Dodaj do ulubionych

Wymioty/Harmonet

16.03.04, 05:17
Mam bardzo ważne pytanie: o północy wzięłam 18-tą tabletkę Harmonetu( zwykle
biorę 1,5h wczesniej, ale od 20-ej silnie wymiotowałam) i ok. 4.40
zwymiotowałam. Czy przez ten czas tabletka wchłonęła się( miałam pusty
żołądek) i czy powinnam brać pozostałe normalnie, czy wziąć tę samą z
opakowania zapasowego. Będę bardzo wdzięczna za szybką odpowiedź.
Czy duże jest prawdopodobieństwo ciąży, jezeli w niedzielę w nocy kochałam
się z chłopakiem?
Zrozpaczona olenkasad((
Obserwuj wątek
    • szmaja Re: Wymioty/Harmonet 16.03.04, 07:30
      pigulka wchlania sie 3-4 godziny, jezeli w tym czasie od zazycia tabletki nie
      wymiotowalas, to powinna sie wchlonac. nie wiem tylko jak to sie ma do twoich
      problemow zoladkowych => tzn. czy zaburzenia (wymioty byly skutkiem) nie maja
      wplywu na wchlanianie sie tabletki. mysle jednak, ze nalezy zastosowac sie do
      zasady mowiacej o 3-4- godzinnym wchlanianiu sie.

sama na twoim miejscu pewnie chuchalabym na zimne i wziela dodatkowa
      tabletke... ale to ja, a mam tendencje do nakrecania sobie faz - to dlatego.

• jahreshka Re: Wymioty/Harmonet 16.03.04, 08:46
      Bierz pozostałe normalnie. Ja też mam problemy z tabletkami, bo miewam migreny
      (w moim przypadku wiąże się to z wymiotami). Pytałam moją lekarkę i wiem, że
      tabletka wchłania się przez ok. 4h. Ponadto tabletkę można łyknąć nawet z 12h
      opóźnieniem, więc nie ma co panikować. Ryzyka ciąży raczej nie ma, bo to
      ostatnie tabletki. Moja lekarka mówi, że gdyby pominąć jedną z pierwszych
      tabletek, to rzeczywiście mogłaby się przytrafić ciąża. Więc jak mam migrenę na
      początku "listka", to bardzo się pilnuję i w razie wątpliwości biorę dodatkową
      tabletkę - ale po prostu następną z tego opakowania. Harmonet ma wszystkie
      tabletki takie same, nie ma więc potrzeby sięgania do opakowania zapasowego. I
      nie przejmuj się, że zabraknie Ci jednej tabletki - wg mojej doktorki nie ma to
      znaczenia.
      Pozdrawiam :o)
      • olenka.olenka Re: Wymioty/Harmonet 16.03.04, 09:45
        Ale jeżeli pigułka wchłonęła się prawidłowo, to po zażyciu kolejnej nie nastąpi
        przedawkowanie?
        • jahreshka Re: Wymioty/Harmonet 16.03.04, 09:47
          to są tak małe dawki, że nie przedawkujesz - spokojnie...
          :o)
          • olenka.olenka Re: Wymioty/Harmonet 16.03.04, 09:53
            Wielkie dzięki.
            • jahreshka Re: Wymioty/Harmonet 16.03.04, 10:00
              you welcome :o)
              moja doktórka jak przepisywała mi pierwsze tabletki, powiedziała "smacznego" i
              uśmiechnęła się filuternie :o)

pozdrawiam i też życzę smacznego!
              • olenka.olenka Re: Wymioty/Harmonet 16.03.04, 11:58
                Mój lekarz przypisał mi tabletki bez jakichkolwiek pytań i jak zasugerowałam
                moze jakieś badania, to stwierdził, że to zbędne i żebym nie słuchała "głupot",
                bo wokół tabletki wyrosło tyle mitów... I wziął 65 zł za 15 min. Coraz bardziej
                wierzę, ze ten kraj jest chory...
                • olenka.olenka Re: Wymioty/Harmonet 16.03.04, 12:04
                  A, i jeszcze jedno pytanko: mam teraz brać tabletki o tej porze co dotychczas,
                  tylko po prostu o jeden dzień krócej, czy kupić nowe opakowanie i wziąć stamtąd
                  tę brakującą? W sumie nie zalezy mi już na efekcie antykoncepcyjnym, bo ja te
                  cholerne hormony rzucam, przynajmniej do czasu, gdy będę o nich wystarczajaco
                  poinformowana...
                  • szmaja Re: Wymioty/Harmonet 16.03.04, 17:37
                    oszczedniej bedzie, jesli wezmiesz te 20 tabletek, po nich zrobisz
                    siedmiodniowa przerwe i mozesz rozpoczac wtedy nowe opakowanie - efekt anty
                    zachowany. skoro nie chcesz juz korzystac z tej metody, to tez mozesz
                    zwyczajnie wziac 20.
    • monika.antepowicz Re: Wymioty/Harmonet 16.03.04, 22:08
      myśle,że tabletka wchłoneła się i nie ma powodu do obaw, bo minęło od
      połknięcia więcej niz 4 godziny
      • olenka.olenka Re: Wymioty/Harmonet 17.03.04, 10:24
        A jezeli już wzięłam drugą, bo bałam się, że pierwsza nie wchłonęła się
        prawidłowo, to powinnam wziąć 22-ą 21-ego dnia, żeby zachować efekt
        antykoncepcyjny? ( Bo jednak nie rzucam tableteksmile )
        • szmaja Re: Wymioty/Harmonet 17.03.04, 12:57
          wiem ze to pewnie do pani doktro, ale...
          wiec nie musisz brac 22-iej, mozesz poprzestac na tych (tzn. dwadziescia dni
          brania tabletek) i zrobic przerwe (siedniodniowa), a potem nastepne opakowanie,
          efekt anty zachowany. tylko pamietaj, zeby nie przedluzac przerwy - ma trwac
          siedem dni, ani jednego dluzej. nowe opakowanie zaczniesz nie np. w srode
          (gdybys wziela wszystkie prawidlowo), a we wtorek, bo 'twoje opakowanie'
          mialo 'mniej' tabletek (liczac nie liczac tej niepewnej, wychodzi 20...).

nie wiem, czy to jasne, ale staralam sie jak moglam.
          • olenka.olenka Re: Wymioty/Harmonet 17.03.04, 18:34
            Dziękuję, nie zauważyłam Twojego poprzedniego postu. Ale, jeżeli wezmę jednak
            tę 22-ą z kolejnego opakowania, to coś się stanie( wolę, bo byłabym pewniejsza)
            • szmaja Re: Wymioty/Harmonet 17.03.04, 19:37
              nie, nic sie nie stanie. to bedzie po prostu troche drozsze wyjscie, za to
              zyskasz nowe, zapasowe opakowanie (potrzebne w razie wymiotow, biegunki itp.).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka