Dodaj do ulubionych

Ulgi prorodzinne

03.02.06, 15:30
wrszcie naszly lepsze czasy. Rodziece moga wspolnie odliczyc wychowanie
dzieci.
Obserwuj wątek
    • kot_behemot8 Re: Ulgi prorodzinne 03.02.06, 15:42
      eze2 napisał:

> wrszcie naszly lepsze czasy. Rodziece moga wspolnie odliczyc wychowanie
      > dzieci.

A mógłbys to po polsku napisac, bo nie rozumiem w czym rzecz...
      • bleman No ja tez ciekawy ejstem o co chodzi 03.02.06, 15:48

• eze2 Re: No ja tez ciekawy ejstem o co chodzi 03.02.06, 16:10
          masz tu poczytaj sobie
          gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,3145041.html
          • bleman Dali by se spokoj z ta regulacja na kazdym kroku 03.02.06, 16:14
            Moim zdaniem nawet wspolne opodatkowanie malzonkow to bzdura i
            niesprawiedliwoasc wzgledem tych ktorzy sa np. samotni ;-)
          • pavvka Re: No ja tez ciekawy ejstem o co chodzi 03.02.06, 16:16
            Wziąłeś się już za produkcję tej szóstki dzieci, o której mówiłeś?
            • eze2 Re: No ja tez ciekawy ejstem o co chodzi 03.02.06, 16:17
              TY RODZIMOFOBIE!!!!
              • pavvka Re: No ja tez ciekawy ejstem o co chodzi 03.02.06, 16:18
                Czemu zaraz fobie? Pytam tylko z ciekawości.
    • bri Re: Ulgi prorodzinne 03.02.06, 16:19
      Im mniejsze podatki tym lepiej.
      • bleman Re: Ulgi prorodzinne 03.02.06, 16:25
        Ale nie powinno sie ich obnizac takim sposobem.
        • bri Re: Ulgi prorodzinne 03.02.06, 16:30
          Ten przepis już funkcjonuje - w odniesieniu do małżeństw. To też uważasz za
          dyskryminację osób samotnych?
          • pavvka Re: Ulgi prorodzinne 03.02.06, 16:32
            To jest dyskryminacja osób samotnych.
            • abaddon_696 Re: Ulgi prorodzinne 03.02.06, 16:34
              Samotność to wybór. Wybór, który jest baaaaardzo niekorzystny dla państwa.
              • pavvka Re: Ulgi prorodzinne 03.02.06, 16:42
                Ale ja nie napisałem, że ta dyskryminacja jest niesłuszna, tylko że jest.
                Np. to, że studenci mają ulgi na bilety kolejowe też jest dyskryminacją, ale
                nie zamierzam z nią walczyć.

A dlaczego samotność jest aż tak bardzo niekorzystna dla państwa w porównaniu
                np. z byciem w związku bez dzieci?
                • bri Re: Ulgi prorodzinne 03.02.06, 16:45
                  Bo bycie w związku zwiększa prawdopodobieństwo pojawienia się dzieci?
                • abaddon_696 Re: Ulgi prorodzinne 03.02.06, 16:45
                  > A dlaczego samotność jest aż tak bardzo niekorzystna dla państwa w porównaniu
                  > np. z byciem w związku bez dzieci?

Oba przypadki są tak samo niekorzystne. Dla państwa, bo ja jako zdeklarowany
                  singiel absolutnie nie potępiam tego:)
            • bri Re: Ulgi prorodzinne 03.02.06, 16:41
              Żeby z tej ulgi skorzystać trzeba mieć kogoś na utrzymaniu. Singlom się chyba
              bardziej opłaca jednak rozliczać się w pojedynkę ;)
    • abaddon_696 Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 16:27
      To jest rzeczywiście prawdziwa zachęta do posiadania dzieci, a nie durne
      becikowe.
      • bleman Masz racje 03.02.06, 16:29
        Ale to nadal troche smieszne pol srodki....
        • abaddon_696 Re: Masz racje 03.02.06, 16:33
          No nie wiem czy to takie pół środki, poobliczaj sobie, ile np. rodzina z 2
          dzieci na tym zyska (podatek im spadnie o 50%).
          • pavvka Re: Masz racje 03.02.06, 16:45
            Najbardziej będzie teraz się opłacało mieć dzieci dobrze zarabiającym. Oni dużo
            więcej na tej uldze skorzystają.
            • abaddon_696 Re: Masz racje 03.02.06, 16:48
              No i to jest kolejna zaleta.
              • pavvka Re: Masz racje 03.02.06, 16:54
                abaddon_696 napisał:

> No i to jest kolejna zaleta.

Ze punktu widzenia państwa tak - lepiej, żeby więcej dzieci mieli ludzie
                inteligentni i zaradni. Ale to, że bogaci więcej zyskują spowoduje, że projekt
                będzie trudniejszy do przepchnięcia.
                • abaddon_696 Re: Masz racje 03.02.06, 16:58
                  Popatrz na to z tej strony. Więcej dzieci u bogatych ludzi = większe
                  rozwarstwienie majątku.
                  Nie sądzę, by był problem z przepchnięciem (PO pewnie poprze, PiS też, LPR i SO
                  też). Gorzej, że to mogłoby spowodować znaczny ubytek do budżetu, więc jeśli
                  już, to należy wprowadzać to stopniowo. Ale pomysł naprawdę wart rozważania,
                  jeśli chcemy poprawić wskaźniki demograficzne.

• bleman Rzeczywiscie abaddon ma racje, to jest zaleta 03.02.06, 17:04
              moim zdaniem najwieksza.
          • bleman Re: Masz racje 03.02.06, 17:06
            > No nie wiem czy to takie pół środki, poobliczaj sobie, ile np. rodzina z 2
            > dzieci na tym zyska (podatek im spadnie o 50%).
            >

Ale rozdawnictwo nigdy na dobre nie wychodzi, wolal bym zeby wzrost dzietnosci
            wynikal z lepszej sytuacji na rynku pracy...a ta zalezy juz od innych czynnikow :>
            • abaddon_696 Re: Masz racje 03.02.06, 17:06
              Jakie rozdawnictwo? Obniżka podatków to rozdawnictwo?
              • bleman Re: Masz racje 03.02.06, 17:07
                > Jakie rozdawnictwo? Obniżka podatków to rozdawnictwo?

Obnizka skierowana do konkretnej grupy
                Jestem poprostu zwolennikeim tego ze podatek placi kazdy kto zarabia , i podatek
                ten stanowi u kazdego taka sama czesc(%) dochodow.
                • abaddon_696 Re: Masz racje 03.02.06, 17:12
                  > Obnizka skierowana do konkretnej grupy

Ale to nie rozdawnictwo. Rozdawnictwo to becikowe, bo na to składają się
                  wszyscy a korzysta część (w dodatku pieniądze i tak nie pójdą na dziecko).
                  W tym przypadku nikt nie straci a duża grupa zyska.
                  • bleman Re: Masz racje 03.02.06, 17:15
                    > Ale to nie rozdawnictwo. Rozdawnictwo to becikowe, bo na to składają się
                    > wszyscy a korzysta część (w dodatku pieniądze i tak nie pójdą na dziecko).

Tu masz absolutna racje
      • bitch.with.a.brain Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 17:14
        a to dotyczy tylko małżeństw z dziećmi?Bo jesli tak to wcale nei jest to zachęta
        do rodzenia dzieci tylko do zawierania małżeństw
        • bleman Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 17:16
          "LPR uważa, że taka zmiana metody rozliczania się rodzin poprawi ciężką sytuację
          materialną i społeczną, szczególnie rodzin wielodzietnych i niepełnych (bo nowy
          sposób rozliczenia przysługiwałby także rodzicom samotnie wychowującym dzieci)."
          • bitch.with.a.brain Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 17:17
            ale czy przysługiwałby rodzicom którzy wspólnie wychowują dzieci a nie sa
            małżeństwem??
            • bleman Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 17:19

> ale czy przysługiwałby rodzicom którzy wspólnie wychowują dzieci a nie sa
              > małżeństwem??

A tego to nie wiem dokladnie.
              Ale wydaje mi sie ze w takim przypadku np. matka mogla by sie rozliczac z
              dzieckiem a ojciec juz byl by rozliczany pojedynczo...ale to takie moje gdybanie...
              • bitch.with.a.brain Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 17:21
                bez sensu.w końcu tacy rodzice sa tak samo parą ludzi wspólnie wychowująca dziecko
                • bleman Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 17:22
                  > bez sensu.w końcu tacy rodzice sa tak samo parą ludzi wspólnie wychowująca dzie
                  > cko

Oczywiscie ze bezsensu...dlatego wogole jestem przeciwnikiem tego zeby
                  malzenstwo bylo "instytucja" :/
                • abaddon_696 Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 17:23
                  Ale nie są rodziną, bo nie zawarli małżeństwa.
                  • bleman Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 17:24
                    > Ale nie są rodziną, bo nie zawarli małżeństwa.

A masz do tego jakis konkretny stosunek czy tylko stwierdziles fakt na podstawie
                    praw polskiego ? ;-)
                    • bitch.with.a.brain Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 17:24
                      a jest w polskim prawie definicja rodziny?
                      • eze2 Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 17:27
                        taka - chlopak i dziewczyna - normalna rodzina
                        • bitch.with.a.brain Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 17:28
                          to chyba nie jest definicja prawna.
                          • bleman Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 17:29
                            Reczywiscie dziwnie brzmi ... ? ;-)))
                      • bleman Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 17:28
                        > a jest w polskim prawie definicja rodziny?

Nie wiem...ale politycy uznaja ze rodzina=malzenstwo ;-)

Ja uznaje ze rodzina to 1 lub 0 mezczyzn(a) + n kobiet + m dzieci;
                        Gdzie n>1, m>=0 ; n,m naleza do N;
                        :D
                        ;-)))))))))))))))
                        • bitch.with.a.brain Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 17:31
                          moim zdaniem to co najmniej dwie osoby które wspólnie żyją.
                        • eze2 Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 17:32
                          Chcialem tylko przypomniec iz ulgi do tej pory przyslugiwaly rodzicom samotnym
                          wychowujacym dzieci czyli samotnej matce lub ojcu. Natomiast takiej ulgi nie
                          mialy rodziny pelne czyli ojciec i matka. Dlatego panstwo sie o nich upomnialo.

P.S. Malzenstwo wg konstytucji to zwiazek kobiety i mezczyzny.
                          • bitch.with.a.brain Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 17:33
                            ale pytanie jest:czy rodzice wychowujący dzieci sa rodziną pełna czy jest nią
                            tylko małżeństwo.
                            • bleman Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 17:35
                              > ale pytanie jest:czy rodzice wychowujący dzieci sa rodziną pełna czy jest nią
                              > tylko małżeństwo.

Nie sa, brakuje pieska i domku z bialym plotkiem ;-)
                            • eze2 Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 17:37
                              Oczywiscie ze nie poniewaz malzenstwo moze byc np bezdzietne. Natomiast rodzina
                              pelna to ojciec, matka i dzieci.
                              • bleman Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 17:39
                                > pelna to ojciec, matka i dzieci.

A czy jesli matka i ojciec nie sa malzenstwem to ejst to rodzina ? ;-)
                                • eze2 Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 17:43
                                  Oczywiscie. Samotna matka z wlasnym dzieckiem/cmi tworzy rodzine tyle ze sama
                                  je utrzymuje tak samo tyczy sie ojca.
                                  • bitch.with.a.brain Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 17:44
                                    a jest rodziną matka, dziecko i jej partner który nie jest biologicznym ojcem
                                    jej dziecka?:)
                                    • bleman Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 17:49
                                      a jest rodziną matka, dziecko i jej partner który nie jest biologicznym ojcem
                                      jej dziecka?:)

Oraz jej homoseksualna kochanka bedaca matka dziecka splodzonego rpzez tego
                                      partnera ktory jest tak naprawde przyrodnim bratem "matki" a ojciec biologiczny
                                      dziecka jest bratem stryjecznym Chucka Norrisa ;-)))))))))))))
                                      • bekon6 Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 18:11
                                        Nie w Polsce poligamiajest karana.
                                      • bekon6 Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 18:11
                                        Nie. W Polsce poligamia jest karana.
                                        • bleman Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 20:32
                                          A szkoda :/
                                          • bitch.with.a.brain Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 22:22
                                            bardzo dobrze;)Tak musze się tylko tłumaczyc dlaczego nie chcę miec męża.a tak
                                            musiałabym wyjaśniać dlaczego nei chcę 5 mężów:P
                                            • bleman Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 22:25
                                              A ja 5 zon ;-)))))))))))))
                                              • bitch.with.a.brain Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 22:26
                                                5 żon to 5 razy więcej problemów:)
                                                • bleman Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 22:27
                                                  > 5 żon to 5 razy więcej problemów:)

ale statystycznie 5 razy wiecej seksu ;-)
                                                  POza tym odnosnie "problemow" i kosztow...to pewnie dziala juz przy tej ilosci
                                                  efekt skali ;-)
                                                  • bitch.with.a.brain Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 22:28
                                                    Raczej zero seksu,bo 5 kobiet jest w stanie sie soba tak dobrze zająć że facet
                                                    nie jest potrzebny:)
                                                  • bleman Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 22:30
                                                    > Raczej zero seksu,bo 5 kobiet jest w stanie sie soba tak dobrze zająć że facet
                                                    > nie jest potrzebny:)

Tylko potwierdzasz teorie abaddona ;-)

Stanowil bym mile(egzotyczne) urozmaicenie ;-), w koncy wszystko sie keidys
                                                    nudzi ;-)
                                                  • bitch.with.a.brain Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 22:32
                                                    masz racje,mogłbyś być prezentem urodzinowym:)Ale to byłoby tylko 5 razy w roku:)
                                                  • bleman Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 22:33
                                                    Masz racje ...musial bym miec 365 zon ;-)

Zaczne juz lepiej zbierac na pierwsza dzialke roponosna ;-)
                                                  • bitch.with.a.brain Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 22:35
                                                    a nie lepiej mieć jedną która chce codziennie?:)Mniejsze mieszkanie wystarcza
                                                  • bleman Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 22:39
                                                    > a nie lepiej mieć jedną która chce codziennie?:)Mniejsze mieszkanie wystarcza

Napewno :)
                                                    Ale gdzie taka znalesc ;-) ?
                                                  • bitch.with.a.brain Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 22:41
                                                    wiem gdzie znaleźć taką,ale brakuje jej jakiś 10 cm:)))))
                                                  • bleman Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 22:46
                                                    > wiem gdzie znaleźć taką,ale brakuje jej jakiś 10 cm:)))))

I ejst pewnie zajeta ;-)
                                                    Ja wogole mam "szczescie"...do zajetych :/
                                                    Zreszta wogole nie umiem "szukac"...
                                                  • bitch.with.a.brain Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 22:48
                                                    oczywiscie,ze jest zajęta,jak idealna kobieta mogłaby byc wolna:))))

• bleman Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 22:52
                                                    > oczywiscie,ze jest zajęta,jak idealna kobieta mogłaby byc wolna:))))

To Natali Portman jest zajetaa...? ... a niech to :/

Ale serio ja mam jakiegos pecha...zawsze trafiam na zajete :/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka