Dodaj do ulubionych

sucha skóra na łydkach

04.03.09, 21:32
mam okropnie suchą skórę ale już na łydkach najbardziej, popękane
jak ziemia w czasie suszy, jak porównam do innych babek w czasie
fitnessu to zgroza, a balsamuję codziennie, peeling nie za często,
co robić?
Obserwuj wątek
    • cafem Re: sucha skóra na łydkach 04.03.09, 21:36
      Sprobuj moze kosmetykow do skory atopowej - one bardzo nawilzaja i natluszczaja. Cos jak Emolium badz Oilatum, do dostania w aptece.
    • danuu Re: sucha skóra na łydkach 04.03.09, 22:44
      Bardzo dobrze wiem, o czym piszesz, bo sama zmagalam sie ze skora, jak piszesz,
      niczym ziemia w czasie suszy.
      Wiem tez, ze balsamy nie dzialaja, albo dzialaja kilka godzin. Niedawno
      zrozumialam, ze problemem jest odwodnienie organizmu - pilam tylko, gdy czulam
      zdecydowane pragnienie, o wiele za malo.
      Wierz mi, tez trudno bylo mi zaakceptowac to, ze trzeba dziennie wypic
      hektolitry wody i w sumie nadal tego nie robie.
      Staram sie wypic 2-3 szklanki wody mineralnej, a do tego woda z miodem i
      cytryna, woda z limonka no i zielona herbata. Ta ostatnia naprawde zaczela mi
      smakowac, co wiecej b.lubie ja bez cukru. Gdy pilnuje, zeby regularnie pic skora
      jest sprezysta i gladka
      • dziubasekk Re: sucha skóra na łydkach 04.03.09, 23:31
        Też polecam emolium:)
        Ale ostatnio wypróbowałam mleczko do ciała z garniera - to nowe z hydro-ureą i
        jestem bardzo zadowolona:)
        Nawilża naprawdę długo!
    • carmelaxxx Re: sucha skóra na łydkach 04.03.09, 23:42
      dobry balsam z maslem kakaowym dobrez wmasowany w skore. Warto czesto robic peeleng.
      • claratrueba Re: sucha skóra na łydkach 05.03.09, 06:13
        Dużo wody, zamiast balsamu krem oliwkowy lub masło kakaowe z Ziai. Problemem
        może być nie odwodnienie a zbyt małe natłuszczenie. Spodnie, rajstopy ścierają
        to co skora wyprodukuje.
        • ko.anka Re: sucha skóra na łydkach 05.03.09, 09:14
          znam ten ból...na szczęście u mnie występował okresowo, ale i tak kilka miesięcy
          się męczyłam, budziłam w nocy chcąc drapać do krwi...
          Dziewczyny mają rację - nawilżaj się od środka, woda mineralna, zielona herbata,
          ja jeszcze brałam olej z wiesiołka i ogórecznika w kapsułkach.
          Poza tym trzeba odstawić słodko pachnące balsamy i masełka i kupić balsam z
          mocznikiem - ja na łydki aplikowałam krem do stóp, bo był bardziej gęsty i tak
          jakoś otulał skórę i przynosił ulgę. Nie jest to jakiś duży wydatek, a
          znajdziesz go w każdej aptece.
          • minniemouse Re: sucha skóra na łydkach 05.03.09, 09:32
            widocznie za "ostrymi" mydlami sie myjecie, nie dosc ze mydla
            wysuszaja to jeszcze mamy zime i ogrzewanie.
            sprobujcie raczej balsamow do kapieli albo prysznica.

Minnie
            • miruka Re: sucha skóra na łydkach 05.03.09, 19:00
              bardzo wszystkim dziękuję, rzeczywiście mało piję, czasem nie piję z
              premedytacją żeby za często nie biegać do toalety (w pracy jedna na
              całe piętro), wypróbuję co polecacie, no i z tym peelingiem muszę
              sie pogodzić, pozdrawiam
    • badziaa Re: sucha skóra na łydkach 05.03.09, 22:45
      zrób sobie delikatny piling - np. kostką pilingującą dove pod prysznicem. a po
      kąpieli posmaruj nogi i całe ciało oliwką dla dzieci. powinno pomóc.
    • agazuchwa Re: sucha skóra na łydkach 06.03.09, 07:36
      mi pomogła sauna parowa ( 2 razy w tygodniu) neistety okazuje się że
      moja twarz tego nie wytrzymuje:( (naczynka)
      • blablara Re: sucha skóra na łydkach 06.03.09, 21:56
        Mi pomaga oliwka dla niemowląt J&J, taka w żelu.Naidłużej zachowuje
        wigoć skóry, ale nawilżanie od środka muszę rozważyć.
    • zosiasamosia6 Re: sucha skóra na łydkach 06.03.09, 22:34
      mialam ten problem i minal po pobycie na d morzem wiosna kiedy bylo duzo jodu i wilgotne powietrze ,
      skojarzylam to jak okazalo sie ze moja sucha skora to niedoczynnosc tarczycy i brak wlasnie jodu w organizmie ,
      dzisiaj skora na podudziach w miare ale niedoczynnosc i rogowacenie niestety w dalszym ciagu jest.
      • petshopgirl Re: sucha skóra na łydkach 07.03.09, 13:44
        eh, mam to samo, nie potrafię się wdrożyć do picia wody, zamieniłam czarną
        herbatę na zieloną, piję soki i dopiero od miesiąca biorę wiesiołek (dwie, nie
        zalecane cztery kapsułki) i jest poprawa, czego nie zauważałam po Capivicie Hydro.
        balsamy pomagają na krótko, za każdym razem mam inny - teraz emulsję AA i
        zapewne kupię ten nowy Garniera, po próbce całkiem przyjemne wrażenia
    • leeloo2002 Re: sucha skóra na łydkach 07.03.09, 17:03
      nie wiem jakie metody depilacji nóg stosujesz, ale o goleniu zapomnij bo bardzo
      może się przyczyniać do wysuszenia
    • balbina_alexandra Re: sucha skóra na łydkach 07.03.09, 23:40
      Mam z natury suchą skórę, a po basenie jest po prostu dramat... z balsamów lubię
      te z mocznikiem SVR i La Roche, masło z Body Shopu z konopii indyjskich (uwaga,
      śmiedzi) i orzechowe, i jeden b. tani balsam Isana Med z Rosmanna - biała
      butelka, gęsty i tłusty, cięzko go wmasować, lepi się ale bardzo dobrze nawilża.
      Ja z kolei piję bardzo dużo wody, ale to chyba jednak nie wystarcza, myślę że
      dobrze jest wzbogacić dietę o wielonienasycone kwasy tłuszczowe, oliwa, ryby,
      orzechy itd. Co do doustnych suplementów, to zawsze byłam sceptyczna, Capivit
      brany długo miał zerowy wpływ na stan skóry, od niedawna biorę Hydro Skin
      (ogórecznik, algi, wit A+E) i może to moja autosugestia, ale wydaje mi się że
      jest lepiej = bo basenie nie mogę dojść do domu bez bólu.
    • jo-ana77 Re: sucha skóra na łydkach 10.03.09, 13:48
      ja ostatnio stosuję oliwkę dla dzieci zaraz po kąpieli na mokrą skórę i naprawdę
      skóra zostaje dłużej miękka niż po nawet najlepszych balsamach nawilżającyh, w
      dodatku, balsamy mnie często podrażniają a oliwka nie, jedyny minus, to tłustość
      ( nie wszyscy faceci to lubią)
    • czarny-mishka Re: sucha skóra na łydkach 20.04.09, 01:43
      tez mialam taki problem, i dlugo szukalam odpowiedniego kremu, pani w aptece
      polecial mi keranorm, jakosciowo jak vichy, tylko ze za polowe ceny, wiec warto
      sie nim zainteresowac :) a przy tym nie uczula mojej wrazliwej skory, nie ma
      zapachu, szybko sie wchlania i efekt zostaje na dlugo :)
    • gory_szalenstwa Re: sucha skóra na łydkach 18.05.09, 22:59
      odżywiaj się prawidłowo, suplementacja od środka nie zaszkodzi - olej z
      ogórecznika, z wiesiołka, algi. Stosuj dermokosmetyki przeznaczone dla skór
      suchych, łuszczących się, atopowych - Cetaphil, Atopra, Allerco, Balneum,
      Emolium, Linola.
      • martaikuba1 Re: sucha skóra na łydkach 22.06.09, 13:39
        gory_szalenstwa napisała:

> odżywiaj się prawidłowo, suplementacja od środka nie zaszkodzi - olej z
        > ogórecznika, z wiesiołka, algi. Stosuj dermokosmetyki przeznaczone dla skór
        > suchych, łuszczących się, atopowych - Cetaphil, Atopra, Allerco,
        Balneum,Emolium, Linola.

ja przy moich kłopotach ze skórą - sucha, łuszcząca się skóra używam całej serii
        emolium. Emulsji do kąpieli oraz kremów. Polecam - na tego typu problemy są
        rewelacyjne.
    • ko.anka Re: sucha skóra na łydkach 19.05.09, 00:36
      Podzielę się jeszcze najnowszym odkryciem (choć na półkach sklepowych zalega już
      długo) - balsam neutrogeny, trochę się lepi, ale to jego jedyna wada, nawilża
      super, pozostawia ochronny film. Ostatnio moje łydki i ręce są narażane na dość
      ekstremalne warunki - kilka godzin na rowerze, słońce, wiatr, a dzięki temu
      balsamikowi nie mam skóry jak papier. Naprawdę polecam :)
    • just-for-fun Re: sucha skóra na łydkach 19.05.09, 08:39
      Polecam krem oliwkowy i picie wody mineralnej:).
      • malgkrzys Re: sucha skóra na łydkach 19.05.09, 10:24
        mialam ten sam problem.Najpierw peeling i gdy skora jeszcze wilgtna
        oliwa z oliwek.Nie ma sladu.mozesz tez cyn w tabletkach lykac i wit
        A plus E
    • morgianna Re: sucha skóra na łydkach 06.09.09, 19:51
      Miałam ten sam problem, wydawało mi się ze nawilżam skóre jakoś tam a wciąz była
      brzydka ,sucha , a już łydki w stanie fatalnym. Jakiś rok temu mąż wyjechał
      służbowo za granicę i wyczaił w jakims sklepie tanie jak twierdził masła do
      ciała w mega pojemności. Powiedziałam ok przywiez mi jak sie tak opłaca,
      przytachał 6 opakowań po 950 ml ;-)oczywiscie każdy o innym składzie i zapachu.I
      tak zaczełam to w siebie wsmarowywac co by sie nie zmarnowało,robiłam to po
      zawsze kazdej kapieli i prysznicu a ze miałam zapachową roznorodnosc , juz po
      kilku miesiacach robiłam to rutynowo odruchowo. I tak po wielu miesiacach dzis
      mam swietlistą gładką i dobrze nawilżoną skóre , nie wierzyłam ze to możliwe...
      Podsumowując w walce o ładna skóre ciała liczy sie przede wszystkim
      systematycznosc! Jesli balsamy i kremy bedziesz stosowala tylko doraznie nie
      doczekasz sie efektów.
    • zettrzy Re: sucha skóra na łydkach 08.09.09, 20:56
      krem nivea Q10 do ciala - wielka butla kosztuje jakies grosze, a
      bedziesz nawilzona jak las tropikalny w czasie pory deszczowej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka