Dodaj do ulubionych

Jak interpretować mój wykres?

16.04.07, 10:29
www.nmpr.bfe.pl/pelny/index_pelny.php?analiza=tak
To jest pierwszy cykl obserwacji moich temperatur. Chciałabym Was prosić o
pomoc w interpretacji. Dlaczego nie miałam owulacji i dlaczego nie mam linii
podstawowej temperatury? Dopiero zaczynam więc bardzo proszę o pomoc.
Oczywiście nie jestem pewna czy moje obserwacje śluzu były prawidłowe, ale się
starałam.
Czytam od jakiegoś czasu to forum i dopiero się uczę i powiem szczerze, że
niektóre wątki wzruszają mnie do łez. Proszę o pomoc w interpretacji i z góry
dziękuję :)
Obserwuj wątek
    • agusek_1 Re: Jak interpretować mój wykres? 16.04.07, 10:32
      Zapomniałam napisać, że cykle mam regularne przeważnie 27-29 dniowe. Tylko
      akurat ten (jak na złość wyskoczył) 24dniowy.
      • ae_iwona_83 Re: Jak interpretować mój wykres? 16.04.07, 10:42
        zły link, wychodzi strona głowna
        • agusek_1 Re: Jak interpretować mój wykres? 16.04.07, 10:48
          A spójrz teraz
          • ae_iwona_83 :-) 16.04.07, 10:50
            hehe
            • agusek_1 Re: :-) 16.04.07, 10:53
              iwonka odczytałaś? Nie wiem dlaczego, ale jak mam zalogowaną swoją stronę to
              wykres jest widoczny, a jak się wyloguję to link się nie otwiera
              • ae_iwona_83 Re: :-) 16.04.07, 10:59
                nie wiem jak sie to ustawia w programie z ktorego korzystasz....
                mozesz zawsze wrzucic tempki tutaj dzien po dniu z objawami
                • agusek_1 Re: :-) 16.04.07, 11:00
                  www.nmpr.bfe.pl/pelny/wykres_pelny.php?rnd=907305
                  a teraz?
                  • agusek_1 Re: :-) 16.04.07, 11:01
                    www.nmpr.bfe.pl/pelny/wykres_pelny.php?rnd=907305
                    • agusek_1 Re: :-) 16.04.07, 11:03
                      Nie wiem czemu tak sie dzieje. Spróbuję wypiać
                      • ae_iwona_83 Re: :-) 16.04.07, 11:07
                        agusek_1 napisała:

> Spróbuję wypiać

ok, ale możesz też napisać ;-) jak wolisz ;-) heheheh
                        • agusek_1 Re: :-) 16.04.07, 11:25
                          kukuryku hihi :)

1@
                          2@
                          3@
                          4@
                          5@
                          6/36,50
                          7/36,25
                          8/36,10
                          9/36,50
                          10/36,55
                          11/36,60
                          12/36,75
                          13/36,40 przytulanko
                          14/36,60 przytulanko
                          15/36,40 śluz jak białko
                          16/36,45 śluz białko kurze, kłócie w jajnikach
                          17/36,50 śluz białko kurze, kłócie w jajnikach
                          18/36,50
                          19/36,45 temp. mierzona o 10:15 i wynosiła 36,85, ale odjęłam 4x0,1, rano
                          przytulanko
                          20/36,60 temp. mierzona o 9:45 i znów odjęłam 4x0,1, śluz białko kurze ból jak
                          do okresu
                          21/36,75 ból jak do okresu, lekkie mdłości rano, ale juz ich nie ma

To moje tempki. Temperaturę mierzę o 5:50 lub 6 rano. Śluz obserwowany dopiero
                          od połowy.

• agusek_1 Re: :-)I jak dziewczyny??? 16.04.07, 11:38
                          I co macie jakieś spostrzeżenia? Sama nie wiem czy dobrze to robię, czy dobrze
                          odejmuję stopnie, gdy temperatura jest mierzona kilka godzin później? Ale cały
                          czas od Was się uczę
                  • aga7807 Re: :-) 16.04.07, 11:10
                    agusku - nie martw się, poprostu w nmpr nie wchodzi strona-nie można jej podać
                    na forum
                    • agafrytka Re: :-) 16.04.07, 11:23
                      Agusku,jak znajdziesz czas,to wrzuć tu na "piechotę"swoje obserwacje.
                      Pozdrawiam
                      • agusek_1 Re: :-) 16.04.07, 11:26
                        własnie wrzucilam
                        • agusek_1 Re: :-)Jeszcze raz wrzucam 16.04.07, 11:30
                          kukuryku hihi :)

1/@
                          2/@
                          3/@
                          4/@
                          5/@
                          6/36,50
                          7/36,25
                          8/36,10
                          9/36,50
                          10/36,55
                          11/36,60
                          12/36,75
                          13/36,40 przytulanko
                          14/36,60 przytulanko
                          15/36,40 śluz jak białko
                          16/36,45 śluz białko kurze, kłócie w jajnikach
                          17/36,50 śluz białko kurze, kłócie w jajnikach
                          18/36,50
                          19/36,45 temp. mierzona o 10:15 i wynosiła 36,85, ale odjęłam 4x0,1, rano
                          przytulanko
                          20/36,60 temp. mierzona o 9:45 i znów odjęłam 4x0,1, śluz białko kurze ból jak
                          do okresu
                          21/36,75 ból jak do okresu, lekkie mdłości rano, ale juz ich nie ma

od połowy.

• agafrytka Re: :-)Jeszcze raz wrzucam 16.04.07, 11:41
                            Agusku,no pięknie,Wygląda na to,że owu była w granicach 20 dc.
                            21 dc to pierwsza wyższa.Linia podstawowa na poziomie 36,6.Tempki 19 i 20 dc
                            zaznaczyłabym jako zakłócone,bo późno zmierzyłaś.
                            Czekamy teraz na 2 i 3 wyższą.
                            Staracie sie o dziecko?
                            • agusek_1 Re: :-)Jeszcze raz wrzucam 16.04.07, 11:48
                              Powiem szczerze, że coraz częściej o tym myślę i już bym chciała dzidziusia.
                              Więc robię wszystko żeby tak się stało. Kwas foliowy łykam już chyba od 4 miesięcy.
                              • agafrytka Re: :-)Jeszcze raz wrzucam 16.04.07, 11:54
                                No to ładnie rozpoznałaś śluz i wszystko jest na dobrej drodze .Trzeba było
                                tylko współżycie pociągnąć dłużej.Ale nic straconego,jeżeli teraz nie
                                wyjdzie,to kolejny cykl przed Wami.
                                Współżycie było tuz przed śluzem,może już na szyjce był śluz,więc wszystko
                                możliwe.
                                Powodzonka
                                • agusek_1 Re: :-)Jeszcze raz wrzucam 16.04.07, 11:57
                                  Czy jeśli np. dziś by było przytulanko to byłaby szansa? Napisz proszę kiedy
                                  najlepiej działać :)
                                • agusek_1 Re: :-)Jeszcze raz wrzucam 16.04.07, 13:55
                                  Mam jeszcze jedno pytanie: Na moim nieszczęsnym wykresie, którego nie mogę
                                  wkleić pokazuje mi, że od 18dc zaczęły mi się dni niepłodne. Twoja interpretacja
                                  jest inna (sama nie wiem co o tym myśleć).
                                  • agafrytka Re: :-)Jeszcze raz wrzucam 16.04.07, 15:46
                                    Agusku,nie wiem dlaczego pan ff pokazuje Ci tak a nie inaczej.Ja widzę co
                                    innego.Przecież 20 dnia cyklu miałaś wysoce płodny śluz-był to ostatni
                                    dzień,gdzie taki śluz wystapił/i tu przyjmuje się ,że owu była/Ale nie musiała
                                    być,bo może wystapić jeszcze w pierwszy albo drugi dzień wyzszej tempki.
                                    Dzisiaj masz pierwszy dzień wyższej tempki-dziś i jutro nie odpuszczajcie
                                    przytulanka.Jest jeszcze szansa.
                                    Czy 13 i 14 dc wtedy kiedy było współżycie obserwowałaś jakikolwiek śluz?

Jeżeli chodzi onajlepszy czas do współżycia,aby poczęło się dziecko.Są to dni
                                    kiedy wydziela się płodny śluz.
                                    • agusek_1 Re: :-)Jeszcze raz wrzucam 16.04.07, 17:12
                                      Według moich ustaleń 13 i 14dc śluz był jak białko kurze, nie przeźroczysty
                                      tylko biały - ale rzadki.
                                      I jeszcze jedno o dziewczynkę to należy się starać przed owulacją-tak?
                                    • agusek_1 Re: :-)Jeszcze raz wrzucam 16.04.07, 17:16
                                      A i jeszcze zapomniałam napisać, że przytulanko było też 11dc, ale jeśli chodzi
                                      o śluz to nie wiem jaki był. Też tak sobie myślę, że ze względu na to, że cykl
                                      po raz pierwszy miałam 24dniowy (zawsze mam 26-29) to może i owulacja mi się
                                      przesunęła i jest dopiero w okolicach 20dc. Ciekawe czy dobrze rozumuję.
                                      Pozdrawiam :)
                                      • agafrytka Re: :-)Jeszcze raz wrzucam 17.04.07, 03:37
                                        No to super,że w dniach współżycia był śluz,wszystko jest na dobrej
                                        drodze.Teraz mierz tempkę i zobaczymy.
                                        O dziewuszkę należy starac się przed owu,także jak najbardziej dobrze żeście
                                        utrafili,ale nie nastawiaj się zbytnio na płeć,ważne,aby dzieciaczek był zdrowy.
                                        I nie patrz Agusku na to co bylo w poprzednich cyklach,bo to się nijak ma do
                                        tego cyklu.On może być zupełnie inny.
                                        Dobrze rozumujesz,wydłużyła się troszkę pierwsza faza,owu troszkę później no i
                                        w związku z tym cykl sie wydłuży(pewnie ze trzydzieści parę dni).
                                        Pozdrawiam
                                        Mierz tempkę,będziemy wiedzieć o co chodzi.
                                        • agusek_1 Re: :-)22dc 17.04.07, 08:26
                                          agafrytko byłam w szoku, jak zobaczyłam godzinę, w której mi odpisałaś. Spać
                                          trzeba i wypoczywać :) A teraz podaję kolejną moją tempkę:

1/27.03/ @
                                          2/28.03/ @
                                          3/29.03/ @
                                          4/30.03/ @
                                          5/31.03/ @
                                          6/1.04/ 36,50
                                          7/2.04/ 36,25
                                          8/3.04 /36,10
                                          9/4.04/ 36,50
                                          10/5.04/ 36,55
                                          11/6.04/ 36,60 przytulanko
                                          12/7.04/ 36,75
                                          13/8.04/ 36,40 przytulanko, śluz biały jak białko kurze
                                          14/9.04/ 36,60 przytulanko, śluz biały jak białko kurze
                                          15/10.04/ 36,40 śluz biały jak białko kurze
                                          16/11.04/ 36,45 śluz biały jak białko kurze, kłócie w jajnikach
                                          17/12.04/ 36,50 śluz biały jak białko kurze, kłócie w jajnikach
                                          18/13.04/ 36,50
                                          19/14.04/ 36,45 temp. mierzona o 10:15 i wynosiła 36,85, ale odjęłam 4x0,1, rano
                                          przytulanko
                                          20/15.04/ 36,60 temp. mierzona o 9:45 i znów odjęłam 4x0,1, śluz białko kurze
                                          ból jak do okresu
                                          21/16.04/ 36,75 ból jak do okresu, lekkie mdłości rano, ale już ich nie ma
                                          22/17.04/ 36,65 śluz biały średnio rzadki

Dziś chyba można powiedzieć, że jest drugi dzień podwyższonej temperatury. Aha
                                          byłam wczoraj na aerobiku, dziś też się tam wybieram i w czwartek. Stąd moje
                                          pytanko, czy taki wysiłek też ma jakieś znaczenie?
                                          Czy nie zaszkodzi to np. początkowej fazie ciąży ( o ile by się tak zdarzyło?)
                                          Z tego co słyszałam to można ćwiczyć tylko nie należy dużo skakać, czy tak
                                          właśnie jest? Nie chciałabym zaszkodzić dzidziusiowi, gdyby chciał pojawić się w
                                          naszym życiu :)
                                          • agafrytka Re: :-)22dc 17.04.07, 08:58
                                            Nie bedę komentowac godz.mojego pójścia spać,sama się temu dziewię,dodam
                                            tylko,że o tej porze byłam już wyspana!
                                            Tak Agusku,to Twoja druga wyzsza.Nie musisz cały czas pisać tego
                                            wykresu,wystarczy,że dodasz każdego dnia swoje obserwacje.
                                            Aerobik...uwielbiam,ale nie za bardzo mam na to czas...
                                            To prawda,skakanie nie za bardzo,tak samo jazda na rowerze i bardzo intensywne
                                            ćwiczenia.Mozesz sobie sama poćwiczyć coś "łagodniejszego",w sumie za dwa
                                            tygodnie bedzie wszystko wiadomo.Dis i w czwartek możesz iść,bo dzidziuś-jeżeli
                                            jest to jeszcze w jajowodzie.Także spoko.Odpuść sobie tylko przyszły tydzień.Bo
                                            wówczas może się już zagnieździć.Czwartek-idź ostatni dzień.
                                            Pozdrawiam
                                            • agusek_1 Re: :-)22dc 17.04.07, 10:04
                                              Bardzo dziekuje za Twoje rady. Skad Ty sie wzielas z takim optymistycznym
                                              nastawieniem do kazdego?:) Pisze to oczywiscie w pozytywnym tego slowa
                                              znaczeniu. Az sie miekko na serduchu robi, jak o kazdego dbasz i pytasz co u
                                              niego. Na kazdy post starasz sie odpowiadac, mimo wielu obowiazkow. Jestem pod
                                              wielkim wrazeniem. Super, ze sa jeszcze fajni ludzie, do ktorych mozna sie
                                              zwrocic o rade i mimo ze osobiscie sie nie znamy - koresponduje mi sie z Toba
                                              wysmienicie.
                                              Koncze moj wywod i zycze milego dnia. Buziaki dla Ciebie i Twojej Rodzinki:)
                                              • agafrytka Re: :-)22dc 17.04.07, 10:17
                                                Dzieki za Twoje dobre słowa.Każdy ma w sobie wiele dobra i ciepła-tylko może
                                                nie potrafi się nim dzielić z innymi,a może nie dostrzega tego jak bardzo jest
                                                wartościowym człowiekiem?Zawsze staram się tłumaczyć czyjeś niezbyt
                                                optymistyczne zachowanie:zły dzień?ktoś skrzywdził,powiedział przykre słowo?
                                                a jak się czyta takie miłe posty jak Twój to nie potrzeba niczego więcej.
                                                Dzięki za buziaczki.
                                                Samych radości
                                                • agusek_1 Re: :-)23dc 18.04.07, 08:47
                                                  Dziś 23 dc a temperatura wyniosła 36,95 stopni. Śluz biały i mało rozciągliwy.
                                                  Zaznaczę, że byłam na aerobiku i wieczorem wypiłam troszkę winka. Mam nadzieję,
                                                  że to nie zaburza temperatury. Aha i jeszcze jedno pytanko, czy mierzenie
                                                  temperatury w buzi pod językiem termometrem rtęciowym (zwykłym) musi być pod
                                                  takim samym kątem i że tak powiem uciskiem? Ja podtrzymuję sobie palcem
                                                  termometr, żeby mi się nie przesuwał i czasem mogę go przycisnąć mocniej. Czy to
                                                  ma znaczenie?
                                                • agusek_1 Re: :-)23dc 18.04.07, 08:51
                                                  Jeszcze zapomniałam napisać, że na moim wykresie pojawiła się literka 0 czyli
                                                  owulacja 20dc tak jak mówiłaś agafrytko i linia pokrywająca na 36,6. Jesteś
                                                  niesamowita, ale ja uczę się od mistrza :) Muszę Ci powiedzieć, że jest to dla
                                                  mnie bardzo wciągające i z dnia na dzień ciekawi mnie jaka będzie kolejna moja
                                                  tempka.
                                                  Życzę miłego dnia, może chociaż u Ciebie świeci słoneczko, bo u mnie pochmurno i
                                                  jakoś tak przygnębiająco.
                                                  • noemi27 3 dc Pierwsze kroki wmierzeniu. 18.04.07, 10:47
                                                    Pozwól Agusku, że się podłączę do tego wątku i razem z Tobą będę z zachwytem
                                                    czytać nauki Agafrytki.
                                                    Jestem tu nowa, i dopiero teraz zaczynam NPR. zakupiłam juz termometr,
                                                    wprawdzie zwykły, nie owulacyjny, ale w aptece obiecali mi przywieźć ten drugi.
                                                    Szukam i szukam na tym form, ale nie wiem kiedy mam zacząć mierzyć tempkę, jak
                                                    już zupełnie się skończy @ czy kiedy?
                                                    Dodam, że jestem po leczeniu hormonalnym (endometrioza) i to jest moja pierwsza
                                                    @ od listopada.
                                                  • agusek_1 Re: 3 dc Pierwsze kroki wmierzeniu. 18.04.07, 11:09
                                                    Jest mi niezmiernie milo, ze sie dolaczasz. Ja tez sie dopiero ucze, bo jest to
                                                    pierwszy cykl, w ktorym robie jakiekolwiek pomiary i obserwacje. Ja tez mierze
                                                    zwyklym termometrem rteciowym i jak na razie chyba idzie mi dobrze. Staram sie
                                                    zachowac godzine mierzenia tempek. A jesli chodzi o Twoje pytanie, to tempke
                                                    zaczyna sie mierzyc w pierwszym dniu po skonczonej@.
                                                  • noemi27 Re: 3 dc Pierwsze kroki wmierzeniu. 18.04.07, 11:13
                                                    Dzięki za szybką odpowiedź. Otworzyłam sobie konto na Fertility i tam będę
                                                    zapisywać. A jak to jest w weekend, jak się śpi troszke dłużej? Masz może
                                                    jakiegoś linka, bo na pewno to gdzieś tu było. Sama też poszperam.
                                                  • agusek_1 Re: 3 dc Pierwsze kroki wmierzeniu. 18.04.07, 11:39
                                                    W weekendy tez trzeba mierzyc o stalej porze, zeby nie bylo zadnych niejasnosci.
                                                    Jesli chodzi o linki to musze poszulkac - tez gdzies widzialam i czytalam nawet.
                                                    www.npr.prolife.pl sprobuj cos znalexc na tej stronie :)
                                                    Pozdrawiam niedoswiadczone i dopiero uczace sie - siebie oczywiscie tez:)
                                                  • agafrytka Re: 3 dc Pierwsze kroki wmierzeniu. 18.04.07, 11:54
                                                    Witaj Noemi.Nastepna npr-ka,grono zaczyna się powiększać.
                                                    Agusek odpowiedziała Ci na pytanie.Ja jeszcze dodam,że jeżeli nie mierzysz
                                                    tempki w pochwie to możesz zacząć od początku cyklu,chociaż to nie jest
                                                    konieczne,można mierzyć po @.
                                                    A co z ta Twoją endometriozą.Toż to paskudztwo.Dobrze,że to przeleczyłaś.
                                                    Od listopada żadnej @?pamiętasz czym leczoną miałaś endometr.?I czy juz
                                                    zupełnie wszystko dobrze?chcesz mieć dzidziusia,czy npr chcesz stosować
                                                    niezależnie od tego?
                                                    Zarzuciłam Cie pytaniami-mam nadzieję,że nie za bardzo natrętnie.
                                                    Odezwij się
                                                  • noemi27 Re: 3 dc Pierwsze kroki wmierzeniu. 18.04.07, 12:35
                                                    Witaj Agafrytko,

Jestem u Was od kilku dni, a tak mi się juz podoba, że czuję, że już tu
                                                    zostanę :-)

Staramy się o dzidziusia od 2 lat. Po 3 cyklach się udało, 2 lata temu. W 7tc
                                                    poroniłam.(18.09.2005)
                                                    "Sławny gin" zlecił kupę drogich badań, żeby dociec dlaczego tak się stało.
                                                    Diagnoza,lipiec 2006: nadmierna krzpliwość krwi. Dostałam Clexane w zastrzykach.

Ale jestem i niedowiarek poszliśmy do innego gina ) po 1,5 m-ca i znalazł cystę
                                                    7cmx9cm (sierpień).Diagnoza: Endometrioza. Do usunięcia operacyjnie. Tamten
                                                    nawet USG nie robił (tylko jedno tuż po poronieniu).

Jak doszło do wizyty w szpitalu, to cysta była już 8x9. "Fachowcy" jajnika
                                                    chceli mi całego wyciąć! Zapytali również czy mogą usunąć wszystko, jeśli okaże
                                                    się złośliwe. Nie zgodziłam się.
                                                    Okazało się jednak, że znów zaszłam w ciąże (to był 1-2 tc), ale beta bardzo
                                                    szybko spadła, w takim stadium endometriozy nie było szans na utrzymanie tej
                                                    ciąży. Trzeba było czekać aż @ zejdzie i operacja.

Ze strachu przed stratą jajnika u rzeźników, zaczęłam szukac innych ginów.
                                                    Było ich 3 w ciągu tygodnia. U jednego zostawiłam swoją skromna pensję!Kazał
                                                    omijac lekarzy w białych fartuchach szerokim łukiem i wziął się za mojego m.
                                                    Bidulek badań zrobił tyle, że w życiu tyle nie miał. O cyście kazał zapomnieć i
                                                    luteine brać. Ale intuicja mówiła mi, że to naciągacz.

Znalazłam w końcu gościa, który od razu powiedział, że to endo, i że szybko
                                                    trzeba działać, bo zrosty się duże zrobiły. Znalazł kolejną cystę na drugim
                                                    jajniku. Zdecydowałam się na laparo tylko przez niego przeprowadzone.
                                                    Międzyczasie była wizyta w szpitalu (bo zaoszczędzić chciałam na tej operacji),
                                                    ale szybko z tamtąd uciekłam, mój m. mnie zabrał stamtąd.
                                                    Z podziemi kasę wytrzasneliśmy i m. zabrał mnie do prywatnej kliniki, gdzie mój
                                                    nowy gin mnie zoperował.

Operacja trwała 1,5 godziny (przynajmniej dla mnie, bo spałam :-), m. był przy
                                                    mnie tuz po przebudzeniu. Torbiele usunięte i JAJNIK CAŁY!!!

Leczenie: 3 dawki Diphereline 3,75 od 2 grudnia co 28 dni. czyli sztuczne
                                                    doprowadzanie do menopauzy, żeby zwłóknić pozostałe ogniska endo.
                                                    Powiem jedno, menopoauza jest koszmarna!

Koniec marca wizyta u gina. Niewycięty jajnik :-) wyprodukował pęcherzyk :-)
                                                    HURA!
                                                    Ale nie mierzyłam tempki i nie wiedziałam kiedy działać. Obserwowałam tylko
                                                    śluz. Ale niestety nic z tego nie wyszło, bo 16.04 przyszła @,pierwsza od
                                                    wielu miesięcy. Trochę się cieszyłam, że mój organizm wybudził się z tego
                                                    letargu :)
                                                    No a teraz uczę się NPR, bo z moją chorobą nie możemy odkładać decyzji o
                                                    dziecku. Tu każdy miesiąc jest cenny, żeby to świństwo (endo) się nie odnowiło,
                                                    a ciąża zatrzymuje rozwój choroby.

Ale sie opisałam. Przepraszam, ale czasem dobrze jest się tak uzewnętrznić.
                                                    Dużo czytam teraz o NPR, ale już widzę, że będę potrzebowała pomocy w
                                                    interpretacji wykresu.
                                                    Z góry dziekuję za pomoc.

Noemi

PS. Ja też "oleum" biorę, tylko, że z lnu, na zimno tłoczony :-)))

• agafrytka Re: 3 dc Pierwsze kroki wmierzeniu. 18.04.07, 12:58
                                                    Noemi,ale Ty przeszłaś szkołę.!
                                                    Zacznij obserwacje sluzu i mierzenie tempki,bedziemy mieć pelny obraz twojego
                                                    cyklu.
                                                    Dobrze,że to paskudztwo juz za toba,teraz faktycznie dzieciaczek by się
                                                    przydał.Bądź dobrej mysli.w którym dniu cyklu jestes?Wydaje się,że na początku?
                                                    Noemi znikam,bo jeszcze do paru dziewczyn chce zajrzeć,a i z dzieciakami
                                                    pohasać.
                                                    Pa,bedę czuwac,Ty nastaw sie bardzo pozytywnie
                                                    buzialki
                                                  • agusek_1 Re: 3 dc Pierwsze kroki wmierzeniu. 18.04.07, 17:52
                                                    noemi pisz tu swoje tempki, będziemy się razem uczyć od agafrytki.
                                                  • agafrytka Re: :-)23dc 18.04.07, 11:45
                                                    Cześć Agusku,wczopraj padłam zanim zdążyłam cokolwiek zrobić,a dzisiaj pospałam
                                                    do...9.
                                                    Widzisz jak super.Druga tempka wyzsza,no pięknie.A ztym winem to uważaj,bardzo
                                                    się nasłuchałam na ostatnim takim wykładzie,który miał gin,że alkohol może
                                                    bardzo zaszkodzić,wypity nawet 9 czy 15 dnia wyzszej tempki/jeżeli oczywiście
                                                    jest ciąża/ tzw,zespół FAS.Także alkoholowi trzeba zrobić pa,pa.

Mam nadzieję,że powiedzie się w tym cyklu,bądź sokojna i dobrej mysli,ale też
                                                    nie nakręcaj się zbyt mocno.
                                                    Cieszy mnie niezmiernie,że wciągnęły Cię obserwacje i że robisz to z wielką
                                                    chęcią.
                                                    U nas też jeszcze resztki słońca,chociaż mam wrażenie,że jest zimniej,nie
                                                    wiem,bo muszę siedzieć w domu.Wszyscy jesteśmy chorzy.
                                                    Dzięki za życzonka,też bardzo sympatycznego dnia życzę.
                                                    Pa

• agafrytka Re: :-)23dc 18.04.07, 11:58
                                                    Agusku,nie odpowiedziałam Ci jeżeli chodzi o kwestię termometru.
                                                    Nie mam doświadczenia w mierzeniu w ustach.Może jakaś kobitka która mierzy
                                                    odpowie.Joasia w którymś wątku o tym pisała,właśnie odnośnie mierzenia tempki w
                                                    ustach.W ustach jest różny rozkład tempek.Mnie uczono,żę należy mierzyć pod
                                                    językiem,mozna docisną termometr,ale pamiętaj,że to rteciowy,żeby się nie
                                                    stłukł.Na pewno nalęzy spać z zamkniętą buzią.Tutaj wiedza moja na ten temat
                                                    się kończy.
                                                  • agafrytka Re: :-)23dc 18.04.07, 12:01
                                                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14906&w=60417413
                                                    Wkleiłam link odnosnie temki mierzonej w ustach,ale nie wiem,czy zrobiłam to
                                                    dobrze.
                                                  • agafrytka Re: :-)23dc 18.04.07, 12:03
                                                    Nie myślałam,że mi się uda,bo pod tym względem jestem /chyba bylam/ciemna jak
                                                    tabaka w rogu.
                                                  • aga7807 Re: :-)23dc 18.04.07, 12:12
                                                    agafrytka, podczytuję tu Was na forum, zresztą osobiście znam aguska; od kilku
                                                    cylki bazuję na NPR i stąd też wiedziałam że coś ze mną nie tak :-(
                                                    zerknij prosze na mój wątek. niżej link:
                                                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14906&w=60949666
                                                    a tutaj jest mój wykres:
                                                    www.nmpr.bfe.pl/
                                                    użytkownik: milusia
                                                    hasło milusia123
                                                    dziękuję za pomoc i opinię
                                                    pozdrawiam
                                                    agusek a ciebie mocno ściskam
                                                  • agusek_1 Re: :-)23dc 18.04.07, 12:19
                                                    dzieki aga7807 ja Tobie tez przesylam moc usciskow. Wlasnie napisalam prosbe do
                                                    agafrytki, moze cos pomoze. Chyba czuje, ze rymuje :)
                                                  • agafrytka Re: :-)23dc 18.04.07, 12:30
                                                    Agusia,widziałam Twój wątek-odpisałam...i skasowałam.Co za dzień.System
                                                    najpierw mnie wylogowywał co i rusz,a teraz jeszcze to...cierpliwości zaraz się
                                                    dokopię do Ciebie jeszcze raz.
                                                  • agusek_1 Re: :-)23dc 18.04.07, 12:14
                                                    Dzieki serdeczne za odpowiedzi. Mam do Ciebie jedna prosbe, a mianowice: jest
                                                    post aga7807, czy moglabys jej cos doradzic? Tyle powymieniala roznych
                                                    dolegliwosci, a ja niestety na tym sie nie znam. Moze Ty jako doswiadczony
                                                    "dzialacz" tego forum?
                                                  • agusek_1 Re: :-)23dc 18.04.07, 12:17
                                                    agafrytko tak apropo moich tempek to jest chyba 3 dzien wysokich. A z alkoholem
                                                    basta!!!
                                                  • agafrytka Re: :-)23dc 18.04.07, 12:28
                                                    No jasne,że trzeci dzień!Ja chyba oszaleję!Niedomagam, czy co?Głowa mi pęka-
                                                    może dlatego.Chyba sobie zrobię przerwę.
                                                    Bardzo mądra decyzja odnośnie alkoholu.
                                                    Widziałam wątek Agi-nawt jej odpisałam,ale co z tego jak wszystko
                                                    skasowałam.Zaraz napiszę od początku.Ja chyba powinnam dzisiaj zamurowac się w
                                                    łóżku i z niego nie wychodzić.
                                                    Ściskam mocno!
                                                  • agusek_1 Re: :-)23dc 18.04.07, 12:36
                                                    Wielkie dzieki - tak sie o nia martwie i chcialabym, zeby u niej tez bylo
                                                    wszystko dobrze. Miej na nia oko i pomagaj, bo ja laik jestem. Te wszystkie
                                                    rozne nazwy to dla mnie czarna masa, a wiem, ze Ty madrutka jestes i w dodatku z
                                                    dobrym serduszkiem-to na pewno jej pomozesz:)
                                                    Za Twoja dobroc te promyki slonca, co u mnie probuja sie przebic wysylam do Ciebie.
                                                  • agafrytka Re: :-)23dc 18.04.07, 13:00
                                                    Dzięki Kochana,Twoje dobre słowo niech też dociera do Agi
                                                  • aga7807 Re: :-)23dc 18.04.07, 13:33
                                                    dzięki dziewczyny

• aguita5 Re: :-)23dc 18.04.07, 17:18
                                                    dziewczyny, taka luzna refleksja, nie uwazacie ze stezenie Agnieszek na tym
                                                    forum, a juz zwlaszcza a tym watku, jest zatrwazajace ? :)))
                                                  • agusek_1 Re: :-)23dc 18.04.07, 17:50
                                                    Rozumiem aguita, że dołączasz się do nas:)? Widać pod tym imieniem kryją się
                                                    same wyjątkowe osobowości, czyż tak nie jest?
                                                    Pozdrawiam
                                                  • agafrytka Re: :-)23dc 18.04.07, 21:53
                                                    Dlatego nie dziwcie się,że tracę czasami orientację.
                                                    Na Agnieszki urodzaj
                                                  • aga7807 Re: :-)23dc 19.04.07, 09:25
                                                    mimo że mam takiego nicka to nie mam na imię agnieszka :-)
                                                  • agusek_1 Re: :-)agafrytko...? 18.04.07, 17:58
                                                    Znowu słoneczko jest u mnie, więc chyba trochę mi go oddałaś:)
                                                    Mam pytanko: przez ile dni obserwując wzrost temperatury można stwierdzić ciążę?
                                                    Wiem, że przez co najmniej 16 dni, ale np. jak jest ich 5 po kolei ze wzrostem,
                                                    to czy to już o czymś świadczy? Trochę długo jest czekać te 2 tygodnie.
                                                  • agafrytka Re: :-)agafrytko...? 18.04.07, 22:10
                                                    U nas słońce i jakiś nieciekawy wiatr był dzisiaj...ale ja tu nie o pogodzie
                                                    chciałam.
                                                    Agusku powiem tak:w drugiej ciąży/to ta,na którą czekaliśmy 1,5 roku/nie mogłam
                                                    się doczekać i zrobiłam test 10 dnia wyższej tempki i wyszedł pozytywny!
                                                    Myslałam że uduszę ze szczęścia ślubnego!
                                                    Ale nie radzę robić wczesniej,a jeżeli nie wyjdzie-a ma prawo.Przecież
                                                    zapłodnione jajo przemieszczane jest z jajowodu do macicy i trwa to jakis
                                                    czs.później się zagnieżdża.Wprawdzie hormon hcg jest obecny,ale może byc
                                                    jeszcze nie wykrywalny w moczu w tak bardzo wczesnym stadium.Możesz być w
                                                    ciąży,test bedzie negatywny,będzie niepotrzebny smutek...18 wyzszych tempek
                                                    mówi nam o ciąży.Ja wiedziałam,że 15 dnia wyższej tempki mogę zrobić test i tak
                                                    było w I i III ciąży.Wyszedł pozytywny.
                                                    Wiem,że się niecierpliwisz,ale niestety trzeba poczekać,żeby nie zmarnować
                                                    testu i kaski.Jak bardzo się uprzesz to 10 dnia możesz spróbować,ale nie
                                                    namawiam.
                                                    A jeżeli chodzi o tempki w II fazie.Wszystkie będą nad linią podstawową.Przed @
                                                    spadają,w dzień @,albo tuż przed nią.
                                                    Dobrej nocki
                                                  • agusek_1 24dc 19.04.07, 10:01
                                                    Dziś 24 dc i 4 dzień wyższej tempki tzn. 36,95 stopni. Bardzo jestem ciekawa,
                                                    jak sytuacja rozwinie się dalej. Wiem, że powiecie, że się nakręcam, ale dziś
                                                    śniło mi się, że miałam śliczną córeczkę z blond loczkami i nie wiem czemu, ale
                                                    obie wymiotowałyśmy. Wiem, że to głupie. Powiedziałam sobie, że nie będę o tym
                                                    tak myśleć, chociaż z dnia na dzień coraz bardziej chcę dzidziusia. Mój mąż
                                                    nawet ostrzega mnie, żebym potem nie była rozczarowana i powiedział mi, że jak
                                                    teraz nie wyjdzie, to postara się nawet łykać kwas foliowy, żeby dzidzia była
                                                    zdrowa:) Kochany ten mój mężuś-miałam szczęście, że na niego trafiłam.
                                                    Miłego dnia wszystkim życzę i przesyłam gorące buziaczki i znów troszkę słoneczka :)
                                                  • agafrytka Re: 24dc 19.04.07, 10:13
                                                    Agusku tempka wzorowa.Super!
                                                    Ach te nasze sny!
                                                    Na razie postaraj się nie nakręcać,mierz sobie spokojnie tempkę i zobaczymy.
                                                    Mężczyzna kochany to skarb,a zobzczysz jak bedzie Cię rozpieszczał w
                                                    ciąży.Mojemy to trzeba było przyznać medal za odwagę i cierpliwość,dlatego,że w
                                                    trzeciej ciązy byłam taka nieznośna-od początku do końca,że myslałam:jak tak
                                                    dalej bedzie to nie wytrzymam ze sobą.Tak bylam do życia bojowo nastawiona,że
                                                    bez kija do mnie nie podchodź!Dlatego też Jula teraz np siedzi mi na plecach i
                                                    dusi,zamiast grzecznie się bawić!
                                                    Tamte ciąże były superanckie,ale ta pobiła wszelkie rekordy przyzwoitości.!
                                                    Też miłego dnia i samych radości.
    • agusek_1 25 dc - to już 5 wyższa tempka 20.04.07, 07:25
      Witam Was :)
      Dziś jest mój 5 dzień z wyższą temperaturą. Termometr pokazał 37.00 stopni.
      Wydaję mi się, że szyjka jest cały czas w górze i miękka (o ile dobrze to
      interpretuję). Ostatni cykl miałam 24 dniowy, tak więc wczoraj minął dzień
      spodziewanej @-czyż nie?
      A może już za 2 lub 3 dni będę mogła zrobić teścik? - Jak myslicie?

I mam jeszcze pytanko: Ile dni przed spodziewaną @ spada temperatura?
      I co to jest faza lutealna? I Ile powinna trwać?

Przesyłam moc całusków. Niestety u mnie ze słoneczkiem krucho, tak więc może
      któraś z Was ze chce mi trochę go przesłać?!:)
      • agafrytka Re: 25 dc - to już 5 wyższa tempka 20.04.07, 09:57
        Ja jako pierwsza przesyłam Ci promyki słoneczka,chociaz u mnie zimno,ale swieci
        ładnie.
        5 dzień wyższej tempki-ładnie.Agusku,nie można spodziewac się @ w tym a tym
        terminie, tylko na podstawie ostatniego cyklu.Miesiaczka występuje na ok 2
        tyg.po owulacji.A skoro zaobserwowałaś dni płodne i skok tempki tzn,że owu była.
        I na tej podstawie możesz się spodziwać @.
        Pytasz o fazę lutealną.Cykl podzielony jest na dwie fazy-I/faza rosnącego
        pęcherzyka/i II /faza ciałka żółtego-właśnie lutealna/.Moze kilka info na ten
        temat.Od 5 dnia cyklu do jajeczkowania/I faza/pod wpływem estradiolu blona
        śluzowa macicy rozpoczyna fazę wzrastania.Śluzówka/endometrium/ z grubości ok
        0,5 mm wzrasta do 7-8 mm a nawet wiecej.W kryptach szyjki macicy produkuje się
        sluz,który zmienia swoją konsystencję.Szyjka macicy staje sie miękka,rozwiera
        się i unosi.
        Natomiast w drugiej fazie-lutealnej,jest to faza ciałka żółtego,śluzówka ulega
        rozpulchnieniu,wydzielaja się duze ilości sluzu i glikogenu.Błona śluzowa
        macicy przygotowuje się do zagnieżdżenia w niej zarodka.I tu zaczyna się proces
        luteoliozy,który trwa przez 2-3 dni i ma miejsce,gdy do zapłodnienia nie doszło
        Cialko żółte słabnie,ok 10-12 dnia jego trwania nastepuje faza
        niedokrwienia,zmniejsza się dopływ krwi do błony śluzowej,uposledzone jest
        odżywianie,poziom progesteronu obniza się,przewagę uzyskuje estradiol,naczynia
        blony śluzowe rozszerzają się i pod naporem cisnienia krwi,pękają.I tu kobita
        obserwuje @.
        Oczywiscie spada tempka,zazwyczaj w dniu @,rano jest niska tempka tzn,że można
        wziąć podpaskę.Albo tempka spada powoli na 2-3 dni przed @.
        Faza lutealna trwa 12-16 dni,może byc również 11-17 dni.

A z testem poczekaj.Za trzy dni to bedzie 8 dzień wyzszej tempki-nie ma co,test
        może nie wyjść.

Pozdrawiam
        • agusek_1 26 dc - tempka w dół 21.04.07, 12:05
          Cześć dziś jest 26 dc i termomet wskazał 36.85 stopni. Czy to oznacza, że zbliża
          się @? Agafrytko napisz mi, czy możliwe są takie skoki temperatury i
          ilustopniowe mogą być wahania?(nie chce, żeby przyszła @).
          • agusek_1 Re: 26 dc - tempka w dół 21.04.07, 12:11
            Wklejam jeszcze raz swoje temperatury, żeby był jaśniejszy obraz.

1/27.03/ @
            2/28.03/ @
            3/29.03/ @
            4/30.03/ @
            5/31.03/ @
            6/1.04/ 36,50
            7/2.04/ 36,25
            8/3.04/ 36,10
            9/4.04/ 36,50
            10/5.04/ 36,55
            12/7.04/ 36,75
            13/8.04/ 36,40 przytulanko, śluz jak białko
            14/9.04/ 36,60 przytulanko, śluz jak białko
            15/10.04/ 36,40 śluz jak białko
            16/11.04/ 36,45 śluz białko kurze, kłócie w jajnikach
            17/12.04/ 36,50 śluz białko kurze, kłócie w jajnikach
            18/13.04/ 36,50
            19/14.04/ 36,45 temp. mierzona o 10:15 i wynosiła 36,85, ale odjęłam 4x0,1, rano
            przytulanko
            ból jak
            do okresu
            21/16.04/ 36,75 ból jak do okresu, lekkie mdłości rano, ale juz ich nie ma
            22/17.04/ 36,65 śluz biały, ale mniej rozciągliwy
            23/18.04/ 36,95 śluz mało rozciągliwy
            24/19.04/ 36,95 j.w.
            25/20.04/ 37,00 j.w.
            26/21.04/ 36,85 j.w.
    • wiosna07 Re: Jak interpretować mój wykres? 21.04.07, 16:34
      Czesc dziewczyny!
      Cieszę sie ze trafiłam właśnie w ten temat, mam małe pytanie zaczęłam mierzyć
      temperaturę, robie to o 6 rano od kilku dni i właściwie od 16 dnia cyklu. Czy
      możliwa jest temperatura 37,3 dwa razy pod rzad potem 37,2 x 2,potem 37,1 x 1
      i dzisiaj 37,2, bo piszecie o 36 i ponad może ja mam popsuty termometr? ile
      kosztuje taki owulacyjny? jest jakis specjalny?
      Dziekuje z gory za kazda odpowiedz.
      • agusek_1 Re: Jak interpretować mój wykres? 21.04.07, 19:53
        Cześć wiosna.
        Ja osobiście nie mogę Ci pomóc, gdyż sama dopiero się uczę. Jest to mój pierwszy
        cykl, który obserwuję i nie znam się na tym. Mogę sobie gdybać, ale wolę nie
        wypowiadać swojej opinii, żeby nie wprowadzać Cię w błąd. Mam nadzieję, że
        agafrytka tu niedługo zajrzy i odpowie nam na nasze pytania.
        Pozdrawiam i życzę miłego weekendu:)
        • wiosna07 Re: Jak interpretować mój wykres? 21.04.07, 23:09
          Dzieki za odpowiedz, wiecie taka rozmowa, jakikolwiek znak zycia bardzo pomaga,
          tzn poprawia samopoczucie. W kazdej sprawie czy sie chce miec dzieci czy nie
          chce czy ma sie problem, czy chce podzielic radoscia to warto miec sluchaczy,
          odpowiedzi nie musza byc diagnoza ale takie obiektywne komentarze czy rady
          powodują ze milo sie czyta to forum, ze jednak jest "fachowe" i lektura staje
          sie osobistym pomyslem na spedzenie wieczoru.
          • joanna006 Re: Jak interpretować mój wykres? 22.04.07, 07:34
            Hej
            Wiosenka, wysokość temperatury w fazie lutealnej jest sprawą indywidualną dla
            każdej osóbki więc Twoje tempki na poziomie 37 i wyżej sa jak najbardziej w
            porządku :)Termometr owulacyjny różni się od zwykłego rtęciowego tylko większą
            dokładnością miarki więc nie ma wpływu na wynik.
            Wcześniej pytałyście o pomiary dokonywane w ustach. Ja tak zaczęłam przygodę z
            npr ale później wyczytalam, że mogą one być nie zawsze dokładne. Kazdy
            niekontrolowany ruch językiem lub inne ułożenie termometru w porównaniu z
            poprzednim dniem moze zaburzyć pomiar. Zdecydowałam wtedy, ze od przyszłego
            cyklu zmienię miejsce pomiaru lecz prawdę mówiąc mój wykres jest bardzo czytelny
            . To chyba kwestia wprawy. Zawsze układam termometr pod językiem z tej samej
            strony, przyciskam językiem zeby się nie ruszał, no i szczelnie zamykam usta :)
            U nie dziś 14 dpo wyższej tempki a @ nie nadchodzi ;)
            Pozdrawiam
            • agusek_1 27 dc i tempka znowu w dół 22.04.07, 09:20
              Dziś 27 dc i temperatura wynosiła 36,80 stopni. Czy to jest spadek, czy możliwe
              są takie obniżenia?
              Proszę odpowiedzcie :(
              joanno pokaż swój wykres, żebym mogła sobie spojrzeć na Twoje temperaturki.
              • agusek_1 Re: 27 dc i tempka znowu w dół 22.04.07, 10:02
                file:///C:/Documents%20and%20Settings/Vins/Pulpit/index_pelny.php.htm
                Probuje wkleic moj wykres, ale nie wiem czy mi sie to uda.
                • aga7807 Re: 27 dc i tempka znowu w dół 22.04.07, 12:00
                  agusku-nie wchodzi
                  • agusek_1 Re: 27 dc i tempka znowu w dół 22.04.07, 17:59
                    Wiem aga , ale miałam nadzieję, że tym razem ten wykres zaskoczy. Wkleiłam za to
                    swoje temperaturki niżej. Pozdrawiam Cie goraco i przesylam buziaki.
      • aga7807 do wiosny 22.04.07, 11:49
        zależy w którym dniu cyklu jesteś; wyższa temperatura zwykle wskazuje na
        owulację; jeśli chodzi o termometr to ja używam elektronicznego ale
        zwykłego-koszt ok. 25 zł, ale słyszałam że najlepsze są tzw. owulacyjne-wskazują
        do dwóch miejsc po przecinku, są dokładniejsze
        • joanna006 Re: do wiosny 22.04.07, 12:18
          Oto mój wykres, nadaje się do księgi ginesa. Jest to pierwszy cykl bez żadnych
          tabletek, rozregulowane hormony do tego niedoczynność tarczycy :(
          www.fertilityfriend.com/home/19bf02
          Twój niestety nie wyświetla się. Skopiuj link z zakładki sharing--home page setup.
          • joanna006 Re: do wiosny 22.04.07, 12:23
            Agusek, Twoja tempka jest nadal ponad linią podstawową więc jest ok. Zobacz, ze
            u mnie też byl spadek a dziś znów wysoko- na to nie ma reguły. O zakończeniu
            wyższych tempek będziemowa dopiero gdy tempka u Ciebie będzie poniżej 36,60.
            A swoją drogą, co sie dzieje z Agafrytką?
            Pozdrawiam
            • agusek_1 Re: do wiosny 22.04.07, 17:45
              Dziewczyny niestety mojego wykresu w żaden sposób nie da się wkleić ani
              skopiować. Tyle razy co próbowałam i nic. Wkleję Wam za to moje tempki

1/27.03/ @
              2/28.03/ @
              3/29.03/ @
              4/30.03/ @
              5/31.03/ @
              6/1.04/ 36,50
              7/2.04/ 36,25
              8/3.04/ 36,10
              9/4.04/ 36,50
              10/5.04/ 36,55
              12/7.04/ 36,75
              13/8.04/ 36,40 przytulanko, śluz jak białko
              14/9.04/ 36,60 przytulanko, śluz jak białko
              15/10.04/ 36,40 śluz jak białko
              16/11.04/ 36,45 śluz białko kurze, kłócie w jajnikach
              17/12.04/ 36,50 śluz białko kurze, kłócie w jajnikach
              18/13.04/ 36,50
              przytulanko
              ból jak
              do okresu
              21/16.04/ 36,75 ból jak do okresu, lekkie mdłości rano, ale juz ich nie ma
              22/17.04/ 36,65 śluz biały, ale mniej rozciągliwy
              23/18.04/ 36,95 śluz mało rozciągliwy
              24/19.04/ 36,95 j.w.
              25/20.04/ 37,00 j.w.
              26/21.04/ 36,85 j.w.
              27/22.04/ 36,80 j.w.

od połowy.

Owulacja była 20 dnia cyklu, czyli 15 kwietnia.
              Uspokoiłyście mnie trochę z tymi temperaturami, że dopiero jest spadek poniżej
              36,60.

• aga7807 Re: do wiosny 22.04.07, 18:29
            joanno ja też mam niedoczynność tyarczycy...
            Twój wykres jest faktycznie bardzo ładny, mój niestety nie za bardzo.....
            ile czasu leczysz tarczycę? ja biorę letrox już ok. 2 m-ce; zastanawiam się
            kiedy reszcie spadną mi antyciała i kiedy wreszcie tak jak Ty będę mogła cieszyć
            się takim wykresem????
            pozdrawiam
            dzisiaj jest taka piękna pogoda że właśnie wróciliśmy z nad wisełki
            • aga7807 Re: do wiosny 22.04.07, 18:31
              mój wykres:
              www.nmpr.bfe.pl/
              login: milusia
              hasło: milusia123
    • agusek_1 28 dc 23.04.07, 07:16
      Witam
      Dziś 28 dc i temperatura wyniosła 36,75 stopni. Chyba nici z dzidzi. Tempka cały
      czas spada, a ja mam takie uczucie jakby zaraz miała być @. Trochę szkoda :(
      • joanna006 poniedziałek 23.04.07, 08:38
        Aga7807- Twój wykres faktycznie nie jest zbyt unormowany. Widzę, ze też mierzysz
        w ustach, musisz zwrócić uwagę na to aby dokładnie tak samo układac termometr
        kazdego dnia. Ten cykl jeszcze się nie skończył, prawda? Jeszcze skoczy tempka i
        faza wyższych się ładnie uwidoczni, cierpliwości :) Zauważ jak długi jest mój
        cykl , też żadna rewelka ale wazne, ze doczekałam się owu i wyższe tempki się
        utrzymują już 15 dni. Jeśli chodzi o niedoczynność to odkryłam ją dopiero w
        zeszłym tygodniu, więc jeszcze jej nie leczę. Zapisałam się do endokrynologa i
        zamierzam coś z tym zrobić gdyż podejrzewam,ze to własnie przez problemy z
        tarczycą mam rozregulowane, długie cykle. U mnie TSH wynosi 4,22 przy normie
        (0,25-5,00). Podobno norma dla starających się o dzidzię wynosi 0,5-1,5 :( Nie
        badałam jeszcze przeciwciał ale zamierzam to zrobić jak najszybciej. Wiesz,
        czytałąm troche o niedoczynności i widzę, ze straszne skutki moze przynieść
        nieleczona, dla dzidziusia. Teraz więc martwię się czy w tym cyklu nie zaszłam w
        ciążę. Wolałabym nie, najpierw powinnam chyba zbić TSH :( Sama juz nie wiem co o
        tym sądzić i ogromne pragnienie dzidzi przekształca sie teraz w strach :( Wkleję
        później link strony gdzie dziewczyny opisują jakie mogą być skutki
        niedoczynności i ciąży- masakra.
        Napisz, który cykl mierzysz tempki i czy zawsze wygladały tak Twoje wykresy.
        Poza tym napisz jakie masz wyniki i czy leczenie przynosi jakieś rezultaty.

Agusek_1 - nie martw się na zapas, u mnie też spadały tempki przez pewien czas a
        potem znów ruszyły w górę. Poczekaj cierpliwie :) Wiem, ze łatwo powiedzieć -
        sama jestem w podobnej sytuacji i wiem, ze nie mamy wyjścia. Niebawem się
        wszystko wyjaśni i jak nie w tym cyklu to w następnym.

Pozdrawiam dziewczynki w poniedziałkowy poranek :)
        • aga7807 Re: poniedziałek 23.04.07, 08:59
          joanno, więc ja temperaturę mierzę już od kilku ładnych cykli (ten oddzielnie
          prowadzę, byście mogły zobaczyć jak wygląda mój cykl-niestety tej strony nie da
          się wkleić). Po moich wykresach widać, że coś jest nie tak. Ja niedoczynność
          leczę już chyba 2 cykle-nie pamiętam dokładnie.
          Nie martw się na zapas. Pytałam lekarza co dzieje się w przypadku zajścia w
          ciążę przy niedoczynności, bo też naczytałam się trochę złych rzeczy. Powiedział
          mi, że nic złego się nie dzieje, dostałabym tylko większą dawkę letroxu. Ty
          szybciutko zbadaj antyciała (ja miałam ich ponad 900 przy normie albo 30 lub
          60-tak więc widzisz koszmar). Dostaniesz, jeśli będzie taka potrzeba leki i
          będzie wszystko dobrze.
          Teraz w moim wykresie widać trochę wyższe temperatury-jednak na owulację to już
          trochę za późno :-( No nic, może następnym razem.
          pozdrawiam
    • agusek_1 Dużo białego śluzu...??? 23.04.07, 19:55
      Mam pytanko. Dziś jest mój 28dc, owu była 20 dc. Dziś zauważyłam u siebie dużo
      białego śluzu. Nie wiecie przypadkiem, czego jest to oznaka?
      • joanna006 Re: Dużo białego śluzu...??? 23.04.07, 20:08
        Podobno może być oznaką ciąży :)Więc widzisz, szansa jest nadal.
        • agusek_1 Re: Dużo białego śluzu...??? 23.04.07, 20:53
          Buzia mi sie roześmiała,jak przeczytalam to, co napisałać joasiu. Trudno jest
          się nie nakręcać. Powiem szczerze, że sama obserwacja tych temperatur to już
          nakręcanie. To mój 8 dzień po owu, a przytulanko było dzień przed owu. Bardzo
          bym chciała dzidziusia, ale nie wiem czy @ nadejdzie, czy nie i ewentualnie,
          kiedy bym mogła zatestować?
          • joanna006 Re: Dużo białego śluzu...??? 23.04.07, 21:25
            Ja Ci radzę nie prędko ;) Najlepiej kilka dni po terminie @ żeby się nie
            rozczarować. Widzisz u mnie dziś 2 krechy w 15 dpo a i tek uwieżę dopiero gdy
            lekarz potwierdzi :)
            • agusek_1 Re: Dużo białego śluzu...??? 23.04.07, 21:52
              joasiu tylko, że moje cykle są przeważnie 27-29 dniowe. Ten ostatni był dziwny,
              bo 24 dniowy, tak więc jakby licząc to już dawno minął dzień nadejścia @. Dziś
              jest 28 dc , a ostatni cykl jak wspomniałam był 24 dniowy. To w takim razie,
              kiedy mija przybliżony dzień przyjścia @?
              Mam nadzieję, że nie pogmatwałam.:)
            • agusek_1 Re: Dużo białego śluzu...??? 23.04.07, 21:54
              A jeśli chodzi o Twoje 2 kreseczki to już Ci gratuluję i życzę wszystkiego naj,
              naj, najlepszego :)
              • joanna006 Re: Dużo białego śluzu...??? 24.04.07, 07:03
                Cześć Agusku,
                Dziewczyny na forum często zaznaczają aby nie porównywac cykli do siebie, gdyż
                każdy z nich może być inny. W Twoim wypadku, jeśli mówisz, że miałaby już być @,
                faza lutealna trwała by zaledwie 8 dni, a to nie dobrze. Powinna trwać najkrócej
                dziesięć a przyjmuje się, ze od 11 do 18 dni. Przy tak krótkiej fazie zarodek
                nie ma mozliwości zagnieżdźenia sie. Wydaje mi się, ze skoro owu miałaś 20dc to
                ten cykl będzie dłuższy od wcześniejszych, co najmniej do 31 dni. Zaczekaj więc
                z testowaniem jeszcze z tydzień. Pozdarwiam
                • aregiec Re: Dużo białego śluzu...??? 24.04.07, 21:28
                  Czesc Dziewczyny!
                  Śledzę Wasz watek i inne na tym forum (także Twoj Joasiu :) ) i postanowilam
                  sie odezwać.
                  Moze najpierw pogratuluje dwóch kreseczek! Jestem pełna podziwu dla Twojej
                  Joasiu cierpliwości w tym tak długasnym cyklu i spokoju z jakim pisałas o
                  swoich problemach z prolaktyna. Widac wlasnie to zadecydowało ze doczekałas sie
                  pozytywnego testu. A tarczyca sie nie martw, sa leki i na pewno wszystko bedzie
                  dobrze. Tylko tak jak juz gdzies pisalas postaraj sie o szybsza wizyte u endo.
                  Trzymam mocno kciuki zeby wszystko bylo dobrze.

Agusku! Ani mi sie waż robić zbyt wczesnie test. Tak jak pisze Joasia poczekaj
                  z nim jeszcze kilka dni. I nie sugeruj sie długoscia swoich poprzednich cykli.
                  W tym owulacja byla pozniej wiec z tego powodu bedzie dłuzszy. Chodzi o to ze
                  druga faza (lutealna) jest stała i powinna wynosic minimum 11 dni. I nie mysl
                  ze latwo sie mi pisze zeby poczekac z testowaniem, u mnie dzis 19dc, 7dpo i tez
                  czekam z niecierpliwoscia na rezultaty staranek :) Życze nam zeby @ nie
                  przyszły :)
                  Acha proponuje załoz sobie konto na www.fertilityfriend.com jesli chcesz
                  udostepnic swój wykres do ogladania (moj jest w podpisie). Chetnie słuze
                  ewentualną pomoca :)

Dziewczyny co sie dzieje z Agafrytka bo zaczynam sie bardzo martwić :(
                  aneta
                  • agusek_1 Nie wytrzymałam i zatestowałam 24.04.07, 23:22
                    Witam Cię aregiec. Niestety nie wytrzymałam i dzis po południu zrobiłam test.
                    Niestety negatywny. Wiem, że się pospieszyłam, ale kupiłam od razu dwa :) Sama
                    wiem, że to za wcześnie, ale mam jakieś dziwne przeczucie, że to powinno być w
                    tym cyklu. Zobaczymy, jak sytuacja potoczy się dalej. Nie negujcie mnie za
                    testowanie, ale już mnie korciło. Jutro zdam Wam relacje, jak się ma moja
                    temperaturka. Pozdrawiam i życzę spokojnej nocki.

P.S.
                    Wiecie co...
                    Zaczynam mieć jakieś złe przeczucie co do agafrytki. Ona coś wspominała o swojej
                    chorobie. A może ją mocno zgięło i może wylądowała gdzieś w szpitalu. Mm
                    nadzieję, że nie. agafrytko wszystkie na Ciebie czekamy i niecierpliwimy się.

P.S.
                    Całuski dla aga7807 - uwielbiam Cię :)
                  • agusek_1 Re: Dużo białego śluzu...??? 25.04.07, 07:32
                    Jeśli chodzi o zalogowanie się na stronie www.fertility... to jakoś nie nmam
                    szczęścia i cały czas mi krzyczy, żeby spróbować za jakiś czas:(
    • agusek_1 29 dc czyli 9 dpo 24.04.07, 07:27
      Dziś termometr wskazał 36,80 stopni.
      Pozdrawiam wszystkie dziewuszki i przesyłam buziaki, szczególnie dla agi7807.
    • aga7807 Re: Jak interpretować mój wykres? 24.04.07, 14:59
      agusku mój kofany-całuski
    • agusek_1 30 dc 25.04.07, 07:30
      Witam wszystkie kobitki
      U mnie dziś 30 dc i temperatura 36,70 stopni. Coraz bliżej linii podstawowej. To
      jest mój 10 dpo. Szkoda, że tempka spada, ale nic na to nie poradzę. Życzę
      miłego dnia i wszystkim przesyłam buziaczki:)
      • aga7807 Re: 30 dc 25.04.07, 08:25
        agusku, chyba @ Ci si zbliża :-(

u mnie też zresztą jakoś tak dziwnie
        www.fertilityfriend.com/home/aga78071
        buziaczki-ściskam Cię mocno, włącz gg
        • noemi27 Miłego dnia dziewczynki :-) 25.04.07, 09:52
          Troche mnie tu nie było, a widzę, że się tyle dzieje. Zaczęłam sie uczyć
          wykresików razem z Aguskiem, ale widzę, że z interpretacją jestem do tyłu
          zupełnie :-(
          Teraz nie wiem jak interpretować mój wykresik no i kiedy wreszcie zacząć
          przytulanko :-)
          Rzućcie okiem, czy cos w ogole z tego wykresu widać:
          www.fertilityfriend.com/home/19f4b4Dzięki
          • noemi27 Poknociłam coś 25.04.07, 09:53
            www.fertilityfriend.com/home/19f4b4
            • noemi27 Re: Poknociłam coś 25.04.07, 09:59
              No i ból jajnika do tego całego wykresu.
              www.fertilityfriend.com/home/19f4b4
              • agusek_1 Re: Poknociłam coś 25.04.07, 10:29
                noemi musisz regularnie wpisywać tempki i obserwować śluz. To chyba jeszcze za
                mało danych, żeby powiedzieć co się dzieje, ale ja też jestem początkująca.
                Trzeba cierpliwości - i kto to mówi:)
            • aregiec Re: Poknociłam coś 25.04.07, 10:13
              Agusku, pewnie ze Cie nie skarce za testowanie ;) Tez nie wiem ile jeszcze dni
              wytrzymam ;) Jeśli @ nie przyjdzie to zatestuj znow za kilka dni dopiero zeby
              drugi trest sie nie zmarnował ;)

A co do logowania na FF to juz gdzies czytalam ze podobno jakies przepelnienie
              maja ostatnio na serwerze i trzeba probowac do skutku az wkoncu wpuszczą :)
              Kiedy pojawil Ci sie ten komunikat? Bo ja z ciekawosci weszłam w rejestracje i
              otworzylo sie okienko w ktorym trzeba wpisac nicka i adres email No ale problem
              moze byc pozniej dopiero, nie wiem bo nie probowalam nic wpisywac.

Noemi jesli chodzi o Twoj wykresik to musisz sie uzbroic w cierpliwość. To
              chyba Twoj pierwszy obserwowany cykl. Spokojnie sobie obserwuj sluz i mierz
              tempke i zobaczymy co bedzie dalej. Jak cos to na pewno ktos pomoze w
              interpretacji bo ja tez jestem srednio poczatkujaca To moj trzeci cykl z ff i
              piaty w zyciu ale ja mam dosc latwą interpretacje :)

Z tych samych powodów nie moge wiec skomentować wykresow Agi (przepraszam nie
              pamietam numerków) ale widzialam ze masz ich duzo na stronce domowej ff. Chyba
              jestes vipowym członkiem co? :) Przeczytalam na innym watku ze Agafrytka ma
              wrócić do nas na weekend wiec bidulka bedzie miala sporo zaleglości ;)

Pozdrawiam Dziewczyny słonecznie!
              aneta
              • agusek_1 Re: Poknociłam coś 25.04.07, 10:25
                cześć aregiec
                Właśnie po wpisaniu loginu i maila pojawia się problem, gdyż potem wyskakuje
                komunikat, żeby spróbować za kilka dni.
                Co do @ to już sama nie wiem, tempka znowu w dól 36,70 i tak skacze raz w górę,
                to znowu spada.
    • agusek_1 i przyszla :( 25.04.07, 20:37
      Stalo się... Dziś koło godz. 17ej przyszła @, tzn. jakieś małe krwawienie, ale
      ja zawsze 1 dnia tak mam. tylko dziwi mnie czemu dopiero późnym popołudniem. No
      nic trudno :( Zaczynam nowy cykl (drugi) obserwacji i starań.
      Odbiłam sobie smutek na aerobiku - jutro też idę.
      A jak u Was?
      • agusek_1 Re: i przyszla :( 25.04.07, 20:40
        Czy któraś z Was może wie, dlaczego moja druga faza była taka krótka? (bo
        wyniosła 9 dni). tzn. dziesiątego dnia po owu, czyli dziś dostałam @.
        • aregiec Re: i przyszla :( 25.04.07, 20:49
          Agusku przykro mi bardzo :( ale nie przejmuj sie, to dopiero pierwszy cykl
          staran, jeszcze wszystko przed Tobą.
          A co do Twojej fazy lutealnej to moze niech wypowiedza sie jakies ekspertki,
          jak Agafrytka wroci to na pewno cos poradzi. Na skrocenie tej fazy moze miec
          wiele czynnikow, chocby nawet wiekszy stres, wiec moze to tylko pojedynczy
          przypadek. Na razie przeczekaj @ i kontynuuj obserwacje sluzu i tempki,
          zobaczymy co dalej bedzie.
          Pozdrawiam Cie serdecznie!
          aneta
          • agusek_1 Re: i przyszla :( 25.04.07, 21:00
            Dzięki za pocieszenie. Nawet nie wiedziałam, że zrobi mi się tak przykro, ale
            tak jak mówisz, to dopiero był 1 cykl. Od drugiego mam zamiar pilnie wszystko i
            starannie obserwować i notować, i jak się natrafi ku temu okazja, to zaciągnę
            mojego ślubnego :) A co... niech wie, jaką ma żonkę, co rzuca się na męża :)
            A tak na poważnie... to muszę powiedzieć, że super jest to forum i nawet do
            głowy mi nie przyszło, że mogę z obcymi osobami o swoich intymnych sprawach
            rozmawiać.
            Buziaczki dla Was wszystkich - jesteście super!!!
            • aregiec Re: i przyszla :( 25.04.07, 21:17
              ja tez do niedawna nawet nie przypuszczalam ze przyjdzie mi sie zwiezac komus
              kogo nie znam :) To forum jest po prostu super!
              • agafrytka Re: i przyszla :( 28.04.07, 10:00
                Cześć dziewczyny!
                Jestem,ale jeszcze nie przeczytałam wszystkich wątków-oj na to potrzeba czasu...
                Agusku,kochana..nie załamuj się.To Twój pierwszy cykl starań.Na drugą córeczkę
                czekaliśmy 1,5 roku zanim się poczęła.Spokojnie.Na pweno będzie dobrze,jeszcze
                utulisz maluszka.
                A teraz skoro nowy cykl przed Tobą to koniecznie pilnuj śluzu.

Aregiec,miło Cię słyszeć.

Odezwę się wieczorkiem.
                • agusek_1 Re: gdzie Ty się podziewałaś 28.04.07, 17:45
                  Cześć miło Cię "czytać":) Gdzie Ty się podziewałaś agafrytko? Tutaj wszyscy się
                  zamartwialiśmy. Dobrze, że już jesteś.
                  Agafrytko ja się nie załamuję, bo jak sama wspomniałaś to był nasz pierwszy cykl
                  starań. Wiem, że na to trzeba czasu i cierpliwości, dlatego jutro już mierzę
                  swoją temperaturkę i pilnuję bacznie śluzu :)
                  Pozdrawiam
                  • agafrytka Re: gdzie Ty się podziewałaś 28.04.07, 20:20
                    Agusku,przepraszam napisz który to dzień cyklu,bo aby to wszystko przeczytac co
                    dzieje się na forum nie starczyłoby nocy,a jutro też wyjeżdźam,ale tym razem na
                    krótko,bo jutro wracam.
                    Już doczytałam -wygląda na to,że to 4 dzień cyklu.
                    Ile dni trwała Twoja faza lutealna?
                    Wyskakuję do sklepu na zakupki i odezwę się jak przyjadę.Pa
                    • agusek_1 Re: gdzie Ty się podziewałaś 28.04.07, 21:35
                      dziś jest 4 dzien cyklu, ale jeszcze mam plamienie. Jutro już zmierzę tempkę i
                      będę bacznie obserwowała śluz. Moja II faza trwala zaledwie 9 lub 10 dni. Mam
                      nadzieję że tym razem będzie lepiej. Ja tak sie nie zamartwiam, jak inne
                      dziewczyny, bo zawsze miałam regularne cykle, tyle, ze bardzo bolące. tak więc
                      jestem przekonana, ze u mnie będzie wszystko dobrze.
                    • agusek_1 Re: gdzie Ty się podziewałaś 28.04.07, 21:36
                      Moja II faza dokładnie trwała 9 dni.10 dostałam @.
                      • agafrytka Re: gdzie Ty się podziewałaś 30.04.07, 22:50
                        Zobacz miałam wyskoczyc po zakupki i wrocic na forum.Po zakupki wyskoczyłam,ąle
                        co z tego.Padłam szybciej niz zdążylam cokolwiek zrobić.Wczoraj to samo.21 i
                        juz mnie nie ma.Mąż stwierdził,że odlecialam nawet przed 21.
                        Agusku teraz jest nowy cykl.I na nim się skup.Nie ma sie co ogladać na
                        poprzednie cykle.
                        Bardzo Cię proszę,obserwacje notuj i mierz tempkę.W razie wątpliwości -pytaj.
                        Co do II fazy - można sie zastanawiać,ale myslę,że nie ma co.Tak bylo i już.
                        Nowy cykl na warsztat.
                        Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka