Dodaj do ulubionych

Polska swiadomosc - jakie znacie choroby...

IP: *.vc.shawcable.net 28.10.04, 22:04
.. roznoszone droga plciowa?

Co, w/g was, zalicza sie do tych chorob?

Venus
Obserwuj wątek
    • aldonap22 Czyżby konkursik :) 29.10.04, 13:57
      Ja znam sporo, ale wymienię te podstawowe :
      -kiła
      -rzeżączka
      -AIDS
      -Opryszczka narządów rodnych

Aaa..... i życie smile(Film pt Życie jako choroba przenoszona drogą płciową)
      • monika_5 Re: Czyżby konkursik :) 29.10.04, 14:39
        WZW ?
        • invicta1 Re: Czyżby konkursik :) 29.10.04, 15:12

infekcje grzybiczne
          infekcje bakteryjne
          • Gość: Venus Re: Czyżby konkursik :) IP: *.vc.shawcable.net 29.10.04, 18:51
            No to dodam:

wirusowe:
            HPV
            CMV Cytomegalovirus

Hepatitis B
            Hepatitis D, prawdopodobnie C

bakteryjne:
            Chlamydia
            Szankier

inne
            rzesitsek Trichomonas
            wszy lonowe

Grzybice nie sa wlasciwie dokladnie choroba weneryczna chociaz mozna to
            roznosic droga plciowa- ale mozna tez dostac grzybicy np od antybiotyku.

Chorby wirusowe sa raczej nieuleczalne, HPV i Herpes moze byc zakazny nawet
            jesli nie ma wykwitow na skorze.
            Cytomegalovirus (CMV), z rodziny herpes jest najczesciej przekazywany dziecku
            przed urodzeniem.

Kobiety ktore rozpoczely zycie plciowe powinny dokladnie zapoznac sie z
            chorobami roznoszonymi przez sex - jak sie zarazic, jakie objawy (niekiedy
            objawow nie ma) i jak leczyc. Jak zapobiegac.
            jakie moga byc nastepstwa tych chorob w ciazy.

mam tez pytanie- kto wie, jakie choroby mozna dostac przez seks oralny?

Venus

• monika_5 Re: Czyżby konkursik :) 29.10.04, 18:59
              Tak jak u trębaczy można tylko umięśnić policzki, ale to chyba dobrz hę smile
              • Gość: Venus Re: Czyżby konkursik :) IP: *.vc.shawcable.net 29.10.04, 21:19
                >>można tylko umięśnić policzki<<

nie bylabym tego taka pewna.

Jest duzo chorob wenerycznych ktorymi mozna sie zarazic przez seks oralny.

Pytam bo interesuje mnie na jakim poziome jest wiedza na ten temat wsrod
                aktywnych seksualnie Polek.

Venus
                • anula36 Re: Czyżby konkursik :) 29.10.04, 21:23
                  okazuje sie ze niespecjalna o niektorych jednostkach nei slyszalam jak zyje a
                  jestem po studiach, uprawiam zawod ktory ma tez sluzyc promocji zdrowia i
                  interesuja sie madycyna.
                  • Gość: Venus Herpes Simplex typ 1 i 2 IP: *.vc.shawcable.net 30.10.04, 10:13
                    Z tego co widze tu na forum i z odpowiedzi tutaj w watku (ewidentny brak
                    zainteresowania tematem) to zgadzam sie z toba.

A przeciez to takie wazne zeby zanim zacznie sie wspolzycie dobrze sie
                    wyedukowac na takie tematy, jak chorby weneryczne, ciaza.

taki np. pospolity Herpes Simplex (opryszczka) - kto by pomyslal ze mozna to
                    dostac na genitaliach (Herpes Simplex typ2)od opryszczki na ustach (Herpes
                    Simplex typ1) i odwrotnie, ze moze sie umiejscowic na udach i na posladkach,
                    i czasem tam gdzie ten wirus sie dostanie przez skaleczenie na skorze... ma
                    sie tego virusa do konca zycia, i zalicza sie to do chorob wenerycznych.
                    I powinno sie o tym uprzedzac nowego partnera..

Tak samo jak na ustach, opryszczka na genitaliach pojawia sie i znika co jakis
                    czas, wtedy wiadomo ze jestemy "zakazni" ale zdarza sie ze mozna byc zakaznym
                    bez opryszczki. (Wirus sie uaktywnia ale objawow nie ma)

Kobieta ktora ma PIERWSZY raz taka opryszczke na genitaliach w czasie CIAZY,
                    moze przekazac wirusa dziecku. Moze przez to urodzic wczesniaka.
                    Polowa dzieci zakazonych wirusem Herpes umiera albo ma uszkodzone nerwy.
                    Dzieci urodzone z Herpesem moga miec problemy zdrowotne dotyczace mozgu,
                    skory, oczu.
                    Dzieci ktore sa natychmiast po urodzeniu leczone maja wieksze szanse na zdrowy
                    rozwoj.
                    Jezeli kobieta ma akurat opryszczke w czasie porodu to lekarz zarzadzi
                    cesarskie ciecie aby chronic dziecko. (przynajmniej w Ameryce Pln.)

jak widzicie nastepstwa takiego zarazenia, chociaz przewaznie nie przebiega
                    ono tak dramatycznie, moga byc calkiem powazne.
                    Ale kto to wie?

www.niaid.nih.gov/factsheets/stdherp.htm

Venus
    • Gość: kobietka Re: Polska swiadomosc - jakie znacie choroby... IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 16.11.04, 07:58
      temat jest bardzo ciekawy..ale nasuwa mi się też smutna refleksja że lekarze skutecznie zniechęcają kobiety do jakichkolwiek badań..

nawet gdy pacjentka chce się przebadać za wlasne pieniądze i prosi o radę.. słyszy że nie ma powodu..że to wyrzucanie pieniędzy..i nic nowego = ważnego od lekarza nie usłyszy..
      dopiero gdy sama zaczyna się tym wszysktim mocno interesować i dokopuje się do jakichś informacji..dowiaduje się jak wiele było zaniedbań do tej pory i jak wiele badań powinna zrobić..
      ale nawet wtedy lekarze to lekceważą i zniechęcają..
      co dla mnie jest zupełnie niezrozumiałe..
      apatia lekarza się udziela.. a przecież tak nie powinno być..

możliwe że to tylko ja mam takiego pecha i trafiam na złych ginekologów..ale to straszne że ktoś kto przecież powinien pomagać sam jest takim murem w który trzeba walić żeby się czegokolwiek dowiedzieć sad(

• Gość: Venus Re: Polska swiadomosc - jakie znacie choroby... IP: *.vc.shawcable.net 16.11.04, 19:47
        Przykro mi ze tak w Polsce jest.

Tutaj w kazdym gabinecie ginekologicznym mozna sobie wziac broszurke na rozne
        tematy, przewaznie zawsze jest o chorobach wenerycznych i zapobieganiu ciazy.

Zreszta broszurki o roznych chorobach i tematach medyczno-zdrowotnych sa w
        kazdym gabinecie lekarskim, w ramach edukacji spolecznej..

Oprocz tego jest masa informacji na Internecie.
        W TV tez mozna trafic na jakis kawaleczek informacji chociazby przy okazji
        reklamy takiego np FAMVIR® (famciclovir).

w wielu szkolach podstawowych, nawet w katolickich mowi sie dzieciom wieku ok
        12-13 lat o Herpesie. I w ogole tlumaczy sie w delikatny, przystosowany do
        wieku dziecka sposob co to jest seks i jakie konswekwencje za soba pociaga.

Jeszcze jedna rzecz mnie ciekawi- mianowicie jak zachowuja sie ci co zarazili
        sie opryszczka na genitaliach kiedy poznaja nowego partnera- bo poniewaz jakby
        nie bylo jest to juz choroba weneryczna, to powinni nowego partnera o tym
        uprzedzac. Przed pierwszym zbizeniem- na pewno.

Wyglada na to ze trzeba samemu sie domagac o badania szczegolnie jesli jest
        podejrzenie ze moze cos byc nie w porzadku.

Venus

• rybka000 Re: Polska swiadomosc - jakie znacie choroby... 17.11.04, 09:52
          chyba nie wspomniałaś że podczas seksu oralnego można też zarazić się wirusem
          HPV a dokładnie tym typem, który wywołuje kłykciny kończyste. Mogę się pojawić
          później w jamie ustnej.
    • szwedka_kredka Re: Polska swiadomosc - jakie znacie choroby... 17.11.04, 12:12
      odpowiadam, nie zaglądając na razie do innych postów: kiła, rzeżączka, AIDS,
      opryszczka narządów płciowych, HPV, kłykciny kończyste, żółtaczka, chlamydia
      (bakteria).
      hmmm...
      w pierwszym rzucie to chyba tyle, na pewno o czymś zapomniałam smile
      • Gość: Venus Re: Polska swiadomosc - jakie znacie choroby... IP: *.vc.shawcable.net 17.11.04, 19:15
        I tak dobrze!
        Venus
    • Gość: starlette Re: Polska swiadomosc - jakie znacie choroby... IP: *.acn.waw.pl 17.11.04, 12:46
      O jeez, a co to jest i czemu ma słuzyć? dlaczego zakładasz że nie mamy pojęcia
      o tego typu chorobach? chcesz na kimś zrobić wrażenie?
      • Gość: Venus Re: Polska swiadomosc - jakie znacie choroby... IP: *.vc.shawcable.net 17.11.04, 19:14
        Nie chce na nikim robic wrazenia po prostu bylam ciekawa..

> O jeez, a co to jest i czemu ma słuzyć?<

a nie uwazasz ze to pozyteczny watek?
        nie uwazasz ze ktos moze nie wiedziec i dzieki temu watkowi sie dowie?
        zwlaszcza kros kto dopiero rozpoczyna zecie seksualne??

Venus
    • rybka000 Re: Polska swiadomosc - jakie znacie choroby... 18.11.04, 09:05
      Odniosłam podobne wrażenie jak starlette, że chcesz tu zabłysnąć swoją wiedzą
      przed innymi...
      • Gość: Venus Re: Polska swiadomosc - jakie znacie choroby... IP: *.vc.shawcable.net 18.11.04, 19:49
        Nie przesadzajcie dziewczyny,
        czym tu blyszczec?

ciekawilo mnie po prostu ile wie przecietna polska kobieta, seksualnie
        aktywna, na temat "bezpiecznego seksu".
        Jak wazne jest dla niej jest wiedziec jak sie zabezpieczac, i przed czym.

jak widzicie nie tylko brak zainteresowania tematem ale jeszcze zamiast zajac
        sie tematem to sa spekulacje po co ja to robie.

Nie uwazacie ze wiedza na temat chorob wenerycznych a szczegolnie w jaki sposb
        mozna sie nimi zarazic i jak im mozna zapobiegac jest fundamentalna?

np. na moje pytanie jakimi chorobami mozna sie zarazic przez seks oralny padlo
        tylko jedno dowcipne zdanie i nawet nie wiem czy aby na pewno byl to tylko
        dowcip.. czy osoba ta tak mysli naprawde.

Dla mnie wniosek jest jeden- albo malo kto wie albo nie checie o tym mowic..

Venus
        • rybka000 Re: Polska swiadomosc - jakie znacie choroby... 19.11.04, 09:46
          niestety chyba masz rację że z tą świadomością jest krucho. Mnie aż cierpnie
          skóra jak słucham opowieści moich koleżanek, są zupełnie zieloniutkie a
          regularnie uprawiają sex. Ja jestem bardzo ostrożna od czasu jak mój facet
          zasugerował, że powinnam się przebadać bo on kiedyś miał chlamydię. Na
          szczęście wszystko było o.k
          • Gość: DOROTA Re: Polska swiadomosc - jakie znacie choroby... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 12:07
            Jakie badanie wykonuje się w celu wykrycia rzerzączki? Badanie krwi czy jakiś
            wymaz. Będę wdzięczna za informację.
            • Gość: Venus Re: Polska swiadomosc - jakie znacie choroby... IP: *.vc.shawcable.net 19.11.04, 19:36
              wymaz z pochwy lub penisa, lub z moczu.

Nie wiem jak z krwi..

Venus
              ps mowia ze chlamydia czesto idzie w parze z rzezaczka wiec od razu powinno
              badac sie i na to..
    • myszz Re: Polska swiadomosc - jakie znacie choroby... 20.11.04, 08:29
      a co to teleturniej jakiś mamy? będą nagrody?
      • alt22 Re: Polska swiadomosc - jakie znacie choroby... 21.11.04, 17:45
        Dzięki Venys za ten wątek.

Dodam jeszcze jedną z chorób; nieswoiste zapalenie cewki moczowej.
        A czy ktoś coś wie o wirusowym zapaleniu cewki moczowej?
    • Gość: Kika Re: Polska swiadomosc - jakie znacie choroby... IP: *.localdomain / *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.04, 12:57
      To prawda nikt prawie nic nie wie i większośći to nie interesuję.Miałam
      chłopaka,który mając opryszczkę na ustach chciał uprawiać seks oralny -nawet
      nie wiedział w co mógł nas wpakować.Pozdrawiam wszystkich i podciągam ciekawy
      wątek.
    • genepis Re: Polska swiadomosc - jakie znacie choroby... 04.12.04, 13:07
      No jeszcze mononukleoza zakaźna. Nie jest co prawda typową weneryczną, bo mozna
      się zarazić np. pijąc z jednej butelki, ale przez same pocałunki przenosi się
      błyskawicznie.
      Brodawczaka ktoś wymieniał? Bo tyle tego było, ze mogło mi umknąć.
      • Gość: Ona Re: Polska swiadomosc - jakie znacie choroby... IP: *.bk-s.tudelft.nl 04.12.04, 13:22
        Dziewczyny, a co to jest szankier i jak sie objawia? Jaki okres "wylegania"? I
        te same pytanie co do rzerzaczki! Prosze, powiedzcie cos wiecej!
        • Gość: Ania_K Re: Polska swiadomosc - jakie znacie choroby... IP: *.stock9.one.pl 04.12.04, 15:35
          Mam pytanie czy hiv/Aids przy sexie oralnym gdy nie doszlo do wytrysku tez sie
          przenosi? To tak ku mojej świadomości bo czasem dochodzę do wniosku, że w
          gazetach krążą wielkie bzdury. Raz, że tak, raz ze niesad
          • Gość: Venus Re: Polska swiadomosc - jakie znacie choroby... IP: *.vc.shawcable.net 04.12.04, 22:02
            Tu na temat szankier:
            encyklopedia.pwn.pl/72134_1.html

Rzezaczka:
            To najwczesniej znana choroba przenoszona droga plciowa. Jej przyczyna jest
            bakteria, zwana dwoinka rzezaczki lub gonokokiem Rzezaczka jest przenoszona
            prawie wylacznie przez kontakt seksualny, ale do zakazenia moze dojsc, co
            prawda rzadko, przez recznik lub gabke.
            Objawy
            Dolegliwosci pojawiaja sie zwykle po 2 - 7 dniach od stosunku, objawiajac sie
            pieczeniem przy oddawaniu moczu. U mezczyzn pojawia sie tez czesto obfita
            wydzielina sluzowo-ropna z cewki moczowej. Natomiast u kobiet, u których okres
            wylegania jest dluzszy (moze bowiem trwac do 2 tygodni), oprócz pieczenia i
            swedzenia pojawiaja sie uplawy z pochwy. Bakterie umiejscawiaja sie bowiem na
            blonie sluzowej cewki moczowej czy szyjki macicy. Polowa kobiet i co piaty
            zakazony mezczyzna nie maja objawów zakazenia.

Rozpoznanie i leczenie
            Zakazenie stwierdza sie poprzez badania laboratoryjne próbek pobranych z cewki
            moczowej, szyjki macicy lub gardla i ewentualnie odbytu. Chorobe te mozna
            wyleczyc przez zastosowanie kuracji antybiotykowej.

Zagrozenia
            Nie leczona rzezaczka moze doprowadzic u mezczyzn do nieplodnosci. Natomiast
            kobiety choruja na zapalenie przydatków, czyli jajników i jajowodów - to tez
            moze byc przyczyna bezplodnosci.

Rozpowszechnienie
            W Europie Zachodniej zachorowan na rzezaczke jest coraz mniej. Natomiast w
            innych czesciach swiata wystepuja powszechnie

Tu jest bardzo dobry link:
            gotowce.com.pl/prace/2055.htm
            jesli chodzi o HIV to wydaje mi sie ze tak mozna sie zarazic bez wytrysku. Nie
            znam sie na tym az tak dobrze, ale na zdrowy rozum - chociazby dlatego ze
            zdarza sie ze moze wyplynac troche spermy bez wytrysku.

Venus
    • Gość: Ona Re: Polska swiadomosc - jakie znacie choroby... IP: *.bk-s.tudelft.nl 04.12.04, 22:15
      A jakie choroby plciowo-dermatologiczne maja dlugi okres wylegania, powiedzmy
      do roku? Nie mowie o hiv, czy zoltaczce, ale o chorobach skornych.
      • venus22 Re: Polska swiadomosc - jakie znacie choroby... 04.12.04, 22:41
        Chlamydia (co prawda nie skorna) moze przebiegac bezobjawowo, HPV moze nie
        powodowac narosli skornych dosc dlugo..

moze jeszcze ktos cos doda..
        Venus
        • Gość: Ona Re: Polska swiadomosc - jakie znacie choroby... IP: *.bk-s.tudelft.nl 04.12.04, 22:50
          Venus! Uwazam, ze to byl swietny pomysl z zaczeciem tego watku! Mysle, ze
          uswiadomi wiele mlodych dziewczyn i rozwieje wiele watpliwosci!
          Pozdrawiam serdecznie!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka