zlotoslanos 12.02.06, 14:30 fakty.interia.pl/news?inf=714743 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
evita_duarte Re: Islam upokorzony 12.02.06, 15:39 Islam jest niebezpieczna religia, bo brany jest przez wyznawcow doslownie. Tak samo Biblia brana doslownie nakazuje krucjat i zabijania. Odpowiedz Link Zgłoś
micra Re: Islam upokorzony 12.02.06, 16:42 chyba nie Biblia, tylko Stary Testament (tak, tak, składnik Biblii), a ten związany jest bardziej z Żydami, a nie chrześcijanami jako takimi Odpowiedz Link Zgłoś
evita_duarte Re: Islam upokorzony 12.02.06, 16:46 micra napisał: > chyba nie Biblia, tylko Stary Testament (tak, tak, składnik Biblii), a ten > związany jest bardziej z Żydami, a nie chrześcijanami jako takimi Nowy Testament bez Starego Testamentu nie ma swojego sensu. Jest to integralna calosc dla chrzescijan. Bo chrzescijanie wierza, ze oni rowniez oczekiwali na narodzenie Chrystusa, ktory mial byc Synem tego samego Boga, ktory nakazywal palic czarownice. Odpowiedz Link Zgłoś
micra Re: Islam upokorzony 12.02.06, 20:39 > Nowy Testament bez Starego Testamentu nie ma swojego sensu. Jest to integralna > calosc dla chrzescijan. Dla mnie nie jest to integralna całość. Część ksiąg ST można uznać za integralną całość, część nie - z mojego punktu widzenia. Szczególnie na "nie" są te księgi z opisami rzeźi innowierców. > Bo chrzescijanie wierza, ze oni rowniez oczekiwali na > narodzenie Chrystusa, ktory mial byc Synem tego samego Boga, ktory nakazywal > palic czarownice. Tego akurat nie znajdziesz w NT. Różni ludzie znaleźli się w Kościele, także tacy chcący palić czarownice. Odpowiedz Link Zgłoś
evita_duarte Re: Islam upokorzony 12.02.06, 22:10 micra napisał: > > Nowy Testament bez Starego Testamentu nie ma swojego sensu. Jest to integ > ralna > > calosc dla chrzescijan. > Dla mnie nie jest to integralna całość. Część ksiąg ST można uznać za integraln > ą > całość, część nie - z mojego punktu widzenia. Szczególnie na "nie" są te księgi > z opisami rzeźi innowierców. Negujac ST negujesz tez NT, z ktorego sie wywodzi. > > > Bo chrzescijanie wierza, ze oni rowniez oczekiwali na > > narodzenie Chrystusa, ktory mial byc Synem tego samego Boga, ktory nakazy > wal > > palic czarownice. > Tego akurat nie znajdziesz w NT. Różni ludzie znaleźli się w Kościele, także > tacy chcący palić czarownice. Ale znajdziesz w ST Odpowiedz Link Zgłoś
monikaannaj Re: Islam upokorzony 13.02.06, 09:30 Chrzescijanie powinni podtepowac te jak nauczał Chrystus. nie tak jak jest napisane w ST. A nie trzeba wcale długich teologicznych studiow zeby sie kapnac ze Nauki Jezusa wykluczją krucjaty, palenie czatownic i inne takie. ST dla chrzescijan ma przede wszystkim znaczenie jako zapowiedx przyjscia Jezusa. Nie stosujemy sie do zasady "oko za oko", jemy wieprzowine i nie ma u nas obrzezania - tych wszystkich rzeczy ktore prawo ST surowo nakazywało... Odpowiedz Link Zgłoś
evita_duarte Re: Islam upokorzony 13.02.06, 16:53 monikaannaj napisała: > Chrzescijanie powinni podtepowac te jak nauczał Chrystus. nie tak jak jest > napisane w ST. A nie trzeba wcale długich teologicznych studiow zeby sie kapnac > > ze Nauki Jezusa wykluczją krucjaty, palenie czatownic i inne takie. > > ST dla chrzescijan ma przede wszystkim znaczenie jako zapowiedx przyjscia > Jezusa. > > Nie stosujemy sie do zasady "oko za oko", jemy wieprzowine i nie ma u nas > obrzezania - tych wszystkich rzeczy ktore prawo ST surowo nakazywało... Zgadza sie, ale to dlatego, ze pojmujemy ST i NT w taki a nie inny sposob. W czasach palenia czarpownic pojmowano to w inny sposob i juz. Tak samo teraz muzulmanie pojmuja Koran, albo lepiej powiem : takie pojmowanie Koranu jest im narzucone przez wielu jeszcze imamow. Choc Tora nakazuja wszystkie te rzeczy, o ktorych mowilismy to Zydzi tez nie zabijaja niewiernych etc. Wszystko to kwestia interpretacji. Odpowiedz Link Zgłoś
bleman Re: Islam upokorzony 12.02.06, 21:31 Ale ogolnie wyprawy krzyzowe byly oplacalne dla naszej cywilizacji ;-) No wszystkie z wyjatkiem tej ktora zrabowala konstantynopol :( Odpowiedz Link Zgłoś
tom.machine Re: Islam kontratakuje 13.02.06, 18:23 Dzisiaj słyszałem że opublikowano karykatury żydów z obozów koncentracyjnych. ta głupia walka na obrażanie świętości mnie osłabia i zastanawiam się do czego doprowadzi. Odpowiedz Link Zgłoś