trotta 08.05.02, 18:50 Jak ustrzec się przed grzybicą pochwy i nie rezygnować jednocześnie z basenu? Lekarz zabronił mi wręcz chodzenia na basen, po kilku kolejnych nawrotach grzybicy. Strasznie żałuję. Co robić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monika.antepowicz Re: Basen a grzybica 13.05.02, 04:32 Myślę, że tak naprawde nie zarażamy się grzybica od samej wody w basenia- a jedynie siadając w mokrym kostiumie na ławkach , kładac tam recznik czy pod prysznicem. Tak wiec trudno mi zgodzic się z ta opinią. Odpowiedz Link Zgłoś
banieczka Re: Basen a grzybica 14.06.02, 19:40 trotta napisał(a): > Jak ustrzec się przed grzybicą pochwy i nie rezygnować jednocześnie z basenu? > Lekarz zabronił mi wręcz chodzenia na basen, po kilku kolejnych nawrotach > grzybicy. > Strasznie żałuję. Co robić? Mam ten sam problem Co ty, a pływać uwielbiam. Na moje nawracające grzybice i stany zapalne po basenie moja pani ginekolog poradziła mi, żebym przed pływaniem włożyła do pochwy tampon posmarowany clotrimazolem (wystarszy posmarować sam czubek). Oczywiście zaraz po wyjściu z basenu tampon należy wyjąć. Jak na razie działa. Pani Doktor, a może to nie tyle samo siedzienie w mokrym kostiumie, ale drażniące działanie wody chlorowanej? Może w jakiś sposób osłabia naturalne mechanizmy obronne organizmu, wysusza, itd. Ale oczywiście się nie wymądrzam, bo nie jestem ekspertem. Pozdrawiam, B. Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: Basen a grzybica 16.06.02, 12:58 Obecnie w eiększosci przyzwoitych basenów woda jest ozonowana- ale na pewnochlor ma działanie drażniące- wcześniej, gdy woda w naszych mieszkaniach była chlorowana sama zalecałam Paniom z grzybica podmywanie sie przegotowaną woda- tak wiec zgadzam sie z Panią. Mozna tez po kąpieli w basenie założyć do pochwy calendulin- tabletki ziołowe, aby zapobiec rozwojowi grzybicy. Odpowiedz Link Zgłoś