Dodaj do ulubionych

antykoncepcja podczas ciaży

21.05.04, 16:08
słyszałam o przypadkach zajścia w ciąże podczas zażywania tablketek
antykoncepcyjnych ( np. kiedy sie zapomni o jednej lub dwóch)... jeśli taka
sytuacja się zdarzy, kobieta oczywiście nie zdaje sobie sprawy z tego, że
jest w ciąży i dalej przyjmuje tabletki... pytanie brzmi, czy jest to
szkodliwe dla płodu i czy w razie jakichkolwiek podejzeń należy natychmiast
przestavc braż tabletki? poza tym, czy to prawda, że w czasie takiej ciąży
możan miec nadal okres ( sztucznie wywołany przez tabletki) i czy testy
ciążowe nie są przekłamane?
Obserwuj wątek
    • zaz_zula Re: antykoncepcja podczas ciaży 21.05.04, 22:14
      W czasie ciąży można mieć casem okres (ten pierwszy) niektóre kobiety tak mają.
      A jeżeli chodzi o przyjmowanie tabletek w ewentualnej ciąży to podobnoe nie
      szkodzi, ale lepiej przerwać jak się ma podejrzenie.
      Tytuł twojego postu jest tak wieloznaczny, że nie dziw się że nikt do tej pory
      nie odpisał smile
      • jola.hirsch Re: antykoncepcja podczas ciaży 22.05.04, 10:33
        no właśnie, miałam nadzieję, że takim tytułem zwrócę na siebie uwagę smile
        dzięki za odpowiedź
        pozdrawiam
    • lea88 Re: antykoncepcja podczas ciaży 22.05.04, 11:41
      powiem wam tyle, ze moja kolezanka brala pigulki (mowi ze regularnie i nie
      zapomniala zadnej, ale roznie to bywa..moze brala jakis lek ktory wszedl w
      interakcje ???) i niestety zaszla w ciaze.. a dowiedziala ze w 5 miesiacu!!!!,
      bo wlasciewie przez ten czas nie tyla i nie miala zadnych objawow typowych..
      okres do tego czasu miala normalny.. zadnych opuchnietych piersi, nudnosci...
      tylko byla bardziej senna i miala wiekszy apetyt (ale kto z takimi objawami
      spodziewa sie ze jest w 5 miesiacu!!!!???)..
      pigulki faktycznie szkodza bardzo w ciazy a juz przy tak dlugim ich braniu moga
      narobic wiele szkod..
      sama czasem sie boje ze nawet jak mam regularne krwawienie itp ciaza mi sie
      przydazy..a niby jak mam to wtedy wiedziec??? co wtedy z dzieckiem??
      jesli ktos dowie sie w 5 miesiacu to dosc pozno na jakiekolwiek dzialanie.. i
      gdyby bylo cos z plodem nie tak to nie wiem co wtedy można..
      • jolka727 Re: antykoncepcja podczas ciaży 22.05.04, 12:00
        to trochę przerażające prawda? chyba wolę nieplanowanego dzidziusia bo sposoby
        naturalne nie poskutkują, niż miałabym takiemu nieplanowanemu zrobic jeszcze
        krzywdę jakimis tabletami... a co z testami, czy ktoś wie, czy normalnie
        działają jka się bierze tabletki?
    • nati85 Re: antykoncepcja podczas ciaży 22.05.04, 12:18
      Teoretycznie tylko Diane-35 jest szkodliwa (i to bardzo) dla płodu. Ale
      praktycznie, mimo, że lekarze i na ulotkach pisze inaczej wszystkie pigułki
      szkodzą. Badania wykazująz, że pigułkowe dzieci bardzo często rodzą się chore
      (ale nie jest to reguła i dziecko może też być całkowicie zdrowe). Natomiast
      planowana ciąża po odstawieniu pigułek przebiega normalnie i bez szkód dla
      dziecka.
      Okres nawet bez pigułek można mieć do 3 miesiąca ciąży, jednak jest on bardziej
      skąpy i przypomina raczej plamienie (kobiety mające z reguły skąpe miesiączki
      mogą to plamienie brać za regularną miesiączkę).
      Test wykonany podczas brania pigułek będzie wiarygodny, więc warto go od czasu
      do czasu zrobić - w końcu pigułki nawet regularnie brane nie dają 100% pewności
      (nie ma 100% środka poza wstrzemięźliwością).
      • jolka727 Re: antykoncepcja podczas ciaży 22.05.04, 12:35
        dzięki, chociaż nie jestem przez to wszystko bardziej spokojna... po pracy lecę
        do apteki...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka