Dodaj do ulubionych

tabletki raz jeszcze

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.03, 15:24
przepraszam ze tutaj a nie na forum zdrowie ale cos nie moge konta zalozyc :/

jest tak - biore harmonet, biore od ponad roku, wszystko jest ok, odpowiadaja
mi te pigulki, nie tyje itp. natomiast mojemu mezowi nie ;) poniewaz ochota
na seks jest zerowa.. ostatni raz kochalismy sie chyba dwa miesiace temu i to
tylko tak dla swietego spokoju :/

chcialabym zmienic je na jakies inne - jak myslicie, da to cos? zmienilo sie
cos w waszym przypadku? bo ja sie czuje jak wykastrowana, ale z drugiej
strony nie chce rezygnowac z luksusu regularnych i bezbolesnych okresow..
chcialabym tez, jesli juz, zmienic te tabletki na jakies z mniejsza iloscia
hormonow - jakie macie, jakie polecacie, jakich nie? oczywiscie decyzja
bedzie zalezala od lekarza czy wynikow badan, ale wiem np ze na cilest sie
nie zgodze - nie slyszalam jeszcze zeby jakas dziewczyna byla zadowolona
[choc byc moze sa takie].

Obserwuj wątek
    • marghot Re: tabletki raz jeszcze 29.10.03, 15:26
      Może jednak powinnaś zmienić tabletki.
      Niestety z hormonami tak już jest :(
      • Gość: cinka moze logest? opinie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.03, 15:33
        czy wszystkie hormony zmniejszaja ochote na seks?
        a moze sa jakies inne srodki regulujace okres, niekoniecznie zabezpieczajace
        przed ciaza? wtedy trudno, bedziemy sie zabezpieczac inaczej..

• melpo Re: tabletki raz jeszcze 29.10.03, 15:29
      Obawiam się, ze Harmonet ma jedną z najniższych wartości hormonów, ucieczka
      jest niestety jakby ku większemu steżeniu. Chociaz najlepiej oczywiscie
      poradzic sie specjalisty.
      Przezywałam to samo co ty [megahiperseksowstręt].
      trzymaj sie.
      • Gość: cinka Re: tabletki raz jeszcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.03, 15:56
        mi tam dobrze, nie czujac potrzeby nie czuje braku jej zaspokojenia :)
        natomiast burze w zwiazku z tego powodu sa bardzo nieprzyjemne :/
    • Gość: justy Re: tabletki raz jeszcze IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.10.03, 15:32
      alternatywą są pigułki z większą ilością estrogenu, albo z lewonorgestrelem
      (II generacja) albo trójfazowe...
      • Gość: cinka Re: tabletki raz jeszcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.03, 15:40
        czy to ze sa II a nie III generacji oznacza ze sa gorsze [bardziej wplywaja na
        organizm, niszcza watrobe]? czym sie roznia generacje?
        • Gość: justy Re: tabletki raz jeszcze IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.10.03, 15:45
          nie. druga generacja nie oznacza, ze są gorsze. rózne generacje pigułek różnią
          się między sobą działaniami niepożądanymi,np. Iiiii gen najmniej obciążą żyły,
          z kolei III gen. nie wpływa źle na cholesterol itd
          więcej tutaj:
          www.amwaw.edu.pl/antykoncepcja/pages/tabletka_se.htm
          • Gość: cinka Re: tabletki raz jeszcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.03, 15:52
            widze ze II i III generacja nie rozni sie wiele w zmianach profilu lipidowego
            [rozumiem ze to ma wplyw miedzy innymi na tycie], a mniejsze jest ryzyko chorob
            zakrzepowych.. moze faktycznie ten microgynon, ktoras z pan go stosowala?
            dziekuje justy :)
        • Gość: cinka microgynon? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.03, 15:46
          widze ze do takich nalezy microgynon.. 10 mcg etinylestradiolu wiecej niz
          harmonet, drugi skladnik levonorgestrelum, nawet refundowane w 30%.. chociaz
          cena w zasadzie nie gra roli.
        • marghot Re: tabletki raz jeszcze 29.10.03, 15:46
          ja łykam od kilku już latek Triquilar, Próbowałam zmienić na inne, ale kończyło
          się to brakiem apetytu na seks.
          Tak więc faktycznie, może ratunek jest w pigułkach trójfazowych.
          • Gość: cinka Re: tabletki raz jeszcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.03, 15:54
            widze ze II generacja, drugi skladnik tez lewonorgestrel,
            natomiast trojfazowy oznacza ze ilosc estrogenow zalezy od dnia cyklu? waha sie
            od jakiej do jakiej dawki?
            • Gość: mychajo Re: tabletki raz jeszcze IP: *.swiebodzin.sdi.tpnet.pl 29.10.03, 16:05
              harmonet i logest to tabletki z "tej samej beczki"(zawartosc hormonów
              identyczna ale inni producenci) a z libidem to jest tak ze praktycznie
              wszystkie tabletki jakos tam oddziaływuja na nie(jednym obnizaja innym
              podwyzszają ochote) generalnie to indywidualna sprawa kazdej kobiety, moze
              spróbuj wziac tabletki o wyzszej zawartosci hormonów np. mikrogynon(ponoc jest
              ok pod wzgledem libido ale jak masz problemy skórne to moze zaszkodzic tak bylo
              u mnie) a trójfazowe zawsze mozna wziąc no i nie ma gwarancji ze jak zmienisz
              tabletki bedzie lepiej, niestety "coś za coś" pozdrawiam
              • Gość: cinka Re: tabletki raz jeszcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.03, 16:12
                racja, logest to dokladnie to samo?
                • Gość: cinka Re: tabletki raz jeszcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.03, 16:13
                  bez znaku zapytania, wlasnie sprawdzilam i dawki obu skladnikow sa identyczne
          • Gość: cinka justy, jeszcze jedno pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.03, 16:04
            www.przychodnia.pl/el/leki/leki.php3?lek=2186
            www.antykoncepcja.com.pl/ceny_oc.htm
            na obu stronach w przypadku triquilaru podaja rozne dane dotyczace drugiego
            skladnika..
            noretisteron=Levonorgestrelum ???
            • Gość: justy Re: justy, jeszcze jedno pytanie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.10.03, 16:15
              Gość portalu: cinka napisał(a):

>> na obu stronach w przypadku triquilaru podaja rozne dane dotyczace drugiego
              > skladnika..
              > noretisteron=Levonorgestrelum ???

norethisteron to nie lewonorgestrel

Triquilar:
              Opakowanie 21 tabl. powl. zawierających zmieniającą się w trakcie cyklu dawkę
              estrogenu i progestagenu: pierwsze 6 dni cyklu - 6 jasnobrązowych tabl.: 0,05
              mg lewonorgestrelu i 0,03 mg etinylestradiolu w każdej; następne 5 dni - 5
              białych tabl.: 0,075 mg lewonorgestrelu i 0,04 mg etinylestradiolu; ostatnie 10
              dni - 10 tabl. koloru ochry: 0,125 mg lewonorgestrelu i 0,03 mg etinylestradiolu
              • Gość: cinka Re: justy, jeszcze jedno pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.03, 16:20
                i jeszcze raz, przepraszam ze cie mecze :)
                widze ze sa tabletki trojfazowe III generacji, z wieksza dawka estrogenu
                [milvane]; myslisz ze spadek libido to kwestia gestodenu, malej dawki
                estrogenow czy 'jednofazowosci'?

acha, zaniepokoil mnie tez ten dopisek przy tabletkach II generacji:
                preparaty mało wybiórcze, z zaznaczonymi objawami ubocznymi pod postacią
                androgenizacji
                • Gość: justy Re: justy, jeszcze jedno pytanie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.10.03, 16:51
                  > widze ze sa tabletki trojfazowe III generacji, z wieksza dawka estrogenu
                  > [milvane]; myslisz ze spadek libido to kwestia gestodenu, malej dawki
                  > estrogenow czy 'jednofazowosci'?

wszystkiego po ptrochu, ale najważniejsza jest trójfazowość

> acha, zaniepokoil mnie tez ten dopisek przy tabletkach II generacji:
                  > preparaty mało wybiórcze, z zaznaczonymi objawami ubocznymi pod postacią
                  > androgenizacji
                  czyli może pojawic się trądzik, przetłuszczanie cery, nadmierne owłosienie. ale
                  rzadko.
          • Gość: cinka marghot, jeszcze jedno pytanie :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.03, 16:07
            przytylas po tych pigulkach? jak naczynka, rozstepy, cellulit?
            bole glowy? wiekszy biust [jak dla mnie dzialanie niepozadane:)
            • marghot Re: marghot, jeszcze jedno pytanie :) 29.10.03, 16:15

> przytylas po tych pigulkach? jak naczynka, rozstepy, cellulit?
              > bole glowy? wiekszy biust [jak dla mnie dzialanie niepozadane:)

Nie przytyłam, ani na początku ani teraz; naczynka na swoim miejscu :);
              rozstępów brak; cellulit był i przed tabletkami - nie powiększył się; bóle
              głowy zdażają się przy zmianie pogody, lecz nei dam głowy, że to wina tabletek,
              meteopatą jestem i już; biust miałam 75e i tak pozostało.
              W 2 lub 3 miesiącu pojawiło się krwawienie w połowie cyklu. Alw to było jedyny
              raz.
              Miesiączki mam mniej obfite i tylko 1 na ok. rok jest ona lekko bolesna.
              • Gość: Magnolia Re: marghot, jeszcze jedno pytanie :) IP: *.crowley.pl 29.10.03, 16:29
                Ja tez biorę już długo Triquillar i są to najlepsze tabletki, które miałam
                poza...ochotą na seks. Tzn- jest taka sama jak przy innych czyli prawie zerowa.
                Więc nie dostaniesz gwarancji,że zmiana ci pomoże. Wyjściem byłoby chyba
                odstawienie piguł na amen. Ale u mnie z kolei toby oznaczało zupełne zero
                seksu, bo w inne zabezpieczenia nie wierze.
              • Gość: cinka Re: marghot, jeszcze jedno pytanie :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.03, 16:35
                a co z cera? bez tabletek mam taka sobie, harmonet troche mi ja polepszyl, czy
                tabletki te moga pogorszyc cere?
                • marghot Re: marghot, jeszcze jedno pytanie :) 29.10.03, 16:41

> a co z cera? bez tabletek mam taka sobie, harmonet troche mi ja polepszyl,
                  czy
                  > tabletki te moga pogorszyc cere?

zapomniałam napisać o cerze, sorki
                  otóż, zawsze miałam cerę wrażliwą, raczej normalną ale z tendencją do
                  przesuszania zwłaszcza zimą (klimatyzacja/ogrzewanie w biurze). Nie nasiliły
                  się problemy z suchością ani wrażliwością, czasem zdarzają się drobne "wyskoki"
                  mniej więcej w połowie cyklu. Ale tak też zawsze było. No, może teraz jest ich
                  trochę mniej.
                  Włoski bez zmian.
    • lidkasuper Re: tabletki raz jeszcze 29.10.03, 16:52
      Brałam przez trzy lata cilest i popęd był w miarę. Potem zmieniłam na harmonet
      i libido spadło do zera a do tego doszły potworne bóle głowy. Teraz jest
      pierwsy mój cykl bez żadnyh tabletek, jestem w połowie cyklu i zaczynam znowu
      czuć co to znaczy prawdziwa ochota na sex.
      • Gość: imoe Re: tabletki raz jeszcze IP: *.acn.pl 29.10.03, 17:20
        ja biore milvane trojfazowe i jesli chodzi o ochote na sex to nie narzekam,
        wiec moze rzeczywiscie sprobuj zmienic na trojfazowe?
        • Gość: cinka Re: tabletki raz jeszcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.03, 18:03
          dziekuje wszystkim paniom za pomoc :)
          wlasnie lezy przede mna triquilar.
          zobaczymy jak bedzie :)

dostalam tez skierowanie na badania do zrobienia przed nastepna wizyta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka