eze2 03.02.06, 15:30 wrszcie naszly lepsze czasy. Rodziece moga wspolnie odliczyc wychowanie dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kot_behemot8 Re: Ulgi prorodzinne 03.02.06, 15:42 eze2 napisał: > wrszcie naszly lepsze czasy. Rodziece moga wspolnie odliczyc wychowanie > dzieci. A mógłbys to po polsku napisac, bo nie rozumiem w czym rzecz... Odpowiedz Link Zgłoś
eze2 Re: No ja tez ciekawy ejstem o co chodzi 03.02.06, 16:10 masz tu poczytaj sobie gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,3145041.html Odpowiedz Link Zgłoś
bleman Dali by se spokoj z ta regulacja na kazdym kroku 03.02.06, 16:14 Moim zdaniem nawet wspolne opodatkowanie malzonkow to bzdura i niesprawiedliwoasc wzgledem tych ktorzy sa np. samotni ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: No ja tez ciekawy ejstem o co chodzi 03.02.06, 16:16 Wziąłeś się już za produkcję tej szóstki dzieci, o której mówiłeś? Odpowiedz Link Zgłoś
eze2 Re: No ja tez ciekawy ejstem o co chodzi 03.02.06, 16:17 TY RODZIMOFOBIE!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: No ja tez ciekawy ejstem o co chodzi 03.02.06, 16:18 Czemu zaraz fobie? Pytam tylko z ciekawości. Odpowiedz Link Zgłoś
bleman Re: Ulgi prorodzinne 03.02.06, 16:25 Ale nie powinno sie ich obnizac takim sposobem. Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Ulgi prorodzinne 03.02.06, 16:30 Ten przepis już funkcjonuje - w odniesieniu do małżeństw. To też uważasz za dyskryminację osób samotnych? Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Ulgi prorodzinne 03.02.06, 16:32 To jest dyskryminacja osób samotnych. Odpowiedz Link Zgłoś
abaddon_696 Re: Ulgi prorodzinne 03.02.06, 16:34 Samotność to wybór. Wybór, który jest baaaaardzo niekorzystny dla państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Ulgi prorodzinne 03.02.06, 16:42 Ale ja nie napisałem, że ta dyskryminacja jest niesłuszna, tylko że jest. Np. to, że studenci mają ulgi na bilety kolejowe też jest dyskryminacją, ale nie zamierzam z nią walczyć. A dlaczego samotność jest aż tak bardzo niekorzystna dla państwa w porównaniu np. z byciem w związku bez dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Ulgi prorodzinne 03.02.06, 16:45 Bo bycie w związku zwiększa prawdopodobieństwo pojawienia się dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
abaddon_696 Re: Ulgi prorodzinne 03.02.06, 16:45 > A dlaczego samotność jest aż tak bardzo niekorzystna dla państwa w porównaniu > np. z byciem w związku bez dzieci? Oba przypadki są tak samo niekorzystne. Dla państwa, bo ja jako zdeklarowany singiel absolutnie nie potępiam tego:) Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Ulgi prorodzinne 03.02.06, 16:41 Żeby z tej ulgi skorzystać trzeba mieć kogoś na utrzymaniu. Singlom się chyba bardziej opłaca jednak rozliczać się w pojedynkę ;) Odpowiedz Link Zgłoś
abaddon_696 Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 16:27 To jest rzeczywiście prawdziwa zachęta do posiadania dzieci, a nie durne becikowe. Odpowiedz Link Zgłoś
abaddon_696 Re: Masz racje 03.02.06, 16:33 No nie wiem czy to takie pół środki, poobliczaj sobie, ile np. rodzina z 2 dzieci na tym zyska (podatek im spadnie o 50%). Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Masz racje 03.02.06, 16:45 Najbardziej będzie teraz się opłacało mieć dzieci dobrze zarabiającym. Oni dużo więcej na tej uldze skorzystają. Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Masz racje 03.02.06, 16:54 abaddon_696 napisał: > No i to jest kolejna zaleta. Ze punktu widzenia państwa tak - lepiej, żeby więcej dzieci mieli ludzie inteligentni i zaradni. Ale to, że bogaci więcej zyskują spowoduje, że projekt będzie trudniejszy do przepchnięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
abaddon_696 Re: Masz racje 03.02.06, 16:58 Popatrz na to z tej strony. Więcej dzieci u bogatych ludzi = większe rozwarstwienie majątku. Nie sądzę, by był problem z przepchnięciem (PO pewnie poprze, PiS też, LPR i SO też). Gorzej, że to mogłoby spowodować znaczny ubytek do budżetu, więc jeśli już, to należy wprowadzać to stopniowo. Ale pomysł naprawdę wart rozważania, jeśli chcemy poprawić wskaźniki demograficzne. Odpowiedz Link Zgłoś
bleman Rzeczywiscie abaddon ma racje, to jest zaleta 03.02.06, 17:04 moim zdaniem najwieksza. Odpowiedz Link Zgłoś
bleman Re: Masz racje 03.02.06, 17:06 > No nie wiem czy to takie pół środki, poobliczaj sobie, ile np. rodzina z 2 > dzieci na tym zyska (podatek im spadnie o 50%). > Ale rozdawnictwo nigdy na dobre nie wychodzi, wolal bym zeby wzrost dzietnosci wynikal z lepszej sytuacji na rynku pracy...a ta zalezy juz od innych czynnikow :> Odpowiedz Link Zgłoś
abaddon_696 Re: Masz racje 03.02.06, 17:06 Jakie rozdawnictwo? Obniżka podatków to rozdawnictwo? Odpowiedz Link Zgłoś
bleman Re: Masz racje 03.02.06, 17:07 > Jakie rozdawnictwo? Obniżka podatków to rozdawnictwo? Obnizka skierowana do konkretnej grupy Jestem poprostu zwolennikeim tego ze podatek placi kazdy kto zarabia , i podatek ten stanowi u kazdego taka sama czesc(%) dochodow. Odpowiedz Link Zgłoś
abaddon_696 Re: Masz racje 03.02.06, 17:12 > Obnizka skierowana do konkretnej grupy Ale to nie rozdawnictwo. Rozdawnictwo to becikowe, bo na to składają się wszyscy a korzysta część (w dodatku pieniądze i tak nie pójdą na dziecko). W tym przypadku nikt nie straci a duża grupa zyska. Odpowiedz Link Zgłoś
bleman Re: Masz racje 03.02.06, 17:15 > Ale to nie rozdawnictwo. Rozdawnictwo to becikowe, bo na to składają się > wszyscy a korzysta część (w dodatku pieniądze i tak nie pójdą na dziecko). Tu masz absolutna racje Odpowiedz Link Zgłoś
bitch.with.a.brain Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 17:14 a to dotyczy tylko małżeństw z dziećmi?Bo jesli tak to wcale nei jest to zachęta do rodzenia dzieci tylko do zawierania małżeństw Odpowiedz Link Zgłoś
bleman Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 17:16 "LPR uważa, że taka zmiana metody rozliczania się rodzin poprawi ciężką sytuację materialną i społeczną, szczególnie rodzin wielodzietnych i niepełnych (bo nowy sposób rozliczenia przysługiwałby także rodzicom samotnie wychowującym dzieci)." Odpowiedz Link Zgłoś
bitch.with.a.brain Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 17:17 ale czy przysługiwałby rodzicom którzy wspólnie wychowują dzieci a nie sa małżeństwem?? Odpowiedz Link Zgłoś
bleman Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 17:19 > ale czy przysługiwałby rodzicom którzy wspólnie wychowują dzieci a nie sa > małżeństwem?? A tego to nie wiem dokladnie. Ale wydaje mi sie ze w takim przypadku np. matka mogla by sie rozliczac z dzieckiem a ojciec juz byl by rozliczany pojedynczo...ale to takie moje gdybanie... Odpowiedz Link Zgłoś
bitch.with.a.brain Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 17:21 bez sensu.w końcu tacy rodzice sa tak samo parą ludzi wspólnie wychowująca dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
bleman Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 17:22 > bez sensu.w końcu tacy rodzice sa tak samo parą ludzi wspólnie wychowująca dzie > cko Oczywiscie ze bezsensu...dlatego wogole jestem przeciwnikiem tego zeby malzenstwo bylo "instytucja" :/ Odpowiedz Link Zgłoś
abaddon_696 Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 17:23 Ale nie są rodziną, bo nie zawarli małżeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
bleman Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 17:24 > Ale nie są rodziną, bo nie zawarli małżeństwa. A masz do tego jakis konkretny stosunek czy tylko stwierdziles fakt na podstawie praw polskiego ? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
bitch.with.a.brain Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 17:24 a jest w polskim prawie definicja rodziny? Odpowiedz Link Zgłoś
eze2 Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 17:27 taka - chlopak i dziewczyna - normalna rodzina Odpowiedz Link Zgłoś
bitch.with.a.brain Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 17:28 to chyba nie jest definicja prawna. Odpowiedz Link Zgłoś
bleman Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 17:29 Reczywiscie dziwnie brzmi ... ? ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
bleman Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 17:28 > a jest w polskim prawie definicja rodziny? Nie wiem...ale politycy uznaja ze rodzina=malzenstwo ;-) Ja uznaje ze rodzina to 1 lub 0 mezczyzn(a) + n kobiet + m dzieci; Gdzie n>1, m>=0 ; n,m naleza do N; :D ;-))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
bitch.with.a.brain Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 17:31 moim zdaniem to co najmniej dwie osoby które wspólnie żyją. Odpowiedz Link Zgłoś
eze2 Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 17:32 Chcialem tylko przypomniec iz ulgi do tej pory przyslugiwaly rodzicom samotnym wychowujacym dzieci czyli samotnej matce lub ojcu. Natomiast takiej ulgi nie mialy rodziny pelne czyli ojciec i matka. Dlatego panstwo sie o nich upomnialo. P.S. Malzenstwo wg konstytucji to zwiazek kobiety i mezczyzny. Odpowiedz Link Zgłoś
bitch.with.a.brain Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 17:33 ale pytanie jest:czy rodzice wychowujący dzieci sa rodziną pełna czy jest nią tylko małżeństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
bleman Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 17:35 > ale pytanie jest:czy rodzice wychowujący dzieci sa rodziną pełna czy jest nią > tylko małżeństwo. Nie sa, brakuje pieska i domku z bialym plotkiem ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
eze2 Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 17:37 Oczywiscie ze nie poniewaz malzenstwo moze byc np bezdzietne. Natomiast rodzina pelna to ojciec, matka i dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
bleman Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 17:39 > pelna to ojciec, matka i dzieci. A czy jesli matka i ojciec nie sa malzenstwem to ejst to rodzina ? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
eze2 Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 17:43 Oczywiscie. Samotna matka z wlasnym dzieckiem/cmi tworzy rodzine tyle ze sama je utrzymuje tak samo tyczy sie ojca. Odpowiedz Link Zgłoś
bitch.with.a.brain Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 17:44 a jest rodziną matka, dziecko i jej partner który nie jest biologicznym ojcem jej dziecka?:) Odpowiedz Link Zgłoś
bleman Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 17:49 a jest rodziną matka, dziecko i jej partner który nie jest biologicznym ojcem jej dziecka?:) Oraz jej homoseksualna kochanka bedaca matka dziecka splodzonego rpzez tego partnera ktory jest tak naprawde przyrodnim bratem "matki" a ojciec biologiczny dziecka jest bratem stryjecznym Chucka Norrisa ;-))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
bekon6 Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 18:11 Nie w Polsce poligamiajest karana. Odpowiedz Link Zgłoś
bekon6 Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 18:11 Nie. W Polsce poligamia jest karana. Odpowiedz Link Zgłoś
bitch.with.a.brain Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 22:22 bardzo dobrze;)Tak musze się tylko tłumaczyc dlaczego nie chcę miec męża.a tak musiałabym wyjaśniać dlaczego nei chcę 5 mężów:P Odpowiedz Link Zgłoś
bitch.with.a.brain Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 22:26 5 żon to 5 razy więcej problemów:) Odpowiedz Link Zgłoś
bleman Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 22:27 > 5 żon to 5 razy więcej problemów:) ale statystycznie 5 razy wiecej seksu ;-) POza tym odnosnie "problemow" i kosztow...to pewnie dziala juz przy tej ilosci efekt skali ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
bitch.with.a.brain Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 22:28 Raczej zero seksu,bo 5 kobiet jest w stanie sie soba tak dobrze zająć że facet nie jest potrzebny:) Odpowiedz Link Zgłoś
bleman Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 22:30 > Raczej zero seksu,bo 5 kobiet jest w stanie sie soba tak dobrze zająć że facet > nie jest potrzebny:) Tylko potwierdzasz teorie abaddona ;-) Stanowil bym mile(egzotyczne) urozmaicenie ;-), w koncy wszystko sie keidys nudzi ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
bitch.with.a.brain Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 22:32 masz racje,mogłbyś być prezentem urodzinowym:)Ale to byłoby tylko 5 razy w roku:) Odpowiedz Link Zgłoś
bleman Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 22:33 Masz racje ...musial bym miec 365 zon ;-) Zaczne juz lepiej zbierac na pierwsza dzialke roponosna ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
bitch.with.a.brain Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 22:35 a nie lepiej mieć jedną która chce codziennie?:)Mniejsze mieszkanie wystarcza Odpowiedz Link Zgłoś
bleman Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 22:39 > a nie lepiej mieć jedną która chce codziennie?:)Mniejsze mieszkanie wystarcza Napewno :) Ale gdzie taka znalesc ;-) ? Odpowiedz Link Zgłoś
bitch.with.a.brain Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 22:41 wiem gdzie znaleźć taką,ale brakuje jej jakiś 10 cm:))))) Odpowiedz Link Zgłoś
bleman Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 22:46 > wiem gdzie znaleźć taką,ale brakuje jej jakiś 10 cm:))))) I ejst pewnie zajeta ;-) Ja wogole mam "szczescie"...do zajetych :/ Zreszta wogole nie umiem "szukac"... Odpowiedz Link Zgłoś
bitch.with.a.brain Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 22:48 oczywiscie,ze jest zajęta,jak idealna kobieta mogłaby byc wolna:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
bleman Re: Pomysł bardzo dobry. 03.02.06, 22:52 > oczywiscie,ze jest zajęta,jak idealna kobieta mogłaby byc wolna:)))) To Natali Portman jest zajetaa...? ... a niech to :/ Ale serio ja mam jakiegos pecha...zawsze trafiam na zajete :/ Odpowiedz Link Zgłoś