Dodaj do ulubionych

data ważności

18.08.08, 17:32
Moja mama dostała w prezencie krem Lancome Absolue, ale nie ma na
nim daty ważności. Myślicie, że to podróbka?
Obserwuj wątek
    • karen64 Re: data ważności 18.08.08, 17:36
      a jest znaczek z otwartym słoiczkiem i np.`12 M` ?
    • nelly87 Re: data ważności 18.08.08, 18:44
      Nie ma nic takiego....
    • littlefrog Re: data ważności 18.08.08, 21:52
      powinien być kod składający się z 5 znaków (liter i cyfr). jak go znajdziesz
      odszyfruj datę w datecalculatorze:
      datecalculator.googlepages.com/englishhomepage
      • nelly87 Re: data ważności 19.08.08, 14:09
        Kurczę, no nie ma nic takiego, to chyba naprawdę podróbka :(
    • estutweh Re: data ważności 19.08.08, 16:29
      Ja mam jakis krem z Garniera i tez nie ma na nim daty waznosci, bo byla na
      opakowaniu (pudelku), ktore wyrzucilam.
    • zuzek85 Re: data ważności 19.08.08, 17:31
      Daty waznosci umieszczane sa w zasadzie wszedzie a jesli jej nie ma to moze jest
      nr serii,ktora rowniez moze byc data produkcji.Tak czesto bywa.
      • nelly87 Re: data ważności 19.08.08, 18:01
        NIC nie ma, oprócz jakichs numerów, ktore na pewno nie oznaczaja
        daty, ani produkcji, ani waznosci. :(
        • sloneczna.dziewczyna Re: data ważności 19.08.08, 18:04
          Na oryginalnym Lancome powinny być dwie litery i 3 cyfry (np.
          XD209), poszukaj ich na opakowaniu (powinny być i na kartoniku i
          samym kremie) to odkodujemy datę produkcji.
          • nelly87 Re: data ważności 19.08.08, 18:54
            Nie ma nic takiego. Teraz już na bank wiem, że to podróbka. Dzięki
            za pomoc Dziewczyny, nie miałam pojęcia o istnieniu takeigo
            kalkulatora.
            • harperlee Re: data ważności 19.08.08, 20:01
              Czesc Dziewczyny! wlasnie po raz pierwszy kupilam krem Clinique'a na
              Truskawce i wyszlo mi (dzieki kalkulatorowi) ze byl wyprodukowany XI
              2007, dodam, ze obok jest symbol otwartego sloiczka i 24M. czy to
              znaczy, ze moge go stosowac bezpiecznie? nie jest przestarzaly? z
              gory dzieki za pomoc!
              • littlefrog Re: data ważności 19.08.08, 20:45
                możesz.
              • nelly87 Re: data ważności 19.08.08, 20:46
                To chyba oznacza, że można go stosować 24 miesiące od daty produkcji.
                • lilithh Re: data ważności 17.12.08, 20:51
                  nelly87 napisała:

> To chyba oznacza, że można go stosować 24 miesiące od daty produkcji.

Nie.
                  To oznacza że można go stosować 24 miesiące od daty otwarcia opakowania.
              • alanek_3 Re: data ważności 20.08.08, 20:19
                Hmm.Trudno powiedziec.Generalnie kremy maja 3 letni okres waznosci ale
                faktycznie zastanawia fakt tego 24M,ktory moze choc nie musi oznaczac okresu 24
                miesiecy :(
                • mikaay Re: data ważności 30.09.08, 04:21
                  Cześć, ja podejrzewam że mam kilka podróbek kosmetyków, a wszystkie kupione w
                  sephorze. Do myślenia skłoniły mnie różnice w wyglądzie butelek dwóch odcieni
                  tego samego podkładu Lancome Photogenic Lumessence zakupione w odstępie miesiąca
                  w dwóch sephorach w Krakuowie. Nie wiedziałam o możliwości sprawdzenia tych
                  kodów, a proszę co mam na nich - na pudełkach, bo na butelkach ni śladu po
                  jakimkolwiek kodzie.Na jednym pudełku CE039, na drugim 40E401 - CAŁKIEM DZIWNY
                  KOD. Tak czy siak wynik pokazuje mi ze były produkowane 2008 LAT TEMU !!!
                  Kupilam też ostatnio Lancome Poudre Majeur - puder sypki, który ma kod nie
                  tłoczony na pudełku, tylko nadrukowany kropkami: CA280Z - jakiś kosmos?
                  Na pcieszenie dodam, że mam też krem Lancome Hydra Zen z Sephory - na 100%
                  podróba - oglądając wykonanie opakowania. I co wy na to?
                  • claratrueba Re: data ważności 30.09.08, 06:50
                    Składaj reklamacje. Znajdź w necie numer do firmy, do działu sprzedaży lub
                    obsługi klienta, zadzwoń i powiedz o co chodzi, dobrze byłoby gdybyś miała
                    paragon ew. jesli płaciłaś kartą- wydruk lub wyciąg z konta (jeśli suma zgadza
                    się z ceną kremu). Ale może nie okazać sie to konieczne. Miałam taki przypadek,
                    wymieniono mi krem. Obsługa sklepu też lubi markowe kosmetyki a większość
                    klientów nie zorientuje się, że na półke podłożono podróbkę z allegro.
                    • guendalina Re: data ważności 30.09.08, 09:29
                      Moze te panienki z sephory kupuja podroby np na allegro i potem podmieniaja je w
                      sklepie, sobie biora oryginal a klientkom sprzedaja te podroby, bo trudno
                      uwierzyc, zeby firma odgornie praktykowala takie cos jak posiadanie podrobek.
                      • guendalina Re: data ważności 30.09.08, 09:29
                        firma czyli sephora
                        • claratrueba Re: data ważności 30.09.08, 10:44
                          Nie chodziło mi kontaktowanie sie z dystrybutorem, ale z firmą producentem
                          kosmetyku. w Twoim przypadku Lancome. To oni odpowiadają za jakość i swoje dobre
                          imię. Odeślą Cie do sklepu z reklamacją, sklep ją przyjąć musi (nie on jest
                          gwarantem tylko producent). Nie wiadomo co będzie dalej z Twoja podróbką,
                          najprawdopodobniej zaproponują wymianę na inny, możesz żądać zwrotu pieniędzy. W
                          razie jakichkolwiek problemów z przyjęciem reklamacji, wykonaj telefon do firmy
                          producenta w sklepie- niech się dogadują.
                  • justy1 Re: data ważności 10.12.08, 21:37
                    > Na jednym pudełku CE039, na drugim 40E401
                    > Kupilam też ostatnio Lancome Poudre Majeur, który ma kod nie
                    > tłoczony na pudełku, tylko nadrukowany kropkami: CA280Z

to mogą być prodróbki, ale nie muszą.

CE 039 to luty 2008, fabryka "C"
                    CA 280Z to 2004 rok, dzień 208 czyli okolice lipca, fabryka "C",
                    podwykonawca "Z"

40E401 jest nietypowy,wygląda na to ze użyto w nim rzadszego kodu,
                    gdzie 40 to oznaczenie fabryki(mogą być oznaczane cyfrą lub literą,
                    np. D = 16 = fabryka Karlsruhe w Niemczech), E to 2008 rok, dalej
                    jest oznaczenie danej partii produktu; oczywiście równie dobrze moze
                    to być podróbka z kodem wziętym z księżyca

zainteresowanym mogę wysłać pdf z wyjaśnieniami l'oreala dot
                    szyfraowania dat produkcji
              • chwilke Re: data ważności 30.09.08, 08:06
                Termin ważności musi pojawić się na kosmetykach, które mają trwałość krótszą niż 30 m-cy. Symbol otwartego słoiczka dotyczy kosmetyków przydatnych dłużej niż 30 m-cy. Liczba przy słoiczku oznacza ilość m-cy jaką jest przydatny kosmetyk po otwarciu opakowania.
          • natall78 Re: data ważności 10.12.08, 12:59
            właśnie kupiłam na allegro kosmetyk E. Arden kod ważności 5F16 - czy to w ogole
            mozliwe??? Kalkulator mówi że rok prod 2005 ale może być błąd :( wszystkie inne
            kosmetyki tej firmy mają inne kody np 8CA, 7AB itp, a tego nie umiem inaczej
            sama odkodować :(
            • malange Re: data ważności 10.12.08, 13:24
              Faktycznie - dziwny ten kod... sprawdziłam swoje kosmetyki EA
              (kupowane na truskawce lub w sklepie) i wszystkie mają kod w formie
              cyferka i dwie literki. Cyferka to roku produkcji.

Jaki to był produkt? wklej link do aukcji
              • natall78 Re: data ważności 21.12.08, 17:58
                o ten produkt mi chodziło
                www.allegro.pl/item485448584_e_arden_alpha_ceramide_system_dla_poczatkujacyc.html
                ale już wiem, że on jest wyprodukowany przed rokiem 2005 bo nie ma oznaczenia
                tym słoiczkiem z liczbą miesięcy :(
    • diastema Re: data ważności 10.12.08, 22:28
      podobno wszedl jakis teraz przepis ze nie musi byc daty waznosci na produktach
      ktorych data waznosci jest dluzsza niz 2 lata tak mnie poinformowaly panie w
      perfumerii jak sie okazalo ze polowa kosmetykow nie ma daty waznosci. nie jestem
      pewna tych 2 lat ale chodzi ze powyzej jakiegos okresu juznie trzeba pisac.
      • sloneczna.dziewczyna Re: data ważności 18.12.08, 15:26
        Nie mają daty ważności, ale muszą mieć datę produkcji. I mają, tylko
        że zakodowaną. Niektóre bardzo łatwo rozkodować (cały Loreal,
        Clinique), przy niektórych trzeba skorzystać z internetowych
        kalkulatorów (np. The Body Shop).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka