Dodaj do ulubionych

Basen a grzybica

08.05.02, 18:50
Jak ustrzec się przed grzybicą pochwy i nie rezygnować jednocześnie z basenu?
Lekarz zabronił mi wręcz chodzenia na basen, po kilku kolejnych nawrotach
grzybicy.
Strasznie żałuję. Co robić?
Obserwuj wątek
    • monika.antepowicz Re: Basen a grzybica 13.05.02, 04:32
      Myślę, że tak naprawde nie zarażamy się grzybica od samej wody w basenia- a
      jedynie siadając w mokrym kostiumie na ławkach , kładac tam recznik czy pod
      prysznicem. Tak wiec trudno mi zgodzic się z ta opinią.
    • banieczka Re: Basen a grzybica 14.06.02, 19:40
      trotta napisał(a):

> Jak ustrzec się przed grzybicą pochwy i nie rezygnować jednocześnie z basenu?
      > Lekarz zabronił mi wręcz chodzenia na basen, po kilku kolejnych nawrotach
      > grzybicy.
      > Strasznie żałuję. Co robić?

Mam ten sam problem Co ty, a pływać uwielbiam. Na moje nawracające grzybice i
      stany zapalne po basenie moja pani ginekolog poradziła mi, żebym przed pływaniem
      włożyła do pochwy tampon posmarowany clotrimazolem (wystarszy posmarować sam
      czubek). Oczywiście zaraz po wyjściu z basenu tampon należy wyjąć. Jak na razie
      działa.
      Pani Doktor, a może to nie tyle samo siedzienie w mokrym kostiumie, ale drażniące
      działanie wody chlorowanej? Może w jakiś sposób osłabia naturalne mechanizmy
      obronne organizmu, wysusza, itd. Ale oczywiście się nie wymądrzam, bo nie jestem
      ekspertem.
      Pozdrawiam,
      B.
    • monika.antepowicz Re: Basen a grzybica 16.06.02, 12:58
      Obecnie w eiększosci przyzwoitych basenów woda jest ozonowana- ale na
      pewnochlor ma działanie drażniące- wcześniej, gdy woda w naszych mieszkaniach
      była chlorowana sama zalecałam Paniom z grzybica podmywanie sie przegotowaną
      woda- tak wiec zgadzam sie z Panią. Mozna tez po kąpieli w basenie założyć do
      pochwy calendulin- tabletki ziołowe, aby zapobiec rozwojowi grzybicy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka