Dodaj do ulubionych

wypadajacy płatek

16.01.04, 23:10
Dziś dziecko (12 lat) mialo echo serca. Czy to normalne, ze lewa komora ma
40mm, a prawa 21 mm? I jeszcze jedno: stwierdzono cechy niewielkiego
wypadania przedniego płatka zastawki mitralnej -co to oznacza? Proszę
oodpowiedź.
asia
Obserwuj wątek
    • seksapilka Re: wypadajacy płatek 17.01.04, 08:53
      hmm, odpowiem w ten sposób:
      mam 18 lat, "mam coś" z sercem, wykonałam dużo badań(prywatnie) i też u mnie
      stwierdzono wypadanie płatka... inny lekarz w szpitalu powiedział, że to nic
      złego, dużo dzieci to ma i nie należy się tym przejmować, nie powinno to
      utrudniać życia ani nic...powiedział też że takie zmiany pojawiają się z
      wiekiem, Twoje dziecko rośnie i może się tak zdarzyć...trzeba być dobrej myśli,
      że to przejdzie, ja się swoim płatkiem nie przejmuję... pozdrawiam serdecznie
    • lain19 Re: wypadajacy płatek 17.01.04, 14:03
      Ja mam to samo, mam 21lat, wykryli to u mnie 2 lata temu przy badaniach
      kontrolnych po omdleniu. Jezeli to chlopak, nie bedzie musial isc do wojska z
      taka wada, poza trym lekarze zabronili mi sportow ekstremalnych, choc bede
      negocjowalawink To dziwne swoja droga, ze zadajesz takie pytania na forum, a nie
      konsultujesz wynikow z lekarzem prowadzacym, najlepiej kardiologiem. Moze
      jeszcze dzieciakowi byc czasem slabo, moze miec zawroty glowy - bo ten platek
      jak wypada, cofa leciutko plynaca przez zastawke krew, stad takie objawy. nie
      pamietam co jeszcze mi mowili, w kazdym razie od dwoch laT od diagnozy nic
      zlego sie ze mna nie dzialo, choc prowadze aktywny tryb zycia, czeste loty
      samolotami tez mi nie szkodza. Przed diagnoza tez nic sie nie dzialo, jak
      napisalam wyzej, raz zemdlalam, ale mysle ze to bardziej przez inne czynniki
      niz przez to serducho - mialam taki okres, kiedy przez kilka dni nie spalam<a o
      tym, co sie dzieje z organizmem przy deficytach snu, moznaby napisac prace
      doktorska> i niewiele jadlam.
      Szerze Ci radze, jezeli cos Cie zanipokoi, skonsultuj lepiej konkretny
      przypadek swojego dziecka ze specjal;ista zamiast zadawac pytania na forum, bo
      tu nikt nie ma w reku konkretnych wynikow badan, nawet Pani Doktor.
      alez sie rozpisalam, spadam juz
      pozdrawiam i zdrowia zycze
      Lain
      • lain19 Re: wypadajacy płatek 17.01.04, 14:07
        acha, i jeszcze mozesz dziecku kupic magnez w tabletkach
        • alfa36 do lain 17.01.04, 18:46
          Dzieki za odpowiedź. Tak się składa, że lakarz, ktory robil dziecku badanie
          stwieddził, że to częsta wada i nie ma sie czym przejmować. Uznalam jednak, ze
          byc może na forum sa osoby, którym ten problem znany jest z autopsji i stąd mój
          post. Dziecko miało badanie, bo ma wysoki poziom ASO, co może świadczyć o
          bakteriach, a te z kolei mogly mieć negatywny wpływ nie tylko na serce (na
          szczęście tak sie nie stalo), ale i na inne narzady.
    • mama_wiktora Re: wypadajacy płatek 19.01.04, 13:27
      Też to mam, nawet nie tylko jeden mi wypadasmile Generalnie samo wypadanie to
      jeszcze nic nie znaczy, zależy jak bardzo i jaka jest fala zwrotna, na UKG
      powinno wszystko wyjść. Wypadanie polega na tym, że: krew przepływa, płatek ma
      się odchylić żeby ta krew sobie popłynęła, a on tak trochę lata: otwiera się i
      przymyka i powoduje wsteczny przepływ krwi.

Może tak być, że lekarz ma rację i naprawdę nie ma się czym przejmować. W moim
      przypadku, pomimo nawet dość sporej fali zwrotnej nie było przeciwskazań do
      porodu naturalnego, więc chyba da się żyć!!

Choć oczywiście kontrole kardiologiczne u dobrego lekarza co jakiś czas nie
      zaszkodzą.

Pozdrawiam
      Gosia

ps. uwaga na leki: nasercowe ogłupiają, nie ma co truć dziecka jeśli to nie
      jest absolutnie konieczne

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka