Dodaj do ulubionych

ciąża a komputer

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 15:16
Jak to jest naprawdę czy kobiety które pracują cały dzień przy komputerze np.
księgowe po zajściu w ciąże miałyście zapewnioną taką pracę aby nie mieć
kontaktu z komputerem czy jedynym wyjściem jest całą ciążę spędzić na
zwolnieniu lekarskim ? Interesuję mnie jak inne kobiety poradziły sąbie z
pogodzeniem pracy i oczekiwania na dzidziusia smile
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kasia64 Re: ciąża a komputer 07.09.04, 15:28
      Aż tak sie tego komputera nie bój!!
      Pracowałam do 6 mca ciąży( księgowośc).na moją prośbe informatyk przesunął mi
      komputer z pod nóg,ąż za biurko(dłuższe kabelki) i dostałam najnowoczesniejszy
      monitor.Innej możliwości nie było- w mojej firmie bez kompa obywa się tylko
      pani sprzątająca.
      Od koleżanki sekretarki przejełam roznoszenie korespondencji- na własną prośbę -
      troszkę sobie 2x dziennie pochodziłam po firmie i rozprostowałam nogi-ona
      wzięła moją działke koputerowa.Moje zwolnienie nie ma nic wspólnego z
      komputerem,ani pracą na nim.
      A jak siedzisz na necie to nie szkodzi!?
    • Gość: gość Re: ciąża a komputer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.04, 09:21
      też jestem zainteresowana tym tematem, jak sobie radzą kobiety z tymi
      komputerami ?
      pzdr
    • sylvic Re: ciąża a komputer 08.09.04, 10:03
      Ja równiez pracuję przy komputerze.
      I pracowałam w czasie ciąży - mało tego w tym czasie pisałam pracę dyplomową,
      więc to siedzenie się musiało podwoić.

Krążą rózne opinie na ten temat, ale szkodliwość komputera jako takiego nie
      potwierdzono oficjalnie.
      Teraz prawie wszystkie monitory maja wbudowane filtry - zalezy jak stary ma się
      monitor)
      Z tym "siedzeniem" to chodzi właśnie o TO SIEDZENIE - brak ruchu, jedna
      pozycja...
    • Gość: kkolina Re: ciąża a komputer IP: *.comarch.pl 08.09.04, 10:05
      Mysle, ze bez zbytniej panikismile
      bardziej chodzi o pozycje siedzaca, niz komputer..
      dobrze jest wiec czasem sie przejsc.
      ja jestem informatykiem - pracowalam w ciazy przez 7,5 msc bez dnia zwolnienia.
      IInformatykowi jak wiecie trudno jest pracowac bez komputerasmile) Staralam sie
      jedynie nie siedziec po godzinach, tylko wyjsc po tych ustawowych 8h no i sie
      przejsc do kuchni lub do drugiego pokoju (jak mialam z kimsc cos ustalic, to
      szlam, a nie dzwonilam, lub pisalam maila).
      Mialam zmieniony monitor na LCD na wlsana prosbe, bo podobno mniej
      promieniujesmile) Choc ostatnio czytalam w Chipie, ze to bujdawink) Bo chociaz
      rzeczywiscie panel mniej promieniuje, to cale to promieniowanie wychodzi na
      zewnatrz, bo producentom nie oplaca sie zabezpieczacsmile A zwykle moniotory musza
      byc osloniete, bo by nie spelnialy norm dopuszczenia do uzytkusmile (wiec podobno
      wychodzi na jednosmile)
      • kawusia76 Re: ciąża a komputer 08.09.04, 10:40
        ze względu na pracę 8 godzin spędzam przed komputerem i zapytałam gina jakie to
        stanowi zagrożenie dla mojego juniorasmile stwierdził że szkodliwa to jest
        wymuszona pozycja siedząca a przy nowowczesnym sprżecie nie ma jako takiego
        przecwiskazania co oczywisćie oznacza że jak nie trzeba to lepiej nie grać w
        ,,diablo" w wolnym czasie tylko ćwiczyćsmilepozycja do pracy przy kompie ma być
        wygodna - podnózek, fotel z podparciem częsci lędzwiowej i poręczami, pozatym
        często wietrzony pokój i stacja dysków możliwie daleko. oczywiście zakazane jest
        przebywanie w polu promieniowania ,,tyłu" innego komputera a le przy
        samodzielnych stanowiskach z reguły to nie występuje. oczywiście możesz
        wnioskować do pracodawcy o zmianę rodzaju pracy ( co jest jak najbardziej
        przyjęte w świetle prawa pracy) ale z tego co pamiętam praca przy komputerze
        została skreślona z listy prac w warunkach szkodliwych
        • edwo Re: ciąża a komputer 08.09.04, 10:50
          Ja bym była ostrożna z tym komputerem, coś w tym musi być skoro nawet w
          Kodeksie pracy jest zapis, że kobiety ciężarne przy komputerze mogą być
          zatrudnione tylko przez 4 godziny dziennie. Jak zaczynałam pracę to nawet praca
          przy komputerze zaliczała się jako szkodliwa i pracowałam 7 godzin nie 8. No
          ale to było dosyć dawno, i teraz komputery są dużo nowocześniejsze i
          bezpieczniejsze. Ale i tak uważam, że przesiadywanie całymi dniami przed
          monitorem to nie najlepsze zajęcie dla kobiet w ciąży.
    • Gość: Donia Re: ciąża a komputer IP: *.eranet.pl 08.09.04, 10:57
      U mnie w firmie, kobiecie w ciąży przysługuje wymiana monitora na ekran LCD
      przez cały okres ciąży. Oprócz tego mam wiecej przerw na rozprostowanie nóg.
      • natka110 Re: ciąża a komputer 09.09.04, 11:08
        a ja gdzies widzialam, ze z urzadzen biurowych najgorsze jest xero, bo toner
        rozgrzany sie unosi w owietrzu, i niezdrowo jest tym oddychac. KOmputer podobno
        ma minimalne promieniowanie.
        Zobaczcie na forum eksterckim na www.bajbus.pl
    • cherilyn Re: ciąża a komputer 11.09.04, 21:18
      JA SŁYSZAŁAM ŻE NIE WOLNO W CIĄZY ZBLIZAC SIE DO KOMPUTERA!! A JUZ NA PEWNO NIE
      PRZESIADYWAC GODZINAMI. KOMPUTER JAK KAZDE URZADZENIE ELEKTRYCZNE EMITUJE
      PROMIENIOWANIE KTORE MOZE ZASZKODZIC MALENSTWU W BRZUSZKU!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka