Dodaj do ulubionych

Inne choroby przy endo

09.08.06, 19:47
Czy mając stwierdzoną endometriozę cierpicie jeszcze na jakieś inne dolegliwości?
Obserwuj wątek
    • spczolka Re: Inne choroby przy endo 09.08.06, 20:00
      Myślę, że endometriozie może towarzyszyć osłabienie i anemia. W moim przypadku
      było to obniżenie poziomu hematokrytu.
      • ewa.sz3 Re: Inne choroby przy endo 09.08.06, 22:20
        ja miałam bardzo mocne bóle migrenowe i często bóle stawów, głownie nadgarstki
        i kolana; po laparo - głowa bolała mnie tylko raz a stawy wcale ;-))
      • dorhal9827 Re: Inne choroby przy endo 09.07.07, 10:54
        Dziewczyny to nie zbieg okoliczności! Ja również ciągle mam problemy z gardłem
        (zanik błony śluzowej),bóle stawów kolanowych,mdłości,wzdęcia,ogólnie zły
        nastrój i to właściwie odkąd stwierdzono u mnie parę lat temu endo.Popadłam w
        deprechę bo gdzieś się dowiedziałam,że przy raku też miewa się mdłości więc
        myślałam już o najgorszym.A lekarze jak to lekarze oczywiście lekceważą problem
        i dają do zrozumienia,że człowiek głupieje i wymyśla sobie choroby.Ciekawe czy
        laryngolog przepisze mi te zabiegi z jonosfery na gardło,bo z boleściami gardła
        (biały nalot,suchość i pieczenie)borykam się do dziś.Mam pytanie odnośnie tej
        choroby o której niektóre z was piszą tj.HIPERPROLAKTYNEMIA.Co to właściwie
        jest? Pozdrawiam was
        • meggii791 Re: Inne choroby przy endo 09.07.07, 21:11
          u mnie dochodzi jeszcze PCOS
        • meggii791 Re: Inne choroby przy endo 09.07.07, 21:22
          DORHAL ta hiperprolaktynemia jest to podwyzszony pozim hormonu zwanego
          prolaktyna,ktory dla kobiet niekarmiacych jet niebezpiecznyi.u
          "normalnych"zdrowych kobiet prolaktyny jast na pozomie 3-15ng/ml a my go mamy
          wiecej jak 25 ng/ml. zazwyczyj pojawia sie u kobiet z PCOS(zespol
          policystycznych jajnikow)i jest udreka tych kobiet ale nie jest regula.
          co prawda hiperprolakt.idzie dosc szybko wyleczyc ale PCOS niestety nie.
          • dorhal9827 Re: Inne choroby przy endo 11.07.07, 02:15
            Meggii,dzieki za informacje,pozdrawiam!
    • zaria Re: Inne choroby przy endo 09.08.06, 23:38
      ja mam problemy alergiczne - jestem atopikiem (atopowe zapalenie skóry) od
      dziecka - to podobno często współistnieje przy endo. Miałam dużo różnych
      uczuleń, wsyzstko objawiało się zmianami na skórze, długo z nimi walczyłam. Po
      laparoskopii - przez ponad rok miałam uczulenie tylko raz czy dwa razy a kiedyś
      co tydzień cos się działo. Tak jakby usunięcie ognisk ogólnie wpłyneło
      pozytywnie na mój organizm.
      • endohashi Re: Inne choroby przy endo 11.08.06, 12:08

Witaj!
        U mnie najpierw pojawiła się niedoczynność tarczycy a następnie 6 lat po endo.I
        kazdy gin nawet prof. ból przypisywał niedoczynności (bo tak bywa),obfite mies.
        też a dopiero jak pojawila sie zmiana na jajniku odczytana nieciekawie po
        laparotomii okazało się że jest to endo.Wszystkie te przypadki to zabirzenia
        autoimmunologiczne i nie mamy wpływu na to kiedy sie pojawią i co jeszcze może
        się wykluć.
    • rasmusek Re: Inne choroby przy endo 19.08.06, 19:08
      ja poza endo mam hyperprolaktynemie oraz PCOS i często moje pęcherzyki nie chcą
      pękać nawet po zastrzykach ale w sumie to nie ma nic wspólnego z endo - tyle,
      że jeszcze bardziej utrudnia zajście w ciążę
    • thayla Re: Inne choroby przy endo 19.08.06, 19:57
      Witam przy endo towarzyszył mi bóle migrenowe głowy, bóle stawów, wielkie bóle brzucha. Życzę zdrówka
      • kasiaa2020 Re: Inne choroby przy endo 19.08.06, 22:10
        Pisalam juz o tym w poprzednich postach. Mam astme, remuatoidalne zapalenie
        stawow a jako nastolatka mialam atopowe zapalenie skory. Wszystkie te choroby
        maja wspolne podloze (wlaczajac endometrioze) autoimmunoagresja. Czesto
        wspolistnieja. A migreny tez mialam, tyle ze zwiazane z zatokami....Mam tez
        czesto mdlosci, wzdecia brzucha a to juz chyba zwiazane jest z endo, bo
        gastrologicznie wszystko idealnie.
        Pozdrawiam
        • endohashi Re: Inne choroby przy endo 22.08.06, 12:05
          Witaj Kasiu2020!
          Jeżeli nie masz przeciwwskazań to na wzdęcia spróbuj brać esentiale forte .To
          drogi (41zł.) preparat ale usprawnia pracę wątroby i zawiera wit F która jest
          bardzo potrzebna nam z autoagresją.Ja bardzo dobrze tolerowałqam olej z
          wiesiołka(wit F)dlatego zmieniam raz jedno raz drugie.Nie sądzę że wyleczą
          nas ,ale pomogą w złym samopoczuciu bo generalnie wzmacniają.Pozdrawiam
    • kingazincz Re: Inne choroby przy endo 30.12.06, 18:08
      U mnie pojawiła sie dodatkowo ( po 3 latach od pierwszych objawów endo0
      hipertprolaktynemia. Zauważyłam też faktycznie bóle stawów kolanowych które
      pojawiły sie niedawno i cały czas mam chore gardło. Nie rozwija sie to w żadne
      przeziebienie - po prostu tylko jest czerwone, boli nie daje sie wyleczyc
      żadnymi sposobami przed owulacją lub okresem. I faktryczne jak to czytam to
      olśniło mnie ze całe zycie mam anemie ( choć nie wiem jakiego rodzaju - wyniki
      poprawiają sie gdy biorę zelazo) i niski hematokryt. Tym ostatnim sie nie
      przejmowałam nigdy bo był zawsze tylko trtoche nizszy niz wskazują normy.
      Pozdrawiam i myślę, że to dobry pomysł zeby pisać o objawach towarzyszących.
      Moze to pomóc w znalezieniu przyczyny choroby, a lekarze z którymi sie
      spotkałam nie chcą słuchac i biora to za bzdury hipochondryczki np że ja wiaże
      zapalenia gardła z endo jajników. Ponawiam wiec prośbę mojej poprzedniczki i
      proszę o dalsze opisy chorób towarzyszących.
      • endohashi Re: Inne choroby przy endo 01.01.07, 19:44
        Na gardło polecam Ci zabiegi z jontoforezy .Zapisują je laryngolodzy i naprawdę
        pomagaja .Ja nie biore leków tylko zabiegi robię ,bo są bardzo
        skuteczne.Wystarczy wizyta w poradni rehabilitacji na 10 min.dziennie.Powodzenia
        • mimi282 Re: Inne choroby przy endo 02.01.07, 07:32
          No to u mnie dokąd nie leczyłam się na endo, bo nie wiedziałam ,że ją mam
          występowały te wszystkie dolegliwości o których piszecie.
          najpierw kilkanascie lat temu pojawiła się hiperprolaktynemia, w międzyczasie
          zaczęły się problemy z gardłem , ponadto często robiło mi się słabo, kilka
          razy ,,popisowo" zemdlałam w miejscach publicznych co kończyło się poobytem w
          szpitalu i diagnozą ,,proszę się nie odchudzać, to będzie dobrze!! jadła pani
          śniadanie?!!) i tyle.
          wiecznie miałam nawracającą anemię, nie mówiąc już o dolegliwosciach związanych
          z endo.
          • bonda2 Re: Inne choroby przy endo 02.01.07, 14:01
            o kurcze ! Ja mam to samo wieczne problemy z gardlem, mam juz nawet migdaly
            wyciete, bole stawow ale jako dziecko mialam reumatyzm przez wilogc w
            mieszkaniu no i co chwila anemia ktora jest mniejsza jak pobiore żelazo...
          • bonda2 Re: Inne choroby przy endo 02.01.07, 14:03
            Acha no i mdlosci.
            • mimi282 Re: Inne choroby przy endo 02.01.07, 14:33
              i jeszcze może bolesne bardzo @?
      • lmon Re: Inne choroby przy endo 02.01.07, 21:43
        Witaj!Endometriozę rozpoznano u mnie po laparoskopii diagnostycznej w zeszłym
        roku. Odkąd pamiętam cierpiałam na bolesne miesiączkowanie.Od trzech lat walczę
        z hiperprolaktynemią.Bóle w nadgarstkach pojawiły się ok. rok temu - tylko, że
        wtedy nawet nie podejrzewałam, że choruję na endometriozę...
        • paolka84 Re: Inne choroby przy endo 03.01.07, 16:00
          dziewczyny mozecie mi powiedziec co to jest hiperprolaktynemia?
          • kachusa Re: Inne choroby przy endo 10.01.07, 15:32
            Cześć
            U mnie endo wykryto jakies cztery lata temu, po trzech ostrych zapaleniach
            jajników przeleżanych w szpitalu. Od dziecka często mam problemy z gardłem, ale
            o dziwo reumatologiczne bóle ustapiły. Po urodzeniu synka przez cesarskie
            cięcie 1,5 roku temu endo wraca i z nim bóle głowy, zainteresowało mnie to
            forum- jestem w szoku, dowiadując się tu jak naprawdę potworna jest ta choroba.
            Narazie jestem na antykoncepcji, ale już widzę że to zaczyna nie wystarczać.
            trzymajcie sie mimo wszystko
    • ka2323 Re: Inne choroby przy endo - w pęcherzu??? 08.02.07, 22:17
      ja ma duże wzdęcia, omdlewam, słabienie, czasami migrena, nerwica brzucha lub
      fibromalgia (sam nie wiem), bóle tam gdzie zrosty, bóle pęcherza i cewki,
      problemy z oddawaniem moczu, ciągłe stany zapalne pęcherza nasilajace się na 4
      dni przed @ i ustępujące w momencie wystąpienia miesiączki.
      Mimo brania żurawiny, czasmi konieczny jest antybiotyk. Gin podejrzewa endo w
      układzie moczowym. Czy ktoś na forum ma zdjagnozowane endo w pęcherzu?
    • waxi Re: Inne choroby przy endo 09.02.07, 01:38
      Refluks przełykowy, stwardnienie rozsiane, hiperprolaktynemia, nerwica
      depresyjno-lękowa i wszelkie tego typu: zasłabnięcia, zawroty głowy, bóle
      stawów i częste bóle gardła - wystarczy już chyba :)
      • barbra25 Re: Inne choroby przy endo 10.02.07, 18:20
        bolesne @ to chyba każda z nas ma ale jeżeli chodzi o inne dolegliwości to
        zawsze wiosną, gdy pojawia się pierwsze silniejsze słońce wychodzi mi uczulenie
        na dekoldzie, jakiś liszaj czy cosik takiego.
        • barbra25 Re: Inne choroby przy endo 10.02.07, 19:02
          No i częste przeziębienia też...
    • darofer [...] 11.02.07, 12:14
      Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum .
    • koni2000 Re: Inne choroby przy endo 03.07.07, 19:26
      Hejka, na endo choruję od 2004 r. Inne dolegliwości oprócz standardowych to
      bóle głowy, anemia, wzdęcia, zaparcia, nudności. Od roku nie czuję zapachów.
      Laryngolog powiedział, że to od endo, bo mam uszkodzoną śluzówkę w gardle i
      nosie. Leczenie nie przynosi rezultatów. Chyba już nigdy nie będę czuła.
    • olka981 Re: Inne choroby przy endo 05.07.07, 10:30
      a ja sie dowiedzialam ze mam polipa we woreczku zolciowym i to chyba od
      hormonow co musze jesc
      • kaha_w83 Re: Inne choroby przy endo 05.07.07, 21:49
        Ja tez od liceum mam anemie i ciagle problemy z gardlem i migdalkami...Jak
        biore zelazo to mi sie poprawia ale tylko na troche...
        Niezle, dopiki nie przeczytalam tego forum nawet mi przez mysl nie przeszlo ze
        to moze miec jakis zwiazek z endo...
        • alexandraja Re: Inne choroby przy endo 06.07.07, 22:49
          Witam, podczytuje forum od kilkunastu dni i powiem szczerze jestem
          przerazona.... bo mam 30 lat bezproblemowa ciaze zdrowego synka (10.2005)
          i..... w styczniu tego roku niestety ciaze pozamaciczna w lewym jajowodzie
          usunieta laparoskopowo. Podczeas laparoskopi stwerdzono i wycieto malenki
          wycinek, ognisko endometriozy (5mm). Mimo to lekarze zgodnie twierdza ,ze endo
          tak mala nie mogla byc przyczyna c.p..... hmm ja nie wiem bo akurat endo jak i
          c.p. po prawej stronie...Zawsze mialam obfite miesiaczki, baaaaardzo bolesne
          (mdlalam) ale to przed ciaza jak i przed ciaza rowniez ciagle nawroty zatok ,
          anginy , infekcji gardla, doslownie co miesiac , dwa -antybiotyk ... odkad
          zaszlam w ciaze cisza. Ale ja pragne jeszce rodzenstwa dla mojego maluszka ,
          nie mam objawow o ktorych piszecie , po ciazy jakby lepiej tylko sie
          zastanawiam czy podczas laparoskopii lekarz mogl niezauwazyc innych ognisk
          endo? czy ona powroci.. czy tak mala wymaga leczenia bo o stopniach endo
          dowiedzialam sie tutaj na forum ( mi te 5mm usunieto laparoskopowo wraz z ciaza
          c.p. )Boje sie bo mam 30 lat , wczesniej zadnych problemow ginekologicznych
          (tych zauwazonych) i nagle ciza ,ktora okazuje sie pozamaciczna i jeszce
          endo... chcialabym kiedys cieszyc sie jescze ciaza, czy endo moze powrocic w
          jeszce wiekszej formir...?
          Pozdrawiam Was wszystkie
          szkoda ze nas tak duzo..
        • alexandraja Re: Inne choroby przy endo 06.07.07, 22:51
          zapomnialam dodac ,ze mam anemie paraktycznie...od kad pamietam hmm myslalam
          ze to genetyczne bo moja mama tez cale zycie z tym walczy..
          ale nie wiem czy ona ma/miala endo , przynajmniej ona nie wie o tym . Ale
          problemow z ciaza - zajsciem nie miala
          pozdrawiam
    • 170606.2.a Re: Inne choroby przy endo 07.07.07, 22:41
      16 lat temu usłyszałam po raz pierwszy,że mam endometrioze.Na szczęście
      trafiłam na wspaniałego lekarza i mam dzieci i po endo tylko niemiłe
      wspomnienia.Ale w moim życiu ułożyło się tak,jakbym nie mogła być okazem
      zdrowia i zamiennie "otrzymałam" w darze migreny i bóle w łydkach / udach,coś w
      rodzaju skurczy jakby przy odwitaminizowaniu.Nie mogę brać tabletek
      antykoncepcyjnych,bo bóle głowy z każdym m-cem nasilaja sie bardziej.

Zaskakujecie mnie z powtarzającymi się chorobami "przy okazjii"
      endometriozy.Czyżby można łączyć jedno z drugim? Schodziłam lekarzy i w głowe
      zachodziłam skąd te bóle a tu...
    • olka981 Re: Inne choroby przy endo 08.07.07, 03:14
      to jak nie mozesz brac tabletek to jak sie leczysz ?
    • zaria Re: Inne choroby przy endo 17.07.07, 11:18
      Cześć,
      wypowiadałam się w tym poście rok temu... Jakiś czas temu zauważyłam, że bolą
      mnie nadgarstki. chrupie, czasami pobolewa, trudno mi sie robi ćwiczenia w stylu
      podparcie na rękach i kolanach. Myślicie, że to naprawdę może mieć związek z
      endometriozą? Dotąd składałam to na karb trybu życia i ciągłego siedzenia przy
      koputerze (cały kręgosłup sie od tego buntuje), po przeczytaniu paru postów z
      tego wątku, już sama nie wiem? Z kolanami miałam problemy już wcześniej, nawet w
      szkole podstawowej - chrupią, pobolewają etc.... Szukam przyczyny.
      Pozdrawiam i życzę wam zdrowia i dobrego nastawienia!
      Marta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka