mata811 06.08.08, 13:07 ktoś ma i może coś powiedzieć o stałym aparacie na zęby, ktoś ma założony? Przeszkadza w codziennym życiu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
porcellus Re: Aparat ortodontyczny 06.08.08, 13:50 Miałam; rzecz wygląda tak: -początki bolą (pomagają leki przeciwbólowe i dobrze robi dzień urlopu, po mnie po ścianach nosiło), każda zmiana naciągu (druta) powoduje pewien dyskomfort,ale przechodzi dość szybko, - trzeba się pilnować z jedzeniem rzeczy twardych lub ciągnących i klejących się jak krówki czy guma do żucia(to pierwsze może uszkodzić zęby obciążone aparatem, to drugie utrudnia utrzymanie higieny), - mycie zębów obowiązkowe i częste (ale to standard mam nadzieje;) - podobno niebezpieczne bywa całowanie się z osobą, która też nosi aparat, bo jak się zakleszczycie...;) - mnie nie krępowało uśmiechanie się od ucha do ucha, ale wiem, że niektórzy się wstydzą. A poza tym po pewnym czasie aparatu się nie zauważa. Kiedy został zdjęty to mi go brakowało, jakoż "pusto" się w buzi zrobiło ;) Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
karola12341 Re: Aparat ortodontyczny 06.08.08, 14:16 JA NOSZĘ OD 3 MIESIĘCY CERAMICZNY, jestem bardzo zadowolona i sie mniej go wstyde niż wczesniej wady zgryzu. Pracuje na stanowsku gdzie musze sie duzo usmiechac (mam duzy kontakt z ludzmi) Nie przeszkadza w codzinnem zyciu, tylko :) -czesciej trzeba myc zęby -nie mozna jesc farbującego jedzonka -nie mozna jesc twardego jedzonka -na zdjęciach głupio wygląda -konieczne sa comiesieczne wizyty u ortodonty -i po tych wizytach bolą zęby (po przykręcaniu) Ale uwielbiam swój aparat i czuje się z nim wyjątkowo :D Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: Aparat ortodontyczny 06.08.08, 14:38 Zajrzyj na forum o Aparatach Ortodontycznych,tam chyba wiedzą najlepiej. forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=22832 Odpowiedz Link Zgłoś
littlefrog Re: Aparat ortodontyczny 06.08.08, 15:12 miałam i już zdjęłam :) polecam forum "ortodoncja" i "aparat ortodontyczny", lektura na miesiąc co najmniej ;) Odpowiedz Link Zgłoś