      d-panthenolu nie masz, więc po prostu go pomiń. Albo możesz też dodać koncentrat
      aloesowy ok. 0.5%
      A z NMF, kwasu hial. i jedwabiu możesz zrobić ekspresowe serum do twarzy:
      mazidla.com/index.php?option=com_content&task=view&id=62&Itemid=2
      zresztą polecam przejrzeć receptariusz na mazidłach. Na końcu opisu każdego
      produktu masz linki do przepisów, w których dany składnik można wykorzystać:)
      • frida7 Re: probki z mazidła.com 22.07.08, 18:54
        confused girl, dzieki wielkie za odpowiedz,
        wiec z jedwabiu i koncentratu aloesowego zrobie mgielke do wlosow,
        z oleju z komosy i kwasu hialuronowego miksture do twarzy (50/50 mam
        nadzieje bedzie dobrze, piszesz ze w dowolnych proporcjach...)
        hydrolat z rozy wykorzystam jako tonik - czyli normalnie wylewam na
        wacik i smaruje....??
        zostaje mi nmf
        czy te naturalne mikstury, zwlaszcza do twarzy sa takie fajne, tzn
        widac efekty? cera jest ladniejsza... napisz jesli mozesz jaki sa
        Twoje spostrzezenia
        jeszcze raz dzieki
        pozdrawiam
        • confused.girl Re: probki z mazidła.com 23.07.08, 12:47
          frida7 napisała:

> confused girl, dzieki wielkie za odpowiedz,
          > wiec z jedwabiu i koncentratu aloesowego zrobie mgielke do wlosow,
          > z oleju z komosy i kwasu hialuronowego miksture do twarzy (50/50 mam
          > nadzieje bedzie dobrze, piszesz ze w dowolnych proporcjach...)

50/50 będzie ok:) Zresztą sama w praktyce zobaczysz jakie proporcje są dla
          Ciebie najlepsze:) Aha, i zapomniałąm dodać, że porcje olejku z kwasem
          hialuronowym łączysz tuż przed nałożeniem na buzię, nie trzyma się tgo kilka dni
          w słoiku. Taką mgiełkę do włosów też dobrze by było przechowywać w lodówce do 2
          tygodni, bo nie dodajesz żadnych konserwantów. Co do NMF to podałam Ci wyżej
          przeps, w którym również używa się jedwabiu i aloesu, więc część produktów
          możesz przeznaczyć na mgiełkę, a resztę na to serum:)

> hydrolat z rozy wykorzystam jako tonik - czyli normalnie wylewam na
          > wacik i smaruje....??

Dokładnie:) MOżna też przelać do butelki z atomizerem i używać tak, jak wodę
          termalna, ale ja preferuję tradycyjne przecieranie buzi zwilżonym wacikiem.

> zostaje mi nmf
          > czy te naturalne mikstury, zwlaszcza do twarzy sa takie fajne, tzn
          > widac efekty? cera jest ladniejsza... napisz jesli mozesz jaki sa
          > Twoje spostrzezenia
          > jeszcze raz dzieki
          > pozdrawiam

Szczerze powiem, że buzia jest dużo, dużo ładniejsza. Po odstawieniu tabletek
          anty miałam problemy z zaskórnikami i niespodziankami i dzięki takim kosmetykom,
          w których sama mogłam dobrać składniki odpowiednie dla mojej cery i uniknąć
          potencjalnych zapychaczy wszechobecnych w kremach gotowych:|, uratowałam moją
          buzię:) Obecnie nie muszę ożywać podkładów, tylko od czasu do czasu jak się coś
          pojawi wystarczy punktowo korektor. Fajne gotowe zestawy do samodzielnego
          "mieszania" są na biochemii urody - polecam olejek LEMON z kwasem salicylowym
          jeśli masz problemy z zaskórnikami albo serum ROSE z Q10, jeśli masz suchą
          buzię. No i receptariusz na mazidłach też jest genialny - świetne są niektóre
          przepisy :)
          Tylko ostrzegam, że takie samodzielne tworzenie kosmetyków jest silnie
          uzależniające ;D
          • frida7 Re: probki z mazidła.com 23.07.08, 19:34
            zachecajaca jest Twoja opinia o tych naturalnych kosmetykach. dlugo
            juz je stosujesz? uzywasz przy tym kosmetykow pielegnacyjnych z
            drogerii czy tylko naturalne?
            jeszcze raz dziekuje za pomoc, strasznie dlugo zajeloby mi gdybym
            sama musiala przekopac sie przez receptariusz. pozdrawiam
            • confused.girl Re: probki z mazidła.com 23.07.08, 22:18
              frida7 napisała:

> zachecajaca jest Twoja opinia o tych naturalnych kosmetykach. dlugo
              > juz je stosujesz? uzywasz przy tym kosmetykow pielegnacyjnych z
              > drogerii czy tylko naturalne?
              > jeszcze raz dziekuje za pomoc, strasznie dlugo zajeloby mi gdybym
              > sama musiala przekopac sie przez receptariusz. pozdrawiam

Stosuję chyba od lutego (nie pamiętam dokładnie:P). Używam też gotowych kremów,
              ale nie tych drogeryjnych, ale aptecznych. W ziemie obowiązkowo Physiogel na
              noc, a teraz latem kremy z filtrami Bioderma MAT 40 albo Iwostin krem
              nawilżający z SPF 20. Ale jeśli chodzi o substancję aktywne, to jedna wolę sama
              coś ukręcić, bo producenci rzadko deklarują jakie jest ich rzeczywiste stężenie
              w preparacie. No i jak wspomniałam mogę uniknąć substancji, które mnie zapychają
              lub podrażniają, a przy gotowych kosmetykach jest to trudne. Zresztą gorąco
              polecam lekturę podforum Biochemia urody na wizaz.pl:
              www.wizaz.pl/forum/forumdisplay.php?f=66
              Dziewczyny się wymieniają spostrzeżeniami na temat różnych receptur i własnymi
              doświadczeniami :)
              • aleksandrawu Re: probki z mazidła.com 23.07.08, 23:02
                mnie jakos lepiej podpasowala biochemia, bo leniuch jestem, a tam wszystko
                odmierzone, tylko pomieszac trzeba:)ale z mazidel zawsze zamawiam maslo karite i
                kwas migdalowy.
                juz tu pisalam, ale watek przeszedl bez echa, ze super-hiper-ekstra rewelacyjny
                jest krem regenerujacy z biochemii. mimo ze uzywalam juz mnostwa kremow, rowniez
                takich w cenie 100-200zl, to ten bije wszystkie na glowe! W zyciu nie mialam
                takiej mieciutkiej, promienistej, i czystej skory jak po ostatnim zestawie z
                biochemi. A sa to: wspomniany krem, tonik aha/bha, serum jedwabiste flavo c, i
                hydrolat rozany. ten ostatni nosze sobie w atomizerze w torebce i zraszam nim
                twarz i szyje w ciagu dnia. pachnie tak pieknie, ze moglabym to robic co 5 minut:)
                polecam z czystym sumieniem
                • frida7 Re: probki z mazidła.com 24.07.08, 22:53
                  a jak sie robi ten super fajny krem? podeslesz link?
                  • aleksandrawu Re: probki z mazidła.com 25.07.08, 10:44
                    nie ma sprawy- z checia sie przekonam, czy to tylko mnie on tak pasuje, czy po
                    prostu jest taki dobry:) biochemiaurody.com/sklep/cream-regen.html
                    • frida7 Re: probki z mazidła.com 25.07.08, 21:11
                      dziekuje, zamowilam, tez jestem ciekawa. na stronie biochemii ma bdb
                      opinie. pozdrawiam:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka