nelly87 18.08.08, 17:32 Moja mama dostała w prezencie krem Lancome Absolue, ale nie ma na nim daty ważności. Myślicie, że to podróbka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karen64 Re: data ważności 18.08.08, 17:36 a jest znaczek z otwartym słoiczkiem i np.`12 M` ? Odpowiedz Link Zgłoś
littlefrog Re: data ważności 18.08.08, 21:52 powinien być kod składający się z 5 znaków (liter i cyfr). jak go znajdziesz odszyfruj datę w datecalculatorze: datecalculator.googlepages.com/englishhomepage Odpowiedz Link Zgłoś
nelly87 Re: data ważności 19.08.08, 14:09 Kurczę, no nie ma nic takiego, to chyba naprawdę podróbka :( Odpowiedz Link Zgłoś
estutweh Re: data ważności 19.08.08, 16:29 Ja mam jakis krem z Garniera i tez nie ma na nim daty waznosci, bo byla na opakowaniu (pudelku), ktore wyrzucilam. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzek85 Re: data ważności 19.08.08, 17:31 Daty waznosci umieszczane sa w zasadzie wszedzie a jesli jej nie ma to moze jest nr serii,ktora rowniez moze byc data produkcji.Tak czesto bywa. Odpowiedz Link Zgłoś
nelly87 Re: data ważności 19.08.08, 18:01 NIC nie ma, oprócz jakichs numerów, ktore na pewno nie oznaczaja daty, ani produkcji, ani waznosci. :( Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczna.dziewczyna Re: data ważności 19.08.08, 18:04 Na oryginalnym Lancome powinny być dwie litery i 3 cyfry (np. XD209), poszukaj ich na opakowaniu (powinny być i na kartoniku i samym kremie) to odkodujemy datę produkcji. Odpowiedz Link Zgłoś
nelly87 Re: data ważności 19.08.08, 18:54 Nie ma nic takiego. Teraz już na bank wiem, że to podróbka. Dzięki za pomoc Dziewczyny, nie miałam pojęcia o istnieniu takeigo kalkulatora. Odpowiedz Link Zgłoś
harperlee Re: data ważności 19.08.08, 20:01 Czesc Dziewczyny! wlasnie po raz pierwszy kupilam krem Clinique'a na Truskawce i wyszlo mi (dzieki kalkulatorowi) ze byl wyprodukowany XI 2007, dodam, ze obok jest symbol otwartego sloiczka i 24M. czy to znaczy, ze moge go stosowac bezpiecznie? nie jest przestarzaly? z gory dzieki za pomoc! Odpowiedz Link Zgłoś
nelly87 Re: data ważności 19.08.08, 20:46 To chyba oznacza, że można go stosować 24 miesiące od daty produkcji. Odpowiedz Link Zgłoś
lilithh Re: data ważności 17.12.08, 20:51 nelly87 napisała: > To chyba oznacza, że można go stosować 24 miesiące od daty produkcji. Nie. To oznacza że można go stosować 24 miesiące od daty otwarcia opakowania. Odpowiedz Link Zgłoś
alanek_3 Re: data ważności 20.08.08, 20:19 Hmm.Trudno powiedziec.Generalnie kremy maja 3 letni okres waznosci ale faktycznie zastanawia fakt tego 24M,ktory moze choc nie musi oznaczac okresu 24 miesiecy :( Odpowiedz Link Zgłoś
mikaay Re: data ważności 30.09.08, 04:21 Cześć, ja podejrzewam że mam kilka podróbek kosmetyków, a wszystkie kupione w sephorze. Do myślenia skłoniły mnie różnice w wyglądzie butelek dwóch odcieni tego samego podkładu Lancome Photogenic Lumessence zakupione w odstępie miesiąca w dwóch sephorach w Krakuowie. Nie wiedziałam o możliwości sprawdzenia tych kodów, a proszę co mam na nich - na pudełkach, bo na butelkach ni śladu po jakimkolwiek kodzie.Na jednym pudełku CE039, na drugim 40E401 - CAŁKIEM DZIWNY KOD. Tak czy siak wynik pokazuje mi ze były produkowane 2008 LAT TEMU !!! Kupilam też ostatnio Lancome Poudre Majeur - puder sypki, który ma kod nie tłoczony na pudełku, tylko nadrukowany kropkami: CA280Z - jakiś kosmos? Na pcieszenie dodam, że mam też krem Lancome Hydra Zen z Sephory - na 100% podróba - oglądając wykonanie opakowania. I co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
claratrueba Re: data ważności 30.09.08, 06:50 Składaj reklamacje. Znajdź w necie numer do firmy, do działu sprzedaży lub obsługi klienta, zadzwoń i powiedz o co chodzi, dobrze byłoby gdybyś miała paragon ew. jesli płaciłaś kartą- wydruk lub wyciąg z konta (jeśli suma zgadza się z ceną kremu). Ale może nie okazać sie to konieczne. Miałam taki przypadek, wymieniono mi krem. Obsługa sklepu też lubi markowe kosmetyki a większość klientów nie zorientuje się, że na półke podłożono podróbkę z allegro. Odpowiedz Link Zgłoś
guendalina Re: data ważności 30.09.08, 09:29 Moze te panienki z sephory kupuja podroby np na allegro i potem podmieniaja je w sklepie, sobie biora oryginal a klientkom sprzedaja te podroby, bo trudno uwierzyc, zeby firma odgornie praktykowala takie cos jak posiadanie podrobek. Odpowiedz Link Zgłoś
claratrueba Re: data ważności 30.09.08, 10:44 Nie chodziło mi kontaktowanie sie z dystrybutorem, ale z firmą producentem kosmetyku. w Twoim przypadku Lancome. To oni odpowiadają za jakość i swoje dobre imię. Odeślą Cie do sklepu z reklamacją, sklep ją przyjąć musi (nie on jest gwarantem tylko producent). Nie wiadomo co będzie dalej z Twoja podróbką, najprawdopodobniej zaproponują wymianę na inny, możesz żądać zwrotu pieniędzy. W razie jakichkolwiek problemów z przyjęciem reklamacji, wykonaj telefon do firmy producenta w sklepie- niech się dogadują. Odpowiedz Link Zgłoś
justy1 Re: data ważności 10.12.08, 21:37 > Na jednym pudełku CE039, na drugim 40E401 > Kupilam też ostatnio Lancome Poudre Majeur, który ma kod nie > tłoczony na pudełku, tylko nadrukowany kropkami: CA280Z to mogą być prodróbki, ale nie muszą. CE 039 to luty 2008, fabryka "C" CA 280Z to 2004 rok, dzień 208 czyli okolice lipca, fabryka "C", podwykonawca "Z" 40E401 jest nietypowy,wygląda na to ze użyto w nim rzadszego kodu, gdzie 40 to oznaczenie fabryki(mogą być oznaczane cyfrą lub literą, np. D = 16 = fabryka Karlsruhe w Niemczech), E to 2008 rok, dalej jest oznaczenie danej partii produktu; oczywiście równie dobrze moze to być podróbka z kodem wziętym z księżyca zainteresowanym mogę wysłać pdf z wyjaśnieniami l'oreala dot szyfraowania dat produkcji Odpowiedz Link Zgłoś
chwilke Re: data ważności 30.09.08, 08:06 Termin ważności musi pojawić się na kosmetykach, które mają trwałość krótszą niż 30 m-cy. Symbol otwartego słoiczka dotyczy kosmetyków przydatnych dłużej niż 30 m-cy. Liczba przy słoiczku oznacza ilość m-cy jaką jest przydatny kosmetyk po otwarciu opakowania. Odpowiedz Link Zgłoś
natall78 Re: data ważności 10.12.08, 12:59 właśnie kupiłam na allegro kosmetyk E. Arden kod ważności 5F16 - czy to w ogole mozliwe??? Kalkulator mówi że rok prod 2005 ale może być błąd :( wszystkie inne kosmetyki tej firmy mają inne kody np 8CA, 7AB itp, a tego nie umiem inaczej sama odkodować :( Odpowiedz Link Zgłoś
malange Re: data ważności 10.12.08, 13:24 Faktycznie - dziwny ten kod... sprawdziłam swoje kosmetyki EA (kupowane na truskawce lub w sklepie) i wszystkie mają kod w formie cyferka i dwie literki. Cyferka to roku produkcji. Jaki to był produkt? wklej link do aukcji Odpowiedz Link Zgłoś
natall78 Re: data ważności 21.12.08, 17:58 o ten produkt mi chodziło www.allegro.pl/item485448584_e_arden_alpha_ceramide_system_dla_poczatkujacyc.html ale już wiem, że on jest wyprodukowany przed rokiem 2005 bo nie ma oznaczenia tym słoiczkiem z liczbą miesięcy :( Odpowiedz Link Zgłoś
diastema Re: data ważności 10.12.08, 22:28 podobno wszedl jakis teraz przepis ze nie musi byc daty waznosci na produktach ktorych data waznosci jest dluzsza niz 2 lata tak mnie poinformowaly panie w perfumerii jak sie okazalo ze polowa kosmetykow nie ma daty waznosci. nie jestem pewna tych 2 lat ale chodzi ze powyzej jakiegos okresu juznie trzeba pisac. Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczna.dziewczyna Re: data ważności 18.12.08, 15:26 Nie mają daty ważności, ale muszą mieć datę produkcji. I mają, tylko że zakodowaną. Niektóre bardzo łatwo rozkodować (cały Loreal, Clinique), przy niektórych trzeba skorzystać z internetowych kalkulatorów (np. The Body Shop). Odpowiedz Link Zgłoś