Dodaj do ulubionych

SYLVIE - szukam info

13.05.09, 15:40
Cześć, 2 dni temu lekarz zaproponował mi zmianę tabletek antykoncepcyjnych na
nowe o nazwie Sylvie. Jest to podobno zamiennik Harmonetu tylko lepszy i
tańszy. Chętnie płaciłabym mniej ale nigdzie nie mogę znaleźć o nim informacji
- więc pytam was smile Czy któraś z was stosuje je bądź słyszała o nim jakieś
opinie? Podobno jest znany w Niemczech pod tą samą nazwą.
Obserwuj wątek
    • justy1 Re: SYLVIE - szukam info 13.05.09, 23:42
      Na początek sprecyzujmy: są dwa rodzaje pigułek Sylvie. Sylvie 20 i
      Sylivie 30. 20 to odpowiednik harmonetu, logestu, kontraceptu. 30 to
      odpowiednik femodenu i minuletu. Ty masz zapewne Sylvie 20.
      preparat dopiero teraz wchodzi na nasz rynek, dlatego nie ma o nim
      informacji. ogólnie- to co dotyczy harmoneu czy logestu- dotyczy też
      Sylvie20.
      • lime-tte Re: SYLVIE - szukam info 31.05.09, 17:10
        Masz rację w końcu i ja znalazłam tą informację na stronce producenta tam gdzie
        "sympatyczny admin"- odpowiada na pytania internautów. Tak poza tym to fajna
        stronka: można poczytać o antykoncepcji, o trądziku a nawet jest kilka przepisów
        kulinarnych smile ale oczywiście najfajniejsze jest to, że można zadawać pytania i
        z tego co widziałam nawet szybko uzyskuje się odpowiedź. Jak chcecie tam trafić
        to tylko podpowiem że trzeba wklepać sympatyczne i com i pl - hymmm, dziwny
        tytuł stronki.
        • joannadro Re: SYLVIE - szukam info 13.11.09, 08:34
          Od kilku miesięcy biorę Sylvie20, dostałam je zamiast Harmonetu. Różnica w cenie
          ogromna, Sylvie jest o połowę tańsze. Czuję się po nich dobrze nie przytyłam,
          więc na razie zostanę przy tych pigułkach.
          • klaudia_84 Re: SYLVIE - szukam info 17.11.09, 00:30
            Ja także stosuje Sylvie20, niemniej przed nimi przez kilka lat bazowałam na identycznym składzie hormonalnym Harmonetu, a następnie Kontrceptu. Teraz, od kilku miesięcy stosuje Sylvie, a zapisał mi je mój ginekolog - przy któreś wizycie po prostu sam mi zaproponował tą zamianę z Kontraceptu, bowiem stwierdził, że będzie ona dla mnie korzystna.............i tak zostało.
            • joannadro Re: SYLVIE - szukam info 03.12.09, 12:56
              Własnie ostatnio w aptece widziałam afisz zachęcający do pytania się farmaceuty
              o tańsze zamienniki leków, które mamy zapisane na recepcie. W ten właśnie sposób
              mając receptę na Harmonet i Logest można dostać o połowę tańszy zamiennik. W
              aptekach internetowych też jest pod tabletkami antykoncepcyjnymi obcja "tańszy
              zamiennik". W końcu ludzie zostaną uświadomienie, że mają prawo aby prosić o
              tańsze leki.
              • klaudia_84 Re: SYLVIE - szukam info 05.12.09, 16:58
                A ja tam nie chcę siać błędnego zamieszania, ale słyszałam, że odpowiedniki czy też zamienniki leków mają zostać od nowego roku wycofane. Prawdą to jest?
                Pytam, ponieważ od 5 miesięcy sama stosuje sylvie i nie chce sobie wyobrażać ponownego przerzucania się na harmonet. W ogóle nie wyobrażam sobie, że ma nie być tańszych odpowiedników - to byłaby katastrofa. Czy ktoś z was coś o tym słyszał, czy też ja mam błędne informacje?
                • justy1 Re: SYLVIE - szukam info 05.12.09, 21:14
                  nieprawda.
                • joannadro Re: SYLVIE - szukam info 17.02.10, 18:52
                  To chyba jednak coś źle słyszałaś. Przykładowo jest wiele leków zawierających
                  skrzyp czyli można powiedzieć że jeden jest zamiennikiem drugiego, tak samo jest
                  kilka leków zawierających taką samą ilość takich samych hormonów: logest,
                  harmonet, sylvie20.
                  Pigułki te podstawowy składnik-czyli hormony maja taki sam, jedynie różne
                  substancje pomocnicze , różnych producentów i różne ceny. A my jako konsumenci
                  mamy prawo do wyboru i nikt nas tego wyboru nie powinien pozbawiać.
                  • arpka Re: SYLVIE - szukam info 17.02.10, 20:34
                    Dziewczyny tabletki antykoncepcyjne to zawsze indywidualna sprawa
                    każdej z nas. Na rynku jest masa najrózniejszych producentów -
                    najważniejsze to tak dobrać tabletki by nasze samopoczucie po nich
                    było jak najlepsze. Ja sama chyba wypróbowałam z 3 rodzaje : brałam
                    najpierw logest (cena mnie powalała), później rigevidon, jakiś czas
                    diane (bo miałam problemy z trądzikiem), teraz lekarz zmienił mi na
                    sylvie20 - czuję się po nich bardzo dobrze, nie tyję, a to
                    najważniejsze smile. Sa tanie i to też mi się bardzo podoba smile
                    • rewolka404 Re: SYLVIE - szukam info 20.02.10, 22:47
                      jestem w trakcie pierwszego opakowania, bo 2 Qlairy widzę dużą
                      poprawę. Mniej drętwieją mi kończyny, nie bolą piersi i humorki
                      mniejsze. Mój gin na szczęście wyznaje zasadę, że na tabletkach
                      kobieta ma funkcjonować normalnie i ma zamiar szukać ideału dla mnie.
                      Czy to będzie Sylvie20 jesczze nie wiem, ale mój portfel wyjątkowo je
                      lubi smile
                    • klaudia_84 Re: SYLVIE - szukam info 28.02.10, 15:50
                      To masz niezłe przejścia z tymi tabletkami.... tyle zmian. Nic tylko pogratulować, że masz taki organizm, który się do nich wszystkich przyzwyczaił smile
                      A co do Sylvie, to też je stosuje. W ogóle zauważyłam, ze coraz więcej kobiet je stosuje i nie wiem czy to sprawka ceny, czy po prostu takie, a nie inne zostały im dobrane przez ginekologów. Na duży plus przemawia mała dawka hormonów smile
                      • arpka Re: SYLVIE - szukam info 29.03.10, 14:44
                        Klaudio nie ukrywajmy tego co oczywiste - każda z nas chciałaby mieć
                        coś dobrego i taniego smile A jeżeli jeszcze dobrze się po
                        tableteczkach czujemy to już szczyt naszych marzeń. Sylvie jest
                        tanie stąd tak duże zainteresowanie, w końcu jest to comiesięczny
                        wydatek i liczy się każda zaoszczędzona złotówka smile
                        • joannadro Re: SYLVIE - szukam info 30.03.10, 12:41
                          Co miesiąc zaoszczędzimy 20 zł a w skali roku albo kilku lat naprawdę uzbiera
                          się sporo kasy. Strasznie drażnią mnie lekarze, gdy pytam się czy nie mogłabym
                          prosić o tańszy lek a oni odpowiadają że na zdrowiu nie można oszczędzać.
                          • klaudia_84 Re: SYLVIE - szukam info 30.03.10, 16:50
                            Joannadro,

Dlatego najlepiej upominac się o zamienniki w aptece, bo z tego co wiem farmaceuta nie powinien odmówić takowej zamiany. Z lekarzami nie ma co gadać, bo oni i tak robią swoje... i mają z tego nierzadko korzyści i to nie tylko finansowe.
                            A jeżeli dla jakiegoś lekarza tańszy zamiennik, to oszczędzanie na zdrowiu, to ja już nic się nie wypowiadam uncertain/.......... przecież składniki aktywne tych środków są takie same, a różnią się tylko substancjami pomocniczymi, no i firmą uncertain
                            • joannadro Re: SYLVIE - szukam info 27.04.10, 21:40
                              No w sumie masz rację, lepiej iść do apteki z receptą na harmonet i
                              poprosić o Sylvie20 i bez gadania się je dostanie.
                              • klaudia_84 Re: SYLVIE - szukam info 19.05.10, 19:29
                                Ale to opcja dla odważnych hihi zawsze lepiej powiedzieć wprost ginekologowi, tym bardziej, że większość kobiet, które bynajmniej ja znam chodzi do ginekologa prywatnie, tak, więc bezsensu aby ten się burzył o przepisanie taniego zamiennika, czy odpowiednika tongue_out
                                • joannadro Re: SYLVIE - szukam info 27.05.10, 14:20
                                  To też prawda w końcu płacimy lekarzowi za usługę to powinien nas
                                  słuchać wink
                                  • klaudia_84 Re: SYLVIE - szukam info 27.05.10, 15:17
                                    Jest takie powiedzenie - KLIENT NASZ PAN hahaha i czasami są takie sytuacje, że ta regułą powinna obowiązywać także w prywatnych gabinetach lekarskich big_grin Oczywiście nie chodzi mi tu o stawianą diagnozę, ale np. o zamienniki o takim samym składzie, tyle, że tańsze tongue_out
                                    • joannadro Re: SYLVIE - szukam info 18.06.10, 15:49
                                      Chociaż pacjenci też czasem przesadzają, bo uprą się a nie mają racji
                                      i biednego lekarza mało szlak nie trafi. Tak jak moja mama poszła do
                                      dermatologa z przez siebie postawioną diagnozą po leki. Lekarz jej
                                      tłumaczy, że to nie świerzb a ona i tak dalej swoje. No ale w końcu
                                      dała sobie przegadać, dobrze że doktor cierpliwy bo inny by
                                      powiedział że jak pani taka mądra to idź się pani sama leczyć.
                                      Ale w przypadku tańszych odpowiedników lekarz ma obowiązek
                                      wytłumaczyć nam o co w tym chodzi i jak wyrażamy taką chęć to
                                      przepisać nam go, no chyba że ma uzasadnione obawy iż takowy lek
                                      mógłby nam nie służyć.
                                      • arpka Re: SYLVIE - szukam info 21.06.10, 20:32
                                        No z tymi lekarzami i pacjentami jest różnie. Czasem biedny jest lekarz
                                        ale czasem i pacjent. Ja kiedys jak poszłam z problemami dermatologicznymi
                                        to lekarz nie wstając zza biurka kazała sobie opisać objawy.Maskra.
                                        Podobnie jest z ginekologiem. Jest taki co zaproponuje tabletki dobre i
                                        tanie jak sylvie20 - i taka była moja ostatnia ginekolozka, ale sa i tacy
                                        którzy w trakcie owulacji, którą nawet ja widziałam na usg twierdzą że juz
                                        dawno owulacja minęła - i taka była niestety moja pierwsza pani ginekolog.
                                        • klaudia_84 Re: SYLVIE - szukam info 23.06.10, 09:49
                                          Mojej koleżance np. ginekolog przepisał pierwsze tabletki w jej życiu Yaz i nawet nie zrobił jej jakichkolwiek badań, ani też nie dał skierowania na badania. W konsekwencji dziewczyna po 4 opakowaniach czuła się w dalszym ciągu źle, a gdy przyszła na wizytę i powiedziała o co kaman, to ginekolog jej powiedział, żeby nie przesadzała!!! To już zakrawa na sprawę w sądzie, bo jak można tak traktować pacjenta?!
                                          Ja co prawda przyjmuje sylvie, ale wcześniej miałam robione badania, a to duża różnica.
                                          • joannadro Re: SYLVIE - szukam info 24.06.10, 14:31
                                            A gdzies widziałam, że dziewczyny zastanawiały się czy sylvie30 czyli
                                            te o większej ilości hormonu można stosować na trądzik. Z tego co
                                            widziałam w ich ulotce to pisze, że między innymi leczy się nimi
                                            trądzik.
                                            • klaudia_84 Re: SYLVIE - szukam info 25.06.10, 12:51
                                              Można nimi leczyć trądzik, bo mają większą liczbę hormonów niż sylvie20. Na trądzik to też syndi30 albo 35 (nie pamiętam już).
                                            • arpka Re: SYLVIE - szukam info 25.06.10, 20:49
                                              Tez słyszałam o tym. Ja stosuje sylvie 20 i problemów z cerą nie mam, ale
                                              wiem, że niekóre narzekają szczególnie latem. Moja koleżanka stosowała
                                              diane, ale z tego co wiem nie jest to typowy środek antykoncepcyjny i nie
                                              można go zbyt długo brać. Teraz w przyszłym tygodniu wybiera się do
                                              ginekologa to podsune jej ten temat.
                                              • klaudia_84 Re: SYLVIE - szukam info 28.06.10, 12:34
                                                no diane to tablety dermatologiczne i można je stosowac chyba max 6 miesięcy - jednak tego okresu czasu pewna w 100% nie jestem. Wiem, że nie można ich długo stosowac i tyle. Koleżanka niech sobie najlepiej zrobi zestaw badań zanim przerzuci się na inne tabletki. Poza tym wielu ginekologów to po prostu olewa i nawet nie kieruje pacjentek na badania tylko od razu wypisuje pigułki.
                                          • arpka Re: SYLVIE - szukam info 25.06.10, 19:56
                                            Sama mam podobne doświadczenia, bo moje pierwsze tabletki miałam
                                            przepisane tak po prostu z biegu. Poszłam do przychodni studenckiej, pani
                                            doktor zrobiła rutynowe badanie, bez usg. Zero wywiadu, pytań o choroby ,
                                            uczulenia, poo 5 minutach miałam recepte w ręku i byłm kompletnie zielona
                                            jak je stosować, na co zrwócic uwagę, czy będa jakies skutki uboczne.
                                            Masakra. Na szczęście mam starsza siostrę i to ona mnie uswiadomiła.
                                            Kolejne tabletki przepisała mi juz przemiła ginekolozka, której buzia sie
                                            nie zamykała, wyszłam z jej gabinetu sto razy bardziej mądrzejsza no i z
                                            recepta na pigułeczki sylvie które nie powoduja u mnie sensacji
                                            żołądkowych tak jak było to w przypadku rigrvidonu.
                                            • klaudia_84 Re: SYLVIE - szukam info 14.07.10, 11:02
                                              Lekarze to w ogóle często gęsto traktują ludzi "taśmowo". Denerwuje mnie to strasznie, bo ja rozumiem, że rutyna może zabić, no, ale heloooł tu chodzi o ludzkie zdrowie i życie. Ciekawa jestem jakby tak każdy swój zawód wykonywał po łepkach, co by wtedy było? Pewnie jeden wielki chaos...

No, ale to nie o tym jest temat smile Arpko masz szczęście, że w końcu trafiłaś na ginekologa z prawdziwego zdarzenia, no i takiego, który szanuje portfel klienta przepisując mu tańsze sylvie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka