Dodaj do ulubionych

witam i o prade pytam

07.06.07, 10:47
No wiec wlasnie, zaczne od samego poczatku.
Mam PCO's, od lat nieregularne miesiaczki, niergularne w moim przypadku
znaczy 10 dni - 3 miesiace. Lekarz przepisuje antyki, dalam sie przekonac 2
razy, po ostawieniu problem wraca.
Staramy sie od 2 lat od dziecko, chociaz moze powinnam powiedziec, ze raczej
nie uzywamy antykoncepcji, w mysl zasady, ze sie w koncu trafi.
Dodam, ze partner przebadany, czyli wszystko w porzadku z jego strony.
zaczelam tez mierzyc temp. rano, glownie dlatego, ze ostatnie 3-4 miesiace
mam okres co 2 tygodnie, by sprawdzic, czy mam w ogole owulacje i kiedy.
www.fertilityfriend.com/home/1a4549
i teraz tak, zdaje sobie sprawe, ze to, co nazywamy okresem czasem jest tylko
krwawieniem srodcyklicznym, dlatego na wykresie zaznaczylam 'okres' jako *,
zeby nie przerwalo mi cyklu na wykresie. przed ostatnim krwawieniem byl sluz
plodny zaznaczony jako W, potem byl sluz zabarwiony na czerwono- W*, a potem
juz normalny, typowy okres. Tymczasem fertility friend zaznaczyl mi owulacje
w 36 dniu cylku, na dzien przed 'okresem'. Nie byloby moze w tym nic
dziwnego, ale temperatura dalej rosnie, dzis jest 14dpo.
I tak sie zastanawiam, czy w ogole jest sens robienia testu? Ostatnie
krwawienie bylo dosc silne i bolesne. Nie chce sie nakrecac, ale to jest
troche dziwne wszystko....
tempki mierzylam pare lat temu, ocenial je endokrynolog, potwierdzil owu,
wiecej sie tym nie interesowalam, bo nie staralam sie o dziecko.
oczywiscie temperature mierze dopochwowo, o tej samej porze, jesli obudze sie
wczesniej o godzine, to dodaje 0.1 do zmierzonej temp.
Obserwuj wątek
    • poppy76 Re: witam i o prade pytam 07.06.07, 15:24
      Przepraszam o blad w tytule, mialo byc o porade.

A w ogole dzis b.zle sie czuje, mam wrazenie, ze mam goraczke (mierzylam przed
      chwila: 37.5 , czyli tylko stan podgoraczkowy), i sie zastanawiam, czy to
      mogloby miec wplyw na wykres?
      Agafrytko, Wiosenko, i inne ekspertki od wykresow, prosze, spojrzcie na moj:)
    • wiosenka1 Re: witam i o prade pytam 07.06.07, 15:53
      Poppy nie mam wiedzy jesli chodzi o wykresy nietypowe, musisz czekac na Age,
      owu byla, slyszalam ze takie krwawienie srodcykliczne moze byc okresem plodnosci

teraz wyglada na to ze lutealna trwa, ale jesli mierzysz pierwszy cykl, to
      pewnie nie znasz jej dlugosci, pewnie juz wiesz ze jak wyzsze tempki utrzymaja
      sie 18 dni to to to BOBAS Ci sie zagniezdzil, i tego zycze z serduszka
      • poppy76 Re: witam i o prade pytam 07.06.07, 16:14
        Dzieki Wiosenko:)
        Cholernie nietypowy ten wykres, nie wiem, gdzie szukac info na ten temat, jak
        sama widzisz, nie za bardzo mam doswiadczenie w robieniu wykresow...
        o jeszcze 4 dni czekania, a brzuch boli malpowo, jajniki tez, piersi nie
        zmienione, ale to jak wiadomo, o niczym nie swiadczy.
        Jak teraz nie wyjdzie, to przynajmniej bede wiedziala, w ktorym dniu cyklu
        jestem, bo ostatnio sie pogubilam kompletnie, z ostatnich 50 dni 22
        przechodzilam z podpaska:(i nie wiem, czy to jeden cykl byl, dwa, a moze trzy...

Co bysmy zrobily bez Agi?
        Tez zycze fajnego Bobaska
        • agafrytka Re: witam i o prade pytam 07.06.07, 17:25
          Cześć Poppy.
          Czy masz jakieś info na temat tempki z 32 dc?
          Jeżeli w żaden sposób nie jest ona zakłócona,to będziemy myśleć dalej.
          Pewnie zajrzę dopiero wieczorem,bo niedługo wychodzę z domu.
          Na pewno jesteś w drugiej fazie.
          Na razie-do wieczorka

• poppy76 Re: witam i o prade pytam 07.06.07, 17:43
            Dzieki Aga,
            pojecia nie mam. moze to to, ze wyjechalismy na pare dni dpoczac, a moze to
            lampka wina, nie wiem.... jak bylismy na wakacjach, to mierzylam temp o tej
            samej godzinie i zapisywalam pozniej w notesie, a po powrocie wrzucilam do FF.
            moze zle odczytalam te moje bazgroly?
            A uwazasz, ze powinna byc nizsza?
            • agafrytka Re: witam i o prade pytam 07.06.07, 18:22
              Mam jeszcze chwilę,najwyżej wyjdę trochę później.
              FF wyznaczył Ci dziwacznie linię podstawową,nie biorąc pod uwagę właśnie tej
              tempki.Przecież trzeba znależć 6 niższych i przez najwyższy punkt poprowadzić
              linię podstawową,w tym wypadku,właśnie przez tę tempkę z 32 dc.
              To co napisałaś wiele wyjaśnia.
              Nawet lampka wina może podnieść tempkę.Może zabalowaliscie trochę dłużej-i tak
              trzeba,a co w końcu urlop.
              Przyjmijmy wobec tego zakłócenie w tym dniu.
              Pierwsza wyzsza zatem wypada,ups...a co oznacza to W z gwiazdką w 37 dc?Kiedy w
              ogóle obserwowałaś ostatni płodny śluz?
              • poppy76 Re: witam i o prade pytam 07.06.07, 18:30
                w oznacza wet, wg ff, czyli taki mokry sluz, moj taki wlasnie byl, przez czesc
                dnia, a potem byl to sluz rozowawy, rozciagliwy, potem czerwonawy, a w 38 dniu
                zmienil sie w krwawienie, wiec wlasciwie nie wiem, kiedy znikl. przy poprzednim
                krwawieniu bylo tak samo, najpierw sam sluz, potem z krwia.
                ja wlasciwie nie wiem,jak mozna miec owulacje przy krwawienu? to nie bylo takie
                mocne jak porzednie, i prawie bezbolesne,no i trwalo krocej, 42 i 43 dzien
                cyklu to juz tylko plamienie. bez sluzu.
                • poppy76 Re: witam i o prade pytam 07.06.07, 18:32
                  aha, zaznaczylam jako W, a nie E(egg white, czyli jajko kurze), bo bylo go nie
                  tak duzo, jak kiedys bywalo, kiedy musialam z wkladka chodzic:)
                • agafrytka Re: witam i o prade pytam 07.06.07, 18:41
                  Poppy dzięki za info,już wszystko wiem.
                  To plamienie,które obserwowałaś było krwawieniem śródcyklicznym.
                  W czasie krwawienia występuje sluz płodny,zauważyłaś go, zanim pojawiło się
                  krwawienie.Ostatni dzień tego krwawienia przyjmujemy jako szczyt objawu śluzu.
                  Czyli za owu przyjmujemy dzień 43.Pierwsza wyższa tempka wystąpiła w 46
                  dc,druga w 47 i trzecia w 48,która spełnia warunek 0,2 no i cacy.Linia
                  podstawowa przebiega na poziomie 36,6.
                  Jesteś w fazie lutealnej,a dziś jest 5 dzień wyzszej tempki.
                  • poppy76 Re: witam i o prade pytam 07.06.07, 19:10
                    wyglada na to, ze FF sie pomylil:)
                    Teraz to ma wiecej sensu! I moge sie przestac nakrecac i sobie odpuscic ten
                    cykl, bo kochalismy sie dopiero w 45 dniu cyklu, czyli juz po owu.
                    A zawsze lepiej wiedziec na czym sie stoi, a moje cykle to pomieszanie z
                    poplataniem, w tym dwa krwawienia srodcykliczne:). bywa.

Aga, dzieki jeszcze raz za wszystko, nie wiem, jak Ty to robisz, ze znajdujesz
                    na to wszysko czas, a Twoje rzetelne odpowiedzi wymagaja sporo nakladu czasu.
                    Dzieki raz jeszcze:)
                    • wiosenka1 Re: witam i o prade pytam 07.06.07, 21:56
                      Poppy czy mialas kiedys klasyczny ze tak powiem normalny cykl? czy dane bylo Ci
                      poznac dlugosc fazy lutealnej? to duzo by wnioslo

Aga wiem ze to ksiazkowo niewytlumaczalne, ale ten FF czesto tak zaznacza
                      znalazlam kilka podobnych niewytlumaczalnych wykresow
                      www.mamo-tato.pl/article_show.php?a_id=12&s_id=5&ss_id=8
                      poklikajcie w tym linku po lewej, na rozne wykresy, ciazowe, bezowulacyjne

i popatrz Agus ze czesto zdaza sie w tych 6 nizszych tempkach jedna taka
                      wyzsza, albo i dwie, i FF nie bierze ich pod uwage, a lutealna wychodzi ok, lub
                      dziewczyny sa w ciazy
                      • poppy76 Re: witam i o prade pytam 07.06.07, 23:01
                        Wiosenko, mierzylam kiedys temp, ale to bylo jakies 10 lat temu, dla
                        endokrynologa, ktory stwierdzil, ze wszystko ok. Nie pamietam nic z tych
                        wykresow, ja nie potafilam z nich wyczytac niczego, nie wspominajac o owu.

Kiedys kazdy okres byl bolesny okropnie, teraz juz tylko co ktorys, sa znacznie
                        mniej obfite. gdyby nie wzgledy higieny zazwyczaj wystarczylaby jedna podpaska
                        na dzien. kiedy pisalam o ostatnim krwawienie dosc mocny i dosc bolesny, to
                        mialam na mysli, ze obylam sie bez tabletek przeciwbolowych, i bylo mocniejsze
                        niz plamienie.
                        sorry,za takie szczegoly, ale mi sie wydawalo, ze przy takiej'@' owulacja nie
                        jest mozliwa. a ciaza juz tym bardziej. ale wiadomo, ze 14 dni wyzszej temp
                        jakas nadzieje wzbudzily:( Dlatego argumentacja Agi trafila mi do przekonania.
                        Juz nie czuje sie nakrecona, chociaz mi b. zal.
                        A z tych wykrsow to ja az tak duzo nie rozumiem jeszcze, by samej wyznaczaj
                        owu. wiem, ze jak spadnie, to powinnam dostac okres, prawda?
                        • agafrytka Re: witam i o prade pytam 07.06.07, 23:14
                          Tak Poppy jezeli tempka spadnie na linię lub poniżej to możesz na stówę byc
                          pewna ,że @ będzie.Tempka może obnizać się stopniowo,bądź zejść w dół
                          gwałtownie.Dlatego kiedy u mnie rano spada,to biorę podpaskę i zawsze się
                          przydaje.
                          Poppy oprócz współżycia w 45 dc ,było coś wcześniej?Pamiętaj,że plemniki mogą
                          przeżyć nawet do 7 dni w śluzie płodnym.
                          • poppy76 Re: witam i o prade pytam 07.06.07, 23:18
                            32 i 36, wiec na nic nie licze.

Rany, ja dzis pol dnia w okolicach kompa spedzilam:)
                            • agafrytka Re: witam i o prade pytam 07.06.07, 23:28
                              To teraz idź grzecznie spać i odpocznij.Ja niedawno wróciłam,moję środkowe
                              dziecię jeszcze bajeruje gawełka i nie chce spać,ale generalnie w domciu
                              cisza,wiec usiadłam aby popisać.
                              Dobrej nocki
                              • poppy76 Re: witam i o prade pytam 08.06.07, 11:12
                                Aga, co to znaczy bajerowac gawelka?

A u mnie dzis znowu 37...

czyli ok,, tak mysle.
                                Najgorsze, ze brzuch spuchniety i musze nawet w nocy do toalety chodzic:(
                      • agafrytka Re: witam i o prade pytam 07.06.07, 23:25
                        Wiosenko,w tym przypadku ff zaznaczył bardzo dziwacznie linię
                        podstawową.Zauwaz,że jeżeli nawet przymkniemy oko na tempkę z dnia 32/chociaż
                        nigdy tego nie robię,bo babeczka od której uczyłam się npr urwałaby mi głowę za
                        to/to i tak linia jest źle wyrysowana.Ma być sześć niższych/powiedzmy,że tej z
                        32 dc nie ma/,to linia powinna przebiegać na poziomie 36,5,bo szósta tempka to
                        ta z 31 dc.I zauważ,że tempki w drugiej fazie te z 38,40 i 43 dc leżałyby
                        właśnie na linii podstawowej.Nie można tak interpretować.Tymbardziej,że Poopy
                        obserwowała plamienie,które w tym cyklu okazało się płodnym i dopiero później
                        skoczyła wyraźnie tempka i spokojnie można ten cykl zinterpretować.
                        Jestem bardzo rygorystyczna,może nauczyłam się na swoich cyklach kiedy
                        zdecydowanie odkładaliśmy poczęcie dziecka.
                        Pozdrawiam Wioseneczkę
                        • yadrall Re: witam i o prade pytam 08.06.07, 15:58
                          A to plamienie to bylo owulacyjne czy moze raczej implantacyjne? Wzielyscie to
                          pod uwage (a potem dalszy wzrost tempki juz po implantacji?).
                          • agafrytka Re: witam i o prade pytam 08.06.07, 16:48
                            Yadrall plamienie kilkudniowe poprzedzone śluzem płodnym jest okresem płodnym w
                            tym konkretnym przypadku.Zauważ,że po nim wzrasta tempka,wcześniej nie da się
                            wyrysować linii podstawowej,a poza tym nie można tego zrobić,jeżeli są oznaki
                            okresu płodnego.Dzisiaj kolejny dzień wyższej tempki.
                            • wiosenka1 Re: witam i o prade pytam 09.06.07, 00:02
                              Agus Ty wszewiedzaca glowko, na dzisiejszy wieczorek to dla mnie za duzo, jutro
                              to poczaszkuje, bardzo dzieki.

Poppy kochana ja jestem dowodem, ze bez @ mozna zajsc, od 6 lat tylko plamie,
                              ja nawet podpasek nie musze uzywac, wkladki sa ok, jeszcze 2 lata temu mialam
                              tylko plamienia na szyjce. Jedynie mam cykle w miare krotkie i owu tez mam.

Pozdrowionka.

• poppy76 Re: witam i o prade pytam 09.06.07, 09:52
                                Dzieki za wsparcie Wiosenko:)
                                dzis kolejny wzrost, czyli nasza Aga racje ma.
                                teraz powinno zaczzac spadac?

W ogole to ja sie bardzo ciesze, ze ta owu mam,bo to chyba naprawde rzadkosc u
                                mnie. Eh.....
                                • agafrytka Re: witam i o prade pytam 10.06.07, 00:04
                                  Dziś 7 dzień wyższej tempki.Pnie się Ladnie w górę.
                                  Tempka-o ile nie będziesz w ciąży spadnie dopiero przed @.Faza lutealna
                                  prawidłowa trwa 12-16 dni.
                                  Trzymaj się
                                  • poppy76 Re: witam i o prade pytam 11.06.07, 08:37
                                    temp nadal wysoka, mam tylko nadzieje, ze infekcji zadnej nie mam, bo to az
                                    nienormalne jest, ze ja ciagly zmarzluch nagle zaczynam niepotrzebwac swetrow i
                                    bluz. Chlop tez zmiany zauwazyl. czyli czekam na okres, a jesli temp jakos nie
                                    spadnie za bardzo, to sie wybiore do lekarza, pewnie panikuje, ale dziwnie sie
                                    czuje, slabo mi non stop, zmeczona jestem przeokropnie i pare innych objawow...
                                    Ale do rzeczy, Agafrytko, od jakiego dnia okreslamy lutealna? od dnia ovu,
                                    czyli 43 dnia cyklu, czy dnia pierwszej wyzszej, czyli 46 dnia. jakby nie
                                    patrzec, to 3 dni roznicy. czy moge powiedziec, ze jestem juz w 11 dpo?

Sorrydziewczyny, ze Was mecze, ale prawde mowiac w podobnej sytuacji to chyba
                                    nie bylam i to dlatego:)
                                    • wiosenka1 Re: witam i o prade pytam 11.06.07, 09:06
                                      Rybka lutealna liczysz od pierwszej wyzszej tempki.
                                      A to ze Ci teraz cieplo ma wytlumaczenie, jest upal ha ha, no i tempke masz
                                      ciut podniesiona. Pozdrpowka.
                                      • poppy76 Re: witam i o prade pytam 11.06.07, 09:17
                                        dzieki Wiosenko:)
                                        Troche to dziwne z tym liczeniem... Ze liczymy od pierwszej wyzszej a nie owu,
                                        cholera, tyle jeszcze do nauczenia sie.

U nas upalu nie ma, w Londynie jestem:) zimno nie jest, wprost przeciwnie, ale
                                        upalow niet:), dodatkowo w pracy w zimnicy siedze, i nawet przy takich temp na
                                        dworze marzne okropnie:)to znaczy zazwyczaj marzne, bo teraz juz nie!
                                        buziak
                                        • agafrytka Re: witam i o prade pytam 11.06.07, 09:57

Nie liczymy fazy lutealnej od momentu owu,ponieważ tak naprawdę nie wiemy kiedy
                                          ona wystapi lub wystapiła.Przecież owu może pojawić się nawet w dniu I lub II
                                          wyżeszej tempki.Dlatego liczymy od pierwszej wyższej.
                                          Cieplej Ci teraz ponieważ jesteś w drugiej fazie cyklu i masz podniesioną
                                          temperaturę ciała.
                                        • poppy76 Re: witam i o prade pytam 11.06.07, 09:58
                                          Aha, a czy owu koniecznie musiala byc w 43 dniu cyklu, mogla byc pozniej? bo
                                          moze przeciez wystapic nawet w drugim dniu wyzszej temp? Dobrze mysle?
                                          • agafrytka Re: witam i o prade pytam 11.06.07, 10:19
                                            Owu mogła wystąpić w 43 dniu cyklu/ostatni dzień krwawienia śródcykl./,ale
                                            mogła wystapić i później-albo wcześniej.Bo z owu to jest tak:przyjmuje się za
                                            owu ostatni dzień śluzu płodnego SBj,szk,pł,m-śl,Okreslamy to jako dzień
                                            szczytu.Nie jest nim dzień,w którym obserwuje się największą ilość sluzu-chodzi
                                            o jakość.U Ciebie był to właśnie ostatni dzień krwawienia.
                                            Owu może nastąpić w okresie od dwóch/lub trzech/dni po dniu szczytu.Może ona
                                            nastąpić do 4 dni przed wzrostem tempki,albo też dopiero w dniu I lub II dnia
                                            wyższej tempki-tak jak pisałam Ci o tym wcześniej.Trochę to może być
                                            skomplikowane,ale na pewno da się pojąć.
                                            Najlepiej owu określa się po zakończeniu cyklu.Wtedy od ostatniego dnia cyklu
                                            odliczasz 16 dni wstecz i pięć ostatnich dni/liczonych wstecz
                                            16,15,14,13,12/przyjmuje się,że właśnie w tych dniach była owu.Są to zazwyczaj
                                            dni ze śluzem,ale niekoniecznie.Warto się w to pobawić,żeby zobaczyć mniej
                                            więcej gdzie owu w danym cyklu była.
                                            • wiosenka1 Re: witam i o prade pytam 11.06.07, 20:58
                                              agus czy to liczenie owu od konca cyklu ma cos wspolnego z dlugoscia lutealnej,
                                              czy zupelnie nic, i jest to wzor uniwersalny? alez to cieakwostka, czemu
                                              dopiero o tym piszesz???? hi hi pozdrowka
                                              • agafrytka Re: witam i o prade pytam 11.06.07, 23:47
                                                Cześc Wiosenko,to liczenie dotyczy tylko owu.Zawsze odliczamy 16 tempek
                                                wstecz.Fajny to sposób na zobaczenie kiedy owu była.
                                                A nie pisałam o tym...nie wiem,tak jakoś się złożyło.Komuś na priv o tym
                                                pisałam i pewnie uznałam,że to wystarczy.
                                                Ciekawie sobie tak popatrzeć w cykle.Nigdy nie stwierdzimy,że owu była
                                                konkretnie "tu",ale mamy pewien przedział czasu,który możemy określić właśnie
                                                dzięki tym obliczeniom.Spróbuj się w to pobawić na cyklach,które już były.
    • poppy76 Re: witam i o prade pytam 14.06.07, 08:37
      U mnie dalej wysoka temp. dzis FF zwatpil w moja owu, bo zaznaczyl ja linia
      przerywana. to juz 12dzien 'nowych' Agafrytkowych wyzszych i 21 dpo wg FF:) to
      zglupial,biedaczek.
      prawde mowiac po paru dniach przerwy wszystko zaczelo mnie znowu bolec,
      podbrzusze, piersi itd, nie bede ukrywac, ze mam juz dosyc tego dlugiego cyklu,
      to juz 57dzien:( na pozytywny test nie licze:(, bo raczej nie wstrzelilismy sie
      w owu, tylko po:( no chyba, ze sie owu przesunela.
      • poppy76 Re: witam i o prade pytam 14.06.07, 08:38
        tak tylko podciagam linke do wykresu. co myslicie?
        • wiosenka1 Re: witam i o prade pytam 14.06.07, 20:30
          Agus ale jesli ktos ma 11 dni, a ktos 16 lutealanej, to ma to znaczenie, dla
          lutealnej 16 dniowej ma sie nijak to wyliczenie. Dobrze czaszkuje? Bo wiesz, ja
          juz zdazylam wrzucic te nowinke na starajcych, jak sobie zaczniemy przeliczac,
          hi hi, niektorym cuda moze wyjda?
          • poppy76 Re: witam i o prade pytam 14.06.07, 22:52
            nie bijcie, pls, dalam sie podkusic i zrobilam test:( oczywiscie negatyw:(
            niech sie juz ten cykl skonczy!
            Ciekawe, kiedy zacznie spadac tempka?
            • poppy76 Re: witam i o prade pytam 14.06.07, 23:11
              Aha, i wymazalam z FF obecnosc wodnistego sluzu w 36 i 37 dniu cyklu. i FF owu
              przesunal. Dziewczyny, czy to ma wiecej sensu? Owu w 45 zamiast 36 dniu?
              Kombinuje jak kon pod gore, ale naprawde gubie sie w tym wszystkim:(
              • wiosenka1 Re: witam i o prade pytam 14.06.07, 23:28
                na moj gust ladnie wyglada wykresik, ale tempka tez szybuje wysoko, Poppy nie
                testuj, czekaj, i tak wiecej juz nie zdzialasz
              • agafrytka Re: witam i o prade pytam 14.06.07, 23:58
                Poppy tak jak pisałam wcześniej:ostatni dzień krwawienia przyjmujemy za
                owu.Widziałaś krwawienie,ale "pod nim"mógł się znajdować ekstra płodny śluz.
                Ładna faza,tempka wysoko.Naprawdę życzę dzieciątka,ale jeżeli nie było
                współżycia w okolicach krwawienia i podczas niego to trudno tu będzie o ciążę.
                Tylko mi się tu nie martw.Na pewno będzie dobrze.
          • agafrytka Re: witam i o prade pytam 14.06.07, 23:54
            Wiosenko,można dumać na ten temat...
            Ja słyszałam tylko o 16 dniach wszecz liczonych.A przecież wiadomo,że lutealna
            może mieć i 17 dni.Muszę dopytac jak to z tym jest.
            • poppy76 Re: witam i o prade pytam 18.06.07, 09:52
              juz troche zmeczona jestem moim cyklem.
              brzuch mnie boli, tempka dalej w gorze.to juz 16 dzien. Lutealna moze trwac 17
              dni maksimum? Czyli co, jutro powinna poleciec na leb na szyje?
              Dostalam w koncu list z kliniki nieplodnosci, czyli za pare miesiecy powinna
              byc wizyta, wczesniej pewnie porobia mi rozne badania. Niestety, tutj dostac
              sie do gina to niemozliwe prawie, moja GP popatrzyla na mnie jak na wariatke.

dziewczyny, zerknijcie, pls, na moj wykres.
              Wiem,ze moze 'plasko' wyglada, ale nie chce uzywac drugiego termometru, ten ma
              tylko jedno miejsce po przecinku, Tzn uzywam go kontrolnie od ponad miesiaca, i
              zaobserwowalam wahania w granicach 0.05 maksymalnie, czyli ok? a nie chcialam
              zmian w srodku cyklu, on nowego bedzie tylko ten drugi.
              • wiosenka1 Re: witam i o prade pytam 18.06.07, 15:16
                Poppy lutaealna 18 dniowa to moze byc ciaza, a 20 dniowa to na bank, cykl nie
                byl latwy, prosze czekaj cierpliwie, troche Ci nozki podetne, przepraszam, ale
                przynajmniej nie bedziesz sie nakrecac i wariowac

w takich wykresikach zawsze patrze ktora byla pierwsza wyzsza od pozostalej
                reszty, i byla to dopiero 50 tempka

wykresik jest bardzo obiecujacy

z calego seduszka zycze Ci dzidziusia
                • poppy76 Re: witam i o prade pytam 18.06.07, 20:17
                  Dzieki Wiosenko:)
                  Chociaz na ciaze nie licze wcale. Chce, aby juz sie ten cykl skonczyl, dzis
                  caly dzien chcialo mi sie ryczec, dol jak cholera, okropmny PMS, juz nie daje
                  rady, wysyfilo mnie tez, wiec to tez nie pomaga, he he
                  Nie jest latwo byc kobieta, prawda?
                  ide sobie poryczec, moze pomoze:)
                  • wiosenka1 Re: witam i o prade pytam 18.06.07, 20:43
                    Poppy no cos Ty z nasza pomoca zaciazysz zobaczysz, dawaj tu z tempkami po @ i
                    nie rycz, ja mam 5 cykl i serio jakos sie wyciszylam, a tez nie mam same klody
                    pod nogi i coz, no dobra wyplacz sie i do dziela. Buziaczki kochana bedzie
                    dobrze.
                  • agafrytka Re: witam i o prade pytam 18.06.07, 20:48
                    Wiosenko tempek jest 16 wyższych,dlaczego uważasz,że 50 jest dopiero wyższa?

Poppy,wykresiek,a w zasadzie II faza jest piękna.Jutro jak się utrzyma na
                    wyzszy poziomie zrób test.
                    A to co przezywasz dziś to niestety wina progesteronu,ale on jest bardzo
                    potrzebny-uwierz mi.
                    Trzymaj się bardzo,bardzo cieplutko.
                    Do jutra
                    • wiosenka1 Re: witam i o prade pytam 18.06.07, 21:46
                      Agus tak tylko gdybam, przy takich cyklach odpadam, nawet za nie sie nie biore,
                      hi
    • poppy76 Re: witam i o prade pytam 18.06.07, 22:57
      nie wiem, czy ryczenie pomoglo, w kazdym badz razie polecialam do sklepu po
      zapas paracetamolu i podpasek. Staram sie nie brac przeciwbolowych, ale czasami
      sie nie da, wtedy boli tak bardzo, do omdlenia prawie, ze nawet podwojna dawka
      nie pomaga, czasem i tak sie nie da nic wziac, bo wymiotuje, albo mam biegunke.
      Dobrze, ze nie zdarza sie to co cykl, tylko od czasu do czasu. Mialam kiedys
      przepisane nawet specjalne przeciwbolowe na recepte, ale nie chce sie truc
      prochami, ja nawet antybiotkami gardze, najchetniej bym unikala chemii jak
      tylko sie da:)
      I tak sie tylko zastanawiam, czy te bole przychodza tylko w cyklach z owu?

za tydzien chlop ma urodziny:) i mam nadzieje, ze do tego czasu, to juz @ mi
      sie konczyc bedzie! na koncert mamy isc i chcialoby sie poszalec.
      powoli mi optymizm wraca, w tym tygodniu bede dzwonic do kliniki, zobaczymy, za
      ile miesiecy dostane 'prawdziwe' skierowanie.

Aha, a jak sie dostaje @ w srodku nocy, to kiedy mozna zaobserwowac spadek temp?
      Sorry, ze tak marudze, to wina progesteronu pewnie...
      ide spac, nie bede juz pisac dzis pracy zaliczeniowej, jestem nieprzytomna,
      wstane wczesnie rano, podejrzewam tylko, ze tempka bedzie mocno zaburzona, jak
      zwleke sie o 4 rano. Ale nic to!
      I jeszcze raz dzieki za cierpliwosc do mnie:)

ps.a robienie testow nie kusi zupelnie, nie mam zadnego w domu:)
      • agafrytka Re: witam i o prade pytam 18.06.07, 23:16
        Poppy tempka może spaść gwałtownie w dniu @,ale może też spadać stopniowo.Są
        przypadki,że spada dopiero po @.
        Wyspij się dobrze.
        A dlaczego mierzysz tempki o 4 rano?Często tak Ci się zdarza?
        • poppy76 Re: witam i o prade pytam 18.06.07, 23:33
          :)nie, nie wstaje normalnie o 4 rano, zazwyczaj jest to 6-7.
          Ta poranna godzina to dlatego, ze nie mam juz sily pisac pracy zaliczeniowej na
          jutro a sama mi sie nie napisze. Odrobine jeszcze zostalo... zreszta, moze
          jeszcze troche popisze...
          • poppy76 Re: witam i o prade pytam 19.06.07, 07:38
            37, ale ze wstalam dwie godziny wczesniej niz normalnie: 37.2.
            mimo to uwazam, ze tempka zaklocona. jakos kiepsko spalam:( i budzilam sie co
            chwila. Czyli o ile nie dostane dzis@, to dopiero jutro bedzie miarodoajny
            wynik.
            • wiosenka1 Re: witam i o prade pytam 19.06.07, 14:42
              Poppy jesli nie ma @, to trzymam kciuki, poki nie ma wredoty to trzeba miec
              nadzieje.
              • poppy76 Re: witam i o prade pytam 20.06.07, 09:28
                Dalej nie ma @, ale temp dzis spadla na leb:) FF znowu zmienil zdanie, co do
                owu, przesunal ja z 45 na 49 dzien. Co za cykl!!!
                Wyglada na to, ze sie juz konczy...
                Tylko biorac wszystko pod uwage, to jak mamy sie starac, skoro tak trudno
                wyznaczyc owu z moich temperatur...
                Aga, co myslisz o tym przesunieciu owu? FF doszedl chyba do wniosku, ze
                lutealna nie moze trwac dluzej niz 17 dni. Eh.
                Ps.Wiosenko, ff chyba sie Twoja podpowiedzia zasugerowal!
                • wiosenka1 Re: witam i o prade pytam 20.06.07, 22:35
                  Wiesz Poppy juz kiedys o tym pisalam, zanim tu w marcu zajrzalam na forum,
                  swoje cykle rozpatrywalam wg innej broszuri, ktora opiera sie na pomieszaniu
                  roznych metod naturalnych, i Roetzera i termicznej i angileskiej, i tam
                  podstawowe zalozenie jest takie ze szukamy pierwszej wyzszej od wszystich
                  wczesniejszych, nie tylko 6 przed skokiem, wszystkich od poczatku cyjklu (nie
                  biorac pod uwage pierwszych 4, bo wowczas jest @)
                  sluz tez bierze w calej paradzie udzial, ale nie bede opisywac
                  swoje cykle od 15 lat wlasnie tak trzaskam i niektore mi do tego pasuja, w
                  szczegolnosci jesli lutealna sie przedluza do 16-17 dni
                  i wlasnie wowczas Ci tak napisalam, bo nie chcialam zebys sie nakrecala,
                  podcielam Ci nozki
                  pozdrowka kochana, obys miala ladne cykle i krotkie
                  obserwuj sluz, ale szukaj zawsze pierwszej wyzszej i kontynuuj staranka ciut
                  dluzej, bo cholipcia wie, co tam w nas siedzi
                  • wiosenka1 Re: witam i o prade pytam 20.06.07, 22:36
                    przepiekna lutealna, ale poszlo w dol, @ przyjdzie nie ma bata
                    • wiosenka1 Re: witam i o prade pytam 20.06.07, 22:37
                      poprostu czasem sluzu nie widzimy na gaciochach a on jest na szyjce, i za
                      szybko wychodzi wowczas pierwsza wyzsza tempka
                      • poppy76 Re: witam i o prade pytam 21.06.07, 22:06
                        No i przszla @.
                        Wczoraj.
                        Zre panadol i dalej boli.
                        A w ogole to fascynujace, ze temp spada i bach, @! Takie male czary mary:)
                        Z drugiej strony ff znowu sie ze mna bawi. jak zaznacze @dzis, a to wczorajsze
                        jako plamienie, to mi mowi, ze mialam 14 dniowu lutealna, jak potraktuje
                        wczorajsze plamienie jako @, to owu wraca do 45 dnia, a lutealna skacze do 17.
                        I teraz nie wiem, jak mam to statystycznie ujac. bo roznica miedz 17 a 14
                        dniowa lutealna jest. I jak rozroznic plamienie od @. przeciez @ zawsze powoli
                        sie rozkreca, plamieniem zawsze. Wiosenko, poradzisz cos? a moze to nie ma
                        znaczenia...14 czy 17, na jedno wychodzi...
                        • wiosenka1 Re: witam i o prade pytam 21.06.07, 22:55
                          jest roznica czy 14 czy 17, FF przesuwa bo jesli podasz ze plamienie juz bylo
                          @, to chyba mu wychodzi 17 dniowa lutealna i taka moze jeszcze byc, ale jesli
                          FF wychodzi lutealna 18 dniowa, to przesuwa owu, bo programista tak ten program
                          ustawil, ze nie ma 18 dniowej lutealnej bo to ciaza

raczej sklaniam sie z jednak masz 14 dniowa lutealna, kolejny cykl powinien
                          wszystko wyjasnic, oby byl krotszy

prwidlowo 1 dc przyjmuje sie przy @ nie plamieniu, przy zywej czerwonej krwi
                          • poppy76 Re: witam i o prade pytam 21.06.07, 23:31
                            No wlasnie, czyli w sumie rozkrecilo mi sie na dobre wczoraj wieczorem. czyli
                            wyszlaby jednak 13dniowa, bo bylaby to normalna@.
                            Zaznacze, ze od dzis, zobaczymy, co bedzie w tym cyklu. Bede juz mierzyc tym
                            drugim termometrem tylko, szkoda tylko, ze on mierzy ok 2 min, a ten pierwszy
                            10 sec. Ale chyba dokladnosc wazniejsza:)
                            Wiosenko, dzieki, i powodzenia.
                            Zaczelas juz monitoring? Tez bym chciala, ale tu nie robia, a prywatnie, to
                            pewnie z torbami bym poszla. Chociaz podejrzewam, ze musza robic, przy in vitro
                            np.
                            • wiosenka1 Re: witam i o prade pytam 22.06.07, 10:54
                              poppy taki termometr jest dokladny do 2 miejsc po przecinku, jest niedrogi,
                              mozesz go kupic na allegro, lub w aptece zamowic, bo z reguly nie maja
                              www.allegro.pl/item204030815_microlife_mt_1622_super_dokladny_wieczysta_gwar_.html

ja za monitoringi place 40zl, 1 sztuka, ale przy takim dlugim cyklu jak Twoj,
                              nie wiadomo kiedy go zaczac, moze dogadasz sie z ginem co do ceny, jedna
                              forumowiczka ma taki rabat ze ho ho, placi tylko 20zl za jedno usg, gdybys sie
                              zdecydowala to idz jak zacznie sie plodny sluz
                              • wiosenka1 Re: witam i o prade pytam 22.06.07, 10:58
                                Poppy Twoja lutealna wynosi 14 dni, od 50 do 63 dc włącznie
                                albo 17, tylko wnikliwa obserwacja śluzu może pomóc, ale czasami ona jest
                                utrudniona - staranka
    • poppy76 Re: witam i o prade pytam 30.06.07, 22:44
      No i zaczelam nowy cykl.
      i mam wrazenie, ze dziwnie wyglada, ten spadek itd. Ale nic to, poczekamy. owu
      nic nie zapowiada, sluzu jak na lekarstwo, jajniki pobolewaja jak zawsze, ale
      prz pco to nic nowego.

Na monitoring nie moge sie wybrac, bo tu w uk panstwowo nie robia, ba, tu nawet
      do ginekologa trudno dostac skierowanie, mi sie od dwoch lat nie udalo, nawet
      jak mialam krwawienie non stop przez miesiac, o usg nie wspominajac:(
      A na prywatnie wizyty mnie nie stac.
      Dostalam ostatnio list z conception unit, wiec cos sie ruszylo we wlasciwym
      kierunku.

A termometr mam ok, mierzy do dwoch miejsc po przecinku, tylko ze to trwa cale
      2 minuty!
      • wiosenka1 Re: witam i o prade pytam 30.06.07, 23:07
        Hej Poppy witam Cie. Ojej MT 1622 mierzy 2 minuty? W ustach mierzysz?
        Widzisz przykre to strasznie, że na darmowe/tańsze wizyty nie ma szans.
        Szkoda że nie ma tam takiej mozliwości. W Polsce zreszta też nie, za
        monitoringi, badania też płacimy. Tragedia.
        • poppy76 Re: witam i o prade pytam 30.06.07, 23:20
          nie, mam inny termometr, nie microlife, bo tu nie moglam dostac. jest
          przeznaczony do mierzenia basal temperature, czyli wlasnie tej podstawowej.
          dokladnsc to 0.05. Wystarczy?
          A mierze waginalnie. juz sie przyzwyczailam, chlop tylko czasem sie smieje, ze
          to pi pi pikanie:), a wczesniej alarm go ze snu wybudza, he he he

Tylko, ze tu za usg chcieli 180 funtow, plus oczywiscie kolejna 100 za wizte.
          moze i mozna gdzies taniej, ale i tak dla mnie za drogo. Dlatego ciesze sie, ze
          z ta klinika nieplodnosci sie ruszlo, moze nie tyle to klinika, a oddzial w
          szpitalu:), ale zawsze cos:)

Do Polski raczej ciezko latac na monitoring, nawet zwykle wizyty u gina to
          problem, poza tym takie podrozowanie to tylko cykl rozregulowuje, taa, jakby
          sie go rozregulowac jeszcze bardziej dalo:)
          Ale jesli chodzi o pozytyw, to przynajmniej badania hormonalne robia mi za
          darmo. wszystkie jakie uznaja za potrzebne:)
          • wiosenka1 Re: witam i o prade pytam 01.07.07, 13:16
            dokładność 0,05 tak? a nie 0,01? ale ta 0,05 jest wystarczajaca
            dla ścisłości masz np pomiar 36,55?
            • poppy76 Re: witam i o prade pytam 02.07.07, 00:11
              tak,albo 36.43 albo 36.31, czyli mysle, ze jest ok.

Wiosenko, zerknij prosze na moj wykres, czemu on tak dziwnie w dol leci?
              dalej zero sluzu, tylko te temp na leb na szyje w dol.
              • poppy76 Re: witam i o prade pytam 02.07.07, 00:13
                tak dla scislosci wklejam:)
                • wiosenka1 Re: witam i o prade pytam 02.07.07, 10:04
                  Poppy czyli term masz z dokladnoscia do 0,01 i jest bardzo dobry.
                  Twoj wykres wiesz, no nic w sumie specjalnego, ale owu jeszcze nie bylo, faza
                  sluzowa pewnie przyjdzie.
                  Czy robilas kiedys badanie prolaktyny? Moze warto, jesli jest za wysoka lub
                  skaczaca, utrudnia owulacje. To badanie z krwi, najlepeij zrobic dwa razy
                  badanie, jedno naczczo, a drugie ot takie w południe "z buta" jak ja to mówię.
                  Jeśli chodzi o koszt to różnie 19zł, 30zł, ja znalazłam w Akademi Medycznej w
                  labie za 10zl. A moze tez progesteron, tak ok 7-9 dni po owu. Jestem zdania ze
                  takie podstawowe badania nie zaszkodza, a dadza jakis obraz.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka