miruka 04.03.09, 21:32 mam okropnie suchą skórę ale już na łydkach najbardziej, popękane jak ziemia w czasie suszy, jak porównam do innych babek w czasie fitnessu to zgroza, a balsamuję codziennie, peeling nie za często, co robić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cafem Re: sucha skóra na łydkach 04.03.09, 21:36 Sprobuj moze kosmetykow do skory atopowej - one bardzo nawilzaja i natluszczaja. Cos jak Emolium badz Oilatum, do dostania w aptece. Odpowiedz Link Zgłoś
danuu Re: sucha skóra na łydkach 04.03.09, 22:44 Bardzo dobrze wiem, o czym piszesz, bo sama zmagalam sie ze skora, jak piszesz, niczym ziemia w czasie suszy. Wiem tez, ze balsamy nie dzialaja, albo dzialaja kilka godzin. Niedawno zrozumialam, ze problemem jest odwodnienie organizmu - pilam tylko, gdy czulam zdecydowane pragnienie, o wiele za malo. Wierz mi, tez trudno bylo mi zaakceptowac to, ze trzeba dziennie wypic hektolitry wody i w sumie nadal tego nie robie. Staram sie wypic 2-3 szklanki wody mineralnej, a do tego woda z miodem i cytryna, woda z limonka no i zielona herbata. Ta ostatnia naprawde zaczela mi smakowac, co wiecej b.lubie ja bez cukru. Gdy pilnuje, zeby regularnie pic skora jest sprezysta i gladka Odpowiedz Link Zgłoś
dziubasekk Re: sucha skóra na łydkach 04.03.09, 23:31 Też polecam emolium:) Ale ostatnio wypróbowałam mleczko do ciała z garniera - to nowe z hydro-ureą i jestem bardzo zadowolona:) Nawilża naprawdę długo! Odpowiedz Link Zgłoś
carmelaxxx Re: sucha skóra na łydkach 04.03.09, 23:42 dobry balsam z maslem kakaowym dobrez wmasowany w skore. Warto czesto robic peeleng. Odpowiedz Link Zgłoś
claratrueba Re: sucha skóra na łydkach 05.03.09, 06:13 Dużo wody, zamiast balsamu krem oliwkowy lub masło kakaowe z Ziai. Problemem może być nie odwodnienie a zbyt małe natłuszczenie. Spodnie, rajstopy ścierają to co skora wyprodukuje. Odpowiedz Link Zgłoś
ko.anka Re: sucha skóra na łydkach 05.03.09, 09:14 znam ten ból...na szczęście u mnie występował okresowo, ale i tak kilka miesięcy się męczyłam, budziłam w nocy chcąc drapać do krwi... Dziewczyny mają rację - nawilżaj się od środka, woda mineralna, zielona herbata, ja jeszcze brałam olej z wiesiołka i ogórecznika w kapsułkach. Poza tym trzeba odstawić słodko pachnące balsamy i masełka i kupić balsam z mocznikiem - ja na łydki aplikowałam krem do stóp, bo był bardziej gęsty i tak jakoś otulał skórę i przynosił ulgę. Nie jest to jakiś duży wydatek, a znajdziesz go w każdej aptece. Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: sucha skóra na łydkach 05.03.09, 09:32 widocznie za "ostrymi" mydlami sie myjecie, nie dosc ze mydla wysuszaja to jeszcze mamy zime i ogrzewanie. sprobujcie raczej balsamow do kapieli albo prysznica. Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
miruka Re: sucha skóra na łydkach 05.03.09, 19:00 bardzo wszystkim dziękuję, rzeczywiście mało piję, czasem nie piję z premedytacją żeby za często nie biegać do toalety (w pracy jedna na całe piętro), wypróbuję co polecacie, no i z tym peelingiem muszę sie pogodzić, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
badziaa Re: sucha skóra na łydkach 05.03.09, 22:45 zrób sobie delikatny piling - np. kostką pilingującą dove pod prysznicem. a po kąpieli posmaruj nogi i całe ciało oliwką dla dzieci. powinno pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś
agazuchwa Re: sucha skóra na łydkach 06.03.09, 07:36 mi pomogła sauna parowa ( 2 razy w tygodniu) neistety okazuje się że moja twarz tego nie wytrzymuje:( (naczynka) Odpowiedz Link Zgłoś
blablara Re: sucha skóra na łydkach 06.03.09, 21:56 Mi pomaga oliwka dla niemowląt J&J, taka w żelu.Naidłużej zachowuje wigoć skóry, ale nawilżanie od środka muszę rozważyć. Odpowiedz Link Zgłoś
zosiasamosia6 Re: sucha skóra na łydkach 06.03.09, 22:34 mialam ten problem i minal po pobycie na d morzem wiosna kiedy bylo duzo jodu i wilgotne powietrze , skojarzylam to jak okazalo sie ze moja sucha skora to niedoczynnosc tarczycy i brak wlasnie jodu w organizmie , dzisiaj skora na podudziach w miare ale niedoczynnosc i rogowacenie niestety w dalszym ciagu jest. Odpowiedz Link Zgłoś
petshopgirl Re: sucha skóra na łydkach 07.03.09, 13:44 eh, mam to samo, nie potrafię się wdrożyć do picia wody, zamieniłam czarną herbatę na zieloną, piję soki i dopiero od miesiąca biorę wiesiołek (dwie, nie zalecane cztery kapsułki) i jest poprawa, czego nie zauważałam po Capivicie Hydro. balsamy pomagają na krótko, za każdym razem mam inny - teraz emulsję AA i zapewne kupię ten nowy Garniera, po próbce całkiem przyjemne wrażenia Odpowiedz Link Zgłoś
leeloo2002 Re: sucha skóra na łydkach 07.03.09, 17:03 nie wiem jakie metody depilacji nóg stosujesz, ale o goleniu zapomnij bo bardzo może się przyczyniać do wysuszenia Odpowiedz Link Zgłoś
balbina_alexandra Re: sucha skóra na łydkach 07.03.09, 23:40 Mam z natury suchą skórę, a po basenie jest po prostu dramat... z balsamów lubię te z mocznikiem SVR i La Roche, masło z Body Shopu z konopii indyjskich (uwaga, śmiedzi) i orzechowe, i jeden b. tani balsam Isana Med z Rosmanna - biała butelka, gęsty i tłusty, cięzko go wmasować, lepi się ale bardzo dobrze nawilża. Ja z kolei piję bardzo dużo wody, ale to chyba jednak nie wystarcza, myślę że dobrze jest wzbogacić dietę o wielonienasycone kwasy tłuszczowe, oliwa, ryby, orzechy itd. Co do doustnych suplementów, to zawsze byłam sceptyczna, Capivit brany długo miał zerowy wpływ na stan skóry, od niedawna biorę Hydro Skin (ogórecznik, algi, wit A+E) i może to moja autosugestia, ale wydaje mi się że jest lepiej = bo basenie nie mogę dojść do domu bez bólu. Odpowiedz Link Zgłoś
jo-ana77 Re: sucha skóra na łydkach 10.03.09, 13:48 ja ostatnio stosuję oliwkę dla dzieci zaraz po kąpieli na mokrą skórę i naprawdę skóra zostaje dłużej miękka niż po nawet najlepszych balsamach nawilżającyh, w dodatku, balsamy mnie często podrażniają a oliwka nie, jedyny minus, to tłustość ( nie wszyscy faceci to lubią) Odpowiedz Link Zgłoś
czarny-mishka Re: sucha skóra na łydkach 20.04.09, 01:43 tez mialam taki problem, i dlugo szukalam odpowiedniego kremu, pani w aptece polecial mi keranorm, jakosciowo jak vichy, tylko ze za polowe ceny, wiec warto sie nim zainteresowac :) a przy tym nie uczula mojej wrazliwej skory, nie ma zapachu, szybko sie wchlania i efekt zostaje na dlugo :) Odpowiedz Link Zgłoś
gory_szalenstwa Re: sucha skóra na łydkach 18.05.09, 22:59 odżywiaj się prawidłowo, suplementacja od środka nie zaszkodzi - olej z ogórecznika, z wiesiołka, algi. Stosuj dermokosmetyki przeznaczone dla skór suchych, łuszczących się, atopowych - Cetaphil, Atopra, Allerco, Balneum, Emolium, Linola. Odpowiedz Link Zgłoś
martaikuba1 Re: sucha skóra na łydkach 22.06.09, 13:39 gory_szalenstwa napisała: > odżywiaj się prawidłowo, suplementacja od środka nie zaszkodzi - olej z > ogórecznika, z wiesiołka, algi. Stosuj dermokosmetyki przeznaczone dla skór > suchych, łuszczących się, atopowych - Cetaphil, Atopra, Allerco, Balneum,Emolium, Linola. ja przy moich kłopotach ze skórą - sucha, łuszcząca się skóra używam całej serii emolium. Emulsji do kąpieli oraz kremów. Polecam - na tego typu problemy są rewelacyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
ko.anka Re: sucha skóra na łydkach 19.05.09, 00:36 Podzielę się jeszcze najnowszym odkryciem (choć na półkach sklepowych zalega już długo) - balsam neutrogeny, trochę się lepi, ale to jego jedyna wada, nawilża super, pozostawia ochronny film. Ostatnio moje łydki i ręce są narażane na dość ekstremalne warunki - kilka godzin na rowerze, słońce, wiatr, a dzięki temu balsamikowi nie mam skóry jak papier. Naprawdę polecam :) Odpowiedz Link Zgłoś
just-for-fun Re: sucha skóra na łydkach 19.05.09, 08:39 Polecam krem oliwkowy i picie wody mineralnej:). Odpowiedz Link Zgłoś
malgkrzys Re: sucha skóra na łydkach 19.05.09, 10:24 mialam ten sam problem.Najpierw peeling i gdy skora jeszcze wilgtna oliwa z oliwek.Nie ma sladu.mozesz tez cyn w tabletkach lykac i wit A plus E Odpowiedz Link Zgłoś
morgianna Re: sucha skóra na łydkach 06.09.09, 19:51 Miałam ten sam problem, wydawało mi się ze nawilżam skóre jakoś tam a wciąz była brzydka ,sucha , a już łydki w stanie fatalnym. Jakiś rok temu mąż wyjechał służbowo za granicę i wyczaił w jakims sklepie tanie jak twierdził masła do ciała w mega pojemności. Powiedziałam ok przywiez mi jak sie tak opłaca, przytachał 6 opakowań po 950 ml ;-)oczywiscie każdy o innym składzie i zapachu.I tak zaczełam to w siebie wsmarowywac co by sie nie zmarnowało,robiłam to po zawsze kazdej kapieli i prysznicu a ze miałam zapachową roznorodnosc , juz po kilku miesiacach robiłam to rutynowo odruchowo. I tak po wielu miesiacach dzis mam swietlistą gładką i dobrze nawilżoną skóre , nie wierzyłam ze to możliwe... Podsumowując w walce o ładna skóre ciała liczy sie przede wszystkim systematycznosc! Jesli balsamy i kremy bedziesz stosowala tylko doraznie nie doczekasz sie efektów. Odpowiedz Link Zgłoś
zettrzy Re: sucha skóra na łydkach 08.09.09, 20:56 krem nivea Q10 do ciala - wielka butla kosztuje jakies grosze, a bedziesz nawilzona jak las tropikalny w czasie pory deszczowej Odpowiedz Link Zgłoś