jenisiej 24.03.08, 19:21 www.worldnetdaily.com/news/article.asp?ARTICLE_ID=44563 Alleluja i do przodu! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lezbobimbo Re: Chrystus była kobietą 24.03.08, 19:47 Przeciez juz dawno wiemy, ze Bogini jest czarna. Odpowiedz Link Zgłoś
verte34 Re: Chrystus była kobietą 24.03.08, 19:53 Chrystus była mężczyzną;) Natomiast przyjemna jest ta myśl: Jezus był feministą. Odpowiedz Link Zgłoś
jenisiej Co Ty powiesz? Wrzuć link. 24.03.08, 20:16 verte34 napisała: > Zamachowiec-samobójca powiesił się w centrum Jerozolimy. Zamachnął się na swoje życie dlatego, że Chrystus była kobietą? Jakiego wyznania był denat? Jakiego dżenderu? Odpowiedz Link Zgłoś
verte34 Re: Co Ty powiesz? Wrzuć link. 24.03.08, 20:20 To moja sygnaturka, nic a propos:)) Odpowiedz Link Zgłoś
saszenka2 Re: Chrystus była kobietą 24.03.08, 21:39 verte34 napisała: > Chrystus była mężczyzną;) > Natomiast przyjemna jest ta myśl: Jezus był feministą. Ciekawy wywiad z teolożką dotyczący postawy Chrystusa wobec kobiet można znaleźć w "Przekroju". Dlaczego o zmartwychwstaniu miały oznajmić kobiety, którym patriarchalne społeczeństwo nie wierzyło? Ciekawe pytanie. Naprawdę z ciekawością przeczytałam ten wywiad. Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz_bolek Re: Chrystus była kobietą 24.03.08, 21:35 Wiara Katolicka mówi, ze Chrystus był facetem, starożytni historycy mówią, że Chrystus był facetem, a oni chyba lepiej go znali od śpiewaczy Gospel... Odpowiedz Link Zgłoś
dzikowy Re: Chrystus była kobietą 25.03.08, 01:06 Bełkot. Płeć Jezusa (Jezus - postać historyczna, Chrystus - postać wiary) nie podlega już dyskusji, dlatego takiej dyskusji z ową "teolożką" nikt nie podejmie, bo po co? W Średniowieczu mieliśmy sofistykę z diabłami na szpilce i wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Chrystus była kobietą 25.03.08, 08:49 Brodę namalowali w średniowieczu, myląc nazarejczyka z nazirejczykiem.Ślub nazireatu obejmował niegolenie się i niestrzyżenie kłactwa.Poza tym moda dla mężczyzn była podobna do współczesnej - golili się i strzygli modo romano. Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Chrystus była kobietą 25.03.08, 08:52 kocia_noga napisała: > Poza tym moda dla mężczyzn była podobna do > współczesnej - golili się i strzygli modo romano. Pobożni Żydzi chyba raczej nie, tylko ci zromanizowani. Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Chrystus była kobietą 25.03.08, 11:19 pavvka napisał: > Pobożni Żydzi chyba raczej nie, tylko ci zromanizowani. Spotkałam się z wersją,że moda rzymska bardzo się przyjęła na podbitych terenach, w Jerozolimie też.Żeby wskazać Jezusa Judasz miał go pocałować,a więc J. nie wyróżniał się wyglądem.Inaczej niż nazirejczyk Jan Chrzciciel - broda, włosy, ubranie ze skór.Widoczny był z daleka. Odpowiedz Link Zgłoś
nekomimimode Re: Chrystus była kobietą 25.03.08, 10:12 nigdy nie widziałeś kobiety z brodą? Odpowiedz Link Zgłoś
jenisiej Ohyda 25.03.08, 15:06 nekomimimode napisała: > nigdy nie widziałeś kobiety z brodą? Nie. Niewiele znam feministek ;-( Odpowiedz Link Zgłoś
saszenka2 Re: Ohyda 25.03.08, 15:41 jenisiej napisał: > nekomimimode napisała: > > > nigdy nie widziałeś kobiety z brodą? > > Nie. Niewiele znam feministek ;-( A co do tego mają feministki? Problemy hormonalne dotykają różne grupy społeczne, niezależnie od wieku i wyznawanych poglądów. Odpowiedz Link Zgłoś
jenisiej OK, Saszeńko, wybacz 25.03.08, 18:33 Ujęłaś mnie łagodną reakcją na mój prowokacyjny, niesmaczny żart. BTW, imię Saszeńka to jaki dżender jest? Trochę się czuję zagubiony. Zakładając, że nie miewasz na twarzy zarostu, przesyłam - jeśli można - całuski ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
gotlama Re: łagodne zaloty 25.03.08, 18:39 Prześlij je Wilgefortis, może na Twoją propozycję nie zareaguje gwałtownym porostem włosia na twarzy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lezbobimbo Re: łagodne zaloty 26.03.08, 00:41 Kummernis/Wilgefortis brode domalowano, bo to byla rzezba fruwajacej bogini wygladajaca jak ukrzyzowana, czego oczywiscie nie mógl zniesc pewnien kosciól. No to domalowano tym rzezbom brode i powieszono na krzyzu przez co dzis wyglada jak Jezus z piersiami. Btw. pierwsze figurki maryjne sprzedawane i adorowane po kosciolach chrzescijanskich to byly egipskie i rzymskie figurki Izydy z odpilowanymi rogami/pólksiezycem na glowie :-D Czyli recykling po bozemu ;P Odpowiedz Link Zgłoś
gotlama Re: łagodne zaloty 26.03.08, 19:55 A pamiętasz jaką zadymę jakiś pisanek zrobił o wystawienie sztuki "męczeństwo Wilgefortis" ;) Zaś co do Izydy Astarte itd. to masz tu smaczności link www.czytelnia.jezus.pl/ostrzezenia/kult_krolowej_niebios.htm Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: łagodne zaloty 26.03.08, 21:28 gotlama napisała: > A pamiętasz jaką zadymę jakiś pisanek zrobił o wystawienie sztuki "męczeństwo > Wilgefortis" ;) > Zaś co do Izydy Astarte itd. to masz tu smaczności link > www.czytelnia.jezus.pl/ostrzezenia/kult_krolowej_niebios.htm Link mi się nie optwiera ale dobrze pamiętam ten artykuł. Odpowiedz Link Zgłoś
gotlama Re: łagodne zaloty 26.03.08, 22:12 Artykuł to inna sprawa www.czytelnia.jezus.pl/ostrzezenia/kult_krolowej_niebios.html gdyby i tym razem się nie otwarło, to spróbuj guglania "kult królowej niebios" Odpowiedz Link Zgłoś
kot_w_zimie Re: łagodne zaloty 26.03.08, 22:00 > Btw. pierwsze figurki maryjne sprzedawane i adorowane po kosciolach > chrzescijanskich to byly egipskie i rzymskie figurki Izydy z odpilowanymi > rogami/pólksiezycem na glowie :-D Czyli recykling po bozemu ;P Dowodów na to nie ma. Niemniej źródła wspominają, że Ludwik IX przywiózł se jakąś 'egipską madonnę' z wyprawy krzyżowej. Wczesne wizerunki MB przypominają zresztą Izydę z Horusem www.oronoz.com/imagenes/marcadas/imagenes02/020095.jpg BTW taka Madonna jakoś bardziej mi się podoba niż ta póżniejsza pucułowata postać w różu i błękicie Odpowiedz Link Zgłoś
gotlama Re: łagodne zaloty 26.03.08, 22:23 Artemida była dziewiczą boginią Efezu... Itd itd.. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: OK, Saszeńko, wybacz 26.03.08, 00:14 To była jakaś próba? Rzucę prowokacyjny, niesmaczny żart, a one - jak się wściekną, nie ma co gadać, jak odpowiedzą łagodnie i miło - OK. Odpowiedz Link Zgłoś
jenisiej Hmm, może masz rację? 26.03.08, 18:13 kochanica-francuza napisała: > To była jakaś próba? Rzucę prowokacyjny, niesmaczny żart, > a one - jak się wściekną, nie ma co gadać, jak odpowiedzą > łagodnie i miło - OK. Może mnie przejrzałaś? Sam nie wiem. Chyba po prostu lubię figle - łagodne i ostrzejsze. A Ty nie? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
andreas3233 Re: Chrystus była kobietą 26.03.08, 00:42 A: jeszcze ciekawsze jest to, ze ulubionym uczniem/uczennica Chrystusa byla Maria Magdalena. Natomiast Sw. Tekla...byla jednym z najlepszych nauczycieli nowej wiary, i na jednym z malowidel znajduje sie po pawej stronie Sw. Piotra. Nie mowiac juz o: Joannie, Julii i Febe / do ktorej byl adresowany 'List do Koryntian''.... Odpowiedz Link Zgłoś
2_sara Re: Chrystus była kobietą 26.03.08, 19:34 Chodzi ci o ten "feministyczny" list w którym Paweł pisał,że"dobrze jest człowiekowi nie łączyć się z kobietą?" Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz_bolek Re: Chrystus była kobietą 26.03.08, 21:07 Od kiedy to kobieta to inny gatunek o_O Ja rozumiem, że jesteście z Wenus a my z Marsa, ale wszyscy jesteśmy ludźmi:) Odpowiedz Link Zgłoś
gotlama Re: Chrystus była kobietą 26.03.08, 21:11 A bądź sobie i z plutonu ale ja jestem z Ziemi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
2_sara Re: Chrystus była kobietą 26.03.08, 22:53 Zapytaj Apostoła Narodów,może objawi ci tą prawdę we śnie lub mistycznym widzeniu.Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś